10 fördelaktiga eteriska oljor för ADHD (eller ADD) inklusive receptblandningar

10 fördelaktiga eteriska oljor för ADHD (eller ADD) inklusive receptblandningar
My project 1 20 10 fördelaktiga eteriska oljor för ADHD (eller ADD) inklusive receptblandningar

Hyperaktivitet, låg koncentrationsförmåga, rastlöshet, hög energi och impulsivitet är några av symptomen på ADHD. Upptäck 10 eteriska oljor för ADHD som hjälper till att dämpa symtomen, förbättra den mentala hälsan och få ADHD under kontroll!

VAD ÄR ADHD?

ADHD i sin helhet är Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ett tillstånd som drabbar 9 procent av amerikanska barn mellan 13 och 18 år och över 4 procent av vuxna (1). Termen används främst för att beskriva personer som inte kan sitta stilla ens en kort stund, har svårt att koncentrera sig, har överdriven energi och gör saker mycket impulsivt.

HUR HJÄLPER ETERISKA OLJOR MOT ADHD?

Hur eteriska oljor kan hjälpa mot ADHD är genom inandning av deras terapeutiska dofter som färdas direkt till hjärnan och skickar signaler i enlighet därmed. De flesta eteriska oljor som är effektiva mot ADHD har lugnande dofter som hjälper till att slappna av. Vissa dofter som pepparmynta och rosmarin förbättrar mental klarhet och fokus samt ökar minnet. Nedan följer en lista över eteriska oljor som är bra för att hantera ADHD hos både barn och vuxna:

 • Främja lugn och ro
 • Förbättra mental klarhet och fokus
 • Minska stress
 • Förbättra hjärnaktiviteten
 • Förbättra den kognitiva funktionen
 • Främja allmän psykisk hälsa
 • Öka koncentrationen
 • Förbättra det känslomässiga välbefinnandet
 • Förbättra sömnkvaliteten

FORSKNING OM ETERISKA OLJOR FÖR ADHD

Det finns en hel del studier som visar effekten av eteriska oljor på uppmärksamhet och ADHD hos barn och vuxna:

En studie (1) som genomfördes av Dr. Terry S. Friedmann, M.D., A.B.H.M. 1999-2001 (under en period av 2 år) experimenterade med användningen av eteriska oljor för ADHD på en grupp av 40 barn i åldrarna 6-12 år.
 20 av barnen bekräftades ha diagnosen ADHD/ADD och de övriga 20 hade inte diagnosen – de utgjorde studiens kontrollgrupp.

Barnen uppmanades att andas in eteriska oljor 3 gånger om dagen när de började känna sig “utspridda”. De eteriska oljor som användes var cederträ, lavendel, vetiver och en blandning av frankincense, sandelträ, melissa, cederträ, blå cypress, lavendel och helichrysum. Varje eterisk olja användes under en period av 30 dagar, vilket är anledningen till att det tog 2 år att utföra experimentet.

De slutliga slutsatserna av studien var att de eteriska oljorna hade en betydande effekt på den effektiva hanteringen av ADHD-symtomen. I synnerhet fann man följande resultat:

 • Lavendel ökade prestationsförmågan med 53
 • Cedarwood ökade prestandan med 83
 • Vetiver ökade prestandan med 100
DE 10 BÄSTA ETERISKA OLJORNA FÖR ADHD

Nedan finns 10 eteriska oljor som har använts med framgång. De har olika egenskaper som gör att de är mer potenta än andra eteriska oljor för ADHD-hantering.

1. CEDERTRÄ ETERISK OLJA (Du kan köpa den här)

Denna träiga eteriska olja innehåller en hög koncentration av sesquiterpener, som utgör 50% av dess beståndsdelar, vilket förbättrar syresättningen av hjärnans celler. Cederträolja (Du kan köpa den här) främjar också lugn och ro och är en bra olja för sömnlöshet och ångest.

2. VETIVER ETERISK OLJA (Du kan köpa den här)

Vetiver Zizanioides är det vetenskapliga namnet på vetiverolja och är en väldoftande olja med tjock konsistens. Den utvinns ur de doftande rötterna från gräset vetiver, som växer vilt i Indien. Vetiver har en lugnande effekt när man andas in dess doft och den balanserar nervsystemet. Som framgår av studien ovan ökade vetiver hjärnans prestanda hos barn med ADHD/ADD med 100 %!

3. LAVENDEL ETERISK OLJA (Du kan köpa den här)

Lavendel är den mest mångsidiga oljan på planeten och den främsta anledningen till att den är så populär är dess lugnande och rogivande egenskaper. Doften av lavendel främjar djup och fridfull sömn samtidigt som den slappnar av sinnet och minskar stress.

4. YLANG YLANG ETERISK OLJA (Du kan köpa den här)

Ylang ylang är en vacker blommig olja som utvinns ur de exotiska gula blommorna på Cananga Odorata, en växt som hör hemma i Malaysia och Indonesien. Den doftar inte bara fantastiskt utan har också en lugnande effekt på sinnet och lugnar känslorna.

5. ROMERSK KAMOMILL ETERISK OLJA (Du kan köpa den här)

Kamomillolja är känd för sina lugnande egenskaper – den lindrar insektsbett, hudutslag, irriterad hud, akne, inflammation och den är också bra för mental hälsa på så sätt att den lugnar ner ett hyperaktivt sinne och främjar harmoniska tankar.

6. FRANKINCENSE ETERISK OLJA (Du kan köpa den här)

En av de allra bästa allroundoljorna är frankincense (Du kan köpa den här), som främjar kroppens allmänna hälsa. Vid ADHD höjer frankincense den kognitiva funktionen, ger mental klarhet och förbättrar det känslomässiga välbefinnandet.

7. PATCHOULI ETERISK OLJA (Du kan köpa den här)

Patchouli doftar också avslappnande och lugnar nervsystemet. När den blandas med cederträ och vetiver i en bas av ricinolja doftar den fantastiskt och kan användas som en lugnande badolja som främjar god sömn.

8. PEPPARMYNTA ETERISK OLJA (Du kan köpa den här)

Pepparmynta är uppfriskande och stimulerande med sin fräscha mintdoft som sägs öka den mentala klarheten och förbättra fokus och koncentration. Dessa fördelar gör den till en bra eterisk olja för ADHD för barn att koncentrera sig bättre i klassen och vuxna för att förbättra hjärnans prestanda.

9. ROSMARIN ETERISK OLJA (Du kan köpa den här)

Rosmarinolja är välkänd för sina minnesförbättrande egenskaper samt för att klargöra sinnet och öka hjärnfokus. Det är en bra olja att sprida innan du gör läxor / arbetsrelaterade frågor för att stabilisera sinnet.

10. MANDARIN ETERISK OLJA (Du kan köpa den här)

Mandarinolja är en fruktigt doftande citrusolja som utvinns från skalet av mandarinapelsiner genom kallpressning. När den kombineras med lavendelolja sägs den lugna sinnet och främja lugn.

HUR MAN ANVÄNDER ETERISKA OLJOR FÖR ADHD

Det bästa sättet för eteriska oljor att hjälpa mot ADHD är genom inandning av deras terapeutiska dofter som går direkt till hjärnan och skickar signaler i enlighet med detta. De flesta eteriska oljor som är effektiva mot ADHD har lugnande dofter som hjälper till att slappna av i sinnet. Vissa dofter som pepparmynta och rosmarin förbättrar mental klarhet och fokus samt ökar minnet.

10 fördelaktiga eteriska oljor för ADHD (eller ADD) inklusive receptblandningar

Nedan följer 5 eteriska oljor mot ADHD:

1. “Fokus” rulla på blandningsrecept

Vad du behöver

 • 7 droppar rosmarin
 • 7 droppar pepparmynta
 • Fraktionerad kokosolja
 • 10 ml roll – on flaska

Metod

 1. Avlägsna rullkulan från roll-on-flaskan och tillsätt sedan de eteriska oljorna droppvis.
 2. Toppa med fraktionerad kokosolja.
 3. Sätt nu tillbaka rullkulan och skaka flaskan så att ingredienserna blandas.
 4. Rulla på nacken, bakom öronen, axlarna och andra viktiga områden för att förbättra fokus och få arbetet gjort effektivt, oavsett om det gäller läxor eller arbetsrelaterade frågor.

2. “Fridfull” blandning för diffusering

Vad du behöver

 • 4 droppar lavendelolja
 • 3 droppar cederträolja
 • 3 droppar kamomillolja
 • Diffusor för eteriska oljor av hög kvalitet

Metod

Följ tillverkarens anvisningar, tillsätt de eteriska oljorna och kör diffusorn i ca 15 minuter före sänggåendet.

3. Recept för nattbad

* För att späda ut eteriska oljor ordentligt för barn, gå till detta inlägg: Hur man använder utspädda eteriska oljor

Vad du behöver

 • 1 dl helmjölk
 • 10 droppar lavendelolja
 • 5 droppar vetiverolja
 • 5 droppar cederträolja
 • 5 droppar patchouliolja

Metod

 1. Kombinera oljorna i mjölken och häll den i ett redan draget varmt bad.
 2. Rör om i badet med handen och hoppa omedelbart i badkaret.
 3. Blötlägg så länge du kan eller ca 20 minuter för att slappna av i kropp och sinne och främja en lugn sömn.

4. Lugnande recept på eterisk oljeblandning för ADHD

Vad du behöver

 • 5 droppar ylang ylang
 • 5 droppar lavendel
 • 5 droppar vetiver
 • 5 droppar cederträ
 • 2 msk druvkärneolja
 • 4 oz droppflaska av bärnstensfärgat glas

Metod

 1. Tillsätt oljorna i droppflaskan av glas.
 2. Skaka väl för att blanda alla ingredienser.
 3. Voila! Din lugnande oljeblandning är klar!
 4. Ta 5-7 droppar av blandningen i handen, gnugga handflatorna mot varandra och massera ditt barns eller dina egna axlar, nacke och fotsulor.
 5. Innan du går till sängs för dagen kan du klä fötterna i sköna strumpor.
 6. Använd varje natt och närhelst symptom känns.

5. Smycken för diffusorer för eteriska oljor

Bär smycken med diffusorer för eteriska oljor som sprider de eteriska oljepartiklarna omkring dig var du än är, främjar lugn och förbättrar den mentala hälsan. Du kan välja mellan en mängd olika söta eller sofistikerade smycken, till exempel ett vackert hängsmycke som det här. Eller ett armband med lavapärlor som det här.

Har du haft framgång med att använda eteriska oljor för att hantera ADHD? Vilka eteriska oljor fungerade bättre än andra? Dela gärna med dig av din berättelse i kommentarerna nedan!

Topp 5 Rosmarinolja fördelar för hårväxt

Leave a Comment

Scroll to Top