12 hälsofördelar med vattenmelon

De 12 bästa fördelarna med vattenmelon

Vattenmelonplantan, även känd under sitt vetenskapliga namn Citrullus lanatus, tillhör den blommande växtfamiljen Cucurbitaceae.

Även om den kanske inte är lika näringsrik som frukter som bär eller apelsiner, finns det ändå en del imponerande fördelar med vattenmelon som näring.

Alla sorter är fulla av antioxidanter och har förknippats med en rad hälsofördelar – som bättre hjärthälsa, förbättrat immunförsvar och ökad viktminskning.

Två särskilt skyddande föreningar som finns i denna frukt är citrullin och lycopen.

En kopp (ca 152 gram) innehåller ungefär:

 • 46 kalorier
 • 11,5 gram kolhydrater
 • 1 gram protein
 • 0,2 gram fett
 • 0,6 gram kostfiber
 • 12,3 milligram C-vitamin (21 procent DV)
 • 865 internationella enheter vitamin A (17 procent DV)
 • 170 milligram kalium (5 procent DV)
 • 15,2 milligram magnesium (4 procent DV)
 • 0,1 milligram tiamin (3 procent DV)
 • 0,1 milligram vitamin B6 (3 procent DV)
 • 0,3 milligram pantotensyra (3 procent DV)
 • 0,1 milligram koppar (3 procent DV)
 • 0,1 milligram mangan (3 procent DV)

De 12 bästa fördelarna med vattenmelon

Här är några av de främsta fördelarna med vattenmelon:

1. Kan hjälpa till att stödja immuniteten

I djurstudier har vattenmelonkonsumtion kopplats till minskad inflammation och förbättrad antioxidantkapacitet.

Lykopen, en av de karotenoider som finns i överflöd i denna frukt, har starka antioxidativa egenskaper och kan bidra till att minska oxidativ stress. Det kan också bidra till att hålla hjärtat friskt och skydda mot vissa typer av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och makulosjukdomar, enligt ny forskning.

Studier visar att det också kan öka nivåerna av arginin, en viktig aminosyra som används för syntesen av kväveoxid. Kväveoxid hjälper inte bara till att vidga dina kärl så att blodet flyter effektivt och minskar risken för högt blodtryck, utan är också involverad i regleringen av immunsystemet.

Frukten är också en bra källa till C-vitamin, ett viktigt mikronäringsämne som fungerar både som antioxidant och immunförstärkare för att hålla kroppen frisk. Antioxidanter kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler och skydda cellerna mot oxidativ skada och stress.

2. Kan förbättra hjärthälsan

Vattenmelon innehåller mycket kalium och magnesium, två viktiga näringsämnen som hjälper till att motverka sjukdomar som högt blodtryck. Att konsumera ordentliga mängder kalium och magnesium från en näringsriktig kost tycks enligt forskning vara förknippat med förbättrad hjärthälsa, tillsammans med en minskad risk för död i hjärtsjukdom.

En granskning som publicerades i tidskriften Advances in Nutrition visade att om man äter rikligt med kaliumrika livsmedel som frukt och grönsaker kan det påverka blodtrycket positivt, vilket kan vara användbart för att minska risken för sjukdomar som stroke och hjärtattacker.

Lykopen är också bra för hjärthälsan genom att minska inflammation, bekämpa oxidativ stress och eventuellt förbättra blodfettnivåerna.

Ny forskning, inklusive resultat från en studie från 2019, tyder på att 100-procentig vattenmelonjuice är “ett välsmakande och effektivt sätt att öka serumlykopen hos äldre vuxna kvinnor, en grupp som riskerar att få ett lågt intag av karotenoider”.

Studier har också visat att vattenmelon kan bidra till att lindra stelhet i artärerna, balansera kolesterolet och förbättra det systoliska blodtrycket hos vuxna med högt blodtryck.

3. Kan lindra smärta och ömhet

Förutom de potentiella fördelarna med vattenmelonjuice innehåller denna frukt också en stor mängd C-vitamin i varje portion. C-vitamin har visat sig skydda brosk och ben, hjälpa till att reparera senor och ligament och påskynda sårläkning.

Kalium och magnesium, två näringsämnen som också finns i denna typ av melon, är viktiga för muskelåterhämtning och smärtlindring. Särskilt kalium hjälper till att förebygga muskelkramper efter träning och hjälper dig att läka snabbare från skador.

4. Hjälper till att förebygga njursten

Studier har visat att det kalium som finns i frukt och grönsaker hjälper till att rena gifter och tvätta ut avfall från blodet, vilket bidrar till att förebygga njursten.

Fördelarna med vattenmelon är också att den är ett naturligt diuretikum. Den hjälper till att öka urinproduktionen för att transportera ut avfall och gifter ur kroppen och skydda mot njursten.

5. Hjälper till hydrering, matsmältning och avgiftning.

En av de främsta fördelarna med vattenmelon är dess höga vatteninnehåll. Den beräknas bestå av cirka 91 procent vatten, vilket kan bidra till avgiftning och hjälpa kroppen att bli av med överflödigt vatten och vätskor, vilket lindrar obekväm uppblåsthet och svullnad.

Kalium och magnesium är också viktiga för avgiftningen.

Kalium fungerar som en elektrolyt och främjar cirkulationen samtidigt som det hjälper till att hantera blodflödet och fuktnivån i kroppen, så att syre kan nå dina celler. Samtidigt minskar magnesium vattenretentionen i tarmen för att besegra uppblåsthet och hjälpa dig att gå ner i vattenvikt.

Ett annat intressant resultat från nyligen genomförda djurstudier är att konsumtion av vattenmelonjuice sänker blodsockernivåerna vid fastande i diabetiska musmodeller avsevärt. Juicen verkar inducera förändringar i tarmmikrobiomets sammansättning som kan ha positiva metaboliska effekter.

De 12 bästa fördelarna med vattenmelon

6. Kan hjälpa till att bekämpa cancerceller

Denna frukt kan fungera som en potent cancerbekämpande mat, och varje portion innehåller en rejäl dos antioxidanter och hälsofördelar med vattenmelon.

En viktig fördel med vattenmelon för män är att lykopen, en av de viktigaste karotenoiderna som finns i frukten, i vissa studier har kopplats till en lägre risk för prostatacancer. Forskning visar också att lykopen spelar en roll för att hålla cellmembranen starka så att de kan skydda sig mot gifter som potentiellt kan orsaka celldöd eller mutation.

Det är också en bra leverantör av antioxidanterna C-vitamin och A-vitamin, som båda hjälper till att bekämpa skador orsakade av fria radikaler och förhindra DNA-mutationer för att förhindra bildandet av cancerceller. Studier har också visat att höga doser C-vitamin kan förstärka de cancerbekämpande effekterna av vissa läkemedel som används vid kemoterapi samtidigt som de negativa biverkningarna av traditionella cancerbehandlingar minskar.

7. Hjälper till att skydda hudens hälsa

Vattenmelon är bra för hudens hälsa eftersom det är en av de bästa antioxidanterna som finns. Tack vare sitt höga innehåll av antioxidantvitaminer A och C har vattenmelon fördelar för huden, bland annat dess förmåga att skydda cellerna mot skador och bekämpa bildandet av fria radikaler för att bromsa åldrandet och hålla huden fräsch.

C-vitamin är särskilt viktigt för hudens hälsa. Det hjälper till att öka kollagenproduktionen och förebygger solskador.

Samtidigt är A-vitamin viktigt för att upprätthålla cellernas hälsa och skydda mot UV-skador.

8. Stödjer hälsosam syn

Viktiga näringsämnen som spelar en roll för att skydda ögonen – inklusive betakaroten, vitamin A, vitamin C, lutein och zeaxanthin – finns också i denna jättefrukt och är en av de många fördelarna med vattenmelon. Studier har visat att en allvarlig A-vitaminbrist till exempel kan leda till makuladegeneration, ett tillstånd som kännetecknas av förtjockning av hornhinnan och som så småningom kan leda till blindhet.

Denna sommarfrukt är en utmärkt leverantör av betakaroten, som är den form av vitamin A som finns i växter. Om du får i dig tillräckligt med betakaroten kan du förebygga makuladegeneration, den främsta orsaken till åldersrelaterad blindhet.

9. Kan hjälpa till med viktminskning

Är vattenmelon bra för att gå ner i vikt? Vattenmelon innehåller naturligt socker och kolhydrater, men det är inte nödvändigtvis dåligt beroende på vilken diet du följer och hur mycket du äter.

Trots att vattenmelon är rik på en mängd viktiga vitaminer och mineraler innehåller den få kalorier, vilket gör den till ett bra komplement till en näringsrik kost för viktminskning. Av denna anledning gynnar vattenmelon viktminskning genom att främja mättnad och dämpa suget för att hålla dig på rätt spår mot dina hälsomål.

En studie från 2019 som publicerades i Nutrients visade att de potentiella mekanismerna genom vilka vattenmelonkonsumtion förbättrar viktkontrollen är genom att öka mättnadskänslan (fyllighet) och den postprandiala glukos- och insulinresponsen.

Efter fyra veckors intervention hos överviktiga och feta vuxna ledde konsumtion av två koppar vattenmelon i stället för kakor till en betydligt högre mättnadsrespons (lägre hunger, framtida matkonsumtion och önskan om att äta samt större mättnad) plus betydligt lägre kroppsvikt, BMI (Body Mass Index), systoliskt blodtryck och midja/höft-förhållande.

10. Kan förbättra återhämtningen vid träning

Vattenmelon, inklusive saften från denna frukt, har kopplats till förbättrad muskelåterhämtning hos idrottare och minskad ömhet. Det kan hjälpa dig att träna mer effektivt på gymmet för att nå dina viktminskningsmål.

I en studie från 2020 konstaterades att en av de främsta fördelarna med vattenmelon är dess förmåga att främja återhämtning efter träning och lindra värk och smärta genom att tillhandahålla elektrolyter och minska uttorkning.

Intressant nog har en studie i Journal of Agricultural and Food Chemistry undersökt effekterna av vattenmelonjuice som en funktionell dryck för idrottare. Efter 24 timmars tillskott upplevde idrottsmännen förbättrad hjärtfrekvens som var mer fördelaktig för muskelåterhämtning förutom mindre generell ömhet och muskelvärk.

En studie från 2016 visade att konsumtion av vattenmelonpuré helt och hållet stödde energibehovet vid träning och ökade blodnivåerna efter träning av näringskomponenter (l-citrullin och l-argininin), antioxidantkapacitet och total nitratstatus. Det påverkade dock inte inflammation efter träning och förändringar i den medfödda immunfunktionen.

En annan studie från 2016 visade också att det gav fördelar för dem som tränar med hög intensitet eller uthållighet, men att det överlag inte förlängde tiden till utmattning.

11. Kan hjälpa till att lindra sura uppstötningar

En av fördelarna med vattenmelon och myskmelon (tillsammans med andra typer av meloner) är att de ofta används för att minska syreåterflödessymtom. Meloner är en del av GAPS-dieten, som är utformad för att hjälpa till att behandla matsmältningssjukdomar och minska inflammation.

Melon tros lugna mag-tarmkanalen och reglera pH-nivåerna samtidigt som den minskar inflammation och syraproduktion i hela kroppen. På grund av fruktosen (socker) kan vattenmelon dock orsaka obehag hos personer som är känsliga för FODMAP-riktiga livsmedel.

12. Kan gynna reproduktiv/sexuell hälsa

Vad gör vattenmelon sexuellt? Som nämnts ovan kan konsumtion av saften och fruktköttet från denna frukt hjälpa till att lindra stelhet i artärerna, stödja cirkulationen och förbättra blodtrycket.

Detta tyder på att vattenmelon också kan vara bra för dig sexuellt, eftersom den kan hjälpa till med blodflödet och därmed upphetsning.

Dessutom har citrullin (som finns i skalet) i vissa studier visat sig vara en säker och väl accepterad alternativ behandling för mild till måttlig erektil dysfunktion hos män.

Risker och biverkningar

Finns det några negativa effekter vattenmelon du bör vara medveten om?

Meloner är inte kända för att vara vanliga allergener eller för att ge vanliga läkemedelsinteraktioner. Dessa välsmakande frukter bör dock avnjutas med måtta på grund av det relativt höga sockerinnehållet.

Hur mycket vattenmelon ska du äta dagligen?

För de flesta människor är en eller två koppar per dag en bra mängd. Eftersom vattenmelon innehåller relativt mycket naturligt socker (t.ex. glukos, fruktos och sackaros) och kolhydrater, lite fibrer och nästan inget protein eller nyttiga fetter, kan det leda till höga blodsockernivåer om man äter större mängder.

När ska du inte äta vattenmelon?

För dem som har en form av känd insulinresistens, inklusive de som är prediabetiker eller har diabetes, kan det vara bra att välja frukter med lägre sockerhalt som också innehåller mer fibrer, som bär. Att annars hålla sig till små portioner av denna frukt är troligen inget problem.

Om du har kända allergier mot andra frukter ska du vara försiktig med att lägga till nya frukter i din kost, även meloner.

Är vattenmelon någonsin fet?

Om du är en person som i övrigt är frisk och inte behöver gå ner i vikt är vattenmelon ett säkert och näringsrikt matval så länge du äter med måtta och håller din portionsstorlek i schack.

Är det okej att äta vattenmelon varje dag?

Ja, även om det är viktigt att du har en varierad kost. Försök att kombinera den med andra livsmedel som innehåller hälsosamma proteinkällor, fibrer och fetter för att bromsa effekten av fruktsockret på blodsockernivåerna.

Leave a Comment

Scroll to Top