5 Naturliga behandlingar för eksem

Naturliga behandlingar för eksem

Naturliga behandlingar för eksem
Eksem är inte en specifik sjukdom, utan snarare en samlingsbeteckning för en grupp relaterade hudsjukdomar som orsakar symtom som inflammation, rodnad, torrhet och fjällning. En diagnos av eksem kan användas för att beskriva alla typer av dermatit eller “kliande utslag”.
Medan cirka 2 procent till 4 procent av alla vuxna utvecklar eksem är det mycket vanligare hos spädbarn och barn som tenderar att redan ha känslig hud. Eksem symtom är alla relaterade till inflammation som uppstår på den allra översta huden. När hudens barriär blir skadad och torr, på grund av faktorer som fuktighetstapp eller allergier som leder till en immunrespons, kan känslighet och irritation vara svårt att kontrollera.


Flera vanliga typer av eksem, som utvecklas av olika anledningar och därför kan behandlas på olika sätt, inkluderar:
• Handeksem
• Atopisk dermatit (relaterad till allergier)
• Kontaktdermatit (mestadels orsakad av irriterande ämnen)
• Seborroisk dermatit (orsakar mest en torr hårbotten)
• Dyshidrotiskt eksem (orsakar vätskefyllda blåsor)
• Nummulärt eksem (orsakar ett utslag med myntformade blåsor, ser liknande ut som ringorm)
• Neurodermatit (långvarig klåda på grund av kliande)
• Stasdermatit (uppstår på nedre extremiteterna)

Fem naturliga behandlingar som lindra eksem symtom:

Använd kokosolja
Applicera aloe vera
Ta ett havremjölkbad
Applicera tea tree oil
Försök med avslappningstekniker, såsom yoga eller meditation

Symtom och tecken på eksem
Beroende på den specifika typen av eksem någon har, kan symtom och tecken på eksem inkludera: (1)
Inflammerad hud, såsom hud som ser röd och svullen ut. Händerna är den kroppsdel som är mest benägen att utveckla eksem symtom hos vuxna.
Klåda. Om klåda blir mycket intensiv, är det frestande att klia på huden, men detta gör faktiskt irritationen värre (känt som “klåda-kliar cykeln”).
Blåsor eller skorpa på huden som kan spricka upp, läcka och bli fjällande
Avflagning, fjällande hud på grund av allvarlig torrhet. När eksem utvecklas på hårbotten (kallas seborroiskt dermatit), är mjäll vanligt.
Uppkomst av skärsår och sprickor i huden på grund av allvarlig torrhet, vilket ibland kan leda till bakterieinfektioner
Förändringar i hudfärg och textur, såsom att huden blir grovare, mörkare och tjockare
Känslighet för produkter som schampo, lotion och rengöringsmedel
Brännande känsla på grund av irritation eller exponerad, rå hud
Om klåda och andra symtom blir mycket allvarliga, upplever ibland patienter andra sekundära problem som ökad stress, svårigheter att sova, pinsamhet och svårigheter att koncentrera sig på jobbet eller i skolan
Atopiskt eksem, som orsakas av allergier, kan ibland förekomma tillsammans med andra symtom som feber, trötthet, astma eller andningsproblem.

Naturliga behandlingar för eksem
Naturliga behandlingar för eksem

Orsaker och riskfaktorer för eksem

När någon har eksem blir processen med att avskala och förnya hornhudscellerna störd. Anledningar till detta inkluderar: (2)
• Genetiska faktorer, inklusive att ha en muterad gen som resulterar i minskad produktion av proteinet filaggrin, som normalt hjälper till att upprätthålla hornhinnan.
• Minskad serum (olja) produktion, vilket resulterar i mycket torr hud. Detta kan också bero på genetik eller förändringar i immunsystemet.
• Låg immunfunktion, vilket leder till inflammation som svar på saker som jäst och bakterier som lever på huden. Låg immunfunktion kan bero på faktorer som mediciner, autoimmuna sjukdomar, obehandlade infektioner, näringsbrister eller dålig tarmhälsa. Ibland kan sprickor i huden som orsakas av eksem leda till infektioner när en vanlig typ av bakterier som kallas Staphylococcus aureus, vilket finns på en hög procent av även friska vuxnas hud,

Allergier (kallad atopisk dermatit eller atopisk eksem), som orsakar frisättning av antikroppar och en skadlig immunrespons. Allergiska reaktioner kan uppstå på grund av saker som konsumtion av vissa livsmedel, kemisk exponering eller kontakt med andra hårda gifter / ämnen, såsom kemiska parfymer eller tvålar. Förvånande nog är atopisk dermatit inte kopplad till saker som husdjurs- eller pälsutsättning. Faktum är att det motsatta är sant: Eksem har visat sig vara mindre vanligt hos barn som har många syskon eller hundar eller som tillbringar tid i dagvårdsinställningar eller runt andra barn från en ung ålder. Detta skapar ett starkare immunsystem och uppbyggd skydd.

• Toxicitet, inklusive rökning eller exponering för höga mängder föroreningar. “Över-renlighet” och antibiotikabruk är andra bidragsgivare som negativt påverkar immunsystemet.
• Människor som bor i utvecklade länder eller kallare klimat verkar utveckla eksem oftare på grund av torra och kalla klimat eller faktorer som föroreningar och dålig diet.
• Hos barn verkar att vara formelfodring höja risken för eksem. Forskning visar att ammade spädbarn har ökad skydd mot allergier som kan påverka immunsystemet och huden.

5 Naturliga Eczema-behandlingar

Låt huden vara ifred (inte klia, bara lugna!)
Klåda orsakad av eksem kan göra det mycket frestande att klia torr eller fjällande hud. Men klåda har visat sig leda till komplikationer eftersom det kan orsaka öppna sprickor eller sår som tillåter bakterier att komma in. Detta orsakar ibland infektioner, särskilt om immunsystemet redan är försvagat. Det är säkrare att försöka låta huden vara ifred medan du behandlar den underliggande källan till eksem. Att applicera en salva eller en fuktig handduk på torr hud kan hålla dig från att pilla på den.

I stället för att klia, andra tips för att skydda känslig, läkande hud inkluderar att undvika för mycket UV-ljus / sol exponering, prata med din läkare om du tar några mediciner som kan försämra symtomen, hålla huden borta från mycket varmt vatten eller mycket torra, kalla temperaturer (som kan öka irritationen) och ändra de produkter du applicerar på din hud.
Minska allergier och inflammation
Mat, miljöfaktorer och hudvårdsprodukter kan alla orsaka allergiska reaktioner som utlöser eksem symtom. Allergier kan utlösas hos personer med eksem av saker som:

Allergier kan utlösas hos personer med eksem av saker som:
• Kemikalier i tvålar, lotioner, tvättmedel, desinfektionsmedel, etc.
• Dammpartiklar, pollen, mögel, djurhår eller annat skräp
• Matvaror som syntetiska tillsatser eller konserveringsmedel som finns i förpackade produkter, gluten, mjölk, skaldjur eller jordnötter.
• Inflammatoriska livsmedel som socker och raffinerade oljor kan också bidra till symtomen.

Amning och en hälsosam kost
Forskning tyder på att risken för att ett barn ska utveckla eksem minskar när barnet ammas. Under barndomen och vuxenlivet kan en hälsosam kost med antiinflammatoriska livsmedel hjälpa till att öka immunförsvaret. Livsmedel som kan hjälpa till att minska eksemsymtom är:

• Essentiella fettsyror – Dessa fetter finns i saker som viltfångad fisk, nötter och frön.
• Probiotiska livsmedel – Dessa inkluderar fermenterade grönsaker, yoghurt, kefir och amasai.
• Högfiber livsmedel – Sikta på minst 30 gram fiber per dag för att förbättra tarmhälsan från grönsaker, frukter, nötter, frön, kokosnöt och grodda korn/bönor.
• Livsmedel med högt antioxidantinnehåll – Konsumera mer färska, färgglada växtbaserade livsmedel
• Livsmedel med hög halt av antioxidanter – Konsumera mer färska, färgglada växtbaserade livsmedel för att minska inflammation och få tillräckligt med vitaminer, mineraler och elektrolyter.

Tillskott för att förbättra immunfunktionen
Tillskott som kan hjälpa till att kontrollera eksemirritation är:
• Probiotika: Forskning visar att probiotikatillskott kan ha skyddande och förebyggande effekter när det gäller hudhälsa. De är kopplade till förbättrad tarmhälsa och immunfunktion, tillsammans med andra relaterade faktorer som minskade allergier.
• Omega-3-fettsyror: Hjälper till att sänka inflammationen.
• Antioxidanter (som vitamin E, C och A): Antioxidanter kan hjälpa till att förebygga hudskador, minska inflammation och främja läkning av sår.
• Vitamin D: “Solens vitamin” hjälper till att reglera immunfunktioner och är en mycket vanlig bristvara.

Applicera läkande oljor på huden
Vissa naturliga eteriska oljor, som lavendelolja som har antiinflammatoriska och lugnande egenskaper, kan hjälpa till att hålla känslig hud från att blossa upp.

Leave a Comment

Scroll to Top