Vad är Quercetin bra för? 8 bevisade fördelar med Quercetin

Vad är Quercetin bra för? 8 bevisade fördelar med Quercetin

Vad är Quercetin bra för? Quercetin är en typ av flavonoidantioxidant som finns i växtbaserade livsmedel, inklusive gröna bladgrönsaker, tomater, bär och broccoli.

Det betraktas tekniskt sett som ett “växtpigment”, vilket är exakt varför det finns i djupt färgade, näringsrika frukter och grönsaker.

Quercetin anses vara en av de mest förekommande antioxidanterna i människors kost och spelar en viktig roll i kampen mot skador från fria radikaler, åldrandets effekter och inflammation, enligt många studier.

Även om du kan få tillräckligt med det genom att äta en hälsosam kost, tar vissa människor också denna förening i koncentrerad tillskottsform för ännu starkare antiinflammatoriska effekter.

Vad används quercetin för? Enligt avdelningen för patologi och diagnostik vid universitetet i Verona i Italien är quercetin glykosider och andra flavonoider (som kaempferol och myricetin) “antivirala, antimikrobiella, antiinflammatoriska och antiallergiska medel.” De har potential att uttryckas positivt i olika celltyper hos både djur och människor. Flavonoid polyfenoler är mest fördelaktiga för att nedreglera eller undertrycka inflammatoriska vägar och funktioner. Quercetin anses vara den mest spridda och kända naturligt härledda flavonolen, och visar starka effekter på immunitet och inflammation orsakad av leukocyter och andra intracellulära signaler.

Hur det fungerar

Forskning visar att antiinflammatoriska livsmedel som innehåller quercetin kan hjälpa till att hantera ett antal inflammatoriska hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar och problem med blodkärl, allergier, infektioner, kronisk trötthet och symtom relaterade till autoimmuna sjukdomar som artrit. Hur gynnar flavonoider oss exakt?

Allt handlar om hög-antioxidativa livsmedels förmåga att “skanna fria radikaler”.

Som en av de stora bioflavonoiderna i våra kostvanor hjälper quercetin (en typ av “polyfenolisk antioxidant”) till att sakta ned åldrandet eftersom det minskar effekterna av oxidativ stress på kroppen. Oxidativ stress uppstår hos oss alla, men ökar av saker som dålig kost, höga stressnivåer, brist på sömn och exponering för kemiska gifter.

Quercetin spelar en roll i att reglera immunsystemets respons på yttre stressorer genom cellsignalvägar som kallas kinaser och fosfatas, två typer av enzym och membranproteiner som behövs för korrekt cellulär funktion.

Fördelar med Quercetin

Minskar inflammation

Flavonoider (även kallade bioflavonoider eller bioflavonoider), inklusive quercetin, är viktiga antiinflammatoriska ämnen eftersom de fungerar som antioxidanter, vilket betyder att de bokstavligen bekämpar den naturliga processen av “oxidation” som sker med tiden när vi åldras.

Quercetin kan hjälpa till att stoppa skadliga partiklar i kroppen som kallas fria radikaler, som påverkar hur celler fungerar negativt – inklusive att skada cellmembran, ändra hur DNA fungerar, öka cellmutationer och orsaka friska celler att dö. Det kan också minska uttrycket av inflammatoriska gener som interleukin.

Forskning visar nu att inflammation är roten till de flesta sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar, cancer, kognitiv nedgång, vissa psykiska störningar och autoimmuna sjukdomar.

För närvarande rapporterar praktiserande läkare och patienter att de använder quercetin för att effektivt bekämpa tillstånd relaterade till inflammation, inklusive:

• “Förhårdning av artärerna” (ateroskleros).

• Högt kolesterol.

• Hjärtsjukdomar och cirkulationsproblem.

• Insulinresistens och diabetes.

• Ögonrelaterade störningar, inklusive grå starr.

• Allergier, astma och hösnuva.

• Magsår.

• Kognitiv försämring.

• Gikt.

• Virala infektioner.

• Inflammation i prostata, blåsa och äggstockar.

• Kroniskt trötthetssyndrom.

• Cancer.

• Kroniska infektioner i prostata.

• Hudsjukdomar, inklusive dermatit och nässelutslag.

Bekämpar allergier

Är quercetin en antihistamin? Vissa anser att det är en naturlig antihistamin och en antiinflammatorisk, vilket möjligen gör det effektivt för att sänka effekterna av säsongs- och matallergier, astma och hudreaktioner.

Men de flesta forskningar hittills har utförts på djur och inte människor.

Histaminer är kemikalier som frigörs när immunsystemet upptäcker en allergi eller känslighet, och de är vad som orsakar obehagliga symtom vi står inför när kroppen har en allergisk reaktion.

Quercetin kan hjälpa till att stabilisera frisättningen av histaminer från vissa immunceller, vilket resulterar i minskade symtom som hosta, vattniga ögon, rinnande näsor, nässelutslag, svullna läppar eller tunga och matsmältningsbesvär.

Det har länge använts i antika kinesiska örtformler skapade för att blockera allergier mot vissa livsmedel (som jordnötter). Studier utförda på möss antyder att det kan vara likvärdigt med att bekämpa allergier som vissa receptbelagda läkemedel, allt med få till inga biverkningar.

Vad är Quercetin bra för? 8 bevisade fördelar med Quercetin

Stödjer hjärthälsan

På grund av dess förmåga att minska inflammation och oxidativ stress, verkar quercetin vara fördelaktigt för personer med hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar enligt flera studier.

Till exempel är det kopplat till en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom och till och med död hos äldre vuxna som äter mycket frukt och grönsaker som är djupt färgade och innehåller flavonoider, och det minskar även risken för vaskulära sjukdomar.

Det har också kopplats till en minskad risk för typ 2-diabetes och fetma, vilket har många av samma riskfaktorer som hjärtsjukdom.

Studier gjorda på djur och vissa människopopulationer visar att olika typer av flavonoider (som quercetin, resveratrol och katekiner) kan hjälpa till att minska risken för ateroskleros, vilket är en farlig tillstånd som orsakas av plack som byggs upp inuti artärerna. Begränsad blodflöde i artärerna är en av de främsta riskfaktorerna för att uppleva en hjärtattack eller stroke, vilket är anledningen till att hjärtstopp är mindre vanligt bland personer som äter en näringsrik kost.

Antioxidanter verkar också skydda kroppen från att uppleva ökningar i LDL “dåligt” kolesterol och kan hjälpa till att reglera blodtrycket. Vissa studier visar att quercetin förhindrar skador på LDL-kolesterolpartiklar, och det verkar som att personer som äter mest flavonoidrika livsmedel vanligtvis har friskare och lägre kolesterolnivåer, plus färre fall av hypertoni och högt blodtryck.

Att ta kosttillskott med quercetin kan hjälpa till att minska smärta relaterad till autoimmuna tillstånd såsom artrit, liksom infektioner, inklusive de som påverkar prostata och luftvägarna. Studier tyder på att quercetin minskar inflammatorisk smärta. Till exempel finns det viss evidens från flera små studier att personer som upplever smärta i blåsan från infektioner (vilket orsakar ett brådskande behov att urinera, svullnad och brännande känsla) har färre symtom när de tar quercetin-tillskott.

Flavonoider är också kopplade till minskade symtom på prostatit (inflammation i prostata) och reumatoid artrit (RA). Det finns bevis på att när patienter med RA byter från en “typisk västerländsk kost” till en som är rik på antioxidantrika livsmedel (som osockrade bär, frukter, grönsaker, nötter, rötter, frön och groddar), upplever de mindre smärta och återkommande symtom.

GH Quercetin 60ct front 94451 Vad är Quercetin bra för? 8 bevisade fördelar med Quercetin
1
Global Healing Quercetin
359 kr

Quercetin är en typ av flavonoid antioxidant som finns i vegetabiliska livsmedel, som bladgrönsaker, tomater, bär och broccoli.

cellfuzion Vad är Quercetin bra för? 8 bevisade fördelar med Quercetin
2Vi gillar
Global Healing Cellular Health (Quercetin)
1399 kr

Cellular Health är ett avancerat kosttillskott med fokus på cellulär hälsa, hälsosamt åldrande och att minska trötthet och utmattning.
Den innehåller en superb blandning av Nicotinamid ribosidklorid (NR), Astragalus, Trans-resveratrol från Polygonum cuspidatum, R-liponsyra som natrium R-liponsyra, Quercetin fytosom, Nicotinamid mononukleotid (NMN), Trimetylglycin, BioPQQ och Cu1.

Quercetin Vad är Quercetin bra för? 8 bevisade fördelar med Quercetin
3
Dr. Mercola Quercetin och Pterostilben 60 kapslar
479 kr

Quercetin Phytosome Complex från Styphnolobium japonicum, eller blomknoppen Sophora japonica. Trans-Pterostilbene, den aktiva formen av pterostilbene, som är naturidentisk med blåbär.

Kan hjälpa till att förbättra energi och uthållighet

Quercetin tillsätts till vissa kosttillskott för idrottare eftersom det anses kunna hjälpa till att öka prestationen och uthålligheten, troligtvis på grund av dess positiva effekter på blodflödet. Forskare från School of Applied Physiology vid Georgia Institute of Technology fann; “att i genomsnitt ger quercetin en statistiskt signifikant fördel i människors uthållighetskapacitet (VO2 max) och uthållighetsprestation vid träning”.

Även om förbättringarna ibland är små, är det rimligt att antioxidanter kan öka fysisk prestation eftersom de hjälper till att öka hälsan hos blodkärl, som transporterar syre och näringsämnen till muskel- och ledvävnad.

Kan hjälpa till att bekämpa cancer

En studie från Boston University School of Medicine publicerad i tidskriften Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents visar en koppling mellan en näringsrik kost rik på quercetin och andra antioxidanter och en minskad risk för cancer. Quercetin verkar ha potential för kemopreventiv aktivitet och kan ha en unik antiproliferativ effekt på cancerösa celler, vilket gör det till ett effektivt tillskott till en naturlig cancerbehandlingsmetod. Forskning visar att detta kan bero på modulering av antingen EGFR- eller östrogen-receptorvägarna.

Hjälper till att skydda hudhälsan

Quercetin kan blockera “mastceller”, som är immunförsvarsceller som är avgörande för att utlösa allergiska reaktioner, inflammatoriska sjukdomar och autoimmuna sjukdomar. Forskning visar att quercetin hjälper till att skydda huden från effekterna av sjukdomar som dermatit och fotosensitivitet.

Flavonoider som quercetin blockerar frisättningen av många proinflammatoriska cytokiner, såsom IL-8 och TNF, vilket hjälper till att stoppa symtom som är relaterade till hudinflammation, även hos personer som inte får lindring av andra konventionella behandlingar eller receptbelagda läkemedel.

Skyddar leverhälsan

Ny forskning har visat att denna antioxidant har skyddande effekter när den administreras till råttor med alkoholinducerad akut leverskada. Forskare drog slutsatsen att “quercetin, genom flera mekanismer, visar en hepatoprotektiv effekt på leverskador som orsakas av alkohol, genom att öka aktiviteten hos alkoholmetaboliserande enzymer, öka antioxidantaktiviteten mot oxidativ stress, sänka oxidativ stress och inflammation.” Detta antyder att quercetin kan ha liknande effekter på människors leversjukdomar.

Skyddar mot neurologiska sjukdomar

Det finns alltmer bevis som visar att quercetin ger neuroskyddande fördelar på grund av dess förmåga att försvara hjärnan mot oxidativ stress och inflammation, vilket leder till potentiellt mindre risk för kognitiva tillstånd som Alzheimers sjukdom och demens.

Biverkningar, risker och interaktioner

Vilka är biverkningarna av quercetin? Eftersom det härleds naturligt från livsmedel verkar quercetin vara säkert för nästan alla och utgör små risker.

Enligt en rapport från 2018 har de flesta studier funnit lite till inga biverkningar hos personer som äter näringsrika kostvanor höga i quercetin eller tar kosttillskott oralt under kort tid.

Är quercetin säkert att ta dagligen?

Tillskott upp till 500 milligram tagna två gånger dagligen i 12 veckor verkar vara mycket säkra. Om du planerar att ta detta kosttillskott längre, är det en bra idé att först prata med din läkare.

Naturligtvis finns det dock vissa risker vid mycket höga doser. Biverkningar kan inkludera huvudvärk och stickningar i armar och ben.

Mycket höga doser som tas intravenöst har också kopplats till fall av njurskador, även om detta verkar vara mycket sällsynt. Det är också möjligt att quercetintillskott kan interagera med effektiviteten av antibiotika, kemoterapi och blodförtunnande läkemedel, så var försiktig om du för närvarande tar någon av dessa.

Leave a Comment

Scroll to Top