Antivirala örter för att stärka immunförsvaret

Antivirala örter för att stärka immunförsvaret

Antivirala örter för att stärka immunförsvaret och bekämpa virus (anti viral herbs)

Ett virus är ett litet smittsamt agens som endast kan föröka sig i levande celler hos andra organismer. Virus kan infektera alla typer av livsformer – människor, djur, växter och mikroorganismer, inklusive bakterier och arkéer. De finns i nästan alla ekosystem på jorden och är den mest förekommande typen av biologisk enhet.

Virus har faktiskt beskrivits som “organismer i livets utkant” eftersom de bär på genetiskt material, förökar sig och utvecklas genom naturligt urval, men de saknar cellstruktur, vilket i allmänhet krävs för att betraktas som levande.

Ett virus kan spridas på många olika sätt. Hos djur bärs viruset av blodsugande insekter. Vissa virus, som influensa, sprids genom hosta och nysningar.

Vad är antivirala örter?

Antivirala örter hämmar utvecklingen av virus. Många av de bästa antivirala örterna stärker immunförsvaret, vilket gör att kroppen kan angripa viruspatogener. Detta kan vara ännu bättre än att angripa specifika patogener, vilket antivirala läkemedel är utformade för att göra, eftersom patogener muterar med tiden och blir mindre mottagliga för behandling.

Antivirala örter bekämpar inte bara virusinfektioner, stärker immunförsvaret och fungerar som naturläkemedel mot influensa, utan de har även ett antal andra hälsofördelar, till exempel kardiovaskulärt, matsmältningsmässigt och antiinflammatoriskt stöd.

De bästa antivirala örterna

1. Echinacea

Echinacea har blivit en av de mest sålda örterna genom tiderna; det beror på att regelbunden användning av echinacea är fördelaktigt för immunförsvaret och den allmänna hälsan. Det finns betydande bevis som tyder på att fytokemikalier i echinacea har förmågan att minska virusinfektioner och tumörer.

De bästa antivirala örterna

Echinacea är en av de mest kraftfulla naturliga antivirala medlen mot mänskliga virus. Den innehåller en förening som kallas echinacein som hindrar bakterier och virus från att tränga in i friska celler. Detta minskar kraftigt risken för att drabbas av någon typ av infektion när man konsumerar echinacea.

Några fler fördelar med echinacea är dess förmåga att lindra smärta, minska inflammation, förbättra hudproblem, behandla problem med övre luftvägar och förbättra den mentala hälsan. (Den antivirala örtmineralen shilajit verkar också bidra till att minska smärta och inflammation).

2. Höstbär

Hyllebär har kraftfulla immunstärkande och antivirala egenskaper. Flera studier drar slutsatsen att fläderbär kan bidra till att förkorta förkylningssymptomens varaktighet. Det finns också forskning som tyder på att dagligt fläderbärsextrakt fungerar för att förbättra symtomen på influensa.

Höstbär är rikt på antioxidativa och antiinflammatoriska föreningar. Det innehåller också en immunstimulerande förening som kallas antocyanidiner.

Du har gott om alternativ med fläderbär i din lokala livsmedelsbutik eller hälsokostbutik. Några av de mest populära formerna är fläderbärssirap, gummis och juice.

3. Andrographis

Andrographis är en av de mest populära medicinalväxterna som har använts i århundraden i Amerika, Asien och Afrika. Den har kraftfulla föreningar som har antivirala, antimikrobiella, antioxidativa och antiinflammatoriska effekter.

Traditionellt användes andrographis mot influensa och malaria. Idag har forskare utforskat andrographis som ett potent antiviralt medel. Det har ansetts vara en mirakulös förening för att hålla tillbaka virusreplikation och virusutveckling.

En studie från 2017 som publicerades i Microbes and Infection visade att när andrographolid (den aktiva ingrediensen i andrographis) gavs till möss med influensavirus, tillsammans med en inhibitor av virusinträde, ökade kombinationen överlevnadsgraden, minskade lungpatologin, minskade virusbelastningen och minskade inflammatoriska cytokiner.

Andrographis finns i kapsel- och tinkturform och kan hittas på nätet eller i de flesta hälsokostbutiker.

4. Vitlök

Experiment har visat att vitlök – eller specifika kemiska föreningar som finns i vitlök – är mycket effektiva när det gäller att döda otaliga mikroorganismer som är ansvariga för några av de vanligaste och mest sällsynta infektionerna, inklusive tuberkulos, lunginflammation, tröst och herpes.

Det är inte bara en av de bästa antivirala örterna mot herpes, utan dess egenskaper hjälper också till att behandla ögoninfektioner och fungerar som ett naturligt botemedel mot öroninfektioner.

Några fler råa vitlöksfördelar inkluderar dess förmåga att minska risken för cancer, kontrollera högt blodtryck, öka hjärt- och kärlhälsan och bekämpa håravfall.

För att göra en vitlöksoljeinfusion hemma krossar du vitlöksklyftor och lägger dem i en bärarolja (som olivolja). Låt blandningen sitta i cirka fem timmar och sila sedan bort vitlöksbitarna och förvara oljan i en burk med lock. Denna infusion kan också användas som en antiviral ört mot förkylningssår när den används lokalt.

Du kan också svälja en rå vitlöksklyfta, men du kan behöva halvera den om den är för stor. Bit ner en gång för att frigöra allicinet och svälj sedan med vatten som ett piller.

5. Astragalusrot

Astragalusrot, en annan kraftfull antiviral ört, har använts i traditionell kinesisk medicin i århundraden, och dess huvudsakliga användning är att stärka kroppens immunförsvar. Vetenskapliga studier har visat att astragalus har antivirala egenskaper och stimulerar immunförsvaret, vilket tyder på att den kan hjälpa till att avhjälpa förkylning eller influensa.

Det är en av de mest effektiva antivirala örterna för HSV. En studie från 2004 utvärderade astragalus effekter på herpes simplex virus typ 1 och fann att örten har en uppenbar hämmande effekt.

En annan studie som publicerades i Chinese Medical Sciences Journal drog slutsatsen att astragalus kan hämma tillväxten av coxsackie B-virus hos möss.

Den fungerar inte bara som en naturlig behandling av virusinfektioner, utan astragalus har också antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper och används på huden för sårvård. Det är också en av de adaptogena örterna som sänker kortisol.

6. Kalkonstjärt

Turkey tail svamp är välkänd för sin förmåga att stimulera immunförsvaret. Den innehåller polysackarider som har immunstärkande effekt när den konsumeras.

När forskare utvärderade de immunmodulerande effekterna av kalkonstjärt fann de att den kunde öka antivirala cytokiner och hade blygsamma effekter på tillväxtfaktorer.

Forskning tyder också på att kalkonstjärt är effektiv mot en oral stam av humant papillomvirus (HPV). När den användes i kombination med reishi under den två månader långa behandlingsperioden förbättrade svamparna resultaten hos 88 procent av patienterna.

De vanligaste sätten att använda kalkonstjärt är i kapsel-, pulver- eller teform. Medicinska svampar ökar i popularitet och kan lätt hittas i din lokala hälsokostbutik.

7. Reishi

Antivirala örter

Reishi-svamp är en adaptogen som hjälper till att stärka kroppens försvar mot infektioner. Den hjälper till att föra kroppen tillbaka till homeostas och reglera immunfunktionen.

Reishi innehåller två kraftfulla föreningar, polysackarider och triterpener, som är kända för sin förmåga att stärka immunförsvaret och minska inflammation.

Studier lyfter fram de antivirala effekterna av kalkonstjärtföreningar som kan blockera upptagningen av virus till cellerna.

Du kan lätt hitta reishi och andra medicinska svampar i kapsel- och pulverform i din lokala hälsokostbutik.

8. Lakritsrot

Lakritsrot håller på att växa fram som en framträdande aktör i sökandet efter behandling och förebyggande av sjukdomar som hepatit C, hiv och influensa.

Chinese Journal of Virology publicerade en översikt som bekräftar lakritsrotens antivirala aktivitet tack vare dess innehåll av triterpenoider. I en annan publikation från 2010 noteras lakritsens antioxidativa, fria radikaler-avskiljande och immunstimulerande effekter.

Några fler fördelar med lakritsrot är bland annat:

– Mot halsont för snabb lindring

– Naturligt botemedel mot hosta

– Skydd mot tecken och symtom på läckande tarm

– Minskar trötthet i binjurarna

– Smärtlindring

9. Olivblad

Olivbladet har antivirala egenskaper, vilket ger det förmågan att behandla förkylning och farliga virus, inklusive candida-symptom, hjärnhinneinflammation, lunginflammation, kroniskt trötthetssyndrom, hepatit B, malaria, gonorré och tuberkulos; det behandlar även tand-, öron- och urinvägsinfektioner och är en naturlig behandling för bältros.

Forskning visar att extrakt av olivblad effektivt bekämpar ett antal sjukdomsframkallande mikrober, inklusive vissa virus som orsakar influensa och andra luftvägsinfektioner. De kraftfulla föreningar som finns i olivblad förstör invaderande organismer och tillåter inte virus att föröka sig och orsaka en infektion.

Faktum är att olivbladet är så gynnsamt för vår hälsa att behandling med olivbladsextrakt vände många hiv-1-infektionsrelaterade förändringar i en studie gjord vid New York University School of Medicine.

10. Oregano

Oregano är ett kraftfullt antiviralt medel. Oregano av medicinsk kvalitet destilleras för att extrahera den eteriska oljan och bevara dess helande föreningar; faktum är att det krävs över 1 000 pund vild oregano för att producera bara 1 pund oreganoolja!

Oreganooljans fördelar visar sig vara överlägsna vissa antibiotika, utan de skadliga biverkningarna. Det beror på att oregano innehåller två kraftfulla föreningar, carvacrol och tymol, som har starka antibakteriella och svampdödande egenskaper.

Det är carvacrolen som reverserar virusinfektioner, liksom allergier, tumörer, parasiter och sjukdomsorsakande inflammationer.

11. Sage

Salvia är en viktig ingrediens i traditionell kinesisk medicin och ayurvedisk medicin. Traditionella örtmedicinare uppskattar salvia för dess förmåga att hjälpa till att bekämpa infektioner och förbättra ett antal sjukdomar.

Forskning visar att salvia har antivirala, antioxidativa och antiinflammatoriska effekter. Studier visar att diterpenerna i salvia hjälper till att bekämpa virusinfektioner.

Ett av de bästa sätten att använda salvia är att dricka salviate. Det har lugnande och helande egenskaper och kan göras hemma med färska salviablad eller köpas färdigt i din lokala hälsokostbutik.

Hur man använder salvia

Örtte

Teer är ett utmärkt sätt att få de antivirala fördelarna med örter varje dag. Låt en matsked örter dra i varmt vatten i 5-10 minuter.  Echinacea, till exempel, är ett populärt örtte som säljs i de flesta livsmedelsbutiker, så arbetet är redan gjort åt dig.

Örtinfusion

Örtinfusioner är starkare än teer eftersom de kräver en större mängd örter. För att göra din egen örtinfusion, låt en kopp antivirala örter dra i vatten i cirka 7 timmar.

Förvara infusionen i en lufttät burk och drick den kallt eller uppvärmt. Eftersom infusionerna är starka ska du inte dricka mer än en kopp per dag.

Gör-det-själv-urter-infunderad olja

En infunderad olja är när du värmer örten i en bärarolja i flera timmar. Du kan använda ugnen för att värma upp blandningen eller prova att låta den stå på en varm och solig plats i 12 timmar. Använd ungefär 1/2 kopp antivirala örter (du kan använda en ört eller en blandning) och tillsätt den till 1 kopp kokosnöts- eller jojobaolja.

Om du värmer blandningen i ugnen ska den stå i en ugnssäker form i 3 timmar i 200 grader. Om du väljer att inte använda ugnen kan du lägga blandningen i en lufttät burk och låta den stå på en solig plats i cirka 12 timmar.

När örterna har dragit in i oljan, dränera bladen och förvara oljan i en burk. Du kan använda oljan lokalt för att lindra smärta och bli av med infektioner.

Eteriska oljor

Många av dessa örter säljs som eteriska oljor; se till att köpa ekologiska och rena eteriska oljor från ett välrenommerat företag.

Om du vill använda de fördelar som eteriska oljor har, till exempel deras antivirala egenskaper, kan du sprida 3-5 droppar i hemmet, tillsätta 2-3 droppar i varmt badvatten eller blanda 1-2 droppar med en bärarolja och applicera blandningen direkt på huden.

Att massera in eteriska oljor i fötterna, buken och bröstet är användbart när du bekämpar feber eller influensasymtom. Om du är nybörjare på denna naturmedicin kan du använda min guide om eteriska oljor för att komma igång.

Risker och biverkningar

Om du använder infusioner eller eteriska oljor ska du komma ihåg att produkterna är extremt potenta och inte bör tas under en längre tid. Om du använder dessa naturläkemedel för deras antivirala egenskaper ska du inte konsumera dem i mer än två veckor. Det är viktigt att ge dig själv en paus mellan långa doser.

Om du är gravid ska du vara försiktig med att använda eteriska oljor och ta kontakt med din vårdgivare innan du gör det.

Vissa av dessa antivirala örter interagerar med mediciner, så läs på om en ört innan du börjar konsumera dess extrakt eller eteriska olja.

Leave a Comment

Scroll to Top