Bästa eteriska oljorna mot illamående

eteriska oljorna mot illamående
My project 1 20 Bästa eteriska oljorna mot illamående

Eteriska oljorna mot illamående

Illamående är en sådan obehaglig och oundviklig känsla som kan kännas oändlig ibland. Vad är illamående? Illamående kan definieras som en känsla av sjukdom med en benägenhet att kräkas. Ögonblicket du får den otrevliga känslan i kroppen är jag säker på att du omedelbart undrar om de bästa sätten att bli av med illamående snabbt.

Illamående kan vara skyddande ibland; till exempel när du blir illamående och kräks som ett resultat av att äta mat som förorenats med bakterier som E. coli. Andra gånger inträffar illamående på grund av graviditet och kallas vanligtvis “morgonsjuka”, även om det kan inträffa när som helst på dagen eller hela dagen och natten. Illamående är också ett vanligt symptom på åksjuka, vilket många tyvärr upplever regelbundet.

Det finns lyckligtvis många bra former av naturlig lindring mot illamående, och en av de bästa är definitivt eteriska oljor. Vilka eteriska oljor är bra för illamående? Det finns faktiskt flera eteriska oljor som är kända för att vara fantastiska naturliga kurer mot illamående.

6 eteriska oljor mot illamående

eteriska oljor mot illamående

Ingefärsolja
Ingefärsolja är en av de bästa naturliga botemedlen mot illamående såväl som matsmältningsproblem, diarré, magont och till och med kräkningar.
Ingefärsolja är också en av de bästa eteriska oljorna mot illamående och yrsel. En studie publicerad 2013 utvärderade effekterna av aromaterapi-abdominalmassage med ingefära och pepparmyntsoljor på kvinnliga försökspersoner med dysmenorré. Båda oljorna hade imponerande effekter, men ingefärsolja var specifikt kopplad till lindring av illamående, kräkningar, yrsel, trötthet och huvudvärk.

Pepparmyntsolja
Flera studier har också visat att pepparmyntsolja är hjälpsam vid postoperativt illamående och kräkningar. Pepparmynta är känd för att ha antiemetiska och antispasmodiska effekter på magslemhinnan och tjocktarmen.
Pepparmynta är också en av de bästa eteriska oljorna mot illamående och diarré. Forskning har visat att pepparmyntsolja kan hjälpa till att förbättra vissa symtom på diarré-dominant irritabel tarmsyndrom, en av de vanligaste funktionella gastrointestinala sjukdomarna idag.


Lavendelolja
Om du letar efter eteriska oljor mot illamående och ångest är lavendel ett utmärkt alternativ. Ibland kan illamående faktiskt orsakas av stress och ångest, och lavendelolja, välkänd för sina lugnande effekter, kan verkligen hjälpa till att minska både ångest och illamående. Den är också känd för sina antidepressiva effekter, eftersom depression är en annan mental tillstånd som kan leda till illamående.

När lavendelolja inhaleras påverkar den direkt det limbiska systemet, särskilt hjärnans amygdala och hippocampus. När lavendelolja används topiskt absorberas två av dess aktiva komponenter, linalool och linalylacetat, mycket snabbt genom huden och lugnar det centrala nervsystemet. Tack vare sina lugnande och antispasmodiska effekter väljer vissa människor lavendel som en av sina grundläggande eteriska oljor för att lindra magsjuka.

Ingefara eterisk olja Bästa eteriska oljorna mot illamående

Citronolja
Citronolja är en av de mest rekommenderade eteriska oljorna för morgonsjuka, en vanlig form av illamående som upplevs av gravida kvinnor.
Att bara sprida en eller två droppar citronolja har visat sig hjälpa till att lindra illamående och kräkningar på grund av graviditet. Enligt en studie har 40 procent av kvinnorna använt en citrondoft för att lindra illamående och kräkningar, och 26,5 procent har rapporterat det som ett effektivt sätt att kontrollera sina symtom.

Kamomillolja
Vilken eterisk olja använder du för en orolig mage? Det finns några eteriska oljor för magont eller orolig mage som du kan välja mellan, och kamomill hamnar definitivt på listan. Kamomill har faktiskt använts sedan antiken för matsmältningsbesvär och idag är dess användning för orolig mage, gas och diarré samt ångest och sömnlöshet fortfarande populär. Med sina otroliga avslappnande egenskaper för att lugna tarmen såväl som sinnet är kamomillolja ett perfekt val för illamående. (9)

Fänkålolja
När du upplever illamående känner du definitivt obehag i magen. Vilken eterisk olja använder du för en orolig mage? Fänkål är en annan av mina favoriteteriska oljor för orolig mage. Fänkels olja används ofta för halsbränna, tarmgas, uppblåsthet och aptitlöshet, vilka är alla matsmältningsbesvär som kan följa med illamående. (10) Fänkålolja såväl som fänkål i sin vegetabiliska form kan verkligen hjälpa till.

Hur man använder eteriska oljor mot illamående

Du kan använda eteriska oljor mot illamående på olika sätt, inklusive aromaterapi, intag eller topisk applicering.

Aromaterapi

Aromaterapi är en typ av alternativmedicin som använder aromatiska eteriska oljor som utvinns från en mängd olika läkande växter. När doften av en eterisk olja inhaleras tränger molekylerna in i näshålorna och stimulerar en reaktion i det limbiska systemet i hjärnan som leder till fysiologiska och/eller psykologiska effekter.

Aromaterapi kan praktiseras på flera olika sätt:
• Inhalation av oljor genom näsborrarna direkt från en duk eller från flaskan
• Spridning av en enskild olja eller kombination av eteriska oljor i luften
• Smörjning av oljor direkt på huden
• Massagebehandling som inkluderar användning av eteriska oljor
• Blötläggning i ett oljeinfuserat bad

Topisk applicering

Du kan använda eteriska oljor topiskt för illamående genom att applicera dem på ditt magområde, nackens baksida eller fotsulorna. Det tar bara en eller två droppar olja och när oljorna kommer i kontakt med huden, tränger de snabbt in.
Eftersom eteriska oljor är så kraftfulla är det en bra idé att späda dem genom att blanda dem med en bärarolja, såsom sötmandel-, oliv-, jojoba-, avokado- eller kokosolja. Du kan också lägga till ett par droppar ren eterisk olja som lavendel eller pepparmynta på en sval kompress och placera den över ditt huvud eller på nackens baksida för att hjälpa till att lindra illamående.

Möjliga biverkningar och försiktighetsåtgärder

Om du är gravid eller ammar, kontrollera med din läkare innan du använder några eteriska oljor. Om du vill använda eteriska oljor mot illamående från kemoterapi, bör du också kontrollera med din vårdgivare först.

Kontrollera alltid med din läkare innan du använder eteriska oljor om du har någon pågående hälsotillstånd eller tar medicin. Många mediciner, både receptbelagda och receptfria, kan interagera med eteriska oljor. Använd aldrig en eterisk olja externt eller internt som du är allergisk mot.

Leave a Comment

Scroll to Top