Fördelar med Maskros mot cancer, kolesterol och lever

Fördelar med Maskros

Fördelar med Maskros mot cancer, kolesterol och lever

Maskrosor, även kända som Taraxacum officinale, är en typ av blommande växt som är infödd i Europa, Asien och Nordamerika.

Maskros tillhör familjen av tusensköna växter och är släkt med dahlior, tistlar, ragweed, sallad, kronärtskockor och solrosor.

Maskros producerar många små gula blommor, så kallade floretter, som tillsammans bildar ett blomhuvud. När blomningen är avslutad torkar blomhuvudet ut, blommorna faller av och ett fröhuvud bildas.

Maskrosfröna sprids sedan naturligt av vinden … eller av dem som vill ha en gratis önskan.

Näringsämnen för maskrosor:

Även om maskros ofta förbises som bara ett irriterande ogräs kan den faktiskt vara ett användbart tillskott i både ditt kök och ditt medicinskåp. Många delar av maskrosväxten är ätbara, inklusive rötter, blad, frön och blommor.

Både roten och grönsakerna är fulla av hälsofrämjande egenskaper och kan användas för att göra allt från maskroste till supernäringsrika sallader. Växten är inte bara rik på vitaminer och antioxidanter – som silymarin, silibinin, kurkumin, berberin och resveratrol – den innehåller också kalium, magnesium, zink, järn och kolin.

Historiska användningsområden:

Precis som andra rötter, till exempel kardborre och ashwagandha, har maskros också en rik historia av användning inom traditionell medicin. Faktum är att ursprunget till maskros som naturläkemedel kan spåras ända tillbaka till 659 f.Kr. i det gamla Kina. Den användes också i arabisk, walesisk och europeisk medicin och åtes rå eller gjordes till en juice eller tonic.

Traditionella användningsområden för maskrosen varierade från att främja en bättre matsmältning till att läka levern. Vissa indianstammar tuggade på maskros för att lindra smärta, medan andra ångade bladen och applicerade dem lokalt för att lindra halsont.

Varför kallas maskrosor ibland för “pissbäddar”? I vissa länder, bland annat Skottland och Frankrike, har dessa växter fått smeknamnet pee-the-beds, eller pissenlit på franska, på grund av deras naturliga diuretiska effekter som kan leda till ökad urinering.

Fördelar med maskros

Vad gör maskros med din kropp? Här är mer information om vad forskningen har visat oss om fördelarna med maskros:

1. Kan hjälpa till att döda cancerceller

Ett antal studier har visat att maskros kan vara användbar i förebyggande och behandling av vissa typer av cancer, inklusive levercancer, leukemi, bukspottkörtelcancer, bröstcancer, matstrupscancer och prostatacancer.

En studie från Kanada från 2011 behandlade till exempel hudcancerceller med maskrossextrakt och fann att det började döda cancerceller redan efter 48 timmar efter behandlingen.

En annan studie i Oncotarget visade att maskrossextrakt kunde döda 95 procent av koloncancercellerna inom två dagar.

2. Kan hjälpa till att minska kolesterol och högt blodtryck

Högt kolesterol är en av de största bidragande orsakerna till kranskärlssjukdomar. Att ändra sin kost är ett av de enklaste sätten att förebygga högt kolesterol.

Tillsammans med att du begränsar ditt intag av bearbetade livsmedel kan inkludera mer hela livsmedel som frukt och grönsaker hjälpa till att sänka kolesterolet.

Maskros har visat sig bidra till att sänka kolesterolnivåerna.

I en studie fick kaniner en kost med högt kolesterolvärde och kompletterades med maskros. Maskros ledde till en minskning av totalkolesterol, triglycerider och det dåliga LDL-kolesterolet samt en ökning av det nyttiga HDL-kolesterolet.

Studier tyder också på att maskros kan bidra till att normalisera blodsockernivåerna och sänka högt blodtryck.

3. Rik på antioxidanter

Studier visar att maskros är särskilt rik på antioxidanter, såsom betakaroten, polyfenoler, kumariner och hydroxycinnaminsyraderivat – vilket kan förklara dess många potenta hälsofördelar eftersom detta gör att den kan bekämpa fria radikaler.

Fria radikaler är föreningar som bildas i kroppen som ett resultat av saker som stress, föroreningar och dålig kost. Med tiden kan ansamlingen av fria radikaler leda till cellskador och kroniska sjukdomar.

Antioxidanter kan hjälpa till att neutralisera dessa skadliga föreningar och har visat sig minska risken för tillstånd som hjärtsjukdomar och cancer.

Vid topisk applicering verkar maskros också skydda mot hudskador orsakade av solskador, åldrande och akne.

Fördelar med Maskrosor för cancer, kolesterol och lever

4. Stöder lever- och njurhälsa

Från att filtrera gifter till att metabolisera läkemedel är levern viktig för många aspekter av hälsan.

Maskros gynnar din lever och hjälper till att skydda den från oxidativ stress och hålla den igång på ett effektivt sätt. Faktum är att folkmediciner med ursprung i Kina, Indien och Ryssland länge har erkänt maskrosens effekt som leverstärkande medel, främst på grund av dess antiinflammatoriska effekter och förmåga att bekämpa oxidativ stress.

En studie gjord i Korea visade att maskrossextrakt förhindrade skador på levern orsakade av alkoholförgiftning i både leverceller och möss.

Dessa skyddseffekter beror sannolikt på mängden antioxidanter som finns i maskros, samt dess förmåga att förhindra cellskador.

Är maskros bra för dina njurar? I de flesta fall ja.

Denna växt är känd för att ha naturliga diuretiska effekter, vilket innebär att den ökar urineringsfrekvensen, vilket kan hjälpa till att hålla njurarna friska.

Enligt Mount Sinai Medical Group: “Herbalister använder maskros för att avgifta levern och gallblåsan och maskrosblad för att hjälpa njurfunktionen”. I århundraden kokade indianerna maskros i vatten och tog det för att behandla njursjukdomar samt andra matsmältningsproblem som halsbränna och magbesvär.

5. Stöder immunförsvaret och bekämpar bakterier

Förutom sina många andra hälsofördelar har maskros även antimikrobiella och antivirala egenskaper som kan hjälpa till att stoppa tillväxten av sjukdomsframkallande bakterier och patogener.

En studie på Irland som publicerades i Phytotherapy Research visade att maskros var särskilt effektiv mot vissa bakteriestammar som är ansvariga för stafylokockinfektioner och livsmedelsburna sjukdomar.

Även om mer forskning behövs kan maskros vara en användbar naturlig metod för att stödja immunsystemet i kampen mot bakterieinfektioner.

6. Stärker benen

Taraxacum officinale är en bra källa till vitamin K, ett viktigt näringsämne som spelar en viktig roll för benhälsan. Detta viktiga vitamin ökar nivåerna av ett specifikt protein som behövs för att hjälpa till att bygga starka ben, och det är just därför som ett lägre intag av K-vitamin har kopplats till en ökad risk för frakturer och minskad bentäthet.

Maskros innehåller också kalcium, som bildar strukturen i ben och tänder för att hjälpa till att hålla dem starka.

7. Främjar hudens hälsa

Varje portion maskros ger en rejäl dos antioxidanter, som kan skydda hudcellerna mot skador för att bromsa ålderstecken och hålla dig snygg (och må bra).

Inte bara det, en in vitro-studie från Kanada från 2015 visade också att applicering av extrakt av maskros (Taraxacum officinale) på hudceller hjälpte till att skydda mot skadliga ultravioletta skador.

Viss forskning visar också att maskros kan besitta kraftfulla antimikrobiella egenskaper, vilket kan hjälpa till att blockera bakterietillväxt för att förhindra hudinfektioner.

8. Hög halt av fibrer

Maskros är en bra källa till fibrer och är särskilt rika på en typ av lösliga fibrer som kallas inulin.

Fiber har förknippats med flera hälsofördelar, särskilt när det gäller att reglera blodsockernivån. Eftersom fibrer rör sig osmält genom kroppen bidrar de till att bromsa upptaget av socker i blodet, vilket kan bidra till att förbättra den långsiktiga blodsockerkontrollen.

Förutom att upprätthålla stabila blodsockernivåer kan fibrer också skydda mot en mängd matsmältningsproblem, inklusive förstoppning, magsmärtor, hemorrojder, gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) och magsår.

Interaktioner med läkemedel

Maskros är mycket rik på K-vitamin, vilket kan påverka blodkoagulationen. Om du tar warfarin eller en annan blodförtunnande medicin måste du upprätthålla ett konsekvent intag av K-vitamin för att undvika att det stör din medicinering.

Eftersom den fungerar som ett diuretikum kan denna växt ha en inverkan på njurfunktionen. Den kan också interagera med mediciner som bryts ner av levern.

För att undvika interaktioner bör du försöka ta maskrossextrakt eller dricka maskroste två eller fler timmar efter/för att du tar läkemedel.

Mediciner som potentiellt kan interagera med maskrossextrakt och andra produkter inkluderar:

– Antacida

– Blodförtunnande mediciner

– Diuretika

– Litium

– Ciprofloxacin

– Läkemedel för behandling av diabetes

Om du har några underliggande hälsoproblem, t.ex. leversjukdom, diabetes eller njurproblem, är det bäst att prata med din läkare innan du börjar med tillskott eller gör några större förändringar i din kost. Detta är särskilt viktigt om du tar dagliga mediciner och överväger att komplettera med maskrostsextrakt.

Risker och biverkningar

Vilka är biverkningarna av att ta maskros? Maskros är “allmänt erkänd som säker” som livsmedel av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten. För de flesta friska vuxna är det vanligtvis säkert och fördelaktigt att lägga till denna kraftfulla ört i kosten, men det finns flera biverkningar som också måste beaktas.

Till att börja med kan maskros orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor när den äts eller appliceras på huden. Om du är känslig för andra växter i samma växtfamilj, till exempel ragweed, prästkragar eller tistlar, kan du också vara känslig för maskros.

Om du får symtom som svullnad, klåda eller rodnad bör du omedelbart avbryta användningen och tala med din vårdgivare.

Är maskros någonsin dåligt för njurarna? Maskros fungerar som ett diuretikum, vilket gör att din kropp, särskilt dina njurar, producerar mer urin, vilket är samma effekt som diuretika har.

Om du också tar receptbelagda/växtbaserade diuretika kan detta påverka njurfunktionen negativt och sätta dig i riskzonen för att utveckla en elektrolytobalans, så följ alltid anvisningarna och var försiktig om du redan har njurproblem.

Leave a Comment

Scroll to Top