Fördelar med Morot

Fördelar med Morot för hälsan

Morötter (Daucus carota subsp. sativus) är en typ av rotfrukter i växtfamiljen Apiaceae. De har gett befolkningen näring i tusentals år, och det finns uppgifter som visar att de första moderna morotsorterna konsumerades omkring det 10th århundradet i delar av Mellanöstern och Centralasien.

Redan innan dess åt man många olika typer av vilda morötter (vissa källor talar om 80 olika sorters) i länder som Persien, Turkiet, Iran och områden i Mindre Asien.

Vill du veta en lite känd sak? Morötter är en av de största givarna av A-vitamin – ett kraftfullt vitamin för så många delar av vår kropp – i den amerikanska kosten. De ger också rikliga mängder av vitaminerna C, D, E och K samt många mineraler, t.ex. magnesium, kalium och kalcium.

De är också mycket näringsrika och renande tack vare sitt höga fiberinnehåll. Studier visar att intag av morötter kan stärka immunförsvaret, skydda mot stroke, högt blodtryck, osteoporos, grå starr, artrit, hjärtsjukdomar, astma och urinvägsinfektioner.

Typer av morötter

Även om de är kända för sin karakteristiska orange färg, finns de faktiskt i flera olika färger. Gula, vita, röda och lila morötter börjar nu finnas tillgängliga i fler livsmedelsbutiker och på lokala marknader.

Idag finns det två huvudtyper av odlade morötter: Östliga/asiatiska (som ofta kallas antocyaninmorötter på grund av sina lila rötter) och västliga (som är orangefärgade och ibland kallas karotenmorötter).

Östliga sorter finns vanligtvis i Afghanistan, Ryssland, Iran och Indien, medan västliga sorter finns i Europa, Nord- och Sydamerika. Båda typerna tillhör arten Daucus carota och erbjuder liknande hälsofördelar.

Enligt webbplatsen för morotsmuseet anses dagens morötter vara sötare än de morötter som odlades för tusentals år sedan, de är vackrare till utseendet och har bättre förmåga att försvara sig mot skadedjur och insekter under odlingen.

När forskarna testade nivåerna av fenolföreningar i olika typer av morötter fann de att klorogensyra var den mest dominerande av de 27 olika typer som identifierades. Koncentrationerna av C-vitamin, alfa- och betakarotener och vissa smakegenskaper varierade bland de undersökta färgade morotssorterna.

Till exempel innehöll lila sorter 2,2 respektive 2,3 gånger mer alfa- och betakarotener än orange sorter.

Morot näringsfakta

Nedan finns näringsinformation om morötter för en kopp hackade, råa morötter, enligt USDA. Som du kan se är det en av de bästa A-vitaminkällorna och dessutom ett viktigt fiberrikt livsmedel.

 • 52 kalorier
 • 1 gram protein
 • 10 gram kolhydrater
 • 3,5 gram fibrer
 • 6 gram socker
 • 21383 IU vitamin A (428 procent DV)
 • 16,9 mcg vitamin K (21 procent DV)
 • 410 mg kalium (12 procent DV)
 • 0,1 mg tiamin (6 procent DV)
 • 1,3 mg niacin (6 procent DV)
 • 0,2 mg vitamin B6 (9 procent DV)

Vissa människor undviker morötter eftersom de tror att de innehåller mycket socker och höjer blodsockret. Detta råd stöds dock inte av forskning.

En kopp råa morötter innehåller endast cirka 10 gram kolhydrater och nästan 4 gram fibrer. Fibrerna i grönsakerna hjälper till att bromsa frisättningen av socker, i form av glukos, i blodomloppet.

Att inkludera dem i en hälsosam kost kan till och med vara säkert för en person som har diabetes eftersom de förhindrar drastiska höjningar av blodsockret. Med det sagt bör diabetiker, eller någon annan som kan ha problem med att balansera blodsockernivåerna, begränsa sin konsumtion av morotsjuice, eftersom juicing av morötter kan koncentrera sockret i grönsakerna eftersom denna process tar bort de skyddande fibrerna.

Morotsjuice innehåller lite mer kolhydrater än råa morötter, men är också en mer koncentrerad källa till vitamin A, C, K, B6 och kalium.

Här är näringsdata för morotsjuice för en portion på en kopp:

 • 95 kalorier
 • 21 gram kolhydrater
 • 2 gram fibrer
 • 9 gram socker
 • 2 gram protein
 • 45133 IU vitamin A (903 procent DV)
 • 20,1 mg C-vitamin (33 procent DV)
 • 36,6 mcg vitamin K (46 procent DV)
 • 0,5 mcg vitamin B6 (25 procent DV)
 • 689 mg kalium (20 procent DV)

Fördelar med Morot för hälsan

1. Skyddar ögats hälsa

Tre viktiga näringsämnen – betakaroten, lutein och zeaxantin – i morötter främjar avsevärt ögonhälsan genom att hjälpa till att bibehålla god syn och nattseende. Utan betakaroten (en form av A-vitamin) kan till exempel olika former av ögonsjukdomar uppstå – inklusive makuladegeneration och till och med blindhet.

Lutein och zeaxantin verkar båda för att minska risken för åldersrelaterad synförlust.

Bara en kopp hackade morötter ger över 400 procent av ditt behov av A-vitamin! De innehåller A-vitamin i form av betakaroten.

A-vitamin är ett av de viktigaste näringsämnena för att skydda ögats hälsa och syn, särskilt när man blir äldre.

A-vitaminbrist kan först leda till nattblindhet och sedan till permanent blindhet. Det är faktiskt den främsta orsaken till blindhet som kan förebyggas i världen.

Morötter kan också minska risken för grå starr och makuladegeneration, en vanlig orsak till åldersrelaterad synförlust.

Om du äter dem regelbundet kan du behålla friska ögon och en god syn hela livet. Om du inte gillar att äta grönsakerna i rå form kan du tänka på att morotsjuice ger samma fördelar för ögonen.

2. Hög halt av antioxidanter (särskilt karotenoider/betakaroten).

Karotenoider, som finns i morötter och andra orange grönsaker, är potenta antioxidanter som kan bidra till att minska risken för olika former av tillfälliga sjukdomar och allvarliga kroniska sjukdomar. Morötter och morotsjuice gynnar immunförsvaret genom att hjälpa till att försvara kroppen mot skador orsakade av fria radikaler, skadliga bakterier, virus och inflammation.

De antioxidanter som är ansvariga för de immunförstärkande effekterna är bland annat: C-vitamin, betakaroten, lykopen, lutein, zeaxantin och polyfenoler. Morötter är en av de högsta naturliga källorna till fytokemikalier i form av karotenoider och antioxidanten betakaroten, vilka båda enligt studier kan bidra till att bekämpa cancer genom att stoppa DNA-skador, inflammationsnivåer och cellmutationer.

De innehåller också lite bärnstenssyra, α-ketoglutarsyra, mjölksyra, glykolsyra och koffeinsyra (den mest dominerande fenolsyra i de flesta morötter).

Fördelar med Morot för hälsan

3. Minskar risken för hjärtsjukdomar och stroke

Om du äter fler orangefärgade grönsaker som morötter kan du minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Oavsett andra kardiovaskulära risker tyder aktuell forskning på att dricka morotsjuice gynnar hjärthälsan genom att sänka oxidativ stress och förbättra kroppens försvar mot olika former av kardiovaskulära sjukdomar.

Höga plasmanivåer av alfa- och betakaroten är också förknippade med en lägre risk för åderförkalkning.

Denna effekt beror sannolikt på det höga antioxidant- och fiberinnehållet i morötter. De verkar för att sänka kolesterolet och öka gallproduktionen, vilket ökar kroppens förmåga att smälta fett.

De är en bra källa till både lösliga och olösliga fibrer. Detta hjälper inte bara ditt matsmältningssystem att korrekt absorbera näring från maten, utan påverkar också direkt de goda kolesterolnivåerna i din kropp.

Fiber kan hjälpa till att avlägsna överflödigt LDL-kolesterol från väggarna i artärer och blodkärl. Dessutom ger de kalium, vilket är bra för att upprätthålla ett hälsosamt blodtryck.

4. Hjälper till att skydda mot cancer

Det finns belägg för att konsumtion av höga halter av karotenoider från frukt och grönsaker kan skydda mot återfall i cancer. Studier visar att dessa antioxidanter i morötter kan bekämpa leukemiceller och kan spela en roll för att minska risken för några av de mest utbredda cancerformerna, inklusive prostatacancer, äggstockscancer och bröstcancer.

I en studie observerades effekterna av att kvinnor med en historia av bröstcancer konsumerade åtta uns färsk apelsinjuice och morotsjuice dagligen under en treveckorsperiod. Resultaten visade att ett dagligt intag av färsk morotsjuice gynnade kroppens försvar mot cancer och var en effektiv metod för att öka nivåerna av skyddande antioxidativa karotenoider i blodet, som minskar oxidativ stress som kan främja cancertillväxt.

I en metaanalys från 2018 som undersökte sambandet mellan intag av morötter i kosten och risken för bröstcancer drogs slutsatsen att “den samlade litteraturen tyder på att intag av morötter i kosten är förknippat med minskad risk för bröstcancer”.

Annan forskning tyder också på att morotens fördelar för män inkluderar förmågan att minska risken för prostatacancer. Och ett antal studier har visat att ätande av morötter kan spela en viktig roll i förebyggandet av magsäckscancer, den tredje största orsaken till cancerrelaterad dödlighet.

Dessutom har morotsjuicextrakt föreslagits som en potentiell behandling av leukemi på grund av dess “anti-cancermedel”, inklusive polyacetylener (falkarinol, falkarindiol och falkarindiol-3-acetat) och karotenoider (betakaroten och lutein).

5. Viktigt för att upprätthålla munhälsan

De näringsämnen som finns i morötter bidrar till att förbättra immuniteten, inklusive kroppens förmåga att bekämpa bakterier och gifter som kommer in genom munnen och lever i tandköttet och tänderna. Vissa mineraler i grönsakerna kan vara antibakteriella och hjälpa till att förebygga håligheter och karies.

De kan också hjälpa till att avlägsna plack och fläckar från tänderna om de äts efter måltiderna. När fibrerna äts ökar de också immuniteten genom att fungera som en naturlig “mag- och tarmborste” som motverkar förstoppning, skrubbar bort oönskade bakterier i tarmen och främjar en bättre matsmältning av immunstärkande näringsämnen.

6. Ökar hudens hälsa och sårläkning

Morotens fördelar för huden beror på förekomsten av föreningar som betakaroten, lutein och lykopen. Betakaroten är avgörande för att läka sår, vilket är anledningen till att morötter till och med har använts som ett botemedel för att hjälpa till att läka sår i århundraden.

Om du har någon typ av hudinfektion, skärsår eller andra sår kommer du att upptäcka att morötter och morotsjuice gynnar din hudhälsa genom att öka din förmåga att läka snabbare, bekämpa infektioner och till och med minska tecken på hudinflammation.

7. Skyddar hjärnans hälsa och kognitiva funktion

Fördelarna kan också vara att öka hjärnans hälsa genom att hjälpa till att förebygga Alzheimers sjukdom, förbättra minnet och skydda mot andra typer av kognitiv försämring. Detta beror på morotens förmåga att sänka oxidativ stress i hjärnan som kan försvaga nervsignalkapaciteten.

Risker, biverkningar och interaktioner

Att äta morötter dagligen är helt okej och hälsosamt för de flesta människor, men om du äter stora mängder kan din hud bli orange, vilket är ett medicinskt tillstånd som kallas karotenemi.

Detta beror på att du äter mycket betakaroten, den kemikalie som ger orange grönsaker som sötpotatis, pumpor och morötter sin färg. Konsumtion av mycket karoten kan leda till att en del lagras under huden, vilket kan ge huden en orange nyans, särskilt i ansiktet, på händer och fötter, även om det i övrigt är ganska ofarligt.

Är det säkert att dricka morotsjuice varje dag, eller kan för mycket morotsjuice vara skadligt? Det är samma risk att dricka mycket morotsjuice som att äta mycket råa morötter; om man överdriver kan det orsaka karotenemi, och dessutom kan det ge mer socker än man tror.

En “hälsosam” mängd betakaroten anses vara mellan sex och åtta milligram per dag, även om upp till 20 milligram per dag verkar vara säkert för de flesta. Detta motsvarar den mängd som finns i ungefär tre stora morötter eller tre små glas morotsjuice. Så för att vara säker bör du hålla dig till 1-2 portioner dagligen.

Kan man dö av att dricka för mycket morotsjuice? Det är ytterst osannolikt, men inte omöjligt, eftersom det kan vara farligt eller dödligt att äta för mycket av i princip vilket livsmedel som helst, till exempel för personer med allergier.

För stora mängder A-vitamin kan vara giftigt, men du måste äta flera kilo morötter dagligen eller mer än en liter morotsjuice för att det ska vara ett allvarligt problem.

Leave a Comment

Scroll to Top