Fördelar med Vilt Ris

Fördelar med Vilt Ris för hälsan

Vilt ris (Zizania aquatica eller Zizania palustris) är ett halvt vattenlevande gräs som växer i vatten, t.ex. sjöar, floder och vikar, på mellan två och fyra meters djup.

Den har sitt ursprung i de övre stora sjöarna i USA och Kanada och är en av de två vanligaste “spannmålen” som finns i Nordamerika – den andra är majs.

Det finns två andra sorter av vildris, Zizania texana, som odlas i San Marcos River-området strax norr om San Antonio i Texas, och Zizania latifolia, en sort som finns i Asien och som mer betraktas som en grönsak på grund av sin gröna färg.

Vilt ris har vuxit i Nordamerikas våtmarker i tusentals år. Det gror i den kalla leran under vatten och växer sedan under hela den korta nordliga säsongen tills det är moget.

Den är ganska otrolig och har förmågan att överleva flyttfåglar och tidig frost genom att mogna sina frön vid olika tidpunkter. Även om detta innebär utmaningar för skördeprocessen, ger det också nya möjligheter när hoten uppstår.

Fördelar med Vilt Ris för hälsan

1. Skyddar mot sjukdomar

Som ett livsmedel med hög antioxidanthalt kan vilt ris bekämpa kroniska sjukdomar, såsom kranskärlssjukdom, stroke och eventuellt även vissa former av cancer.

Den antioxidativa aktiviteten hos metanol-extrakt av vildris studerades i forskning som publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry och Food Chemistry och visade sig vara upp till 10 gånger större än den hos vitt ris, vilket gör det till ett utmärkt livsmedel för att bekämpa skador orsakade av fria radikaler.

Resultaten visade att vilt ris innehåller mycket fenolsyra, följt av sinapinsyra, ett naturligt förekommande fytonäringsämne.

Fenoliska syror finns i växter, och eftersom vilt ris anses vara ett gräs hamnar det i denna kategori och spelar en skyddande roll mot sjukdomar som kranskärlssjukdomar, stroke och cancer, bland andra kroniska sjukdomar.

2. Kan bidra till att minska antalet missbildningar vid födseln

Folat är en del av B-vitaminfamiljen och finns naturligt i vissa livsmedel, främst gröna bladgrönsaker. Vilt ris är också en bra källa till folat, vilket ger många fördelar i sig självt.

Folat behövs vid snabb celldelning och tillväxt, vilket är anledningen till att det är viktigt under graviditeten. Faktum är att graviditet faktiskt kan fördubbla behovet av folsyrakost.

Så för att säkerställa en hälsosam graviditet bör du fokusera på att äta växter och vilt ris för att få folat, istället för att räkna med folsyratillskott när det är möjligt.

Fördelar med Vilt Ris för hälsan

3. Stärker benen

Vilt ris är ett livsmedel som innehåller mycket fosfor, och fosfor är känt för att hjälpa till att eliminera svaghet i skelettet och minska risken för stressfrakturer.

Studier genomfördes vid University of Michigan genom att lägga till kalcium- och fosfortillskott i kosten för försökspersoner i syfte att förhindra minskningar i benmassa och strukturell styrka under ett kortsiktigt träningsprogram jämfört med enbart träning.

Ett kortsiktigt träningsexperiment genomfördes under tre veckor och ett långsiktigt träningsexperiment genomfördes under åtta veckor.

Resultaten visade att en ökad konsumtion av mineraler i kosten, särskilt under ett träningsprogram, ledde till en ökning av benmassan, vilket i hög grad bidrog till att motverka stressfrakturer.

4. Ökar energinivåerna

Vilt ris innehåller det viktiga mineralet magnesium. Genom att lägga till magnesiumrika livsmedel i din kost kan du hjälpa kroppen att skapa energi genom att aktivera adenosintrifosfat (ATP).

Om du har tillräckligt med ATP kan du förebygga trötthet, inte bara i vardagliga aktiviteter, utan även vid träning eftersom det vanligtvis är svårare för cellerna att få syre. Under träning ökar efterfrågan på syre, vilket tillgodoses genom att öka blodflödet i musklerna.

En studie av fysiologen Henry C. Lukaski och näringsforskaren Forrest H. Nielsen visar vad som händer när kroppen förlorar magnesium och hur det påverkar vår energiomsättning. Bristen på magnesium är förknippad med ett ökat behov av syre under träning.

Under måttlig aktivitet använde deltagarna i studien som hade låga magnesiumnivåer i musklerna troligen mer energi, vilket gjorde att de blev utmattade snabbare än deltagarna med positiva magnesiumnivåer. I grund och botten, eftersom magnesium, eller ATP, hjälper till att tillhandahålla denna välbehövliga energi, är det troligt att energinivåerna förbrukas mycket snabbare om du har brist på magnesium.

5. Det är glutenfritt

Vilt ris, liksom brunt ris, är naturligt glutenfritt, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för personer med glutenintolerans eller celiaki. Att äta glutenfritt kan bidra till att främja en hälsosammare helhetsdiet om ohälsosamma livsmedel med gluten ersätts med hälsosammare alternativ.

Gluten är en typ av protein som finns i sädesslag som vete, korn och råg och utgör cirka 80 procent av de aminosyror som finns i dessa sädesslag. Men eftersom det är svårt att smälta för många kan det vara bäst att undvika det.

Även om spannmål eller spannmålsersättningar som brunt ris, havre, quinoa, ris eller majs är glutenfria, tyder forskning på att dessa livsmedel kan kontamineras med gluten genom livsmedelsbearbetning.

Se till att du känner till källan till varje livsmedel om gluten är ett problem för dig. Läs etiketterna noggrant, känn till varumärket eller kontakta företaget eller tillverkaren.

Näringsinnehåll

En kopp kokt vilt ris innehåller ca:

 • 166 kalorier
 • 35 gram kolhydrater
 • 6,5 gram protein
 • 0,6 gram fett
 • 3 gram fibrer
 • 0,5 milligram mangan (23 procent DV)
 • 2,2 milligram zink (15 procent DV)
 • 52,5 milligram magnesium (13 procent DV)
 • 134 milligram fosfor (13 procent DV)
 • 2,1 milligram niacin (11 procent DV)
 • 0,2 milligram vitamin B6 (11 procent DV)
 • 42,6 mikrogram folat (11 procent DV)
 • 0,2 milligram koppar (10 procent DV)
 • 0,1 milligram riboflavin (8 procent DV)
 • 0,1 milligram tiamin (6 procent DV)
 • 1 milligram järn (5 procent DV)
 • 166 milligram kalium (5 procent DV)

Vilt ris vs. svart ris

Både vildris och svart ris är rika på antioxidanter, bekämpar kroniska sjukdomar och är glutenfria – men det finns några tydliga skillnader mellan de två.

Vilt ris

 • Ett gräs (inte ett spannmål) som huvudsakligen odlas i USA.
 • Har en nötaktig smak och konsistens
 • Vanligen blandad med annan ris på grund av det höga priset.

Svart ris

 • Ett kortkorn från risfamiljen som främst odlas i Kina.
 • Kornets mörka färg beror främst på dess täta antocyanininnehåll.
 • Har en lätt söt smak med en nötaktig konsistens.

Risker och biverkningar

Vilt ris anses i allmänhet vara säkert när det konsumeras i lämpliga mängder av människor. Även om det anses vara glutenfritt kan det vara problematiskt för personer med celiaki på grund av korskontaminering.

Det finns också risk för föroreningar av tungmetaller och ergot. Hotet om arsenikförorening är inte bara ett problem med spannmål – det påverkar även vildris. Det finns också risk för bly- och kadmiumföroreningar, som kan ackumuleras i kroppen om de konsumeras över tid i stora mängder.

En annan potentiell risk med vildris är ergot, en giftig svamp som kan orsaka illamående, kräkningar, huvudvärk och matsmältningsproblem när den äts.

I allmänhet är det inget problem att äta små till måttliga mängder av detta ris. Och naturligtvis vill du köpa detta gräs från ett välrenommerat företag som använder sig av ekologiska metoder.

Leave a Comment

Scroll to Top