Frankincense Olja Användning och fördelar för Läkning

Topp 10 fördelar med Frankincense Olja Frankincense olja
My project 1 20 Frankincense Olja Användning och fördelar för Läkning

Frankincense olja kommer från släktet Boswellia och kommer från kåda från träden Boswellia carterii, Boswellia frereana eller Boswellia serrata som vanligtvis odlas i Somalia och regioner i Pakistan. Dessa träd skiljer sig från många andra genom att de kan växa med mycket lite jord i torra och ödsliga förhållanden.

Ordet frankincense kommer från termen “franc encens”, som på gammal franska betyder “rökelse av hög kvalitet”. Rökelse har förknippats med många olika religioner genom åren, särskilt den kristna religionen, eftersom det var en av de första gåvorna som de vise männen gav till Jesus.

Hur luktar rökelse? Den luktar som en kombination av tall, citron och träiga dofter.

Boswellia serrata är ett träd från Indien som producerar speciella föreningar som har visat sig ha starka antiinflammatoriska och potentiellt cancerförebyggande effekter. Bland de värdefulla extrakt från boswelliaträdet som forskarna har identifierat är det flera som utmärker sig som mest fördelaktiga, bland annat terpener och boswelliasyror, som är starkt antiinflammatoriska och skyddande för friska celler.

Topp 10 fördelar med Frankincense Olja

1. Hjälper till att minska stressreaktioner och negativa känslor

Vid inandning har Frankincense olja visat sig minska hjärtfrekvensen och högt blodtryck. Den har ångestdämpande och depressionsreducerande egenskaper, men till skillnad från receptbelagda mediciner har den inga negativa biverkningar eller orsakar oönskad sömnighet.

En studie från 2019 visade att föreningar i rökelse, incensol och incensolacetat, har förmågan att aktivera jonkanaler i hjärnan för att lindra ångest eller depression.

I en studie med möss hade bränning av boswelliaharts som rökelse antidepressiva effekter: “Incensoleacetat, en rökelsekomponent, framkallar psykoaktivitet genom att aktivera TRPV3-kanaler i hjärnan.”

Forskare menar att denna kanal i hjärnan är inblandad i upplevelsen av värme i huden.

2. Hjälper till att stärka immunförsvarets funktion och förebygger sjukdomar

Studier har visat att rökelsens fördelar sträcker sig till immunförstärkande egenskaper som kan hjälpa till att förstöra farliga bakterier, virus och till och med cancer. Forskare vid Mansoura University i Egypten genomförde en labbstudie och fann att Frankincense olja uppvisar en stark immunstimulerande aktivitet.

Det kan användas för att förhindra att bakterier bildas på huden, i munnen eller i hemmet. Detta är anledningen till att många människor väljer att använda rökelse för att naturligt lindra munhälsoproblem.

Oljans antiseptiska egenskaper kan hjälpa till att förebygga gingivit, dålig andedräkt, karies, tandvärk, munsår och andra infektioner, vilket har visats i studier med patienter med plackinducerad gingivit.

Kryddnejlika: Topp 8 Användning av oljan för hälsa

3. Kan hjälpa till att bekämpa cancer och hantera biverkningar av kemoterapi

Flera forskargrupper har funnit att frankincense har lovande antiinflammatoriska och antitumörmässiga effekter när den testats i laboratoriestudier och på djur. Frankincense olja har visat sig hjälpa till att bekämpa celler av specifika typer av cancer.

Forskare i Kina undersökte i en laboratoriestudie rökelse- och myrraoljans effekter mot cancer på fem tumörcellslinjer. Resultaten visade att mänskliga bröst- och hudcancercellinjer visade ökad känslighet för kombinationen av eteriska oljor från myrra och rökelse.

En studie från 2012 visade till och med att en kemisk förening i rökelse som kallas AKBA är framgångsrik när det gäller att döda cancerceller som blivit resistenta mot kemoterapi, vilket kan göra den till en potentiell naturlig cancerbehandling.

4. Adstringerande och kan döda skadliga bakterier

Frankincense är ett antiseptiskt och desinficerande medel som har antimikrobiella effekter. Den har förmågan att naturligt eliminera förkylnings- och influensabakterier från hemmet och kroppen, och den kan användas i stället för kemiska hushållsrengöringsmedel.

En laboratoriestudie som publicerats i Letters in Applied Microbiology visar att kombinationen av Frankincense olja och myrraolja är särskilt effektiv när den används mot patogener. Dessa två oljor, som har använts i kombination sedan 1500 f.Kr., har synergistiska och additiva egenskaper när de utsätts för mikroorganismer som Cryptococcus neoformans och Pseudomonas aeruginosa.

Topp 10 fördelar med Frankincense Olja

5. Skyddar huden och förebygger tecken på åldrande

Frankincense har bland annat förmågan att stärka huden och förbättra dess tonus, elasticitet, försvarsmekanismer mot bakterier och fläckar samt utseendet när man åldras. Den kan hjälpa till att tona och lyfta huden, minska uppkomsten av ärr och akne samt behandla sår.

Den kan också vara bra för att bleka sträckmärken, operationsärr eller märken i samband med graviditet och för att läka torr eller sprucken hud.

En granskning som publicerats i Journal of Traditional and Complementary Medicine visar att Frankincense olja minskar rodnad och hudirritation, samtidigt som den ger en jämnare hudton. Studier tyder på att det är den pentacykliska triterpenstrukturen (steroidliknande) i Frankincense olja som bidrar till dess lugnande effekt på irriterad hud.

6. Förbättrar minnet

Forskning tyder på att Frankincense olja kan användas för att förbättra minnet och inlärningen. Vissa djurstudier visar till och med att användning av rökelse under graviditeten kan öka minnet hos moderns avkomma.

I en sådan studie fick dräktiga råttor som fick rökelse oralt under sin dräktighetsperiod en signifikant ökning av inlärningsförmågan, korttidsminnet och långtidsminnet hos avkomman.

7. Kan hjälpa till att balansera hormoner och förbättra fertiliteten

Vinrökolja kan ha fördelar som minskar symtom i samband med menstruation och klimakteriet genom att balansera hormonnivåerna, även om forskningen om detta ämne är begränsad. Den har använts för att hjälpa till att lindra:

 • smärta
 • kramper
 • förstoppning
 • huvudvärk
 • ångest
 • illamående
 • utmattning
 • humörsvängningar

Frankincense olja kan också hjälpa till att reglera östrogenproduktionen och kan minska risken för tumör- eller cystutveckling hos kvinnor före klimakteriet.

Djurstudier har visat att Frankincense olja kan användas som ett fertilitetsfrämjande medel, vilket kan bero på att oljans kemiska struktur fungerar på samma sätt som steroider. När Frankincense olja användes på råttor internt ökade fertiliteten och antalet inplanteringar och livskraftiga foster, vilket tyder på att oljan möjligen kan öka spermiernas motilitet och densitet.

8. Underlättar matsmältningen

Frankincense hjälper matsmältningssystemet att avgifta och producera tarmrörelser. Forskning visar att den också kan hjälpa till att minska smärta och kramper i magen, lindra illamående, spola ut överflödigt vatten från buken som kan orsaka uppblåsthet och till och med lindra PMS-relaterade magsmärtor.

Det gör det genom att påskynda utsöndringen av matsmältningsenzymer, öka urinproduktionen, slappna av musklerna i matsmältningskanalen och hjälpa till att förbättra cirkulationen, vilket behövs för en god matsmältningshälsa. Det har visat sig vara fördelaktigt för att minska symptomen på läckande tarmsyndrom, kronisk kolit, ulcerös kolit, Crohns sjukdom och IBS.

9. Fungerar som ett sömnmedel

Frankincense används bland annat för att minska ångest och kronisk stress som kan hålla dig vaken på natten. Den har en lugnande, jordnära doft som naturligt kan hjälpa dig att somna.

Detta naturliga sömnmedel hjälper till att öppna andningsvägarna, gör att din kropp når en idealisk sömntemperatur och kan eliminera smärta som håller dig vaken, vilket har bekräftats i studier där man analyserat rökelseföreningar.

Frankincense eterisk olja 1 1 Frankincense Olja Användning och fördelar för Läkning

10. Hjälper till att minska inflammation och smärta

Frankincense har i studier visat sig hämma produktionen av viktiga inflammatoriska molekyler som är förknippade med tillstånd som artrit, astma, smärtsamma tarmsjukdomar som IBS och många andra tillstånd.

Det kan vara användbart för att förhindra nedbrytning av broskvävnad och har visat sig avsevärt minska nivåerna av farlig och smärtsam inflammation, vilket gör det till ett naturligt behandlingsalternativ för smärtrelaterade tillstånd som påverkar muskler, leder och senor.

Frankincense eterisk olja har använts terapeutiskt i århundraden för att lindra eller förebygga en rad hälsoproblem, inklusive ångest, sömnproblem, inflammation och matsmältningsproblem. Forskningen håller dock bara på att komma ikapp krafterna hos detta växtextrakt, särskilt studier som omfattar försök på människor.

Även om det finns bevis för fördelarna med den finns det en del studier som gjorts i laboratorier eller på djur, så de har betraktats som “myter” av skeptiker. Resultaten i dessa försök är dock lovande, och anekdotiska rapporter tyder på att detta är en användbar och kraftfull terapi.

Några potentiella fördelar med frankincense som behöver ytterligare forskning är dess förmåga att:

 • förebygga hjärtsjukdomar
 • bekämpa diabetes
 • balansera hormoner
 • öka fertiliteten

Hur man använder Frankincense Olja

Frankincense olja används antingen genom att inhalera oljan eller genom att absorbera den genom huden, vanligen blandad med en bärarolja, till exempel kokosolja eller jojobaolja. Man tror att oljan överför meddelanden till det limbiska systemet i hjärnan, som är känt för att påverka nervsystemet.

Lite olja räcker långt, och den bör inte intas i stora mängder eftersom den kan vara giftig.

Om du köper eteriska oljor bör du undvika oljor som innehåller “doftolja” eller “parfymolja”, eftersom de kan vara syntetiska och inte ger de önskade hälsofördelarna. Leta i stället efter oljor med texten “ren eterisk olja” eller “100 % eterisk olja” för att få eteriska oljor av högsta kvalitet.

Jag gillar att ta del av de bästa rökelseoljorna, som innehåller en kombination av flera olika sorters oljor från boswelliaträd.

1. Stressreducerande badkar

Frankincense olja framkallar känslor av lugn, avslappning och tillfredsställelse.

Vill du veta hur du använder Frankincense olja för att lindra stress? Tillsätt helt enkelt några droppar Frankincense olja i ett varmt bad.

Du kan också tillsätta rökelse i en oljediffusor eller förångare för att hjälpa till att bekämpa ångest och för att uppleva avslappning i ditt hem hela tiden. Vissa människor tror att doften av rökelse kan öka din intuition och andliga kontakt.

2. Naturlig hushållsrengöringsmedel

Frankincense olja är antiseptisk, vilket innebär att den hjälper till att eliminera bakterier och virus från ditt hem och rengöra inomhusutrymmen. Växten har ofta bränts för att hjälpa till att desinficera ett område och används som en naturlig deodorant.

Använd den i en diffusor med eteriska oljor för att minska föroreningar inomhus och desodorisera och desinficera alla rum och ytor i hemmet.

3. Naturlig hygienprodukt

På grund av sina antiseptiska egenskaper är Frankincense olja ett bra komplement till alla munhygienprogram och kan hjälpa till att behandla plack och andra tandproblem. Leta efter naturliga munvårdsprodukter som innehåller Frankincense olja, särskilt om du tycker om doften.

Det kan hjälpa till att förebygga tandhälsoproblem som karies, dålig andedräkt, håligheter och muninfektioner. Du kan också överväga att göra din egen tandkräm genom att blanda Frankincense olja med bakpulver.

4. Anti-Aging och rynkbekämpning

Frankincense eterisk olja är en kraftfull sammandragande olja, vilket innebär att den hjälper till att skydda hudcellerna. Den kan användas för att hjälpa till att reducera aknefläckar, maskera stora porer, förebygga rynkor och till och med hjälpa till att lyfta och strama upp huden för att naturligt bromsa ålderstecken.

Oljan kan användas överallt där huden blir slapp, t.ex. på magen, på kinden eller under ögonen. Blanda sex droppar olja med ett uns oparfymerad bärolja och applicera den direkt på huden.

Se till att du alltid först gör ett litet test på en liten yta för att testa eventuella allergiska reaktioner.

5. Lindrar symptom på matsmältningsbesvär

Om du har problem med matsmältningen, t.ex. gaser, förstoppning, magsmärtor, irritabel tarm, PMS eller kramper, kan Frankincense olja hjälpa till att lindra gastrointestinala besvär. Den hjälper till att påskynda matsmältningen av mat, på samma sätt som matsmältningsenzymer.

Tillsätt en till två droppar olja i åtta ounces vatten eller i en matsked honung för att lindra GI-besvär. Om du ska inta den oralt, se till att det är 100 procent ren olja – inta inte doft- eller parfymoljor.

6. År, sår, bristningar och acne

Frankincense olja kan hjälpa till med sårläkning och kan minska uppkomsten av ärr. Den kan också hjälpa till att minska mörka fläckar som orsakas av aknefläckar, bristningar och eksem, och den kan hjälpa till att läka operationssår.

Blanda två till tre droppar olja med en oparfymerad basolja eller lotion och applicera direkt på huden. Var försiktig så att du inte applicerar den på trasig hud, men det går bra för hud som håller på att läka.

7. Naturlig medicin mot förkylning eller influensa

Nästa gång du har en luftvägsinfektion på grund av förkylning eller influensa kan du använda Frankincense oljaför att lindra hostan. Den kan hjälpa till att eliminera slem i lungorna, så börja använda den samma dag som du märker symtom.

Den fungerar också som en antiinflammatorisk faktor i näsgångarna, vilket gör det lättare att andas, även för dem som lider av allergier eller astma. För att behandla överdrivet slem och förkylningssymptom kan du lägga några droppar på en trasa och andas in för att få fördelarna för andningsorganen, eller använda en oljediffusor.

8. Hjälper till att lindra inflammation och smärta

För att förbättra cirkulationen och minska symtomen på led- och muskelsmärta i samband med sjukdomar som artrit, matsmältningsstörningar och astma, kan du massera in Frankincense olja på det smärtsamma området eller sprida den i hemmet.

Du kan tillsätta en droppe olja i ångande vatten och blötlägga en handduk i det. Placera sedan handduken på kroppen eller över ansiktet och andas in den för att minska muskelvärk.

Sprid också några droppar i hemmet eller kombinera några droppar med en bärarolja för att massera muskler, leder, fötter och nacke.

Risker och biverkningar

När det gäller oljans säkerhet bör du veta att Frankincense olja är extremt väl tolererad, särskilt jämfört med receptbelagda läkemedel. Hittills har det inte rapporterats några allvarliga biverkningar av att använda Frankincense olja.

Det är dock alltid en bra idé att följa säkerhetsreglerna för eteriska oljor och bara ta in några droppar av en eterisk olja i vatten eller en annan dryck, särskilt om det är nytt att använda oljan.

I sällsynta fall kan Frankincense olja orsaka vissa reaktioner hos vissa personer, inklusive mindre hudutslag och matsmältningsproblem som illamående eller magsmärtor.

Frankincense är också känd för att ha blodförtunnande effekter, så den som har problem med blodkoagulering bör inte använda Frankincense olja eller tala med en läkare först. Annars kan oljan ha potential att reagera negativt med vissa antikoagulerande mediciner.

Leave a Comment

Scroll to Top