Gotu Kola kan hjälpa till att öka minnet och humöret

7 Fördelar med Gotu Kola
amazon disclaimer e1710161888602 Gotu Kola kan hjälpa till att öka minnet och humöret

Gotu kola växer i Asiens våtmarker. Den kommer ursprungligen från Kina, Japan, Indonesien, Sri Lanka och Sydafrika. I århundraden har bladen och stjälkarna använts som naturläkemedel för att behandla allt från depression till magsår.

Faktum är att vissa människor till och med tillskriver elefantens imponerande minne och långa livslängd till de potenta egenskaperna hos denna medicinalväxt.

Gotu kola är ett kraftfullt växtbaserat läkemedel som kan ha stor inverkan på din hälsa, från att förbättra sårläkning till att lindra ångest.

Gotu Kola näring

Gotu kola tillhör växtfamiljen Apiaceae, tillsammans med morötter, selleri och persilja. Dess smak kan variera från mild till lätt bitter och den är praktiskt taget luktfri.

Förutom att den är en framträdande ingrediens i många traditionella asiatiska rätter finns den också i många olika former. Dessa inkluderar te, kapslar, tinkturer, torkade örter och extrakt.

Gotu kola innehåller många näringsämnen som kan bidra till dess medicinska egenskaper, bland annat flera B-vitaminer, C-vitamin och en handfull fytonäringsämnen som flavonoider, tanniner och polyfenoler. (1)

Dessa fytonäringsämnen förser den med antioxidanter – nyttiga föreningar som förhindrar skador på dina celler och hjälper till att förebygga sjukdomar.

Den näringsmässiga profilen hos gotu kola kan dock variera avsevärt beroende på många faktorer, t.ex. hur den bearbetas eller bereds.


7 Fördelar med Gotu Kola

1. Förbättrar minnet

En av de mest välkända fördelarna med gotu kola är dess potential att förbättra kognitionen och skärpa minnet.

En studie som publicerades i Journal of Alzheimer’s Disease visade att gotu kola-extrakt kan förbättra minnet på molekylär nivå genom att öka aktiviteten i en väg som är förknippad med bildandet av långtidsminnen. (2)

Detta visades i en djurstudie från 2002 där råttor fick gotu kola-extrakt och genomgick en rad tester för att mäta sin kognitiva funktion. Extraktet visade sig förbättra inlärning och minne genom att öka antioxidantnivåerna i blodet. (3)

En annan studie visade att tillskott av gotu kola kunde öka både minnet och den kognitiva funktionen hos äldre deltagare. (4)

Tack vare sina starka minnesförbättrande egenskaper har denna kraftfulla växt nyligen hamnat i rampljuset som en naturlig behandling för att hjälpa till att bromsa åldersrelaterad nedgång och utvecklingen av tillstånd som Alzheimers sjukdom.

2. Förbättrar cirkulationen

Dålig cirkulation kan bero på många olika orsaker, bland annat åderbråck, fetma, diabetes och perifer artärsjukdom. Minskat blodflöde kan ligga bakom symtom som domningar, stickningar och muskelvärk.

Traditionella behandlingar för att förbättra cirkulationen är bland annat att träna, höja benen och undvika långa perioder av stillasittande. Tillskott med gotu kola kan också hjälpa, eftersom det har studerats ingående för sin unika förmåga att naturligt förbättra blodcirkulationen.

I en studie fick 87 deltagare med dålig cirkulation en dos av 30 milligram eller 60 milligram två gånger om dagen i 60 dagar. Detta visade sig förbättra cirkulationen avsevärt jämfört med placebo. (5)

I en översikt som publicerades 2013 granskades åtta studier och det konstaterades att gotu kola var effektivt för att förbättra cirkulationen och lindra symtom på dålig cirkulation, t.ex. svullnad, tunga ben och smärta. (5)

Att lägga till gotu kola i din dagliga rutin, tillsammans med andra åtgärder som regelbunden fysisk aktivitet, kan öka blodflödet och hjälpa dig att undvika de negativa sidoeffekterna av dålig cirkulation.

Gotu kola

3. Reparerar huden

En annan anmärkningsvärd fördel med gotu kola är dess förmåga att reparera hudceller och förbättra hudens hälsa.

Det ökar effektivt antioxidantverksamheten i dina vävnader. Detta underlättar sårläkning och regenerering av huden. Antioxidanter kan hjälpa till att neutralisera skadliga fria radikaler. Detta är föreningar som ackumuleras över tid för att orsaka oxidativ skada och påskynda åldrandet.

I en djurstudie fann man att om man applicerade gotu kola på sår två gånger dagligen ökade nivåerna av vissa antioxidanter med upp till 77 procent efter sju dagar. (6)

I en annan djurstudie applicerades den på sår tre gånger om dagen i 24 dagar, vilket visade sig öka kollagenproduktionen och regenerera nya hudceller snabbare. (7) Kollagen är den mest rikliga proteintypen i kroppen och den ansvarar för reparation och förnyelse av huden.

På grund av dess positiva effekter på hudens hälsa används gotu kola också ofta lokalt som ett naturligt botemedel mot hudproblem som psoriasis och eksem.

4. Lindrar depression och ångest

Förutom att vara bra för din fysiska hälsa har vissa studier visat att gotu kola även kan vara bra för din mentala hälsa.

Detta beror på att den har anxiolytiska och antidepressiva egenskaper. Det betyder att den naturligt kan hämma ångest, hjälpa till att behandla depression, lugna nerverna och till och med fungera som ett lugnande medel för att främja bättre sömn. (8)

I en studie från 2010 fick 33 deltagare 500 milligram gotu kola två gånger om dagen i 60 dagar. Detta orsakade inte bara en minskning av ångestnivåerna, utan minskade även stress- och depressionsnivåerna. (9)

En studie som publicerades i Journal of Ethnopharmacology gav liknande resultat och visade att äldre deltagare som fick gotu kola i tillägg visade förbättringar i både humör och minne. (10)

Dessutom har det gjorts flera djurstudier som har bekräftat de positiva ångestdämpande och antidepressiva effekterna av gotu kola. (11, 12)

5. Förebygger magsår

Magsår är sår som bildas på magsäckens, matstrupens eller tunntarmens slemhinna. De orsakar symtom som smärta, illamående och blödning. (13)

Vissa studier tyder på att gotu kola kan hjälpa till att förebygga och behandla dessa skadliga skador genom att stärka tarmbarriären och blockera skador från skadliga fria radikaler.

En studie i tidskriften Life Sciences visade att om man gav gotu kola till råttor minskade bildandet av magsår med upp till 82 procent. (14)

En annan djurstudie visade att de aktiva föreningarna i gotu kola kunde minska storleken på magsåren efter bara tre dagar. (15)

Tillsammans med andra behandlingar av magsår, som att minska stressnivån, begränsa alkoholkonsumtionen och undvika mat som irriterar magen, kan gotu kola hjälpa till att förebygga och behandla magsår.

7 Fördelar med Gotu Kola

6. Minskar inflammation

Inflammation är ett normalt biologiskt svar på skador. Kronisk inflammation kan dock orsaka stor förödelse i kroppen och bidra till sjukdomar som hjärtsjukdomar, fetma, artrit, diabetes och cancer.

Antioxidanter är viktiga för många aspekter av hälsan, från att skydda dina celler mot skador till att förebygga kroniska sjukdomar. De har till och med visat sig bidra till att lindra inflammation. (16)

Gotu kola kan öka antioxidantaktiviteten i kroppen. Detta kan bidra till att minska inflammation och hjälpa till vid behandling av flera inflammatoriska sjukdomar. (17)

En djurstudie från 2008 visade till exempel att dess aktiva föreningar kunde minska flera inflammatoriska markörer och minska artrit svårighetsgraden hos råttor. (18)

För att verkligen dra nytta av dess inflammationsdämpande fördelar bör du se till att fylla din kost med andra antioxidantrika helhetslivsmedel, som frukt och grönsaker.

7. Kan hjälpa till att döda cancerceller

Även om den nuvarande forskningen är begränsad till teströrsstudier finns det vissa bevis för att gotu kola kan hjälpa till att döda cancerceller.

Detta beror sannolikt på dess starka antioxidativa aktivitet, eftersom antioxidanter kan hjälpa till att neutralisera fria radikaler som orsakar cancer och förhindra skador på dina celler.

En studie från 2008 behandlade mänskliga bröstcancerceller med gotu kola-extrakt och fann att det framgångsrikt blockerade cancertillväxten och framkallade cancercellsdöd. (19)

En annan studie visade att det var effektivt när det gällde att orsaka celldöd för flera cancerceller, inklusive mänskliga bröstcancerceller, hudcancerceller från möss och hjärncancerceller från råttor. (20)

Även om dessa bevis är lovande behövs fler studier för att utvärdera gotu kolas potentiella effekt på cancerceller hos människor.

Gotu Kolas historia

Gotu kola har en rik historia som medicinalväxt. Den kommer främst från Sydostasien och har varit ett viktigt naturläkemedel i århundraden. (21)

Historiskt sett har den använts för allt från att främja amning till att behandla herpes, liksom en mängd andra tillstånd.

Förutom sina medicinska effekter var gotu kola också vördad i Indien och Kina för sin förmåga att öka andligheten. Faktum är att många fortfarande hänvisar till den som “upplysningens ört”.

Idag är gotu kola fortfarande en viktig del av många traditionella asiatiska rätter, och människor från hela världen uppskattar den för dess potenta hälsofrämjande egenskaper.

Gotu kola

Hur man använder Gotu Kola

Det är enkelt och effektivt att integrera gotu kola i din dagliga rutin tack vare de många sorter som finns tillgängliga.

I många asiatiska länder används den som en bladgrönsak i curryrätter, sidoordningar och soppor. Den är också en populär bas för sallader. Gotu kola sambol är till exempel en vanlig srilankansk sallad som består av gotu kola, riven kokosnöt, lök och chilipeppar.

Här är några andra recept som du kan prova:

  • Cashew och Gotu Kola Relish
  • Burmese Pennywort sallad
  • Vallarai Keerai Kootu (blad med linser)

Du kan också dricka en lugnande kopp gotu kola-örterte, använda det som kräm eller salva för hudproblem och sårläkning, lägga till några droppar flytande extrakt i dina drycker eller ta en snabb och praktisk kapsel.

De många formerna av gotu kola finns i de flesta apotek och hälsobutiker samt på nätet. Leta efter ett välrenommerat märke med minimalt antal tillsatta ingredienser för att säkerställa att du får den bästa kvaliteten.

Rekommenderade doser börjar vanligtvis vid 1 gram per dag och kan variera upp till 4 gram per dag. Du bör börja med en låg mängd och öka långsamt för att bedöma din tolerans.


Försiktighetsåtgärder

Även om det i allmänhet är säkert när det används i rekommenderade doser har vissa biverkningar rapporterats.

Även om det är ovanligt kan biverkningarna omfatta huvudvärk, illamående, sömnighet, yrsel och hudirritation. Om du upplever dessa eller andra biverkningar efter att ha tagit gotu kola bör du avbryta användningen och rådgöra med din hälsovårdare.

Dessutom avråder den mesta forskningen från att använda det i mer än sex veckor och rekommenderar att man tar en paus på två veckor om man använder det under en längre tid.

De flesta rekommenderar också att du inte använder gotu kola om du är gravid eller ammar, eftersom dess effekter inte har studerats på spädbarn eller barn.

Eftersom höga doser kan verka lugnande, varnar vissa källor för att använda gotu kola i kombination med mediciner som används för att behandla ångest eller sömnstörningar. (22)

Leave a Comment

Scroll to Top