Hyaluronsyra fördelar för hud och leder

Hyaluronsyra fördelar för hud och leder

Hyaluronsyra är ett smörjmedel och ett klart ämne som produceras naturligt av kroppen. I människokroppen finns hyaluronsyra i de största koncentrationerna i huden, inuti lederna, i ögonhålorna och i andra vävnader där den hjälper till att behålla kollagen, öka fukten och ge elasticitet och flexibilitet.

Hyaluronsyra framställdes ursprungligen från tuppkam. Även om den formen fortfarande finns tillgänglig är det bättre att använda hyaluronsyra som framställs genom en fermenteringsprocess som skapats i ett laboratorium. Den säljs både i flytande form och i pulverform. Medan flytande former innehåller ett konserveringsmedel och kanske till och med propylengylkol och alkohol, gör inte pulver det och är att föredra.

Idag ingår hyaluronsyra i olika anti-aging skönhets- och hälsovårdsprodukter – du kan nu hitta hyaluronsyrolösningar, krämer, serum och kosttillskott som säljs i hälsokostbutiker. Det finns en god chans att din hudläkare till och med erbjuder hyaluronsyra i injektionsform.

Hyaluronsyra är också en naturligt förekommande ingrediens i benbuljong, vilket är anledningen till att om du lägger till mer benbuljong eller proteinpulver av benbuljong i din kost kan du automatiskt öka ditt intag av hyaluronsyra.

Hyaluronsyra kan inte absorberas när den appliceras lokalt. Natriumhyaluronat är dock ett salt av hyaluronsyra. Eftersom det har en mycket lägre molekylstorlek kan natriumhyaluronat tränga in i huden vid lokal applicering och förekommer därför i krämer och andra drycker.

Den största fördelen med hyaluronsyra är att den har en mycket hög förmåga att hålla kvar vatten, oavsett om det är på huden, i ögonen eller i mjuk vävnad. Hyaluronsyra anses vara en glykosaminoglykan, vilket ger den dess förmåga att hålla en stor volym vatten tillsammans med dess höga viskositet.

Hyaluronsyra finns i många olika vävnader i hela kroppen, särskilt i huden där den ger fukt och struktur. Huden står för ungefär hälften av all hyaluronsyra som finns i hela kroppen.

Andra kroppsdelar där hyaluronsyra är koncentrerad är senor och leder, ögonmembran, navelsträng, synovialvätska, skelettvävnad, hjärtklaffar, lungor, aorta och prostata. Hyaluronsyra är i princip en mycket lång länk av kolhydratmolekyler som är bundna till varandra och som håller vatten och därför möjliggör vätskeförflyttning och tryckupptagning.

Under de senaste två decennierna har ny forskning visat att hyaluronsyrans fördelaktiga funktioner omfattar hydrering, smörjning av leder, en kapacitet att fylla ut utrymme i vävnader och mellan celler, bygga upp det ramverk genom vilket cellerna migrerar, reparera vävnad och sår, reglera aktivering av inflammatoriska celler (inflammation), förbättra immunförsvaret, reparera skador på fibroblaster och underhålla hudens epitelceller.

Fördelar med Hyaluronsyra

1. Återfuktar torr och åldrad hud

Ja, hyaluronsyra är en fuktgivare. Många människor rapporterar att deras hud känns “daggigare”, att påsarna under ögonen blir ljusare och att deras hudstruktur är jämnare efter att de har använt serum som innehåller hyaluronsyra.

Hyaluronsyra hjälper främst till att förbättra utseendet på “kronoålders hud” (hud som åldras på grund av solexponering) genom att minska vattenförlusten. Faktum är att en av anledningarna till att hormonersättningsbehandlingar ibland får huden att se ungdomligare och mindre solskadad ut är att de ökar hudens hyaluronsyrakoncentration.

Torrhet, mjäll, hängande ögon eller läppar och slapphet är förknippade med åldrande hud eftersom hudens molekyler med stigande ålder förlorar en del av sin förmåga att binda och behålla vatten. Detta orsakar inte bara torrhet utan minskar också hudens volym. Hudens åldrande utlöses av både intrinsiskt och extrinsiskt åldrande, dvs. daglig miljöexponering för föroreningar och UV-ljus, tillsammans med “den normala åldrandeprocessen”. Studier visar att det finns flera platser i huden som är involverade i kontrollen av hyaluronsyrans syntes, deponering, cell- och proteinförening och nedbrytning.

Forskare har funnit att torrhet i hornlagret som orsakas av långvarig solexponering spelar en viktig roll för rynkbildning. Det har nu visat sig att rynkor och fina linjer vanligtvis också är mer synliga i miljöer med låg luftfuktighet jämfört med miljöer med hög luftfuktighet eftersom de ytterligare minskar hudens vattenhållande förmåga och elasticitet.

Hyaluronsyra kan hjälpa till att naturligt minska ålderstecken genom att minska vattenförlusten i epidermis i samband med solexponering, torr hud eller fjällning.

2. Hjälper till att minska rynkorna

Inom några veckor efter användning av en aktuell hyaluronsyraprodukt kan du se en synlig ökning av hudens fuktnivå. Även om den mesta forskningen visar att hyaluronsyra kan ta sex veckor eller mer för att förbättra hudens utseende, har vissa studier visat att hyaluronsyra-serum och ögonkrämer mot rynkor ibland kan börja verka inom bara två till fyra veckor efter användning.

Hyaluronsyra fördelar för hud och leder

För mer betydande anti-aging-resultat använder hudläkare nu receptbelagda injektioner eller formler som innehåller hyaluronsyror (inklusive Juvéderm Ultra Plus eller Allergan) under flera månader för att minska läpparnas och ögats slapphet.

Resultaten från en dubbelblind, randomiserad klinisk studie från 2014 som publicerades i Journal of Cosmetic Dermatology visade att produkter som innehåller hyaluronsyra effektivt minskade synligheten av rynkor och minskade hudens slapphet inom 30 dagar efter konsekvent användning. Vissa studiedeltagare rapporterade också att de upplevde fylligare läppar och ökad kindvolym i slutet av en månad (två egenskaper som förknippas med att ha ett ungdomligt utseende).

Studien genomfördes på 40 vuxna kvinnor som före studien uppvisade milda till måttliga kliniska tecken på hudens åldrande, inklusive minskad hudvolym och förändringar i hudytan. Efter att antingen ha applicerat en produkt kallad Fillerina (som innehåller sex former av hyaluronsyra) eller en placeboprodukt mättes resultaten efter tre timmar och sedan sju, 14 och 30 dagar senare.

Forskarna fann att de som använde Fillerina efter 30 dagar (och vissa började efter 14 dagar) visade signifikanta “förbättringar i ansiktets konturer och volymer” jämfört med placebogruppen och med baslinjemätningarna. Den aktiva behandlingsgruppen upplevde minskningar av slapphet i både ansiktets och kindbenens konturer, förbättrad läppvolym och minskat rynkdjup och volym, medan placebogruppen inte såg några sådana förbättringar.

I en separat studie som publicerades i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology utvärderades ett nytt topiskt nano-hyaluronsyrapreparat med låg molekylär sammansättning för rynkor, hudens återfuktning och hudens elasticitet hos människor. Trettiotre kvinnor med en genomsnittsålder på 45 år studerades under åtta veckor för att mäta den nya nano-hyaluronsyrans effekt mot rynkor.

Studieresultaten visar statistiskt signifikant fuktgivande effekt, finare hudstruktur och förbättrad hudelasticitet. Sammanfattningsvis: “Den nya nano-hyaluronsyran visade tydligt en betydande fördel när det gäller att minska rynkarnas djup (upp till 40 procent), och hudens återfuktning (upp till 96 procent) samt hudens fasthet och elasticitet förbättrades avsevärt (upp till 55 procent) i slutet av åtta veckor.”

3. Sår, solbränna och sårläkning

Förutom att hyaluronsyra minskar uppkomsten av rynkor och torrhet är den bra för att behandla förkylningssår och munsår, sår, sår, bett och brännskador eftersom den håller skadad vävnad fuktig. Fördelarna med vävnadsreparation omfattar även lindring av solbränna. Många behandlingar av förkylningssår för läppar och munnen innehåller gel av hyaluronsyra för att påskynda läkningsprocessen och förhindra sprickbildning eller blödning.

Hyaluronsyra är en del av strukturen i munnen och läpparna, som består av bindväv som delvis består av kollagen och vatten. Kollagen och hyaluronsyra bidrar till att ge läpparna deras struktur och form. Eftersom hyaluronsyra binder till vatten återfuktar den huden och vävnaderna i munnen/läpparna och håller hudens förbindningar täta, hjälper till att föra näringsämnen till skadade vävnader, kontrollerar inflammation och hjälper vätskor att transportera bort avfall.

4. Smörjer ömma leder

Hyaluronsyra finns i alla ben, förbindelsevävnad, leder, senor och broskstrukturer i hela kroppen – särskilt en typ som kallas hyalint brosk, som täcker benens ändar och ger dämpning. Eftersom den hjälper till att buffra benen och ger motståndskraft mot slitage är hyaluronsyra användbar för att minska smärtor och ömhet i samband med degenerativa ledsjukdomar.

Det finns också i en annan viktig del av våra leder, synovialmembranet, som bildar ett lager över två ledben och producerar synovialvätska. Synovialvätska är en “viskös vätska” som hjälper lederna att absorbera stötar, hålla sig elastiska och transportera näringsämnen till brosket.

Hyaluronsyra är numera ett populärt ämne som används i kosttillskott för att behandla smärta vid artros och skador. Det har också godkänts av FDA för behandling av artros när det administreras i relativt höga doser genom injektioner som ges av en vårdgivare.

Viss forskning visar att lägre doser också kan vara effektiva för att minska ledstelhet och kronisk smärta, även om resultaten verkar variera. De typer av ledvärk som oftast behandlas med hyaluronsyra är bland annat armbågar och knän.

5. Hjälper till att minska torra ögon och obehag i ögonen

Vätskan i ögonhålan (som kallas glaskroppen) består nästan helt av hyaluronsyra. Ögondroppar med hyaluronsyra (t.ex. märket Hyalistil) kan hjälpa till att lindra kroniskt torra ögon genom att fylla på fukten i ögonhålan, hjälpa till med tårproduktionen och återställa vätskebalansen. Vissa studier har också visat att hyaluronsyra hjälper till att undertrycka oxidativ skada orsakad av UVB-ljus i hornhinnan.

Läkare använder ofta smörjande hyaluronsyraformler för att behandla ögonskador och sjukdomar, inklusive grå starr, särskilt före eller efter operationen när ögonen är känsliga och torra. Hyaluronsyredroppar kan vara fördelaktiga under ögonoperationer eller återhämtning, bland annat efter avlägsnande av gråstarr, hornhinnetransplantation eller reparation av en lossnad näthinna.

6. Skyddar mot inflammatorisk tarmsjukdom

Naturligt förekommande hyaluronsyra, som den som produceras av din kropp och som finns naturligt i kycklingkollagen, finns i stora partiklar som fungerar i tarmen och som kan hjälpa till att skydda mot eller reparera inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns och ulcerös kolit.

Överanvändning av isolerad hyaluronsyra, vars partiklar är mindre än de naturligt förekommande, kan ibland leda till ökad inflammation i tarmen. Att lägga till hyaluronsyrarika livsmedel och kosttillskott i kosten, till exempel benbuljong eller proteinpulver gjort av benbuljong, kan dock bidra till att uppmuntra mag- och tarmsystemets naturliga läkningsprocess och potentiellt skydda mot läckande tarmsyndrom.

Hyaluronsyra jämfört med glukosamin

 • Liksom hyaluronsyra bidrar glukosamin till att ge elasticitet och struktur i leder och vävnad som kan användas för att minska smärta.
 • Den främsta skillnaden mellan de två är att hyaluronsyra ger mer smörjning på grund av hur den håller vatten, medan glukosamin ger mer struktur och styrka.
 • Hyaluronsyra är en integrerad komponent i synovialvätska och ledbrosk, medan glukosamin (särskilt när det används tillsammans med kondroitinsulfat) hjälper till att bygga upp brosk. I grund och botten är hyaluronsyra mer fördelaktigt för ledvätskan och viktigt för stötdämpning, medan glukosamin hjälper till att förhindra förlust av brosk/kollagen.
 • Många upplever de bästa resultaten när de använder dessa produkter tillsammans. Man har till och med funnit att glukosamin ökar produktionen av hyaluronsyra.
 • Vissa anti-aging-formler innehåller flera ledstödjande ämnen utöver hyaluronsyra och glukosamin, t.ex. mangansulfat. När de används tillsammans kan alla dessa vara effektiva för att minska smärtor vid artros, förbättra broskmatrisens funktioner och fylla på synovialvätskor.

Användning

Hyaluronsyra för din hud och dina ögon

 • Hyaluronsyrainjektioner: Det är endast läkare som får göra dessa injektioner, så prata med en hudläkare om rekommendationer om du är intresserad av att använda hyaluronsyra på läppar, ögon eller hud.
 • Hyaluronsyrakräm/serum/lotion: Olika märken innehåller olika koncentrationer och typer av hyaluronsyramolekyler. De mest effektiva typerna har mer än en storlek på hyaluronsyramolekylerna, eftersom olika storlekar fungerar på olika sätt. Studier har visat att daglig topisk applicering av serum som innehåller cirka 0,1 procent hyaluronsyra kan leda till en betydande förbättring av hudens återfuktning, rynkarnas utseende och elasticitet.
 • För behandling av torra ögon: Hyaluronsyra kan ges i form av flytande ögondroppar tre till fyra gånger dagligen i tre månader. Leta efter en koncentration av hyaluronsyra på mellan 0,2 och 0,4 procent, men se också till att alltid läsa bruksanvisningen.

Hyaluronsyratillskott för ledvärk

 • Enligt Arthritis Foundation finns det nu flera behandlingar med hyaluronsyra som är godkända för knäartros i USA: Hyalgan, Orthovisc, Supartz och Synvisc. Dessa tillverkas ofta av kammar från tuppar eller kycklingar och ibland bakterier.
 • För vuxna över 18 år: 50 milligram hyaluronsyra kan tas genom munnen en till två gånger dagligen i samband med måltider.
 • För personer med artros visar forskning att 80 milligram (innehållande 60-70 procent hyaluronsyra) som tas dagligen i åtta veckor lindrar symtomen bäst.
 • Du kan också tala med din läkare om hyaluronsyrainjektioner. Vissa utför direkta injektioner på cirka 20 milligram i den smärtsamma leden en gång i veckan under flera veckor för att kontrollera smärta och inflammation.

Möjliga biverkningar

FDA rapporterar att hyaluronsyreprodukter normalt är säkra när de tas genom munnen eller används lokalt på huden/munnen. Tillskott och injektioner av hyaluronsyra bör undvikas av gravida kvinnor eller ammande kvinnor, eftersom det verkar kunna finnas kvar i bröstmjölken och kan ha en negativ inverkan på ett foster eller barn under utveckling.

FDA har godkänt användningen av hyaluronsyrafyllmedel (vanligtvis för personer över 21 år) som har tillfälliga effekter. De är inte permanenta eftersom de innehåller material som absorberas av kroppen med tiden, vilket inte verkar vara skadligt.

Den mesta forskningen tyder på att hyaluronsyrafyllmedel för behandling av rynkor, veck och linjer i ansiktet i allmänhet är säkra om patienterna följer läkarens instruktioner efteråt. Vissa tillfälliga biverkningar efter att ha fått dessa injektioner är möjliga, till exempel milda inflammatoriska reaktioner och känslighet för solljus, men dessa brukar försvinna inom 2-7 dagar.

I mycket sällsynta fall har allvarligare biverkningar förekommit, inklusive kärlförändringar (skador på ögonen på grund av blockerade blodkärl) och förändringar i synen.

Biverkningar av hyaluronsyrainjektioner är vanligare när någon får permanenta fyllmedel. Det är viktigt att patienterna följer läkarens instruktioner efter behandlingarna, inklusive att undvika att bära smink i 24 timmar efter injektionen, undvika direkt exponering för sol eller överdriven värme i flera dagar, använda solskyddsmedel med solskyddsfaktor 30 dagligen och undvika sport/starka aktiviteter under veckan efter appliceringen. Detta bidrar till att begränsa risken för inflammation och andra biverkningar.

Vid komplikationer till följd av hyaluronsyrafillerinjektioner används ibland hyaluronidas för att vända effekterna av fyllnadsmedlen. Hyaluronidaser är enzymer som kan bryta ner HA.

Receptbelagda och kommersiella produkter som innehåller hyaluronsyra tillverkas vanligtvis antingen av bakterier som skapats i ett laboratorium eller av fågelprotein och brosk. Personer med allergier mot ägg eller fjädrar bör inte använda dessa produkter eftersom de kan utlösa reaktioner och till och med blödningar. Om du har allergier ska du alltid läsa ingredienser och doseringsanvisningar så att du inte är osäker på vilken typ av hyaluronsyra du får.

Personer som använder mediciner som påverkar blodkoagulationen, såsom warfarin (Coumadin) eller aspirin, bör inte använda HAhyaluronsyratillskott eftersom detta kan öka risken för blödning.

Leave a Comment

Scroll to Top