Maskros Näringsfakta

Fördelar med Maskros

Maskros är en typ av växt som är hemmahörande i Eurasien och Nordamerika. De två arterna, T. officinale och T. erythrospermum, finns som ogräs över hela världen. Växten tros ha utvecklats för cirka 30 miljoner år sedan i Eurasien.

Namnet maskros kommer från det franska ordet dent-de-lion, som betyder “lejontand”. Maskrosväxter tillhör familjen prästkragar och ingår i arten Taraxacum. De ser ut som mycket små blommor som är samlade till ett blomhuvud, eller blomblad.

Bladen på en maskrosblomma är vanligtvis 5-25 centimeter långa. Blomhuvudena är gula till orangefärgade, de öppnas på dagen och förblir stängda på natten.

När du bryter av maskrosstjälken avger den en vit, mjölkaktig vätska. När blomhuvudet mognar blir det en vit boll som innehåller många frön och fina hår.

Många försöker bli av med maskrosor som växer i våra trädgårdar år efter år, men maskrosväxten är faktiskt ett nyttigt ogräs. Den är användbar vid trädgårdsarbete eftersom den för med sig näringsämnen till markens topp, vilket hjälper grunt rotade växter och tillför mineraler och kväve till jorden. Den lockar också till sig pollinerande insekter och frigör etylengas som hjälper frukten att mogna.

Maskros Näringsinnehåll

Maskros är rik på många näringsämnen och samtidigt kalorisnål. Den innehåller särskilt mycket fibrer samt K-vitamin, A-vitamin och C-vitamin.

En kopp hackad maskrosgröna (55 gram) innehåller ungefär:

 • 24.7 kalorier
 • 5,1 gram kolhydrater
 • 1,5 gram protein
 • 0,4 gram fett
 • 1,9 gram fibrer
 • 428 mikrogram K-vitamin (535 procent DV)
 • 5 588 internationella enheter vitamin A (112 procent DV)
 • 19,3 milligram C-vitamin (32 procent DV)
 • 103 milligram kalcium (10 procent DV)
 • 1,7 milligram järn (9 procent DV)
 • 1,9 milligram E-vitamin (9 procent DV)
 • 0,2 milligram mangan (9 procent DV)

Maskros innehåller också en liten mängd tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folat, magnesium, fosfor, kalium, zink och koppar.

Fördelar med Maskros

1. Främja ögonhälsa

Maskrosgrönsaker är fullpackade med A-vitamin, som täcker 112 procent av det dagliga behovet i varje kopp. A-vitamin är ett viktigt näringsämne när det gäller ögonhälsa. Faktum är att A-vitaminbrist till och med kan leda till blindhet i allvarliga fall.

En studie i Journal of the American Medical Association som omfattade 5 836 äldre vuxna visade att ett högre intag av A-vitamin var kopplat till en betydligt lägre risk för åldersrelaterad makuladegeneration, en ögonsjukdom som orsakar synförlust.

Att inkludera maskrosgrönsaker och andra A-vitaminrika frukter och grönsaker i din kost kan bidra till att hålla ögonen friska och främja bättre syn.

2. Minska vattenvikten

Om du vill minska uppblåsthet och vattenretention kan maskrosgrönsaker hjälpa dig. Tack vare sina naturliga diuretiska egenskaper kan maskrosgrönsaker öka urinering för att förhindra vattenansamling.

I en studie från avdelningen för örtmedicin vid Tai Sophia Institute i Maryland visade sig ett extrakt av maskrosgrönsaker öka urineringsfrekvensen hos 17 deltagare.

Förutom att hjälpa till att öka viktförlusten kan de diuretiska egenskaperna också hjälpa levern att avlägsna gifter mer effektivt och förebygga urinvägsinfektioner.

3. Stöd för viktminskning

Maskrosgrönsaker är extremt kalorisnåla, med bara 25 kalorier i varje kopp. De innehåller också en god mängd fibrer, vilket kan hjälpa till att hålla dig mätt. Att inkludera några portioner maskrosgrönsaker i din kost kan minska hungern och främja mättnad, vilket kan underlätta viktnedgång.

En studie visade också att maskrosgrönsaker kan hämma fettupptagningen på ett liknande sätt som vissa viktminskningsläkemedel. Det fungerar genom att blockera aktiviteten hos bukspottkörtelns lipas, ett enzym som bryter ner fettmolekyler i kroppen. I studien skar maskrossextrakt ner pankreaslipasaktiviteten med hela 86 procent, vilket ledde till en större utsöndring av fett.

Kombinera maskrosgrönsaker med regelbunden motion och en näringsriktig kost för att optimera dina resultat och gå ner i vikt snabbt.

Fördelar med Maskros

4. Lägre triglycerider

Förutom att hjälpa till med viktnedgång kan inhibering av bukspottkörtelns lipasaktivitet också bidra till att sänka triglyceridnivåerna.

Triglycerider är en typ av fett som finns i blodet. Att ha höga triglycerider i blodet är en av de största riskfaktorerna för hjärtsjukdomar.

Maskrosgrönsaker har visat sig minska aktiviteten hos bukspottkörtelns lipas, det enzym som bryter ner triglycerider till fettsyror. Detta leder till en ökad utsöndring av triglycerider och en minskning av triglyceridnivåerna i blodet.

5. Skydda levern

Precis som maskrosrot har maskrosgrönsaker visat sig ha kraftfulla leverskyddande egenskaper. Faktum är att en djurmodell från 2010 visade att administrering av extrakt av maskrosgrönt till råttor förhindrade oxidativ skada och minskade inflammation och leverskador.

Allt fler bevis tyder också på att om man äter livsmedel med hög antioxidanthalt, som maskros, kan det bidra till att minska skador orsakade av fria radikaler och förebygga leversjukdomar.

Maskros Biverkningar

För vissa människor kan konsumtion av maskrosgrönsaker utlösa en allergisk reaktion som kan orsaka allvarliga biverkningar som rodnad, klåda, svullnad eller matsmältningsproblem. Om du upplever dessa eller andra biverkningar efter konsumtion ska du omedelbart avbryta användningen och tala med din läkare.

De som tar blodförtunnande läkemedel som warfarin bör också minska sitt intag av denna gröna grönsak eftersom den innehåller mycket K-vitamin, ett viktigt näringsämne som kan påverka blodkoagulationen. Att upprätthålla ett konsekvent intag av K-vitamin är viktigt för att se till att dessa mediciner kan fungera effektivt, så undvik att göra några större förändringar i din kost utan att först rådgöra med en betrodd sjukvårdspersonal.

Eftersom det fungerar som ett naturligt diuretikum kan konsumtion av stora mängder också öka utsöndringen av vissa mediciner, t.ex. litium. Om du tar litium bör du prata med din läkare innan du gör denna gröna bladgrönsak till en regelbunden del av din kost.

Leave a Comment

Scroll to Top