Naturlig behandling för bältros.

Naturlig behandling för bältros

Naturlig behandling för bältros.

Vad är bältros?
Bältros (herpes zoster) är en medicinsk åkomma där den drabbade upplever en utslag eller blåsor på huden. Det orsakas av varicella-zosterviruset – samma virus som orsakar vattkoppor. Bältros kan stanna kvar i en del av kroppen (lokaliserad zoster) eller spridas (spridd zoster). Många undrar varför att ha haft vattkoppor inte ger immunitet mot bältros. Enligt medicinska experter förblir viruset vilande i kroppen för de flesta av oss och orsakar inga problem. Men vissa människor har viruset reaktiverat, särskilt vid tider av nedsatt immunfunktion, och det är då en bältrosutbrott inträffar. (3)

Bältros påverkar vanligtvis bara en liten del av bara en sida av kroppen och smärta är den vanliga initiala symtomen på bältros. Några dagar senare kan du troligen se en röd utslag, men inte alltid eftersom vissa människor har smärta utan utslag. Kliar bältros? Ja, de kan definitivt klia. Förutom smärta och klåda kan bältros också resultera i brännande, domningar, känslighet för beröring och/eller stickningar i det drabbade området. Bältrosblåsor fyllda med vätska är också vanliga. Personer med bältros kan också uppleva feber, huvudvärk, trötthet eller ljuskänslighet. (4)

Även om bältros är vanligast på vänster eller höger sida av bålen är det möjligt att ha bältros i ansiktet. Återigen, det är vanligtvis runt en sida av ansiktet eller halsen eller till och med runt ett öga.
Bältros varar vanligtvis mellan tre till fem veckor. De flesta människor kommer bara att uppleva bältros en gång, men det är möjligt att få bältros vid flera tillfällen. (5)

De personer som löper störst risk att utveckla bältros inkluderar de: (6)
• Med nedsatt immunsystem (som någon med cancer)
• Äldre än 50 år
• Som har varit sjuka nyligen
• Under överdriven stress
• Har upplevt en allvarlig trauma

Naturlig behandling för bältros

Tydligtvis är bältros ingen rolig upplevelse, men det goda nyheten är att naturlig behandling för bältros inte är svårt att göra, inte heller dyrt och de följande förslagen kan alla göras i bekvämligheten av ditt eget hem. Mycket av naturlig behandling för bältros är inriktad på att stärka immunsystemet eftersom bältros orsakas av ett virus.

Toppmat för bältros
Livsmedel som är rika på B-vitaminer – Nervsystemet attackeras av bältrosviruset, därför är det viktigt att inkludera livsmedel som är rika på B-vitaminer, såsom gräsbeteskött, kulturmjölk, ägg, ekologisk kyckling och vildfångad fisk.
Vatten – Tillräcklig hydrering är nyckeln för att skölja ut viruset från kroppen. Försök att dricka minst 8 uns varannan timme.
Vitlök och lök – Både rå vitlök och lök innehåller allicin, som kan hjälpa till att öka immunfunktionen.
Livsmedel rika på vitamin C – Lägg till apelsin- och gula frukter och grönsaker för att öka ditt intag av vitamin C, vilket hjälper till att öka immunsystemet och snabba upp läkning.
Gröna bladgrönsaker – Dessa grönsaker är rika på betakaroten och kalcium, vilket kan öka immunfunktionen.

Naturlig behandling för bältros

Livsmedel att undvika för snabbare läkning
Sockret – Minskar vita blodkroppar som hjälper till att bekämpa infektion.
Fruktjuicer – Även om apelsinjuice innehåller något vitamin C, är det inte så högt i vitamin C som hela frukter eller grönsaker.
Koffein – Försämrar kroppen av hydrering, undvik därför koffein.
Kolsyrade drycker – Dessa drycker främjar ett mer surt system, så försök att begränsa dem under akut sjukdom.
Stekta livsmedel – Främjar en sur miljö, så det är bäst att undvika dessa livsmedel.

Bältros tillskott

Vitamin C
Hjälper till med immunsystemfunktionen och ökar vita blodkroppar.

Echinacea
Echinacea är en ört som hjälper kroppen att bekämpa infektioner och virus.

Oregano
Olja av oregano har en kraftfull antiviral effekt.

Vitamin B12
Vitamin B12 hjälper till att främja snabbare återhämtning och minskad smärta.

Zink
Zink stödjer immunfunktionen och har en antiviral effekt. Det fungerar bäst när det tas vid de första tecknen på sjukdom.

Eterisk olja av geranium
Eterisk olja av geranium har studerats och visat sig minska smärta på grund av postherpetisk neuralgi (PHN) efter ett utbrott av bältros. Genom topisk applikation har eterisk olja av geranium visat sig lindra smärtsamma känslor inom några minuter. Det överträffade till och med topisk capsaicin, som ofta rekommenderas för bältros, men kan ta veckor för att förbättra smärtan. (7)

Andra alternativ till eteriska oljor för behandling av bältros inkluderar: (8)
• Tea tree eterisk olja
• Lemongrass eterisk olja
• Lavendel eterisk olja
• Pepparmint eterisk olja
• Svartkumminfröolja

Andra naturliga behandlingar för bältros

Honung
Att applicera honung topiskt på bältrosutslag är en annan vetenskapligt bevisad naturlig behandling för bältros. En in vitro-studie från 2012 visade att både manukahonung och klovers honung visade signifikant antiviral aktivitet mot varicella-zoster-virus. Applicera helt enkelt honungen direkt på problemområdena några gånger om dagen. (9)

Bad med kolloidalt havregryn

En naturlig behandling för bältros som inte kostar mycket men kan hjälpa med den vanliga symptom på klåda är att bada i vatten som är infuserat med kolloidalt havremjöl. Se till att badet är på den svalare sidan eftersom varmt vatten bara gör klådan värre. (10

Kalla kompresser
Du kan använda kalla, fuktiga kompresser på bältrosblåsor för att minska inflammationen. Dessa kylande kompresser kan hjälpa med bältros smärta, känslighet och klåda. Det är en naturlig behandling som bara kräver lite rinnande vatten och en tvättduk. Se bara till att byta tvättduken efter varje session.

Stressreduktion
Enligt Mayo Clinic är att minska stress i ditt liv så mycket som möjligt faktiskt en viktig naturlig behandling för bältros. Denna livsstilsförändring kan hjälpa till att förebygga och behandla bältros eftersom stressreduktion är en övergripande immunsystem och hälsobooster.

Försiktighetsåtgärder och möjliga komplikationer
Bältros kan vara smittsam för vissa personer. Någon med bältros kan överföra viruset till någon som inte redan är immuna mot vattkoppor. Bältros kan överföras till dessa personer genom direkt kontakt med öppna bältrosblåsor. Men det intressanta här är att personen som kommer i kontakt med utslaget inte kommer att utveckla bältros, men kommer att utveckla vattkoppor. (15)

Omedelbar medicinsk uppmärksamhet rekommenderas särskilt om du har bältros och något av följande:
• Du är 70 år eller äldre.
• Utslag och smärta nära ögat eftersom bristande behandling kan leda till permanent skada på ögat.
• Du har ett försvagat immunsystem på grund av kroniska hälsoproblem eller medicinering.
• Bältraset är utbrett och smärtsamt.

Postherpetisk neuralgi (PHN) är den vanligaste komplikationen av bältros. PHN innebär att någon med bältros upplever smärta, som kan vara riktigt svår, i bältrosutslagsområdena efter att utslaget har försvunnit. PHN går vanligtvis bort på några veckor eller månader, men vissa människor kan ha det i år. Ju äldre en person med bältros är, desto mer sannolikt är utvecklingen och allvaret av PHN. I extremt sällsynta fall kan bältros också leda till lunginflammation, blindhet (om bältros är runt ögat), hörselproblem, hjärninflammation eller död. (16)

Leave a Comment

Scroll to Top