Naturlig lindring vid solbränna

Naturlig lindring vid solbränna

Naturlig lindring vid solbränna
En vanlig definition av solbränna: inflammation i huden orsakad av överexponering för ultraviolett strålning, särskilt från solen. Hur länge varar en solbränna? Vanligtvis varar den i flera dagar.

En solbränna uppstår när solen eller en annan ultraviolett ljuskälla träffar din oexponerade kropp och överstiger vad din hud kan hantera. Detta får din hud att frigöra melanin, dess skyddande pigment.

Här är några intressanta fakta:
• En person med ljus hud kan få en solbränna på mindre än 15 minuter under intensiv mitt på dagen-sol.
• Det kan ta timmar för en person med mörk hud att bränna sig i samma typ av solsken.
• Intressant nog börjar solbränneprocessen sätta in innan det ens är synligt för blotta ögat; de första effekterna kan inte visa sig förrän flera timmar senare.
• Blåsor relaterade till solbränna kan ta flera timmar till dagar att utvecklas.
• Det kan ta upp till 24 timmar för en solbränna att visa alla dess effekter.
Orsaker

Om du tillbringar för mycket tid i solen utan kläder eller solskydd för att skydda din hud kan det orsaka att huden bränner sig eller solbränner. Vad orsakar att vissa personer bränner sig medan andra är mer benägna att få en solbränna? Det beror på nivån av ett pigment som kallas melanin i huden. Personer med ljusare hud har mindre melanin medan personer med mörkare hud har mer.
När solens strålar orsakar skador på huden tillverkar huden mer melanin i ett försök att skydda den från ytterligare skador. Detta orsakar att hudtonen ändrar färg. För personer med ljusare hud är det mer troligt att huden blir röd.

Symtom på solbränna

• Rosa eller röd hud
• Hud som känns varm eller het vid beröring
• Smärta och ömhet
• Klåda vid solbränna
• Svullnad
• Små vätskefyllda blåsor, som kan brista
• Huvudvärk, feber, illamående och trötthet (om du har allvarlig solbränna)
En solbränna-rash eller “sol-rash” (nässelutslag och blåsor på toppen av en solbränna), frossa eller feber på grund av solbränna och illamående är alla tecken på solförgiftning.

Naturlig lindring vid solbränna

Naturliga behandlingar
Hur gör man för att snabbt bli av med solbränna? Om din solbränna inte är allvarlig kan användning av naturliga huskurer för solbränna snabbt och regelbundet verkligen hjälpa till att förbättra en bränna snabbt.

Skafferi- och kylskåpsvaror (används topikalt)
Om du försöker hitta ett sätt att naturligt bota solbränna kan du bli förvånad över att många objekt i ditt kök kan hjälpa till när de används topikalt! Här är några vanliga livsmedel som kan hjälpa till att lindra solbränna:

• Havregryn har visat sig lindra kliande torr hud och minska inflammation när brännskador läker. Upplev dess läkande effekter genom att blanda torra havregryn i en mixer eller matberedare tills det är fint malda och släta. Tillsätt en kopp havregryn i varmt badvatten (inte varmt!) och spendera lite kvalitetstid genom att bada.

• Mjölk kan också hjälpa till att minska hudsmärta och hetta. Du kan antingen skapa en kall kompress genom att doppa en tvättduk i kyld mjölk och applicera den direkt på brända områden eller genom att tillsätta ungefär en kopp kall mjölk i ett svalt bad och bada. Se till att det är hel mjölk så du kan dra nytta av det naturliga fettinnehållet.

Svart te är inte bara läckert att dricka, det är också bra för att minska rodnad från solbränna och påskynda återhämtningen. Blötlägg några påsar svart te i en kanna tills vattnet är super svart. Använd sedan en tvättduk för att applicera det på de drabbade områdena och skölj inte av. Tanninsyran i teet, som ger det den mörka färgen, lindrar hettan och ger mycket behövlig lindring.

Yogurt innehåller probiotika och mjölksyra, vilket gör det till ett utmärkt val för att minska rodnad och lugna huden. Välj en fullfet, naturell yoghurt och applicera den försiktigt på de solbrända områdena. Låt den sitta i cirka 10 minuter och tvätta sedan av i duschen.

Majsmjöl kan minska den smärtsamma skavning som uppstår när din inflammerade hud fastnar på sängkläderna på natten. Att använda det innebär att du måste tvätta kläderna nästa dag, men att strö majsmjöl över lakanen kommer att minska friktionen och skapa en barriär mellan din hud och lakanen, vilket ger mer bekväm sömn under kladdiga nätter om din solbränna är särskilt smärtsam.

Aloe Vera och kokosolja vid solbränna
När du behandlar din solbränna naturligt är din kropp desperat efter fukt. Att applicera fuktgivare som ren kokosolja och aloe vera-gel kan verkligen hjälpa till att förbättra en bränna. Aloe vera är så hjälpsam att det är en vanlig konventionell rekommendation också. Den kallas ibland till och med “brännväxt” eftersom den är en så effektiv naturlig behandling för en dålig brännskada.
Du kan köpa en flaska ren aloe vera eller använda ett blad från en aloe vera-plant genom att skära det på mitten och applicera saften på din hud. Tips: Förvara en flaska aloe eller ett aloe vera-blad i kylskåpet för en extra dos av kylande lindring vid applicering.

Vattenrik mat vid solbränna
Det finns många naturliga krämer för solbränna, men om du vill veta hur du kan bli av med solbränna snabbt, bör du inte glömma bort den inre hjälpen heller. Det är en bra idé att “återfukta” kroppen inifrån genom att äta mat med hög vattenhalt.
Snacka på frukter som apelsiner och vattenmelon, som är rika på C-vitamin och främjar läkning. Faktum är att vattenmelon består till cirka 92 procent av vatten. Drick också mycket vatten och elektrolytrika drycker som kokosvatten. Under läkning av solbränna bör du undvika alkohol och sockerhaltig mat, vilket kan öka inflammationen och bromsa läkningsprocessen.

Äppelcidervinäger vid solbränna
Visste du att du kan använda äppelcidervinäger mot solbränna? Du kanske inte luktar fantastiskt, men du kommer troligen att känna dig mycket bättre om du inkluderar äppelcidervinäger i din behandling mot solbränna. Äppelcidervinäger har många hälsoanvändningar, men det lugnar också bränd hud.
Tillsätt en kopp i ett svalt bad tillsammans med ¼ kopp kokosolja och några droppar lavendelolja för ett helande bad. Ingen tid för bad? Du kan också göra en 1:1-lösning av vinäger och vatten i en sprayflaska eller doppa en tvättlapp i lösningen och dutta på de drabbade områdena.

Eteriska oljor vid solbränna
De är inte bara till för att få ditt hem att lukta gott eller lindra stress och ångest, det finns också eteriska oljor mot solbränna. Jag rekommenderar två vanliga favoriter:
• Pepparmintsolja är en naturlig smärtstillande, eller smärtlindrande, olja. Den hjälper också till att lugna brända områden genom att ge en kylande känsla. Bonus: eftersom pepparmintsolja också är effektiv mot huvudvärk kan den hjälpa till med huvudvärken som vissa personer lider av efter solen.
• Lavendelolja är en annan eterisk olja som används mot solbränna. Den kan hjälpa till att minska stickningar från brännskador och minska rodnad. Med dess antioxidativa, smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper är det det perfekta valet för att påskynda läkning, vilket gör att kroppen kan återhämta sig snabbare.

Leave a Comment

Scroll to Top