Naturliga botemedel mot förstoppning

Naturliga botemedel mot förstoppning

Förstoppning definieras som svårigheter att tömma tarmarna, vanligtvis i samband med hårdnande avföring. Med andra ord orsakar det en långsammare än normal förflyttning av matavfall (avföring) genom matsmältningskanalen.

National Institute of Diabetes, Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) anser att en person har förstoppning när han eller hon har färre än tre tarmrörelser i veckan eller har hårda, torra och små tarmrörelser som är smärtsamma eller svåra att föra ut.

Förstoppning Symtom

De vanligaste tecknen och symptomen på förstoppning är:

 • Färre tarmrörelser än normalt. Tänk på att “färre än normalt” varierar från person till person. Det finns inte nödvändigtvis ett specifikt antal tarmrörelser som du bör förvänta dig att ha dagligen/veckavis. (Med det sagt, enligt NIDDK anses du lida av förstoppning om du har färre än tre tarmrörelser per vecka). Vissa människor går på toaletten mer än en gång per dag och andra går i genomsnitt bara varannan dag. Nyckeln är att vara uppmärksam på dina vanliga vanor; om du plötsligt går på toaletten mer sällan än vad som är “normalt” för dig, är du sannolikt förstoppad.
 • Avföring som är svår eller smärtsam att avlägsna. Du kan känna smärta i magen och behöva anstränga dig eller trycka på.
 • Uppblåsthet i magen och ofta ökad gasbildning.

Förstoppning Fakta

 • Forskning visar att 16-20 procent av den nordamerikanska befolkningen lider av frekvent eller kronisk förstoppning.
 • Ungefär hälften av alla läkarbesök på gastroenterologiska mottagningar är relaterade till “funktionella matsmältningsstörningar” som orsakar förstoppning.
 • Endast 34 procent av personer med självupplevd förstoppning söker hjälp hos en läkare, medan 35 procent av dessa personer använder laxermedel på egen hand.
 • Man uppskattar att de årliga utgifterna för laxermedel utan recept i USA nu uppgår till 800 miljoner dollar.
 • 2 procent av kvinnorna och 1,5 procent av männen uppger att de använder laxermedel minst varannan dag.
 • Kvinnor drabbas oftare av förstoppning än män. Vissa undersökningar visar att kvinnor får förstoppning 2-3 gånger så ofta som män.
 • Äldre ålder ökar risken för förstoppning. Den högsta risken finns hos personer över 65 år.
 • Bland vuxna över 50 år lider cirka 10 procent av alla män och 20 procent av alla kvinnor av frekvent förstoppning. Bland vuxna över 70 år ökar andelen till 21 procent av männen och 25 procent av kvinnorna.
 • 60 procent av kvinnorna rapporterar att de har symptom på förstoppning minst en gång i veckan, och mer än 90 procent rapporterar att de har symptom varje månad.
 • Mer än 60 procent av de kvinnor som lider av frekvent förstoppning rapporterar att de har haft besvären i mer än 10 år.
 • Vuxna bör få i sig 22-34 gram kostfiber per dag (beroende på ålder och kön) för att förebygga förstoppning eller lindra förstoppning.
 • Lägre socioekonomisk status, boende på landsbygden, kallt klimat och lägre utbildning verkar vara riskfaktorer för förstoppning.

Förstoppning Orsaker

Förstoppning orsakas vanligtvis av en kombination av olika faktorer, bland annat kost, rörelse och stress. Det finns också livsmedel som orsakar förstoppning, och faktorer som att äta en fiberfattig kost och att vara uttorkad spelar stora roller för din regelbundenhet i matsmältningen. Att ha ovanliga mängder känslomässig stress kan också leda till kronisk förstoppning.

När förstoppning uppstår sker ofta flera saker i mag- och tarmkanalen: avföringen genom tjocktarmen är långsammare eller det bildas för lite avföring, tömningen av tjocktarmen från bäckenet är försenad, eller en kombination av båda.

Lider du av IBS-symptom? I så fall kan irritabel tarm (IBS) vara orsaken till svår förstoppning. De onormala matsmältningsfenomen som beskrivs ovan tillskrivs ofta funktionella matsmältningsstörningar, inklusive IBS, som kan orsaka ihållande förstoppning tillsammans med andra symtom. Funktionella gastrointestinala störningar anses vara sådana som gör att matsmältningssystemet fungerar på ett onormalt sätt, men utan att det finns tecken på skador på grund av en sjukdom. De riskfaktorer som anges nedan bidrar också till IBS och funktionella matsmältningsstörningar.

Naturliga botemedel mot förstoppning

Här är flera faktorer som kan bidra till din förstoppning, enligt forskning som publicerats av American College of Gastroenterology:

 • Dålig kost: Kost med mycket bearbetade livsmedel, socker, raffinerade kolhydrater, alkohol, ohälsosamma fetter och syntetiska tillsatser kan göra det svårare att producera normala tarmrörelser.
 • Stress: Hög stress förändrar produktionen av hormoner och neurotransmittorer, vilket har en direkt inverkan på muskelspänningar, inflammation, enzymproduktion och matsmältningen i stort.
 • Inaktivitet: Motion hjälper till att öka blodflödet, stärka musklerna i matsmältningskanalen och hjälpa till att kontrollera stress.
 • Opioider: Opioidinducerad förstoppning är möjlig eftersom opioider bromsar det centrala nervsystemet och kroppens ofrivilliga rörelser som möjliggör en korrekt matsmältning.
 • Vissa mediciner: Vissa mediciner kan orsaka frekvent förstoppning, till exempel antidepressiva medel, antacida, kalcium- eller järntillskott, antikolinergika, antikonvulsiva medel, narkotiska medel och diuretika.
 • Obalans i tarmfloran: Friska bakterier som lever i mag-tarmkanalen, så kallade probiotika, hjälper till att reglera tarmfunktionen. En av anledningarna till att fibrer är så viktiga för tarmhälsan är att “prebiotiska” fibrer från vegetabiliska livsmedel hjälper probiotiska bakterier att trivas.
 • Problem med sköldkörteln eller hormonella problem: Menopaus, PMS, ätstörningar, diabetes och sköldkörtelsjukdomar som hypotyreos kan alla orsaka tecken på förstoppning. Andra sjukdomar som kan bidra till förstoppning är Parkinsons sjukdom, ryggmärgsskador eller neurologiska problem som påverkar nerverna i mag-tarmkanalen.
 • Magnesiumbrist: Magnesium är en elektrolyt som bidrar till normal muskelfunktion. För lite magnesium i kosten kan bidra till muskelspänningar och förvärra symptomen på känslomässig stress.
 • Dåliga badrumsvanor: För vissa kan det bidra till att de inte kan få en fullständig avföring om de spenderar mer tid på toaletten och sitter i en obekväm ställning på toaletten.
 • Dålig sömn, jetlag och resor: Dessa faktorer kan rubba din matsmältning och leda till förstoppningssymptom.
 • Högre ålder: Ibland förlorar äldre vuxna intresset för mat (till exempel för att maten smakar annorlunda, har svårt att tugga och inte orkar laga mat), vilket innebär att de slutar äta tillräckligt med fibrer och kalorier och att matsmältningen därför blir långsammare.
 • Bariumsväljning: En bariumsväljning är en röntgenundersökning av övre mag-tarmkanalen. Genom att dricka barium syns vissa områden bättre. Denna höga koncentration av barium orsakar dock ibland förstoppning efteråt. Du kan bli ombedd att dricka mycket vätska och äta fiberrik mat efter ingreppet.

Lindrande åtgärder mot förstoppning

När man diskuterar de bästa naturläkemedlen mot förstoppning är det bäst att dela upp dem i livsmedel att äta, livsmedel att undvika, kosttillskott som hjälper och metoder som kan göra en överraskande skillnad när det gäller att lindra förstoppning.

Det är mycket vanligt att matsmältningssystemet förbättras när man anpassar sina ätstrategier för att bli av med förstoppning och följer en kost för förstoppning. Kombinera detta med kosttillskott och mind-body-praktiker och din tarm kommer att tacka dig.

1. Ät dessa livsmedel för att lindra förstoppning

 • Livsmedel med hög fiberhalt: Inkludera fiberrika livsmedel som råa frukter och grönsaker, bönor, nötter, gamla sädesslag och frön i din dagliga kost. Detta inkluderar bönor, baljväxter eller baljväxter, sötpotatis, äpplen, päron, bär, katrinplommon, avokado, chia- och linfrön, 100 procent obearbetat spannmål, broccoli, kokta gröna grönsaker och vintersquash. Att lägga till dessa livsmedel kan hjälpa till att lindra förstoppning hos vuxna, barn och småbarn, eftersom människor i alla åldrar ofta inte får i sig tillräckligt med fibrer dagligen.
 • Gröna bladgrönsaker: Grönsaker: Gröna grönsaker innehåller inte bara fibrer, de är också en bra källa till magnesium som kan hjälpa till att förbättra förstoppning. Eftersom de är mycket kalorisnåla, har ett högt vatteninnehåll och är näringsrika bör de helst konsumeras dagligen.
 • Plommon och fikon: Dessa frukter har ett högt fiberinnehåll och fungerar som naturliga laxermedel. Flera om dagen fungerar som ett effektivt botemedel mot förstoppning, men i allmänhet ska du vara försiktig så att du inte överdriver med torkad frukt eftersom den innehåller en ordentlig mängd socker med tanke på den lilla storleken.
 • Varma vätskor: Varma eller rumstempererade vätskor (i motsats till mycket kalla drycker), särskilt om de dricks som första på morgonen, tenderar att stimulera matsmältningen. När du behöver ett enkelt huskur mot förstoppning kan du prova örtte, varmt vatten med citron, måttligt kaffe eller benbuljong.
 • Vatten och fuktgivande vätskor: Fiber behöver vatten för att passera genom matsmältningssystemet och bilda avföring. Se till att lägga till fibrer i din kost lite i taget så att kroppen vänjer sig vid förändringen. Börja konsumera en kost med högre fiberhalt långsamt om du inte är van vid det, och öka ditt intag av vatten samtidigt för att hjälpa till med absorptionen och passagen (särskilt om du planerar att använda fibertillskott). Att konsumera mer fibrer utan att dricka tillräckligt kan faktiskt förvärra förstoppning och buksmärtor! Drick 8-16 ounce glas vatten varannan timme medan du övergår till att äta mer fibrer, se sedan till att fortsätta dricka vatten regelbundet under hela dagen.
 • Grodda chiafrön och linfrön: Dessa frön har ett högt innehåll av fibrer och hälsosamma fetter och hjälper dessutom till att absorbera vatten. Linfröolja hjälper särskilt till att smörja tjocktarmen. Om du vill få dig själv att bajsa för att lindra smärta vid förstoppning kan du konsumera cirka 2-3 matskedar frön (helst blötlagda för att hjälpa till att frigöra näringsämnen) dagligen med vatten eller vätska, och överväga att ta 1 matsked linfröolja dagligen.

2. Sluta äta dessa livsmedel som kan förvärra förstoppning

 • “Livsmedel med tomma kalorier”: Livsmedel som innehåller mycket kalorier men lite fibrer eller näringsämnen bör minskas eller elimineras. Det kan handla om livsmedel som rapporteras vara mycket vanliga i den amerikanska standardkosten, t.ex. ost, sötade flingor, chips, snabbmat, glass, bearbetat kött som kallskuret eller varmkorv och frysta livsmedel med hög natriumhalt.
 • Stekt mat: Transfetter: Transfetter (som vanligtvis bara finns i stekt mat, snabbmat och feta förpackade produkter) fördröjer avföringens transittid genom tarmarna och “täpper till” matsmältningen.
 • Alkohol: Eftersom alkohol ökar urinproduktionen och vätskeförlusten är det svårt för matsmältningssystemet och kan förvärra förstoppning. För att undvika att bli uttorkad bör du konsumera alkohol endast i små till måttliga mängder och samtidigt dricka mycket vatten.
 • Pastöriserade mejeriprodukter: Många människor är laktosintoleranta och kan få förstoppning av överkonsumtion av mejeriprodukter. Detta kan också leda till förstoppning hos spädbarn, så håll utkik efter tecken på intolerans.
 • Raffinerat mjöl: Raffinerat mjöl innehåller av naturliga skäl inga fibrer och hjälper därför inte mot förstoppning.
 • Koffein: Koffein har olika effekter på matsmältningen beroende på person. För vissa kan koffein orsaka ökad urinproduktion och ibland förvärra känslor av ångest och förstoppning – alla symptom på en överdosering av koffein. För andra personer bidrar det till att förbättra tarmrörelserna genom att stimulera muskelsammandragningar. Oavsett vilket, planera bara att dricka kaffe med måtta. Konsumera också tillräckligt med andra vätskor som ger fukt under dagen för att kompensera uttorkning från vätskeförlust.

3. Ta dessa kosttillskott som hjälper till att lindra förstoppning

 • Psylliumskinn: Detta är en naturlig behandling mot förstoppning eftersom det innehåller mycket fibrer och hjälper till att bilda avföring. När det kombineras med vatten eller en annan vätska sväller psylliumskalen och producerar mer bulk, vilket stimulerar tarmarna att dra ihop sig och hjälper till att påskynda avföringens passage genom matsmältningskanalen. För vuxna och barn över 12 år, blanda en matsked med 8 ounces vätska en gång dagligen.
 • Torskleverolja: Ett traditionellt botemedel som används när man vaknar är att ta en matsked torskleverolja eller linfröolja blandat med 8 ounces färskpressad morotsjuice för att stimulera tarmrörelser.
 • Ricinolja: Ricinolja fungerar som ett naturligt, milt stimulerande laxermedel när den tas oralt. En allmänt rekommenderad dos för vuxna (t.ex. för att behandla förstoppning) är 15-60 ml, som tas i en enda dos oralt. Detta motsvarar ungefär en till fyra teskedar en gång om dagen.
 • Äppelfibrer: Äpplen (och päron) innehåller en speciell typ av fiber som kallas pektin. Pektin är en olöslig fiber som hjälper avföringen att bli tjockare, vilket gör att den lättare passerar genom matsmältningssystemet. Konsumera cirka 1-2 teskedar två gånger dagligen.
 • Magnesium: Magnesium mot förstoppning fungerar genom att förbättra tarmmotiliteten. Tillsätt detta tillskott (ett vanligt magnesiumtillskott eller magnesiumcitrat) långsamt och minska om det orsakar diarré. Konsumera cirka 250 milligram 2-4 gånger dagligen.
 • Probiotika: Det är viktigt att upprätthålla en sund tarmkanal för att undvika matsmältningsproblem. Ta dagligen ett probiotiskt tillskott som innehåller minst 15 miljarder “levande och aktiva” organismer.
 • Aloe vera-juice: Detta hjälper till att minska inflammation och förbättra frekvensen av tarmrörelser, vilket gör det till ett av de bästa naturliga laxeringsmedlen mot förstoppning. Ta 1/4 kopp två gånger dagligen samtidigt som du justerar mängden baserat på symtomen.

Försiktighetsåtgärder

Förstoppning kan oftast hanteras på egen hand – utan läkarbesök, laxermedel eller recept – men i vissa fall är det bäst att ringa din läkare.

 • Om din förstoppning blir allvarlig och varar i mer än tre veckor bör du uppsöka en professionell läkare för att se till att det inte är en underliggande sjukdom som är orsaken.
 • Långvarig förstoppning kan leda till avföring i tjocktarmen, vilket kan leda till allvarlig sjukdom eller dödsfall om det inte behandlas. Det kan också leda till hemorrojder. Det är viktigt att besöka en sjukvårdspersonal för att få en korrekt diagnos av situationen innan den förvärras. En professionell kan ge en klinisk diagnos eller välja att utföra tester.
 • Gör också ett läkarbesök om du märker blod i avföringen, om du har en utbuktning i buken eller om du ser tecken på en förstorad mjälte.
 • Om förstoppning förekommer tillsammans med diarré ska du hålla utkik efter tecken på matallergier, överkänslighet eller reaktioner på mediciner. Dessa kan vara tecken på undernäring, smärtsam buksvullnad, hudutslag, hjärnhund, feber, trötthet och värk.

Leave a Comment

Scroll to Top