Papain: Ett fördelaktigt enzym

fördelar med Papain

Papain är ett proteolytiskt enzym som finns i papaya. Papayafrukten, Carica papaya, innehåller faktiskt flera proteolytiska enzymer, däribland papain, chymopapain A, chymopapain B och papaya peptidas A.

Det mest välkända enzymet i gruppen, papain, finns i den omogna frukten av den kvinnliga papayaplantan. Det finns också i växtens blad, rötter och latexsaft.

Papain hjälper till att bryta ner bindningarna mellan aminosyror, som är byggstenarna i proteiner. Liksom alla proteolytiska enzymer bryter det sönder de långa kedjeliknande molekylerna i proteiner till kortare fragment, så kallade peptider, och sedan till deras beståndsdelar, så kallade aminosyror.

Papayaenzym har också visat sig ha sårläkande, infektionsbekämpande och smärtlindrande effekter.

6 största fördelar med Papain

1. Hjälper till med matsmältningen

Papaintillskott används för att förbättra gastrointestinal dysfunktion och vanliga matsmältningsproblem som uppblåsthet och förstoppning.

Liksom andra proteasenzymer visar studier att papain hjälper kroppen att bryta ner proteinhaltiga livsmedel, t.ex. animaliskt kött. Men detta papaya-enzym kräver inte närvaro av syra för att göra sitt jobb.

Detta innebär att även personer med låg magsyra, som vanligtvis skulle ha svårt att bryta ner och smälta vissa typer av kött, kan ha nytta av papaintillskott.

2. Minskar inflammation

Papain har visat sig minska inflammation hos patienter med astma, artrit och andra inflammatoriska tillstånd.

Forskning som publicerades 2013 i tidskriften Nutrition Review visar att proteolytiska enzymer, inklusive papain och trypsin, kan bryta ner patogena immunkomplex och till och med förhindra att de bildas.

Detta innebär att papain kan förhindra att inflammation uppstår, vilket förbättrar lymfedräneringen och har reglerande effekter på immunsystemet.

En litteraturgenomgång som publicerades i Journal of Immunotoxicology visade att både in vitro- och in vivo-studier har visat att papaya-extrakt och papaya-associerade fytokemikalier har antiinflammatoriska och immunmodulerande egenskaper, men det behövs fler kliniska studier för att fullt ut förstå dessa effekter.

3. Lindrar smärta

Flera studier visar att papayaenzym fungerar för att lindra smärta på flera områden, inklusive muskelsmärta från intensiv träning, smärta i halsen och smärta i samband med bältros.

En studie som publicerades i Journal of Clinical Pediatric Dentistry visade att en papainbaserad gel som kallas Papacarie var effektiv när det gällde att avlägsna infekterad vävnad hos patienter med karies, eller förfallna tänder.

Studier visar att gelen hjälper till att minska smärta och inflammation utan att det behövs narkos eller borrning vid tandborttagning.

En studie som publicerats i Journal of Sports Science visar att ett proteastillskott som innehåller papayaenzym kan hjälpa till att lindra muskelsmärta som orsakas av löpning.

Deltagarna åt proteastabletter som innehöll 50 milligram papain, utöver andra enzymer som bromelain, trypsin, amylas och lipas. Efter att ha tagit två tabletter, fyra gånger om dagen i fyra dagar, visade löparna en överlägsen återhämtning och minskad muskelömhet jämfört med placebogruppen.

I en tysk studie från 1995 utvärderades dessutom effekten av en enzymkombination som innehåller papain mot herpes zoster, eller bältros.

Forskarna fann att enzympreparatet hade samma effekt som aciklovir, ett antiviralt läkemedel som används för att behandla herpesvirusinfektioner. Enzymkombinationen kunde minska smärta i samband med bältros efter 14 dagars behandling.

4. Kan ha anti-tumoreffekter

I en djurstudie som utfördes i Italien fann man att när cancermöss immuniserades med papain fick de en ökad medelöverlevnad jämfört med de icke-immuniserade kontrollerna.

Cancertumörernas tillväxt, invasion och metastasering hämmades hos mössen efter papainimmunisering.

fördelar med Papain

5. Bekämpar infektioner

Papain har använts i icke-traditionell sårvård på grund av dess antivirala och svampdödande egenskaper.

Det verkar som om papain verkar för att bekämpa infektioner genom att förstöra det proteinskikt som skyddar svampar och virus mot angrepp. Detta minskar deras förmåga att föröka sig, sprida sig och orsaka infektioner.

6. Stödjer sårläkning

Aktuella papayaenzymprodukter används ofta för deras sårläkningseffekter, även om FDA varnar konsumenterna för möjliga allergiska reaktioner vid topisk applicering av enzymet.

Det finns preliminära studier som stödjer papayaenzymets förmåga att stödja sårläkning. En djurstudie från 2010 som utfördes i Malaysia visade att en papainbaserad sårrengöring hjälpte till att minska såren, främjade kollagenavlagring och uppvisade antibakteriella egenskaper.

Risker och biverkningar

Papain anses vara säkert när det konsumeras i normala mängder som finns i livsmedel, och det anses vara “möjligen säkert” när det tas genom munnen i lämpliga mängder.

Enligt forskning som publicerats av Mayo Clinic College of Medicine kan för stora mängder av enzymet leda till papainbiverkningar, inklusive magbesvär, halsirritation och gastrit.

Det finns en oro för risken för allergiska reaktioner vid topisk användning av krämer eller salvor med enzymet. Om du har en allergi eller känslighet för papain kan du uppleva hudirritation, rodnad eller blåsor när du applicerar enzymet på huden.

Man tror att personer som är allergiska mot kiwi och fikon också kan vara allergiska mot papain. Personer som får allergisymptom efter att ha utsatts för dessa frukter bör definitivt vara försiktiga när de använder papain lokalt eller internt.

Eftersom papain kan sänka blodtrycket bör personer med diabetes och hypoglykemi använda enzymet med försiktighet och under vård av en hälsovårdare.

Enzymet bör inte konsumeras eller användas av personer som tar blodförtunnande medel, eftersom det kan öka risken för blödning. Det är också viktigt att undvika att använda det minst två veckor före en planerad operation.

Det anses inte vara säkert att använda papaintillskott under graviditet eller amning.

Leave a Comment

Scroll to Top