Ringblomma: 7 fantastiska hälsofördelar med ringblomma

Hälsofördelar med ringblomma

Ringblomma är en växt som har använts i århundraden för prydnadsändamål samt i kulinariska, kosmetiska och medicinska syften. Även om du inte är helt säker på vad det är, känner du förmodligen till ringblommor. Den här växten är i samma art som ringblommor och kallas ofta för det alternativa namnet potten ringblomma.

Ringblomma är en av de bästa örterna och kan tas oralt, men det är vanligare att den appliceras lokalt. Denna blomma har blivit populär i många naturliga hälsoprodukter och hudvårdslinjer på marknaden idag, och används i nästan 200 olika lotioner, schampon och andra produkter. (1) Den har också varit känd för att hjälpa till med en mängd olika hälsoproblem, är en kraftfull antioxidant och är bland de starkaste antivirala örterna. Dessutom hjälper den till vid hälsoproblem som sträcker sig från hudinflammation till kramper och till och med cancer!

Hälsofördelar med ringblomma

1. Har antiinflammatoriska egenskaper

Ringblomma har visat sig ha starka antiinflammatoriska egenskaper genom kraftfulla flavonoider. Dessa växtbaserade antioxidanter skyddar cellerna från skador orsakade av fria radikaler och proinflammatoriska föreningar som C-reaktivt protein och cytokiner. (3)

Antiinflammatorisk linolsyra finns också i höga koncentrationer i den. (4) Dess kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper gör den till ett potent botemedel mot alla typer av inflammatoriska problem som blöjutslag, dermatit, öroninfektioner, magsår, halsont med mera. Örondroppar som innehåller ringblomma används ibland även för att behandla öroninfektioner hos barn.

2. Lugnar muskelspasmer

Ringblomma kan hjälpa till att förebygga och lindra muskelspasmer. Data från en studie som utfördes av institutionen för biologiska och biomedicinska vetenskaper vid Aga Khan University Medical College i Pakistan visade att det råa extraktet från blommorna av Ringblomma lindrade spontana muskelsammandragningar. Denna forskning gav dessutom en vetenskaplig grund för denna örts traditionella användning vid bukkramper och förstoppning. (5)

3. Läker sår, sår och hemorrojder

I studier som gjorts på långsamt läkande sår och olika utsatta sår har man funnit att användningen av Ringblomma-baserade geler och salvor hjälpte till att påskynda återhämtningen och läkningen. I en studie fann man att djur som behandlades inom ett åttadagarsfönster med hjälp av behandlingen hade en 90-procentig stängning av sina sår, jämfört med endast 51 procent av dem som inte hade använt den växtbaserade topiska behandlingen. (6)

Ringblomma används också för att förbättra hudens fasthet och återfuktning. Ännu mer imponerande är att den hjälper till att öka blodflödet och syretillförseln till sår och infekterade områden, vilket hjälper kroppen att växa ny vävnad och läka snabbare. (7) Av denna anledning kan den också vara effektiv för att bekämpa hemorrojder. Det finns idag många krämer och salvor, till exempel Boiron Ringblomma Cream, som ger effektiv naturlig lindring av dessa yttre besvär. När den tas som te kan den också vara till hjälp vid inre symtom på tolvfingertarm- och magsår.

Hälsofördelar med ringblomma

4. Hjälper menstruation

Att dricka Ringblomma-te kan hjälpa till att framkalla menstruationscykeln och lindra smärtsamma biverkningar av menstruation hos kvinnor, främst PMS-kramper. Den stora förekomsten av flavonoider hjälper till att slappna av i musklerna, blodflödet och informationen, allt för att underlätta menstruationen. Den kan även till och med lindra värmevallningar.

5. Innehåller antimikrobiella och antivirala komponenter.

De syror som finns i oljorna från denna växt har kraftfulla antimikrobiella och antivirala effekter, särskilt när de är berikade med solrosolja. Oljorna och syrorna i växten har visat sig vara effektiva för att bekämpa patogener, liksom candida-symptom och till och med antibiotikaresistenta bakteriestammar! Detta är en stor anledning till varför den används i antiseptiska topiska produkter idag. (8)

6. Förbättrar munhälsan

Ringblomma har blivit en populär tillsats i tandkrämer och munvatten under de senaste åren på grund av dess kraftfulla antibakteriella och antimikrobiella egenskaper. Den hjälper till att minska tandköttsinflammation samt bekämpa gingivit, karies, plack med mera. Det är också en astringent, vilket hjälper till att bekämpa munbakterier och främja en hälsosam munmiljö. (9)

7. Motverkar cancer

På grund av sina antiinflammatoriska egenskaper kan ringblomma hjälpa till att bekämpa cancer och irritation på grund av cancerbehandlingar som kemoterapi och strålning. Djurstudier har visat att den inte bara bekämpar cancerframkallande aktivitet i tumörer, utan även aktiverar lymfocyter som bekämpar främmande och smittsamma inkräktare. (10)

Enligt forskning som publicerats i Journal of Clinical Oncology verkar ringblomma vara effektivare än de vanligaste topiska medlen när det gäller att minska och förebygga förekomsten av dermatit orsakad av strålning som används vid behandling av bröstcancer. (11)

Hur man odlar och använder ringblomma

Ringblomma växer lätt överallt där den planteras, även i krukor. I varmare klimat blommar den varje månad. Plocka blommorna när de blommar som mest, i middagsvärmen när all dagg har avdunstat. Växten odlar fler blommor så fort blommorna plockas, så skörda ungefär var tredje dag utan att oroa dig för att spara den blommande växten. Plocka blommorna endast om du ska använda växten i medicinskt syfte. Du bör sprida ut blommorna på en kökshandduk eller ett papper för att låta dem torka helt och hållet, utan att tvätta dem. Låt dem torka helt och hållet innan du förvarar dem utanför direkt solljus.

Ringblomma utsågs till “Årets ört” 2008 av International Herb Association och används för att färga och smaksätta smör och buljonger och har en träig, jordnära, bitter och lätt söt smak. Du kan använda de färska blommorna som en teinfusion. För matlagning, kosmetiska och medicinska användningsområden bör du vanligtvis använda torkad ringblomma. När den väl är torkad kan den användas i recept precis som alla andra torkade örter. Den används ofta som ersättning för den dyrare saffranen. Du hittar den också i många örtteblandningar.

Denna ört kan köpas som kosttillskott, tinktur, flytande extrakt, te, infusion, salva eller kräm. I aktuella produkter, inklusive schampo och lotioner, används vanligtvis kalendulaextrakt, som kan framställas genom att extrahera oljorna från de torkade blommorna genom ångdestillation. Dessa produkter ska alltid skyddas från ljus och fukt och får inte användas efter tre års lagring.

Det finns inget sätt att hitta eller tillverka 100 procent rent Ringblommaextrakt. Ringblommaolja utvinns genom att göra en olja av blommorna. När den väl torkats ordentligt och placerats i en högkvalitativ bärarolja som extra jungfruolivolja eller solrosolja tar det vanligtvis ungefär en månad för ringblomman att genomsyra bäraroljan ordentligt och ge en vacker, rikt färgad slutprodukt.


Ringblomma näringsfakta och historia

Ringblomma (Ringblomma officinalis) är en örtartad växt av det lilla släktet Ringblomma i familjen Asteraceae. Denna blommande, ettåriga växt växer naturligt i Västeuropa, sydöstra Asien och Medelhavsområdet. Den är en vanlig växt i hemträdgårdar över hela världen idag och blommar och frodas lätt där den planteras, och den är lika lätt att odla för att göras till olja, te med mera. Blommornas orangegula kronblad används som medicin både utvärtes och invärtes.

De ljusgula till djuporangea blommorna ger en lätt honungsdoft och är ätbara, med en liten kryddighet och bitterhet i smaken. Kronbladen används ofta i sallader eller som en döende tillsats i rätter. Kronbladen innehåller höga halter av antioxidanter i form av karotenoider och flavonoider. Ringblomma innehåller både lutein och betakaroten, som kroppen absorberar och omvandlar till vitamin A. (12) Den innehåller också fettsyror, där de två dominerande fettsyrorna är calendinsyra och linolsyra. Dessutom är blomhuvudena rika på syresatta oljor som monoterpener och sesquiterpener.

Ringblomma Försiktighetsåtgärder

Du bör inte använda ringblomma om du är allergisk mot växter i familjen Asteraceae/Compositae. Andra växter i denna familj är bland annat ragweed, kamomill och echinacea.

På grund av att den främjar menstruation rekommenderas gravida kvinnor att undvika Ringblomma-te, liksom ammande kvinnor och även de som försöker bli gravida, eftersom den kan orsaka missfall på grund av de mycket starka menstruationsfrämjande effekterna. Ringblomma kan eventuellt interagera negativt med lugnande medel på grund av dess muskelavslappnande förmåga, liksom med diabetes- och blodtrycksmedicin.

Leave a Comment

Scroll to Top