Topp 5 Rosmarinolja fördelar för hårväxt

Rosmarinolja fördelar för hårväxt
My project 1 20 Topp 5 Rosmarinolja fördelar för hårväxt

Rosmarinolja har en träig, vintergrön doft och beskrivs vanligtvis som uppfriskande och renande. Rosmarin Eteriskolja av utvinns ur växtens blad och blommande toppar.

Rosmarin (Rosmarinus officinalis) är en liten vintergrön växt som tillhör myntafamiljen, som även omfattar örterna lavendel, basilika, myrten och salvia. Dess blad används ofta färska eller torkade för att smaksätta olika rätter.

De flesta av rosmarins positiva hälsoeffekter har tillskrivits den höga antioxidativa aktiviteten hos dess viktigaste kemiska beståndsdelar, inklusive carnosol, carnosinsyra, ursolsyra, rosmarinsyra och koffeinsyra.

Rosmarin har betraktats som helig av gamla greker, romare, egyptier och hebréer och har använts i århundraden. När det gäller några av de mer intressanta användningsområdena för rosmarin genom tiderna sägs det att den användes som en bröllopskärleksamulett när den bars av brudar och brudgummar på medeltiden. Runt om i världen på platser som Australien och Europa ses rosmarin också som ett tecken på heder och minne när den används vid begravningar.

Läs nästa: 6 eteriska oljor för ärr

Topp 5 fördelar med rosmarinolja

Forskning har visat att eterisk rosmarinolja är mycket effektiv när det gäller många stora men vanliga hälsoproblem som vi har idag. Här är bara några av de bästa sätten som eterisk olja av rosmarin kan vara till hjälp på.

1. Motverkar håravfall och ökar tillväxten

Androgentisk alopeci, mer känt som manligt eller kvinnligt håravfall, är en vanlig form av håravfall som tros vara relaterat till en persons genetik och könshormoner. En biprodukt av testosteron som kallas dihydrotestosteron (DHT) är känd för att angripa hårsäckarna, vilket leder till permanent håravfall, vilket är ett problem för båda könen – särskilt för män som producerar mer testosteron än kvinnor.

I en randomiserad jämförande studie som publicerades 2015 undersöktes hur effektiv rosmarinolja är vid håravfall på grund av androgenetisk alopeci (AGA) jämfört med en vanlig konventionell behandling (minoxidil 2 %). Under sex månader använde 50 försökspersoner med AGA rosmarinolja medan ytterligare 50 använde minoxidil.

Efter tre månader såg ingen av grupperna någon förbättring, men efter sex månader såg båda grupperna lika stora ökningar av antalet hårstrån. Den naturliga rosmarinoljan fungerade som ett medel mot håravfall lika bra som den konventionella behandlingsformen och orsakade också mindre klåda i hårbotten jämfört med minoxidil som en biverkning.

Djurstudier visar också att rosmarin har förmågan att hämma DHT i försökspersoner med hårväxt som störts av testosteronbehandling. (7)

Rosmarinolja fördelar för hårväxt

2. Kan förbättra minnet

Det finns ett meningsfullt citat i Shakespeares “Hamlet” som pekar på en av de mest imponerande fördelarna med denna ört: “Rosmarin är till för att minnas. Jag ber dig, älskling, att komma ihåg.”

Rosmarin har använts av grekiska forskare för att förbättra deras minne vid prov. Rosmarins mentala stärkande förmåga har varit känd i tusentals år.

International Journal of Neuroscience publicerade en studie som belyser detta fenomen 2017. Efter att ha utvärderat hur 144 deltagares kognitiva prestanda påverkades av aromaterapi med lavendelolja och rosmarinolja upptäckte forskarna vid University of Northumbria i Newcastle följande:

 • “Rosmarin gav en signifikant förbättring av prestationen när det gäller den allmänna minneskvaliteten och sekundära minnesfaktorer.”
 • Förmodligen på grund av dess lugnande effekt “gav lavendel en signifikant minskning av arbetsminnet och försämrade reaktionstiderna för både minnes- och uppmärksamhetsbaserade uppgifter”.
 • Rosemary hjälpte människor att bli mer uppmärksamma.
 • Lavendel och rosmarin bidrog till att skapa en känsla av “tillfredsställelse” hos volontärerna.

Studier har också visat att eterisk olja av rosmarin kan hjälpa till att behandla och förebygga Alzheimers sjukdom (AD) och påverkar mycket mer än bara minnet. I Psychogeriatrics har man testat effekterna av aromaterapi på 28 äldre personer med demens (varav 17 hade Alzheimers sjukdom).

Rosmarin eterisk olja spansk ct. kamfer Topp 5 Rosmarinolja fördelar för hårväxt

Efter att ha inhalerat ångor av rosmarinolja och citronolja på morgonen och lavendel- och apelsinolja på kvällen genomfördes olika funktionsbedömningar, och alla patienter uppvisade en betydande förbättring av den personliga orienteringen i förhållande till kognitiva funktioner utan oönskade biverkningar. Sammantaget drog forskarna slutsatsen att “aromaterapi kan ha en viss potential för att förbättra den kognitiva funktionen, särskilt hos patienter med Alzheimers sjukdom”.

3. Förstärkning av levern

Rosmarin används traditionellt för sin förmåga att hjälpa till med gastrointestinala besvär, men är också en fantastisk leverrensare och -förstärkare. Det är en ört som är känd för sina koleretiska och hepatoprotektiva effekter.

Om du inte är imponerad, låt mig definiera dessa två egenskaper.

För det första innebär beskrivningen “koleretisk” att rosmarin är en substans som ökar mängden galla som utsöndras av levern. Hepatoprotektivt betyder att något har förmågan att förhindra skador på levern.

Djurforskning visar att extrakt av rosmarin och olivblad ger leverskyddande fördelar för djur med kemiskt inducerad levercirros. Särskilt rosmarinextraktet kunde hämma de oönskade funktions- och vävnadsförändringar i levern som uppstår till följd av skrumplever.

4. Hjälper till att sänka kortisol

En studie från Meikai University School of Dentistry i Japan utvärderade hur fem minuters aromaterapi med lavendel och rosmarin påverkade kortisolnivåerna i saliven (stresshormonet) hos 22 friska frivilliga personer.

Efter att ha observerat att båda oljorna ökar aktiviteten för att ta upp fria radikaler upptäckte forskarna också att båda oljorna kraftigt minskade kortisolnivåerna, vilket skyddar kroppen från kroniska sjukdomar på grund av oxidativ stress.

5. Cancerbekämpande egenskaper

Förutom att vara en rik antioxidant är rosmarin också känd för sina anti-cancer- och anti-inflammatoriska egenskaper.

En av rosmarins viktigaste aktiva komponenter är carnosol. Enligt en artikel som publicerades i tidskriften Cancer Letters “har carnosol utvärderats för sin egenskap att motverka cancer i prostatacancer, bröstcancer, hudcancer, leukemi och tjocktarmscancer med lovande resultat”. Dessutom verkar carnosol ha “en selektiv toxicitet mot cancerceller jämfört med icke-tumörbildande celler och tolereras väl när den administreras till djur”.

I en artikel som publicerades i tidskriften Nutrients 2016 konstateras att rosmarinextrakt har visat sig ha anti-canceregenskaper in vitro för följande cancerformer:

 • Koloncancer
 • Cancer i bukspottkörteln
 • Bröstcancer
 • Prostatacancer
 • Cancer i äggstockarna
 • Livmoderhalscancer
 • Cancer i urinblåsan
 • Levercancer
 • Lungcancer

Bästa användningsområden för rosmarinolja

Som du kan se av forskningen kan eterisk olja av rosmarin användas på många olika sätt. När det gäller att använda rosmarinolja i din naturliga hälsoreglering rekommenderar jag personligen följande recept för att göra det själv:

 • Förbättrar minnet: Blanda 3 droppar rosmarinolja med 1/2 tesked kokosolja. Gnid in den övre delen av nacken eller sprid den i en timme om dagen.
 • Studera bättre: Försöker du eller ditt barn memorera information inför ett kommande prov? Diffusera rosmarinolja medan du studerar för att öka kognitiva funktioner och minnet.
 • Hårförtjockare: Du kan också använda mitt hemlagade recept på schampo med rosmarin och mynta som nämns ovan, vilket är ett annat bra sätt att använda rosmarin i din rutin för att boosta hårbotten och hår.
 • Öka prostatasundheten: Blanda 2 droppar rosmarinolja med 1/2 tesked bärolja och gnugga in under testiklarna.
 • Minskar smärta: Blanda 2 droppar rosmarinolja, 2 droppar pepparmintolja och 1 tesked kokosolja och gnugga in på ömma muskler och smärtsamma leder för att öka cirkulationen och minska inflammation.
 • Förbättra gallblåsans funktion: Blanda 3 droppar rosmarinolja med 1/4 tesked kokosolja och gnugga över gallblåsan två gånger dagligen.
 • Hjälp vid neuropati och neuralgi: Ta 2 droppar rosmarinolja, 2 droppar helichrysumolja, 2 droppar cypressolja och 1/2 tesked av en bärarolja och gnugga in området med neuropati.

Var kan man köpa rosmarinolja?

Du kan lätt hitta rosmarinolja i hälsobutiker eller på nätet. Det är viktigt att veta att alla eteriska oljor inte är lika bra. Faktum är att de flesta av dem är värdelösa för din hälsa och ofta syntetiska.

När du köper eteriska oljor som rosmarin ska du alltid se till att de är 100 procent rena, terapeutiska och ekologiska.

Rosmarinolja passar bra ihop med lavendel, rökelse, kardemumma, salvia, cederträ, citrongräs, geranium, kamomill och pepparmynta.

Risker och biverkningar

Späd alltid ut rosmarinolja med en bärarolja för att undvika att huden blir känslig. Vid topisk användning av rosmarinolja bör du undvika ögon, slemhinnor och känslig hud.

Förvara eteriska oljor utom räckhåll för barn och husdjur. Eterisk olja av rosmarin bör inte användas lokalt eller spridas i närheten av barn under sex år.

Om du tar eterisk rosmarinolja internt kan den interagera med antikoagulerande (blodförtunnande) läkemedel, ACE, diuretika och litium.

Prata med din läkare innan du använder eterisk rosmarinolja, särskilt om du är gravid, ammar, tar medicin eller om du har ett medicinskt tillstånd.

Läs nästa: Eteriska oljor för husdjur

Leave a Comment

Scroll to Top