Sarsaparilla: användningsområden och fördelar

SARSAPARILLA 2 Sarsaparilla: användningsområden och fördelar

Sarsaparilla: Den helande örten med många användningsområden och fördelar

Sarsaparilla (som har artnamnen Smilax Ornata, Smilax regelii eller Smilax officinalis) är en flerårig vinstock som växer i varma temperaturer, t.ex. i de sydligaste delstaterna i USA eller i Central- och Sydamerika.

Växten tillhör gruppen vinrankor Liliaceae (lilja) i växtfamiljen Smilacaceae, som enligt USDA omfattar över 300 olika växtarter.

Indisk sarsaparilla (Hemidesmus indicus), även kallad sugandi rot, Nannari eller den eviga roten, skiljer sig från “amerikansk sarsaparilla” och har några unika användningsområden. Den har en lång historia av användning inom ayurvedisk örtmedicin, som har sitt ursprung i Indien, och anses vara ett naturligt matsmältningshjälpmedel, sexuellt tonikum, sömnfrämjande och antiinflammatoriskt medel. Det finns dock vissa bevis för att Hemidesmus indicus inte har samma aktiva ämnen som den amerikanska typen.

Vilda sarsaparillavinrankor kan bli mycket långa (ibland upp till åtta fot), har stärkelserika, ätbara rötter och producerar små bär som är ätbara för både människor och djur, särskilt fåglar. Även om rötterna idag mycket oftare används för att göra botemedel än bären, kan de milt smakande bären och bladen också ätas.

Förr i tiden användes vilda sarsaparillaväxter, rötter, vinrankor och bär på olika sätt för att skapa drycker, fermenterade snacks och andra godsaker som njöt på platser som Indien och Latinamerika.

Till exempel är sarsaparilla faktiskt namnet på en typ av läsk (som liknar root beer) som är smaksatt med växtens rot. Tyvärr har sarsaparilla läsk inte samma fördelar som teer, kosttillskott eller tinkturer gjorda med denna växt.

I örtmedicinska metoder mals sarsaparillaplantans rötter och används för att göra naturläkemedel (tinkturer, teer, kosttillskott etc.) som hjälper till att behandla några av följande hälsoproblem:

– Cancer och tumörtillväxt

– Hosta och förkylning

– Smärtor vid reumatoid artrit, ledvärk eller reumatism.

– Hudproblem, inklusive eksem, psoriasis, tandsvamp, sår, magsår och ringorm.

– Trötthet

– Muskelvärk eller svaghet

– Låg libido och sexuell impotens

– Huvudvärk

– Gikt

– Matsmältningsbesvär

– Leverskador

– Infektioner, t.ex. sexuellt överförbara sjukdomar som syfilis och gonorré.

– Uppblåsthet/vätskeansamling

– Överhettning och feber

Sarsaparilla Näringsinnehåll

Vad ger sarsaparilla sina läkande egenskaper? Forskare har identifierat många aktiva kemiska egenskaper i denna växt, inklusive starka antioxidanter, tillsammans med anti-cancer och anti-inflammatoriska föreningar. Dessa inkluderar:

– Saponiner: Antiinflammatoriska kemiska föreningar som smakar bittert och hjälper till att döda svamp, bakterier, cancerceller och skadliga mikrober. Saponiner efterliknar också naturligt effekterna av vissa reproduktionshormoner som är förknippade med ungdomliga egenskaper, inklusive testosteron och östrogen. Sarsaparilla innehåller cirka 2 procent steroida saponiner, inklusive sarsaponin, smilasaponin (smilacin), sarsaparillosid, sarsasaponin parillin och smilagenin.

Fördelar med Sarsaparilla

– Växtsteroler: Finns i många fiberrika vegetabiliska livsmedel och har visat sig gynna tarmhälsa, hjärthälsa och matsmältningshälsa. Fytosteroler i sarsaparilla inkluderar sitosterol, stigmasterol och pollinastano.

– Flavonoida antioxidanter: Finns i färgglada frukter och grönsaker, till exempel bär, och är kopplade till livslängd, minskad inflammation, hudhälsa, ögonhälsa och förbättrad immunfunktion. En av de viktigaste flavonoiderna som finns i sarsaparilla kallas astilbin.

– Andra steroidala/antiinflammatoriska fytokemikalier: Dessa inkluderar diosgenin, tigogenin och asperagenin.

– Stärkelse: Roten består till cirka 50 procent av stärkelSlippery Elmoch när den äts ger den fibrer och andra näringsämnen.

– Flyktiga oljor och syror: Bland annat caffeoylshikimic acid, shikimic acid, ferulic acid, sarsapic acid, kaempferol och quercetin.

– Spårmineraler: Bland annat aluminium, krom, järn, magnesium, selen, kalcium och zink.

Innehåller sarsaparilla koffein? Även om den har vissa saker gemensamt med kaffe och traditionella teer, bland annat sitt innehåll av antioxidanter, innehåller den inga betydande mängder koffein. De flesta märken av sarsaparilla läsk och teer är koffeinfria.

Fördelar med Sarsaparilla

1. Innehåller antitumör- och cancerförebyggande egenskaper.

Är sarsaparilla cancerframkallande? Tvärtom, enligt vissa studier som har visat att den innehåller minst 24 extrakt som kan hjälpa till att naturligt behandla eller förebygga cancer.

Majoriteten av växtens farmakologiska fördelar tillskrivs dess koncentration av naturliga steroider och saponiner, som hjälper till med absorptionen av andra läkemedel eller örter, minskar inflammatoriska effekter och har andra anti-aging-egenskaper. Dessa och andra skyddskemikalier har erhållits i rötterna, stjälkarna, bladen och frukterna från vilda sarsaparillaväxter.

Enligt viss forskning har denna växt minst fem steroida saponiner, inklusive två nyupptäckta furostanolsaponiner kända som sarsaparillosid B och sarsaparillosid C. Dessa saponiner har visat sig ha antiproliferativa

aktiviteter som hjälper till att döda cancerceller, särskilt de som påverkar tjocktarmens slemhinna.

Sarsaparilla innehåller också dussintals andra antiinflammatoriska, antioxidativa syror, oljor och kemikalier som sänker oxidativ stress och har anti-aging-effekter. Studier har visat att flavonoider, alkaloider och fenylpropanoider är några av de viktigaste bioaktiva komponenterna som identifierats i vild sarsaparilla som inducerar apoptos och har tillväxthämmande effekter utan att skada friska celler.

2. Skyddar levern och har naturliga urindrivande och avgiftande egenskaper.

Sarsaparilla stöder leverhälsan på flera sätt, bland annat genom att främja urinproduktionen och förbättra svettningen. Den kan vara till hjälp för att lindra vätskeretention, svullnad eller svullnad och uppblåsthet i magen. Traditionellt användes teer gjorda av sarsaparillarot också för att “rena blodet”, förbättra leverfunktionen och avlägsna gifter från kroppen.

Forskning visar att ett sätt som sarsaparilla kan hjälpa till att förbättra avgiftningen är genom att binda till “endotoxiner” i mag-tarmkanalen, vilket är kemikalier som lagras i celler (särskilt bakterieceller) som släpps ut i blodet och bidrar till problem som leversjukdomar, psoriasis, feber och inflammatoriska processer.

Studier har visat att sarsaparilla har hepatoprotektiva effekter (bekämpar leverskador och leversjukdomar) tack vare dess antioxidanter, syror och växtsteroler. (6)

Dessa föreningar som finns i medicinalväxter kan fungera som viktiga terapeutiska medel för att befria kroppen från endotoxiner genom att göra dem mindre absorberbara i tarmen. Detta bidrar i slutändan till att kontrollera vävnadsskador som orsakas av skador orsakade av fria radikaler och inflammatoriska reaktioner.

Vissa studier har visat att kemiska föreningar som kallas astilbin (typer av flavonoider) och smilagenin (typer av saponiner) bidrar till att skydda leverceller och är användbara för att förebygga leversjukdom, tillväxt av cancerceller och andra problem som är förknippade med toxicitet.

3. Främjar hormonell balans

Smilax Ornata är en vanlig ingrediens i naturliga hormonbalanserande kosttillskott eller tinkturer på grund av dess förmåga att förbättra libido och minska impotens.

Ökar sarsaparilla testosteron? Forskning tyder på att saponiner och växtsteroider som finns i sarsaparilla kan bidra till att efterlikna effekterna av naturliga reproduktionshormoner och tillväxtsteroider, inklusive östrogen och testosteron.

Växten i sig innehåller inga tillväxthormoner men kan hjälpa till att reglera hormonproduktionen genom att minska inflammation och förbättra leverfunktionen. Detta kan leda till sekundära fördelar som hjälp med muskeltillväxt, libido och sexuell funktion. Med detta sagt har falska påståenden om att intag av sarsaparilla har anabola effekter (kan förbättra muskeltillväxten) inte bevisats.

Vissa kallar saponiner för “naturliga steroider” eftersom de kan bidra till att minska symptomen på klimakteriet och åldrande. Andra naturläkemedel som innehåller saponiner, t.ex. bockhornsklöver, används ofta för att minska effekterna av minskande reproduktionshormoner, t.ex. viktökning, impotens, förlust av muskelmassa, försvagning av benen och andra biverkningar. Resultaten varierar från person till person och från produkt till produkt.

4. Hjälper till att lindra hosta, feber och förkylning

Sarsaparilla tinkturer, teer och kosttillskott används för att hjälpa till att behandla hosta, förkylning och influensa på flera sätt, bland annat för att förhindra att de uppstår från början genom att höja immunfunktionen och döda bakterier. De behandlar också symtomen själva genom mucolytiska effekter och/eller hämmande effekter på hostreflexer.

Även om växtbaserade behandlingar inte alltid kan hjälpa till att behandla allvarliga problem som bronkit eller kroniska luftvägsinfektioner har de genom historien ofta varit användbara för att minska hostfrekvensen och/eller intensiteten av hosta och även öka slemförtöjningen.

På grund av de effekter som sarsaparillans antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar har på att bryta slembindningar och göra slemmet mindre klibbigt, kan slem och bakterier lättare föras ut ur kroppen. Vid feber eller andra virus som orsakar magbesvär är det ibland bra för att sänka illamående och hjälpa till att reglera tarmfunktionen.

5. Behandlar naturligt hudproblem

Sarsaparilla anses vara ett effektivt och säkert folkmedicinskt medel för hudproblem, inklusive svamp, eksem, pruritus, utslag och sår. Eftersom tillstånd som hudutslag, bett och bakterieinfektioner är vanliga problem i utvecklingsländer och tropiska länder fungerar naturliga växtbaserade läkemedel som viktiga behandlingar för att förebygga komplikationer tack vare deras svampdödande, antibakteriella och antiinflammatoriska effekter.

Integrative Medicine and Dermatology Clinic i New York påpekar att naturläkemedel hjälper till att behandla hudproblem på ett annat sätt än vad mediciner gör eftersom de “stärker värden, i motsats till att förstöra vektorn eller manifestationen av sjukdomen”.

Studier som utförts under de senaste sex decennierna har visat att sarsaparilla kan bidra till att minska hudens svullnad, klåda, rodnad, fjällning och bildandet av fläckar. Vissa studier har identifierat astilbinflavonoidisolat som tagits från roten av Smilax-växter som de aktiva föreningar som ansvarar för immunosuppressiva aktiviteter och hämning mot aktiverade T-lymfocyter som orsakar hudinflammation.

Tidiga studier från 1940-talet visade att sarsaparilla som användes lokalt på huden för att behandla psoriasis bidrog till att förbättra symtomens svårighetsgrad hos över 40 procent av patienterna. I en studie där man undersökte effekterna av över 100 växter för behandling av bakterieinfektioner i huden fann man att sarsaparilla var en av de mest effektiva för att bekämpa

symptom på dermatofyteinfektioner, som ofta drabbar befolkningar i länder i tredje världen, på grund av dess fungicida och fungistatiska verkan.

Intressanta fakta om Sarsparilla

Man tror att många indianska befolkningar använde sarsparilla för att behandla tillstånd som hosta och förkylning. Enligt författarna till “Secret Native American Herbal Remedies” var Penobscotindianerna en stam som ofta gjorde ett te av växtens rötter, som de drack för att lindra halsont och inflammerade näsgångar.

Andra ursprungsbefolkningar i delar av Mexiko, Karibien, Central- och Sydamerika använde sarsaparilla i tusentals år innan nybyggare introducerade dess fördelar för de europeiska invånarna runt år 1400. I Europa, särskilt under den mörka medeltiden då “rening” ansågs vara en viktig praxis, användes denna ört främst som tonic, avgiftningsmedel och blodrengörare.

När europeiska resenärer tog med sig växten tillbaka till kolonierna och andra platser blev den en vanlig medicinsk behandling av infektioner, inklusive syfilis och andra sexuellt överförbara sjukdomar. I USA registrerades den faktiskt från cirka 1820 till 1910 i den officiella amerikanska farmakopén som en effektiv behandling av syfilis.

Sarsaparilla Risker och biverkningar

Vilka är biverkningarna av sarsaparilla? Även om den har konsumerats säkert av ursprungsbefolkningar i århundraden finns det vissa potentiella biverkningar när man använder alla örter.

Endast mycket sällan har biverkningar rapporterats, men det är möjligt att uppleva tecken på en allergisk reaktion eller magbesvär när man konsumerar denna växt.

Om du tar några mediciner eller är känslig för andra örter, tala med en läkare innan du använder sarsaparilla. Om du är gravid är det bäst att undvika denna växt, eftersom det inte finns många studier som visar att den är säker att använda under denna tid.

Leave a Comment

Scroll to Top