Svart Cohosh: En växtbaserad lindring för klimakteriet

Svart Cohosh

Svart Cohosh, även känd som Actaea racemosa (eller Cimicifuga racemosa), är en medlem av växtfamiljen Ranunculaceae. Denna ört går under flera olika smeknamn, bland annat “svart buggbane”, “svart snakeroot” och “fairy candle”. Även om den har många användningsområden används den oftast för att hantera symtom i samband med klimakteriet.

De underjordiska delarna av växten, rötterna och rhizomerna, är de delar som används för medicinska ändamål. De består av glykosider (sockerföreningar), isoferulasyror (antiinflammatoriska ämnen) och (eventuellt) fytoöstrogener (växtbaserade östrogener) samt andra aktiva ämnen.

Den specifika beredningen av Svart Cohosh-tillskott påverkar vilka symtom de kan behandla. En sådan tillverkare, Remifemin, är en av de mest undersökta föreningarna för att minska värmevallningar som orsakas av klimakteriet.

Vad gör Svart Cohoshför din kropp? Ökar Svart Cohosh östrogenet?  Huruvida det kan öka östrogennivåerna kan diskuteras, eftersom studierna har kommit fram till blandade slutsatser. Viss forskning tyder på att denna ört kan ha östrogen aktivitet, men andra studier har visat att den verkar inte ha det.

Mekanismerna för hur denna ört fungerar är fortfarande ganska okända. Det finns flera hypoteser om dess effekter, bland annat att den fungerar som en selektiv östrogenreceptormodulator, att den påverkar serotonerga vägar och att den fungerar som en antioxidant och påverkar inflammatoriska vägar.

Svart Cohosh Fördelar

1. Kan hjälpa till att minska klimakteriebesvären, inklusive heta flammor.

Ett stort antal studier har fokuserat på användning av Svart Cohosh för att hantera klimakteriebesvär, särskilt värmevallningar. Även om en del forskning inte är entydig, beror det i allmänhet på att många studier har bedömt symtomen på en skala, snarare än att jämföra med placebo. Dessutom har tilläggets specifika föreningar och doser varit inkonsekventa i många studier.

Även om resultaten har varit blandade, anser många att det finns få tvivel om att svart kuske är ett naturligt botemedel för att lindra klimakteriet. Vissa systematiska översikter och studier har visat att om man tar det regelbundet minskar man vanligtvis antalet och svårighetsgraden av de negativa symtom som ofta överväldigar kvinnor med hormonproblem.

Och det finns fler goda nyheter: det är inte bara kvinnor i klimakteriet som lider av problem som värmevallningar. Överlevare av bröstcancer som har avslutat sin behandling har visat en minskning av symtom som svettning när de använder Svart Cohosh. I en aktuell studie undersöks också hanteringen av blinkningar hos män som har genomgått behandling för prostatacancer.

2. Kan minska sömnstörningar

En faktor som förvärrar andra symtom på klimakteriet är den sömnstörning som ofta följer med övergången. Sömn är avgörande för att balansera hormonerna naturligt, eftersom sömnbrist eller sömnlöshet stör hormonproduktionen och -hanteringen även under normala perioder i livet.

En nyligen genomförd medicinsk studie för postmenopausala kvinnor med sömnproblem visade att ett kosttillskott med Svart Cohosh effektivt förbättrade sömnen. Att undvika sömnbrist kan leda till många andra fördelar, till exempel hjälp med viktminskning, stabilisering av humöret, ökade energinivåer med mera.

3. Lovande för behandling av diabetes

En genombrottsstudie visade nyligen att extrakt av Svart Cohosh  har en positiv inverkan på typ II-diabetes. Även om detta var en pilotstudie, visade resultaten att extraktet Ze 450 kan bidra till att minska kroppsvikten och förbättra behandlingen av insulin i kroppen hos en diabetespatient.

4. Kan hjälpa till att hantera PCOS

Kanske relaterat till dess effekter i potentiell behandling av diabetes, har Svart Cohosh också studerats när det gäller polycystiskt ovariesyndrom.  De första resultaten tyder på att denna ört har en positiv inverkan på sjukdomen och skulle kunna matcha behandlingen av de farmaceutiska medel som den har testats mot.

5. Kan utgöra ett säkert alternativ till HRT

Hormonersättningsterapi kan potentiellt vara ett farligt alternativ för att lindra klimakteriet, möjligen genom att öka risken för bröstcancer hos kvinnor när det används i över 10 år. Det är därför många kvinnor och behandlare gillar idén om ett alternativt alternativ.

I en granskning från 2022 konstaterades att “även om effektiviteten av extrakt av [svart kusja] är jämförelsevis mindre än den av den väletablerade kommersiellt tillgängliga HRT, är det ett säkrare och hormonfritt medel för postmenopausalt syndrom.”

Det finns flera säkra, naturliga medel för att lindra klimakteriet, och Svart Cohosh anses vara en viktig punkt på den listan.

Svart Cohosh

6. Kan minska benförlust/osteoporos

De flesta växter, även Svart Cohosh, innehåller organiska föreningar med biologisk aktivitet. I vävnader och organ från Actaea racemosa finns bevis för fytoöstrogener (växtbaserade östrogener).

Dessutom har vissa av de biologiska molekylerna i växten visat sig minska benförlusten som orsakas av osteoporos. En särskild molekylär förening (ACCX) har visat sig vara en uppmuntrande ledtråd i en ny klass av behandling av osteoporos.

7. Kan hjälpa till att behandla livmoderfibroider

Livmoderfibroider är godartade utväxter i livmodern som ofta uppträder under de år då kvinnans fertilitet är som störst. I länder utanför USA behandlas dessa ofta med ett syntetiskt steroidläkemedel som kallas tibolon. I USA används vanligen olika andra hormonbaserade läkemedel.

En studie från 2014 jämförde användningen av Tibolon med Svart Cohosh för att behandla dessa fibroider och fann att det testade extraktet av Actaea racemosa faktiskt var mer lämpligt än det syntetiska alternativet för att behandla livmoderfibroider.

Genom att behandla fibroider kan denna ört också hjälpa till att minska PMS-symptom, såsom menstruationskramper, samt tunga och smärtsamma perioder.

8. Kan minska ångest

En historisk användning av denna ört var behandling av ångest och depression. Även om den länge har betraktats som inget annat än ett falskt botemedel har ny forskning föreslagit att den kan ha en betydande inverkan på ångestsymtom.

Djurstudier har visat att en cykloartanglykosidförening i Actaea racemosa verkar ha lugnande och ångestdämpande effekter hos råttor på grund av dess inverkan på GABA-receptorer.

Biverkningar

Vilka är biverkningarna av Svart Cohosh? Det kan förekomma några biverkningar, men de verkar vara relativt ovanliga enligt de flesta undersökningar. Vissa personer som tar denna ört har klagat på magbesvär, huvudvärk, kramper, diarré, illamående och kräkningar, förstoppning, lågt blodtryck och viktproblem. Många av dessa klagomål kan bero på att vissa tillverkare har felidentifierat svart kusinört i naturen.

En potentiell biverkning som konsekvent har kopplats till konsumtion av Svart Cohosh är en negativ effekt på levern. Även om det fortfarande inte finns några konkreta bevis för att denna ört leder till levertoxicitet bör du rådgöra med din läkare om du konsumerar detta tillskott tillsammans med andra mediciner eller tillskott som kan kopplas till leverskador, eller om du redan lider av leversjukdom.

Om du får symtom på leversjukdom när du tar Svart Cohosh (t.ex. buksmärta, mörk urin eller gulsot) ska du omedelbart avbryta användningen och kontakta din läkare.

Det finns en viss oro för att denna ört kan vara farlig för kvinnor som genomgår behandling för bröst- eller livmodercancer, på grund av dess östrogenimiterande effekter. Därför bör kvinnor som har haft dessa typer av cancer eller endometrios undvika att använda denna ört om de inte arbetar med en läkare.

Tills ytterligare forskning kan slutföras bör du inte heller ta Svart Cohosh när du är gravid eller ammar, eftersom effekterna på foster och nyfödda inte har fastställts.

Denna ört har i vissa fall rapporterats ha vissa läkemedelsinteraktioner, inklusive med p-piller, hormonbehandling, lugnande medel och blodtrycksmedicin. Det är en bra idé att diskutera användning av örter med din läkare om du tar mediciner regelbundet.

Leave a Comment

Scroll to Top