Vad är hjärtmuskelinflammation?

Hjärtmuskelinflammation

Enligt Myocarditis Foundation är “hjärtmuskelinflammation” en sjukdom som kännetecknas av inflammation och skador på hjärtmuskeln”. Den kan drabba både barn (kallas pediatrisk myokardit) och vuxna, även personer som inte har någon tidigare historia av hjärtsjukdom.

Myokardmuskeln drar ihop sig för att pumpa blodet genom kroppen. Eftersom hjärtmuskelinflammation påverkar hjärtats celler och elektriska system kan den orsaka oregelbundna hjärtslag (eller förändringar i hjärtrytmen som kallas arytmier) och minskad cirkulation.

Hjärtmuskelinflammation kan leda till att blodflödet minskar i vissa delar av kroppen, kan leda till att blodproppar utvecklas i hjärtat och kan utlösa en stroke eller hjärtattack. Detta sker inte alltid, men det är möjligt när hjärtmuskelinflammation blir allvarlig. (2) Ibland kan ärrvävnad (fibros) utvecklas i hjärtmuskeln, vilket ökar risken för långsiktiga komplikationer.

Hjärtmuskelinflammation Symtom och tecken

Hjärtmuskelinflammation drabbar vanligtvis personer som i övrigt är friska och är orsaken till mellan 5 procent och 20 procent av alla fall av plötslig död hos unga vuxna. De flesta personer med hjärtmuskelinflammation upplever inga märkbara symtom eller tecken. Hur diagnostiseras en hjärtinfektion? Någon kan uppvisa vissa symtom, eller så kan de få en diagnos först efter att ett elektrokardiogram (EKG) eller ett blodprov avslöjar tecken på hjärtskada eller inflammation i hjärt
När symtom på hjärtmuskelinflammation uppträder kan de omfatta följande: (3)

Andnöd, särskilt under träning eller perioder av ansträngning. Andningssvårigheter eller snabb andning kan förekomma. Andnöd på natten är också möjligt.

Trötthet och svaghet.

Hjärtklappning (onormal hjärtrytm).

Smärtor eller tryck i bröstet.

Svullnad i ben och armar på grund av vätskeretention (så kallat perifert ödem). Ödemet är vanligtvis värst i anklar och fötter.

Svårighetsgrad.

Andra symtom som beror på infektion (huvudvärk, värk i kroppen, ledvärk, feber, ont i halsen eller diarré).

Plötslig förlust av medvetande.

Ökad risk för hjärtsvikt, blodproppar, stroke eller hjärtattack.

Symtomen på hjärtmuskelinflammation utvecklas vanligtvis en eller två veckor efter att någon har fått en virusinfektion eller annan sjukdom. Symptomen är ett tecken på att inflammation och skador har spridit sig till hjärtat och stör den normala cirkulationen. Din kropp behandlar hjärtmuskelinflammation som en pågående infektion, vilket gör att ditt immunförsvar producerar antikroppar för att bekämpa infektionen som slutar med att skada hjärtat. (4) Detta kan leda till att det bildas ärrvävnad som hindrar hjärtat från att pumpa ordentligt.

Vilken typ av långsiktiga skador kan hjärtmuskelinflammation orsaka?
Återhämtningstiden för hjärtmuskelinflammation beror på tillståndets svårighetsgrad och personens allmänna hälsa. Det kan ta flera månader innan man känner sig helt bättre, eller längre om någon permanent skada utvecklats.
Hjärtmuskelinflammation har förknippats med permanenta hjärtskador och kan i vissa fall leda till plötslig död, hjärtsvikt, hjärtattacker, stroke och hjärtarytmier. Varför orsakar hjärtmuskelinflammation svullnad i hjärtat och hjärtsvikt? Det kan hindra hjärtmuskeln från att ordentligt kunna pumpa blod, vilket kan stänga av blodtillförseln till hjärnan eller andra organ. Skador på hjärtat kan också leda till att blodet samlas i hjärtat och utvecklas till blodproppar. Blodproppar kan vandra till artärerna och orsaka en hjärtattack eller till hjärnan och leda till en stroke. Arytmier kan också leda till att ditt hjärta slutar slå (så kallat plötsligt hjärtstillestånd), vilket är dödligt.

Hjärtmuskelinflammation Orsaker och riskfaktorer
Det finns flera lager i hjärtat, bland annat myokardiet, endokardiet och perikardiet. hjärtmuskelinflammation orsakas av inflammation i myokardskiktet, som är det mellersta lagret av hjärtmuskeln.
Vad kan orsaka att hjärtmuskeln (eller myokardiet) svullnar upp och skadas? Det finns många orsaker till att någon kan drabbas av hjärtmuskelinflammation.

Det är inte helt känt vad som orsakar alla fall av hjärtmuskelinflammation. Experter tror att när hjärtmuskeln blir inflammerad eller skadad är det vanligtvis smittsamt, men inte smittsamt och inte ärftligt (inte nedärvt från föräldrar till barn).

Två av de vanligaste orsakerna till hjärtmuskelinflammation är:

Virus- eller bakterieinfektioner.

Autoimmuna reaktioner som påverkar hjärtat.
Infektioner som förknippas med hjärtmuskelinflammation är bland annat olika typer av infektioner i de övre luftvägarna och en mängd andra typer.

Hjärtmuskelinflammation kan vara icke-infektiös, vilket är fallet när den beror på orsaker som autoimmuna reaktioner eller mediciner. Autoimmuna reaktioner är självriktade reaktioner från immunsystemet som orsakar skador på olika vävnader och organ. Exempel på autoimmuna sjukdomar är polymyosit (som orsakar systematisk/generell inflammation), lupus, reumatoid artrit eller borrelia.
En annan typ av hjärtmuskelinflammation kallas jättecellsmyokardit. Orsaken till denna typ är okänd. Hjärtmuskelinflammation med jätteceller uppstår när makrofager smälter samman och bildar jätteceller i hjärtat, vilket stör den normala verksamheten.

De vanligaste orsakerna till hjärtmuskelinflammation är bland annat följande: (5)

Virusinfektioner. Detta kan innefatta förkylning, luftvägsinfektioner, hepatit C och B, parvovirus, mässling, påssjuka, influensa, femte sjukdomen, hiv, herpes simplex-virus, echovirus, röda hund och mononukleos (Epstein-Barr-virus). (6)

Bakterieinfektioner. Detta kan innefatta infektioner orsakade av stafylokocker, streptokocker eller fästingburna bakterier som orsakar borrelia.

Autoimmuna sjukdomar, inklusive lupus eller borrelia.

Parasiter, till exempel Trypanosoma cruzi (som orsakar Chagas sjukdom) och toxoplasma. Svamp kan också orsaka hjärtmuskelinflammation hos personer med försvagat immunförsvar. Exempel på svampar som har förknippats med hjärtmuskelinflammation är vissa typer av mögel, candida, jästinfektioner och histoplasma.

Exponering för miljögifter eller metallförgiftning.

Höga nivåer av inflammation.

Negativa reaktioner på mediciner eller fritidsdroger, inklusive kokain. Mediciner, inklusive vissa antibiotika, sulfonamidläkemedel, läkemedel mot kramper och cancermedicin har förknippats med hjärtmuskelinflammation. Biverkningar av dessa läkemedel kan orsaka överkänslighet, vilket inflammerar hjärtat.

I sällsynta fall vissa typer av cancer.

Sällan på grund av infektioner orsakade av ormbett eller spindelbett.

Hjärtmuskelinflammation Förebyggande och naturlig återhämtning

Stärk ditt immunförsvar med en näringsrik kost.

Ät en antiinflammatorisk kost. Inkludera en mängd olika färska grönsaker och frukter i din kost och sträva efter att fylla halva tallriken med färska produkter vid varje måltid. Några av de bästa valen är bladgrönsaker, bär, morötter, tomater, squash, korsblommiga grönsaker som broccoli eller blomkål, sparris, avokado, tranbär, blåbär, vindruvor och svamp. Andra hälsosamma livsmedel för hjärthälsa är lin- och chiafrön, mandel och andra nötter, olivolja, vildfångad fisk, mörk choklad (om koffeinet är okej), bönor och baljväxter, färska örter och grönt te.

Begränsa saltintaget. Natrium (salt) förvärrar symtomen på hjärtmuskelinflammation och hjärtsvikt eftersom det leder till att mer vätska dras in i blodomloppet, vilket kräver mer arbete av hjärtat för att pumpa blodet genom systemet. Det bästa sättet att minska saltintaget är att undvika att äta bearbetade livsmedel, inklusive snabbmat, frysta måltider, konserver, bearbetat kött, ostar, kryddor, färdiglagade soppor och förpackade bakverk. Undvik livsmedel som skadar tarmhälsan och ökar inflammationen, t.ex. livsmedel som innehåller tillsatser, raffinerade gryn och transfetter.

Hjärtmuskelinflammation

Titta på hur mycket kalium du får i dig. Om du tar mediciner för att förebygga hjärtsvikt ska du tala med din läkare om huruvida detta påverkar din förmåga att balansera kalium. Du kan behöva få i dig mindre eller mer kalium från kosten beroende på ditt tillstånd och eventuella mediciner du tar. Låga kaliumnivåer kan förvärra problem med hjärtrytmen, så du kan behöva komplettera med mer om det behövs.

Minska koffein- och alkoholintaget. Koffeinhaltiga drycker, som kaffe eller te, kan få ditt hjärta att slå snabbare, vilket kan vara farligt när du har hjärtmuskelinflammation. Alkohol kan störa normala hjärtslag och eventuellt förvärra hjärtarytmi eller störa mediciner som du tar. När hjärtmuskelinflammation är allvarlig bör man inte dricka alkohol eller koffein förrän en läkare säger annat eftersom båda kan försvaga hjärtmuskeln.

Skydda mot virus och infektioner

Behandla bakterieinfektioner i ett tidigt skede för att förhindra komplikationer. Sök läkare om du misstänker att du har någon form av allvarlig infektion, särskilt om den påverkar andningsorganen eller förmågan att andas. Efter en operation, ett snitt, en skärning eller ett sår i huden ska du hålla ett vakande öga på dina symtom för att upptäcka tecken på en begynnande infektion.

Undvik nära kontakt med någon som har en virus- eller bakterieinfektion, till exempel influensa. Skydda andra människor genom att stanna hemma från arbete eller skola om du själv är smittad.

Praktisera alltid säkert sex och begränsa antalet partners du har.

Ha goda hygieniska vanor genom att tvätta händerna regelbundet, hålla hemmet rent, tvätta kläderna och duscha dagligen. Några av de vanligaste platserna där infektioner sprids är sjukhus eller läkarmottagningar, vårdhem, daghem, skolor, universitet och gym.

Dela aldrig nålar om du någonsin ska tatuera dig, pierca dig, genomgå ett medicinskt ingrepp eller använda illegala droger.

Förebygg fästingbett genom att täcka utsatt hud när du är utomhus i högriskområden, kontrollera dina kläder och din hud efteråt, tvätta dina kläder och kontrollera skadedjur runt ditt hem. Få hjälp av din läkare omedelbart om du misstänker att du har blivit biten av en fästing eller en annan smittsam insekt.

Minska autoimmuna utbrott

Förutom att äta en antiinflammatorisk kost kan du också minska risken för autoimmuna skov genom att kontrollera stress, förebygga näringsbrist och få tillräckligt med sömn.

Höga stressnivåer kan leda till många hälsoproblem, bland annat sådana som påverkar ditt immunförsvar och hjärt- och kärlsystem. Okontrollerad stress är förknippad med högre risk för hjärtsjukdomar, högt blodtryck och känslighet för virus- eller bakteriesjukdomar.

Gör en plan för hur du kan införa stressreducerande tekniker för att hantera några av de största bekymren och hindren i ditt liv. Du kan börja med att försöka motionera försiktigt varje dag, prova akupunktur, meditera eller praktisera mindfulness, be, läsa, skriva, gå med i en social grupp, göra yoga och andningsövningar eller något annat lugnande.

Undvik riskfyllda droger eller mediciner

Var försiktig med att använda nya kosttillskott och ta receptfria mediciner när du har hjärtmuskelinflammation eftersom vissa av dessa kan öka stressen på ditt redan försvagade hjärta. Vissa mediciner kan innehålla koffein eller få din hjärtfrekvens att accelerera, till exempel huvudvärkmediciner eller mediciner som används för att behandla förkylning/ influensa.

Sluta använda tobaks- och nikotinprodukter så snart som möjligt eftersom kemikalier i dessa produkter kan öka inflammation, förvärra arytmier och orsaka skador på artärer.

Överväg att ta kosttillskott som kan hjälpa till att minska inflammation. Kom ihåg att du alltid bör fråga din läkare innan du tar några kosttillskott. Några som kan vara till hjälp för att skydda ditt hjärta och som du kan diskutera med din läkare är bland annat: Antioxidanter som vitamin C och vitamin E, omega-3-fettsyror, koenzym Q10, vitamin D och örter som vitlök, gingko, ginseng och hagtorn.

Hantera ödem (vätskeansamling) och svullnad
Övervaka ödem genom att väga dig varje morgon och leta efter plötsliga ökningar som tyder på vätskeansamling. En viktökning på cirka tre eller fler kilo som antingen uppstår plötsligt eller som fortsätter att krypa uppåt under flera dagar kan betyda att det uppstår trängsel och ödem i dina lungor, ben eller buk. Detta kan tyda på att hjärtsvikten kan vara på väg att förvärras. Om du märker att detta händer, särskilt tillsammans med andra symtom som andfåddhet eller bröstsmärta, ska du genast uppsöka din läkare.

Begränsa mängden vätska du dricker för att förhindra att ödemet förvärras. Du kan fråga din läkare hur mycket han eller hon rekommenderar. Tillfälligt kan du behöva begränsa mängden vatten du dricker. Så om du känner dig törstig kan du försöka skölja munnen med vatten, ta mycket små klunkar, suga på frysta vindruvor eller ischips, tugga tuggummi eller borsta tänderna.

Motionera med försiktighet
Motion är ett utmärkt sätt att förebygga inflammation och öka immuniteten, men om du redan har en hjärtsjukdom, till exempel en hjärtrytmrubbning, måste du först klargöra motion med din läkare. Var försiktig när du börjar träna igen under återhämtningen och gör inte mer än vad din läkare rekommenderar. Om du märker andfåddhet, smärtor eller trötthet gör du troligen för mycket och bör vila innan du gradvis återinför motion. Ta pauser under dagen för att vila och koppla av. Undvik mycket ansträngande aktiviteter som gör det svårt att andas och fokusera istället på lugnande aktiviteter som promenader, simning, lätt cykling och stretching.

Försiktighetsåtgärder

Ta dig till antingen akutmottagningen eller din läkare omedelbart om du upplever några tecken eller symtom på hjärtmuskelinflammation, särskilt andnöd, ödem eller bröstsmärtor. Efter en operation, en virus- eller bakterieinfektion eller ett uppblossande av en autoimmun sjukdom ska du vara extra försiktig och leta efter tecken på hjärtmuskelinflammation. Symtomen kan utvecklas snabbt och vara dödliga, så gå alltid till akuten om du misstänker att det finns ett problem med ditt hjärta.

Leave a Comment

Scroll to Top