13 viktiga fördelar med kanel

Fördelar med kanel

Kanel är en kraftfull krydda som har använts medicinskt runt om i världen i tusentals år. Den används fortfarande dagligen i många kulturer på grund av de utbredda fördelarna med kanel, för att inte tala om dess distinkt söta, värmande smak och dess enkla användning i recept.

Intressant nog har forskare funnit att kryddan rankas som nummer 1 av 26 av de mest populära örterna och kryddorna i världen när det gäller dess skyddande antioxidantnivåer. Den har också en lång rad andra hälsofördelar, bland annat antibakteriella, svampdödande och antidiabetiska egenskaper.

Kanel tillverkas faktiskt av barken från Cinnamomum verum (eller Cinnamomum zeylanicum) trädet. Denna bark innehåller flera speciella föreningar som är ansvariga för dess många hälsofrämjande egenskaper, bland annat cinnamaldehyd, cinnamsyra och cinnamat.

Varför är den bra för dig och hur kan du lägga till den i din kost? Låt oss ta en närmare titt på vad du behöver veta om denna potenta krydda.

Kanel Hälsofördelar

Som en av de äldsta kryddorna i världen har kanel länge använts för sina helande egenskaper som en grundvara i många former av holistisk och traditionell medicin. Här är några av de främsta fördelarna med denna krydda.

1. Hög halt av antioxidanter

Kanel är packad med en mängd olika skyddande antioxidanter som minskar skador orsakade av fria radikaler och bromsar åldrandeprocessen. Faktum är att forskare hittills har identifierat minst 41 olika skyddande föreningar som finns i kryddan.

Enligt ORAC-skalan, som används för att mäta koncentrationen av antioxidanter i olika livsmedel, ligger kanel på plats 7 av alla livsmedel, örter och kryddor. Den har visat sig ha större antioxidantkraft än vanligt förekommande örter som timjan, vitlök och rosmarin.

Kanelens hälsofördelar tillskrivs dess innehåll av några specifika typer av antioxidanter, inklusive polyfenoler, fenolsyra och flavonoider. Dessa föreningar arbetar för att bekämpa oxidativ stress i kroppen och har visat sig bidra till att förebygga kroniska sjukdomar.

De olika antioxidanter som finns i kryddan hjälper till att neutralisera skadliga fria radikaler i kroppen och förebygga oxidativ stress. Den hjälper också till att begränsa uppbyggnaden av kväveoxid i blodet och förhindrar fettperoxidation, som båda kan öka risken för hjärnstörningar, cancer, hjärtsjukdomar och andra kroniska sjukdomar.

2. Lindrar inflammation

Antioxidanterna i kanel kan bidra till att lindra inflammation, vilket kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar, cancer, kognitiv försämring med mera. Forskare har identifierat många olika typer av flavonoider i kryddan, som alla är mycket effektiva för att bekämpa farliga inflammationsnivåer i hela kroppen.

Eftersom denna kraftfulla krydda sänker svullnad och förebygger inflammation kan den också vara fördelaktig vid smärtlindring. Faktum är att studier visar att den hjälper till att minska muskel ömhet, minska menstruationssmärta, minska svårighetsgraden av allergiska reaktioner och lindra även andra åldersrelaterade smärtsymptom.

3. Skyddar hjärthälsan

Studier visar att en av de främsta hälsofördelarna med kanel är dess förmåga att förbättra hjärthälsan. Faktum är att den har visat sig minska flera av de vanligaste riskfaktorerna för hjärtsjukdomar, inklusive höga kolesterolnivåer, höga triglyceridnivåer och högt blodtryck för att hålla ditt hjärta friskt och starkt.

Det har också visat sig minska högt blodtryck, vilket är en annan riskfaktor för hjärtsjukdom eller stroke.

Forskning visar att det är en nyttig blodkoagulant och kan stoppa överdrivna blödningar genom att hjälpa kroppen att bilda blodproppar. Kanel ökar också cirkulationen och förbättrar vävnadsreparation, vilket kan vara särskilt användbart för att regenerera hjärtvävnad för att hjälpa till att bekämpa hjärtattacker, hjärtsjukdomar och stroke.

4.Kanel Stabiliserar blodsockret

Kanel är välkänd för sina antidiabetiska effekter, vilket är anledningen till att den anses vara en av de bästa livsmedlen för diabetiker. Forskning visar att det kan sänka blodsockernivåerna och förbättra känsligheten för hormonet insulin, som hjälper till att transportera socker från blodet till vävnaderna för att hålla blodsockernivåerna balanserade.

Studier tyder på att kanel för diabetes kan bidra till att blockera aktiviteten hos flera matsmältningsenzymer för att bromsa upptaget av socker i blodet efter en måltid med mycket kolhydrater. Av denna anledning tror forskarna att personer med typ 2-diabetes kan uppleva betydande positiva effekter på blodsockermarkörer genom att komplettera med kanelextrakt.

5. Bevarar hjärnans funktion

Eftersom den är rik på antioxidanter visar forskning att denna krydda kan öka hjärnans funktion och kan hjälpa till att försvara sig mot utvecklingen av neurologiska sjukdomar, som Parkinsons och Alzheimers sjukdom.

Även om studier på människor saknas visar in vitro-studier att kanel hjälper till att blockera uppbyggnaden av ett specifikt protein i hjärnan för att minska risken för Alzheimers sjukdom. Det har också visats att det skyddar neuroner mot oxidativ stress för att minska risken för inflammation och cellskador i djurmodeller, vilket kan bidra till att bevara hjärnans funktion och förhindra kognitiv försämring.

6. Kan bidra till att sänka cancerrisken

På grund av dess antioxidativa förmåga kan kanel skydda mot DNA-skador, cellmutationer och cancerartad tumörtillväxt. Studier har visat att kanelens hälsofördelar kommer från en förening som kallas cinnamaldehyd, som kan hämma tumörtillväxt och skydda DNA mot skador samtidigt som den dödar cancerceller.

Detta gäller särskilt i tjocktarmen. Studier visar att den kan förbättra tjocktarmens hälsa, vilket kan minska risken för tjocktarmscancer.

Kanel undersöks nu som ett naturligt cancerbekämpande livsmedel på grund av dess starka antioxidantförmåga och kan vara ett användbart tillskott för dem som löper en högre risk för cancer.

Fördelar med kanel

7. Bekämpar infektioner och virus

Det finns många potentiella fördelar med kanel när det gäller att försvara kroppen mot sjukdomar. Den innehåller naturliga antimikrobiella, antibiotiska, svampdödande och antivirala egenskaper, och dess eteriska oljor innehåller också kraftfulla immunstärkande föreningar.

Av denna anledning används den i många kulturer för att naturligt hjälpa till att bekämpa skadliga infektioner och virus. Kanelolja, i synnerhet, kan också skydda mot bakterieinfektioner, som kan orsaka tillstånd som förkylning, halsfluss och lunginflammation.

8. Optimerar munhygienen

Forskning visar att kanel gynnar munhygienen och kan skydda mot vissa bakteriestammar som orsakar dålig andedräkt, karies, hål och muninfektioner. De eteriska oljorna från kanel har potenta antibakteriella egenskaper och kan användas för att naturligt bekämpa bakterier i munnen och fungera som en naturlig munsköljning.

I likhet med pepparmynta är en av hälsofördelarna med kanel att den också kan användas som ett naturligt smakämne i tuggummi på grund av sin uppfriskande smak. Eftersom den avlägsnar bakterier i munnen har kryddan förmågan att bekämpa dålig andedräkt utan att tillföra några kemikalier till kroppen.

På grund av detta har den också traditionellt använts som tandpulver och ett naturligt botemedel mot tandvärk, tandproblem och munsår.

9. Förebygger Candida

Forskning tyder på att de kraftfulla svampdödande egenskaperna i kanel kan vara effektiva för att behandla och förebygga candidaöverväxt i matsmältningskanalen. Det har visat sig sänka mängden av den farliga candida albicans, som är den jäst som orsakar candidaöverväxt och kan orsaka en mängd matsmältnings- och autoimmuna problem.

En annan studerad hälsofördel med kanel är att den hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna. En kost med mycket raffinerade kolhydrater kan öka mängden socker i matsmältningskanalen och kan förknippas med en ökad risk för candida.

10. Fördelar hudhälsa

Kanelens potentiella fördelar för huden har sin grund i dess antibiotiska och antimikrobiella egenskaper, som kan hjälpa till att skydda huden från irritation, utslag, allergiska reaktioner och infektion. En studie visar att eterisk kanelolja som appliceras direkt på huden kan hjälpa till att minska inflammation, svullnad, smärta och rodnad.

En av fördelarna med kanel och honung, en annan antimikrobiell ingrediens, är att om man använder båda tillsammans kan man öka hudens hälsa ännu mer och kan vara till nytta vid akne, rosacea och hudallergier. Du kan använda tillsätta antingen rå honung eller Manukahonung för ytterligare hudlindring.

11. Minskar allergisymtom

De som lider av allergier kan finna lindring tack vare den mängd fördelaktiga föreningar som är packade i denna krydda. Faktum är att den kan hjälpa till att bekämpa vanliga allergisymptom eftersom den har visat sig minska inflammation och bekämpa histaminreaktioner i många djurmodeller.

12. Sötar upp recept utan socker

På grund av dess naturligt söta smak kan tillsättande av kanel till mat och recept hjälpa dig att minska mängden socker som du normalt använder, vilket effektivt sänker den glykemiska belastningen i din måltid. Den har redan antidiabetiska effekter som bromsar sockerabsorptionen och kan hjälpa till att dämpa suget genom att stabilisera blodsockret, men att använda kryddan för dess naturligt söta smak är ännu en extra fördel som kan öka blodsockerkontrollen. Det är ett utmärkt sötningsmedel för personer med insulinkänslighet.

Den innehåller inget tillsatt socker och minimala kalorier men är ändå rik på många näringsämnen, vilket gör den till ett extremt hälsosamt tillägg till många måltider.

Prova att använda kanel i kaffe, te, bakverk, yoghurt, på frukt eller i havregrynsgröt i stället för att lägga till extra socker. Detta kan hjälpa dig att minska ditt sockerintag och skära ner på extra kalorier för att hjälpa till med viktminskning och bekämpa candida, diabetes och låg energi.

13. Fungerar som ett naturligt konserveringsmedel

En av de mindre kända fördelarna med kanelpulver är att det kan användas för att konservera mat. Eftersom det har antibakteriella förmågor och fungerar som en antioxidant lyfter forskningen fram att det kan användas som konserveringsmedel i många livsmedel utan behov av kemikalier eller konstgjorda ingredienser.

En nyligen genomförd studie rapporterade att när pektin från frukt belades med kanelbladsextrakt gav det höga antioxidativa och antibakteriella aktiviteter och höll sig färskt längre. Det har också anti-tyrosinasaktiviteter, vilket kan vara användbart för att stoppa missfärgningen av frukt och grönsaker när de oxiderar och börjar ruttna.

Kanel Risker och biverkningar

När kanel används med måtta är den i allmänhet säker och kan konsumeras med minimal risk för biverkningar.

Forskning visar dock att höga mängder av kryddor – särskilt cassia kanel – kan orsaka flera negativa symptom. Detta beror på förekomsten av en förening som kallas kumarin, som har visat sig skada levern i stora mängder.

Ceylonkanel innehåller endast spår av kumarin, medan cassiakanel innehåller mycket mer kumarin. Överdriven konsumtion av det kumarin som finns i cassiakanel har också kopplats till andra hälsoproblem, bland annat en ökad risk för cancerutveckling.

På grund av sina antidiabetiska egenskaper kan kan kanel också bidra till låga blodsockernivåer, särskilt om du redan tar blodsockersänkande mediciner. Kanelkonsumtion har också förknippats med andningsproblem och munsår hos vissa personer.

Denna krydda är inte känd för att orsaka negativa reaktioner eller allergier, särskilt inte när den används i små mängder på det sätt som är vanligast. Ibland, när man tar extrakttillskott eller använder eterisk olja av kanel, är det möjligt att ta för mycket, vilket kan störa andra mediciner och medicinska tillstånd.

Kanel kan bli osäker om du tar för mycket kaneltillskott, särskilt om du är gravid eller ammar, har diabetes, har leversjukdom eller nyligen har genomgått en operation. Se alltid till att du läser den rekommenderade dosen av kanelextrakt och andra örtextrakt, och konsumera inte mer än vad som rekommenderas utan att först tala med din läkare för att undvika komplikationer.

Om du använder eterisk olja av kanel kan du dessutom testa en liten fläck på huden för att först kontrollera irritation och allergiska reaktioner innan du använder större mängder för att förhindra negativa biverkningar eller allergiska reaktioner.

Dessutom undrar många människor ofta: Är kanel dåligt för hundar? Även om kanel är giftfri för dina pälsbeklädda vänner är det bäst att hålla sig till Ceylonkanel för att minimera kumarinförbrukningen och hålla intaget måttligt för att förhindra negativa biverkningar.

Leave a Comment

Scroll to Top