Varför kollagen minskar med åldern

Hur din kropp tillverkar kollagen

Ryktet sprids om kollagen, ett viktigt näringsämne som är viktigt för en frisk och livfull kropp.

Men kollagen är inget nytt. Du har gjort det hela ditt liv. Cleveland Clinic rapporterar att kollagen är “det mest rikliga proteinet” i människokroppen, som är utspritt i “muskler, ben, senor, ligament, organ, blodkärl, hud, tarmslemhinnor och andra bindvävar”.

Så varför behöver man då marknadsföra kollagen på butikshyllorna? Är det något du bör köpa? Inte nödvändigtvis. Tänk först på om din kropp redan tillverkar tillräckligt med kollagen på egen hand.

När kollagennivåerna minskar

Det finns inget blodprov eller något annat sätt att mäta mängden kollagen i kroppen, men forskarna har beslutat att hitta ett sätt 2018 genom att använda analysplattor.1 Under tiden finns det sätt att se när din kropp inte har tillräckligt med kollagen.

När du åldras producerar din kropp naturligt mindre kollagen. Denna minskning kan börja i mitten och slutet av 20-talet. Detta orsakar en rad olika tillstånd som vi vanligtvis accepterar som en del av att bli äldre. Tecken på kollagenförlust är bland annat rynkig hud på grund av förlorad elasticitet och stela leder. Dessutom är kollagenet direkt kopplat till tarmhälsan, där mindre av proteinet orsakar magsår och matsmältningsproblem.

Förutom åldrande är den främsta orsaken till att människor inte har tillräckligt med kollagen dålig kost.2 Din kropp kan inte bilda kollagen om den inte har de nödvändiga beståndsdelarna, nämligen aminosyror, och näringsämnena för att bearbeta dem.

Hur din kropp tillverkar kollagen

Hur din kropp tillverkar kollagen

För att göra kollagen – eller något annat protein – kombinerar kroppen aminosyror. Enligt Cleveland Clinic får du aminosyror genom att äta och smälta proteinrika livsmedel som kött, bönor och mejeriprodukter. Sedan kan din kropp återanvända aminosyrorna till kollagen.

Under denna process för att återanvända kollagenet använder kroppen vitaminer och mineraler, särskilt C-vitamin, zink och koppar. Dessa näringsämnen ingår i en typisk, hälsosam kost. Du kan konsumera gott om dem naturligt i de livsmedel du äter. Citrusfrukter, röd och grön paprika, tomater, broccoli och grönt ger C-vitamin. Kött, skaldjur, nötter, fullkorn och bönor är bra källor till mineraler.

När du åldras kan det dock hända att din kropp inte längre tar upp näringsämnen lika bra eller syntetiserar dem lika effektivt. För att se till att din kropp har tillräckligt med ingredienser för att bilda kollagen kan du behöva ändra vad du äter eller ta kosttillskott.

De bästa livsmedlen för att bygga kollagen

Benbuljong extraherar kollagenet från ben av nötkött, kyckling eller fisk genom en långsam bryggningsprocess. Det finns många goda recept. De flesta innebär att benen får sjuda i vatten i 12 till 48 timmar antingen på spisen eller i en gryta.

Om du kan, försök att köpa ekologisk benbuljong – eller laga buljong från ben från djur som fötts upp på ekologiska grödor. Du vill minimera rester av bekämpningsmedel, antibiotika och andra föroreningar i din buljong.

Liksom kollagen är gelatin ett annat bra livsmedel för att öka kroppens förmåga att bilda kollagen. Gelatin kommer från kollagen, så det har naturligt det som din kropp behöver för att omvandla det tillbaka till kollagenform.

När ska du ta kollagen tillskott?

Om du vill ta ett kollagentillskott, välj pulverform. Pulver av hydrolyserat kollagen (eller “kollagenpeptid”) har vanligtvis ingen smak och löser sig lätt i drycker, smoothies, soppor och såser.

Kollagen Varför kollagen minskar med åldern
1Vi gillar
Närokällan Kollagen Peptider 400 g
279 kr

Kollagen är ett fiberprotein som finns i stor mängd hos alla däggdjur. Kollagen finns framförallt i senor, blodkärlsväggar, ben och i vår hud.

1427 1 Varför kollagen minskar med åldern
2Vegansk
Beauty Greens Collagen Booster Piña Colada
429 kr

Sunwarrior’s Beauty Greens Collagen Booster med biotin och hyaluronsyra.

Marinkollagen Varför kollagen minskar med åldern
3
Marine Collagen 
269 kr

Kleen Marine Collagen pulver är ett hydrolyserat fiskkollagenpulver tillverkat av Peptan®;. Peptan®; är kollagenprotein i form av peptider – väldigt små beståndsdelar av kollagen som gör det biotillgängligt och lätt för kroppen att använda.

Näring till din hud

Vissa hudkrämer hävdar att de innehåller syntetiskt kollagen för att hjälpa till att vitalisera huden. De kan fungera genom att lägga ett filmliknande lager på huden för att minska vattenförlusten och skydda huden från miljöfaktorer. Men glöm inte bort att huden är kroppens största organ. Och ett beprövat sätt att hålla dina organ friska är med god kost.

Din hud är en yttre återspegling av din inre hälsa, så det är logiskt att samma sätt som du ger näring åt kollagenlagren i hela kroppen även ger näring åt din hud.

Observera dock att den främsta orsaken till hudskador inte är brist på kollagen. Det är solexponering. Att fylla på kollagenet kanske inte kan återställa åratal av solskador.

Det är enkelt som en kopp om dagen

Om din kropp har gott om kollagen ökar du sannolikheten för att få fastare hud, smidigare leder och andra tecken på en frisk och ungdomlig kropp.

Det säkraste sättet att hjälpa kroppen att producera kollagen är att ge den tillräckligt med protein och andra näringsämnen. Det kan vara så enkelt som att dricka en kopp benbuljong om dagen eller en annan dryck blandad med hydrolyserat kollagenpulver.

Leave a Comment

Scroll to Top