Topp 10 användningsområden för aktivt kol

användningsområden för aktivt kol

Aktivt kol skapas genom kontrollerad nedbrytning av kolbaserade föreningar, t.ex. kokosnötsskal eller torv (vegetabiliskt material). För att framställa aktivt kol “aktiveras” dessa naturliga källor med gaser vid höga temperaturer, vilket utvidgar dess yta. Detta resulterar i en mycket porös slutprodukt som gör det möjligt att adsorbera läkemedel och gifter.

Vad används aktivt kol för? Ett av de mest populära användningsområdena för aktivt kol är säker och effektiv behandling av förgiftningar och överdoser av läkemedel. Faktum är att akuttraumacenter över hela världen använder det.

Dessutom används den för att minska uppblåsthet och gas, sänka kolesterolet, behandla problem med gallflödet på ett säkert sätt under graviditeten (intrahepatisk kolestasis) och till och med förebygga baksmälla. Forskning visar till och med att aktivt kol fungerar bättre än magpumpning (så kallad gastric lavage) i vissa situationer.

Så hur fungerar aktivt kol? Den fungerar genom att fånga upp gifter och kemikalier i miljontals små porer. Det är dock vanligtvis inte ett botemedel mot intag av frätande gifter som petroleum, alkohol, lut eller syror.

Den absorberar inte gifter. Istället fungerar den genom den kemiska processen adsorption. I kroppen är absorption den reaktion av element, inklusive näringsämnen, kemikalier och gifter, som sugs upp och assimileras i blodomloppet. Adsorption är den kemiska reaktion där element binds till en yta.

Den porösa ytan på aktivt kol har en negativ elektrisk laddning som gör att positivt laddade gifter och gaser binds till den. Dessa vrår och hål som förbättrar elimineringen av gifter i kroppen är resultatet av en uppvärmningsprocess, vilket är det som möjliggör “aktivering” av träkolet.

Aktivt kol Fördelar

När du tar aktivt kol är det viktigt att du dricker 12-16 glas vatten per dag. Det är mycket viktigt att konsumera tillräckliga mängder vatten tillsammans med aktivt kol för att förhindra uttorkning. Dessutom hjälper detta till att spola ut gifterna snabbt och förhindrar förstoppning som vissa personer upplever.

Förutom att vara en säker och effektiv behandling för att avlägsna gifter och toxiner från systemet, kan aktivt kol även användas för att desodorisera och desinficera, och det är ett viktigt steg för att behandla borrelia.

Här är de 10 främsta fördelarna med aktivt kol:

1. Vitare tänder

Har dina tänder blivit fläckiga av kaffe, te, vin eller bär? De många som undrar om aktivt kol bleker tänderna har tur. Aktivt kol hjälper till att bleka tänderna samtidigt som det främjar en god munhälsa. Det gör det genom att förändra pH-balansen i munnen och därmed bidra till att förebygga håligheter, dålig andedräkt och tandköttssjukdomar.

Det fungerar också för att bleka dina tänder genom att absorbera plack och mikroskopiska bitar som färgar tänderna. Denna användning av aktivt kol är kostnadseffektiv och en helt naturlig lösning för ett ljust leende.

Enligt forskning utförd av en professor i tandvård vid King’s College London kan “koltandkräm hjälpa till att avlägsna yttre (extrinsiska) färgningar på tänderna utan negativa slipande effekter”. Hon tillägger att tandkrämer som innehåller träkol kan vara mest effektiva när de används för att fördröja återkomsten av ytliga fläckar på intakta tänder efter en professionell rengöring och polering.

Men när du använder koltandkräm, se till att kontrollera ingredienserna för att undvika oönskade tillsatser. Det är också viktigt att veta att aktivt kol endast fungerar på ytliga fläckar som det kan binda till, vilket gör att det kan dra bort fläckarna från tänderna.

2. Lindrar gas och uppblåsthet

Aktivt kol i form av piller eller pulver kan användas för att lindra obehagliga gaser och uppblåsthet. Det fungerar genom att binda de gasframkallande biprodukterna i livsmedel som orsakar obehag. En studie i American Journal of Gastroenterology visade att aktivt kol förhindrar tarmgaser efter en typisk gasproducerande måltid.

Forskning som publicerats i UCLA Health visar att när kol kombineras med simethicone, ett läkemedel som används för att bryta upp gasbubblor, är det ännu mer effektivt för att minska gas och uppblåsthet.

En del människor tycker att aktivt kol mot diarré också är effektivt, särskilt när diarréen orsakas av giftig överbelastning.

3. Behandlar alkoholförgiftning (och hjälper till att förhindra baksmälla)

Även om aktivt kol inte absorberar alkohol hjälper det till att snabbt avlägsna andra gifter från kroppen som bidrar till förgiftning. Det är sällsynt att alkohol konsumeras i sin rena form, men det är vanligt med blandningar som innehåller konstgjorda sötningsmedel och kemikalier. Aktivt kol behandlar förgiftningar genom att avlägsna dessa gifter.

När aktivt kol tas samtidigt med alkohol visar vissa studier dessutom att det kan minska alkoholkoncentrationen i blodet avsevärt. Princeton Universitys First Aider’s Guide to Alcohol anger att aktivt kol administreras i vissa situationer i samband med alkohol. Detta inkluderar om personen är medvetslös eller visar tecken på akut alkoholförgiftning.

4. Rengöring av mögel

De flesta människor tänker inte på att mögel kan finnas i deras kroppar, men det kan det göra. Giftigt mögel orsakar depression, njur- och leversvikt, nedsatt hjärnfunktion, hjärtsjukdomar, ögonirritation, huvudvärk, kräkningar, nedsatt immunförsvar och allvarlig andningssvårigheter.

Hem som har översvämmats, eller till och med de som har små läckor under ett undergolv eller i väggarna, kan skapa en miljö där mögel kan frodas. Dålig ventilation bidrar till problemet, och badrum, källare och tvättstugor är särskilt utsatta för mögeltillväxt.

Om du använder aktivt kol kan du hjälpa till att minska områden med mögeltillväxt i ditt hem. Studier har visat att aktivt kol, eller träkol, har en effektiv bindningskapacitet och kan ge en betydande minskning av mögelabsorptionen. Kol har också visat sig vara ett effektivt medel för att avlägsna 90 procent av mögel i en testad lösning.

Se till att hålla utkik efter symtom på mögelexponering som väsande andning, utslag, rinnande ögon, hosta eller huvudvärk, särskilt om de inte kan kopplas till andra hälsoproblem. Om du märker dessa tecken bör ditt hem utvärderas med avseende på mögelsporer, även om inget synligt mögel upptäcks. Den kan trivas bakom gipsväggar, under golv och i ventilationskanaler och du kanske inte ens inser att nivåerna är höga förrän du låter utföra tester.

användningsområden för aktivt kol

5. Vattenfiltrering

Den fångar effektivt upp föroreningar i vatten, inklusive lösningsmedel, bekämpningsmedel, industriavfall och andra kemikalier, vilket är anledningen till att filtreringssystem med aktivt kol används över hela världen. Dessa filtersystem kan dock inte fånga upp virus, bakterier och mineraler från hårt vatten.

Enligt en studie som publicerades i Journal of the Canadian Dental Association tar aktivt kolfilter (aktivt kol) bort en del fluorid. Att undvika fluorid och avgifta sig från det är viktigt för munhälsan, ett väl fungerande immunförsvar samt friska njurar och lever.

Dricksvatten är viktigt för en god hälsa, men vanligt kranvatten är giftigt och laddat med kemikalier, gifter och fluorid. Det är en bra idé att begränsa intaget när det är möjligt och att använda ett vattenfilter med aktivt kol.

6. Nödfall avlägsna gifter

Ett av de vanligaste användningsområdena för aktivt kol är att avlägsna gifter och kemikalier vid intag. De flesta organiska föreningar, bekämpningsmedel, kvicksilver, gödningsmedel och blekmedel binds till aktivt kols yta, vilket gör att de snabbare elimineras och samtidigt förhindrar att de tas upp i kroppen.

Aktivt kol kan också användas som motgift vid en oavsiktlig eller avsiktlig överdosering av många läkemedel och receptfria mediciner. Det är effektivt vid överdosering av aspirin, opium, kokain, morfin och paracetamol. Forskning som publicerats i British Journal of Clinical Pharmacology visar att en växande mängd observationsdata visar att aktiverat kol i engångsdos kan framkalla betydande minskningar av läkemedelsabsorptionen hos akut förgiftade patienter.

Det är viktigt att rätt mängd administreras så snabbt som möjligt – definitivt inom en timme efter intag. Dessutom kan aktivt kol användas vid matförgiftning när illamående och diarré förekommer.

I händelse av en nödsituation när en drog, ett gift eller en kemikalie har intagits är det absolut nödvändigt att ringa 911 omedelbart. Om du har aktivt kol till hands, se till att tala om det för operatören, som kan råda dig att administrera det innan den första räddningspersonalens ankomst. Beroende på hur mycket av en drog, gifter eller kemikalier som intas och typer av gifter kan flera doser krävas. På sjukhuset kan läkarna administrera fler vid behov.

7. Hud och kroppshälsa

Aktivt kol används inte bara för interna tillämpningar. För yttre behandling är det effektivt för att behandla kroppslukt och akne och lindra obehag från insektsbett, utslag från giftig murgröna eller giftek och ormbett.

Precis som den fungerar i kroppen kan den, när den appliceras lokalt som en mask av aktivt kol eller blandas med andra ingredienser som aloe vera, binda gift, toxiner eller smuts som bidrar till hudproblem eller bettreaktioner.

Förutom dessa hudfördelar har aktivt kol också visat sig bidra till att minska illaluktande lukter som är förknippade med blåsor och omfattande hudförluster. Det kan användas för att minska lukt när det kombineras med bakpulver.

8. Rengöring av matsmältningen

Aktivt kol hjälper till att främja en hälsosam matsmältningskanal genom att avlägsna gifter som orsakar allergiska reaktioner, oxidativa skador och dåligt fungerande immunförsvar. Genom att avlägsna gifter från ditt system kan du minska ledvärk, öka energin och öka den mentala funktionen.

Miljöfaktorer, som bekämpningsmedel i maten, kemikalier i dricksvattnet och exponering för mögel, skapar en giftig belastning i våra kroppar. Det är viktigt att rutinmässigt rensa mag- och tarmkanalen för att stödja den allmänna hälsan och välbefinnandet.

Och det kan visa sig att aktivt kol inte förstör de goda bakterierna tillsammans med de dåliga bakterierna i tarmen. Kom ihåg att träkol är adsorberande snarare än absorberande. Åtminstone en studie som publicerades i The Journal of Veterinary Medical Science visar att aktivt kol kanske kan skilja något mellan vad det ska adsorbera och inte.

Forskarna som genomförde studien fann att “aktivt kol visade lägre bindningskapacitet för den normala bakteriefloran som testades än för E. coli O157:H7-stammar”. Det verkar alltså som om toxinproducerande stammar av E. coli var mer benägna att adsorberas av aktivt kol medan normal bakterieflora i tarmen, inklusive Enterococcus faecium, Bifidobacterium thermophilum och Lactobacillus acidophilus, var mer benägna att lämnas ifred.

9. Anti-Aging

Aktivt kol används bland annat för att förebygga cellskador på njurar och lever samt för att stödja friska binjurar. Det är absolut nödvändigt att rensa ut gifter och kemikalier rutinmässigt från kroppen. Aktivt kol gynnar viktiga organ genom att hjälpa kroppen att spola ut de gifter och kemikalier som orsakar inre skador. Studier visar att den kan avlägsna organiska och oorganiska föreningar från kroppen, och den binder tätt med metallföreningar.

Åldrande är en naturlig del av livet, men på grund av den giftiga belastning som vi utsätts för genom maten, våra hem och arbetsplatser och vår miljö måste vi göra oss av med dem för att förhindra för tidigt åldrande.

10. Minskar högt kolesterol

Studier runt om i världen visar att aktivt kol minskar det dåliga kolesterolet och ökar det goda kolesterolet lika mycket som vissa receptbelagda läkemedel. I en studie minskade totalkolesterolet med 25 procent, LDL-kolesterolet med 41 procent medan HDL ökade med 8 procent – på bara fyra veckor. Deltagarna i studien tog tre doser om åtta gram vardera under studieperioden.

Risker, biverkningar och interaktioner

Är det säkert att äta aktivt kol eller att använda det lokalt? För de användningsområden för aktivt kol som nämns här anses det i allmänhet vara säkert för de flesta individer. Enligt forskning som publicerats i International Journal of Science and Research är aktivt kol säkert för de flesta vuxna vid kortvarig användning.

Potentiella biverkningar

Biverkningar av aktivt kol kan vara förstoppning och svart avföring, eller i allvarliga, men sällsynta fall, fördröjning eller blockering av tarmkanalen, uppstötning i lungorna och uttorkning. Vad gör aktivt kol med magen? När det används i rätt mängd bör det hjälpa till att avgifta din mag- och tarmkanal, men om du konsumerar för mycket kan det leda till matsmältningsbesvär som förstoppning.

Innan du tar del av de många användningsområdena för aktivt kol måste du tänka på hur det kan reagera i din kropp, särskilt om du har vissa medicinska tillstånd, t.ex. tarmblödning eller blockeringar, hål i tarmarna, kronisk uttorkning, långsam matsmältning eller en nyligen genomförd bukoperation.

Leave a Comment

Scroll to Top