10 fördelar med basilika (tulsi).

10 fördelar med basilika (tulsi)

10 fördelar med basilika: Tulsi hjälper mot ångest, akne med mera

Helig basilika (Ocimum tenuiflorum eller Ocimum sanctum) är en aromatisk buske i basilikaväxtfamiljen Lamiaceae. Den tros ha sitt ursprung i norra centrala Indien och växer nu i hela den östra världen.

Den heliga basilikaväxten, även känd som tulsi, som betyder “den ojämförliga” på hinduiska, är en flerårig växt som har en lätt citrondoft och lilarosa blommor.

Helig basilika/tulsi är en av de vanligaste krukväxterna i Indien. Extrakt, oljor och kosttillskott kan också tillverkas av frön, blad, blommor och stjälkar av helig basilika.

Det är i det heliga basilikabladet, ett ovalt blad med en något vass spets som används för att göra tulsi-te, som majoriteten av växtens helande föreningar finns.

Det finns två vanliga typer av tulsi: Rama tulsi, som är vit och grön, och Shyam tulsi, som är mörkt rosa-lila. Andra typer av tulsi är Krishna tulsi (Ocimum tenuiflorum) och Vana tulsi (Ocimum gratissum).

Vad gör helig basilika för kroppen? Forskare fortsätter att lära sig hur helig basilika fungerar som ett naturligt skydd för organ och vävnader och försvarar mot t.ex:

– Kemisk stress orsakad av faktorer som industriella föroreningar.

– tungmetaller

– Fysisk stress och överträningssymptom från långvarig fysisk ansträngning.

– ischemi (dålig blodcirkulation)

– exponering för kyla och värme

– och överdrivet buller

Många av dess skyddande effekter beror på dess rika koncentration av fytonäringsämnen, bland annat:

– eugenol

– oleanolsyra

– ursolsyra

– rosmarinsyra

– karvacrol

– och andra

Helig basilika vs. basilika

Mer än 40 olika basilikasorter (och kanske så många som 150) odlas runt om i världen för sina ätbara och medicinska användningsområden. Alla typer av basilika är arter av släktet Ocimum.

Vad är skillnaden mellan basilika och helig basilika? Jämfört med den allmänt sålda typen av “traditionell” basilika (O. basilicum) som har en söt smak, beskrivs helig basilika som mer pepprig, kryddig och även mynta, vilket är anledningen till att den ibland kallas “het basilika”.

Det finns också många andra sorter av basilika som har aromer och smaker av citron, kanel, kryddnejlika osv.

Båda typerna av basilika kan man laga mat med, även i färsk eller torkad form, men helig basilika har terapeutiska användningsområden som traditionell basilika inte har.

Traditionell basilika är fortfarande en bra källa till antioxidanter och ett bra komplement till hälsosamma recept, men den används mindre ofta för att göra extrakt, eteriska oljor eller kosttillskott.

Basilika Fördelar

1. Bekämpar hudinfektioner och akne

Helig basilikaolja har visat sig ha antibakteriella, antivirala, svampdödande, antiinflammatoriska och analgetiska (smärtstillande) egenskaper.

Den kan hjälpa till att döda bakterier som kan orsaka utbrott och hudinfektioner, så det är ett utmärkt naturläkemedel mot sår, plus ett huskurmedel mot akne och andra hudirritationer. Den tros vara bra för huden och behandla hudinfektioner både internt och externt.

Den primära aktiva föreningen i helig basilikaolja är eugenol, som också är den aktiva ingrediensen i den kraftfulla antimikrobiella kryddnejlikaoljan, som allmänt anses hjälpa till att bekämpa många hudsjukdomar. Helig basilika innehåller också andra terapeutiska komponenter, bland annat gammakaryofyllen och metyleugenol.

Forskning som publicerats i International Journal of Cosmetic Science visar att när växtbaserade produkter som innehåller helig basilika absorberas ännu bättre av huden när de används med kokosolja som bärare och kan vara ännu mer effektiva mot akne.

2. Skyddar mot diabetes

Fördelarna med helig basilika verkar omfatta förmågan att kontrollera blodsockernivåerna (glukos), vilket har visats i flera provrörs- och djurförsök samt kliniska studier på människor.

En randomiserad, placebokontrollerad, enkelblind studie av helig basilika pekar på dess antidiabetiska aktivitet. I denna studie upplevde patienter med icke insulinberoende diabetes en minskning av fasteblodsockernivåerna, postprandiala (efter en måltid) blodsockernivåer, urinblodsockernivåer och genomsnittliga totalkolesterolnivåer under behandlingsperioden.

Sammantaget drog forskarna slutsatsen att denna ört kan förskrivas som en del av en behandlingsplan för personer med metaboliskt syndrom eller mild till måttlig icke insulinberoende diabetes.

3. Hjälper till att bekämpa cancer

Forskning visar att personer som regelbundet konsumerar tulsi kan vara mindre benägna att ha nedsatt immunförsvar och mindre mottagliga för att utveckla vissa typer av cancerceller.

Enligt forskning som publicerats i tidskriften Nutrition and Cancer kan tulsi och dess fytokemikalier (inklusive eugenol, rosmarinsyra, apigenin, myretenal, luteolin, β-sitosterol och carnosinsyra) i vissa fall bidra till att förebygga kemikalieinducerad lung-, lever-, mun- och hudcancer.

Man tror att detta beror på örtens antikarcinogena och antioxidativa aktivitet, som förändrar friska genuttryck, inducerar cancercellsdöd, förhindrar att blodkärlstillväxt bidrar till cancercellstillväxt och stoppar metastasering – vilket är spridningen av cancer från ett organ till ett annat.

Helig basilika verkar också skydda kroppen från strålningsförgiftning och kan bidra till att minimera skador från strålbehandling, enligt forskning som publicerades 2016 i Journal of Cancer Research and Therapeutics. Den skyddar selektivt de normala vävnaderna mot de destruktiva effekterna av strålning.

Faktum är att tidskriften Nutrition and Cancer publicerade en intressant genomgång som beskriver hur tulsi kan orsaka färre biverkningar än andra cancerbehandlingar eftersom den generellt sett är giftfri.

4. Balanserar stresshormoner

Det finns bevis för att tulsi fungerar som en adaptogen genom att hantera fysisk, kemisk, metabolisk och psykologisk stress genom en unik kombination av farmakologiska åtgärder. En av de mest välundersökta förmågorna hos denna ört är att hålla hormonnivåerna i balans på ett naturligt sätt och hjälpa till att hantera symtom på ångest.

Enligt en vetenskaplig artikel publicerad i Journal of Ayurveda and Integrative Medicine: Studier visar att helig basilika innehåller tre fytokemiska föreningar som hjälper till att uppnå dessa resultat. De två första, ocimumosiderna A och B, har identifierats som antistressföreningar och kan sänka kortikosteron i blodet (ett annat stresshormon) och skapa positiva förändringar i neurotransmittornivåerna i hjärnan.

10 fördelar med basilika (tulsi)

Enligt en artikel publicerad i Alternative and Complementary Therapies kan den tredje, 4-allyl-1-O-beta-D-glucopyranosyl-2-hydroxybenzen, också sänka stressparametrar i laboratoriestudier.

För att använda helig basilika mot ångest tyder forskningen på att det kan hjälpa till att hantera symptomen om man tar extrakt av helig basilikablad två gånger dagligen efter måltiderna. Du kan också prova att dricka tulsi-te eller tillsätta tulsi till dina måltider.

Ökar helig basilika testosteron? Även om vissa spekulerar i att det kan öka testosteronproduktionen, kanske genom att eventuellt minska stress och stödja sköldkörtel/binjurefunktion, finns det inte mycket bevis som visar att det har denna effekt.

Viss preliminär forskning på djur visar faktiskt att den förening som kallas ursolsyra och som finns i helig basilika kan minska fertiliteten genom att skada spermier. Därför kan den eventuellt användas som ett effektivt preventivmedel för män, även om den inte används för detta ändamål medicinskt för närvarande.

5. Lindrar feber

Helig basilika stöder immunfunktionen och rekommenderas ofta som en naturlig febernedsättare, särskilt av utövare av ayurvedisk medicin. Heliga basilikablad anses fungera som antibiotiska, bakteriedödande och desinficerande medel, vilket innebär att de kan skydda oss från bakterier och virus.

När vi har feber är det ett bevis på att våra kroppar kämpar mot infektioner. Därför kan tulsi med sina infektionsbekämpande egenskaper hjälpa till att bekämpa feber.

6. Hjälper till att förbättra andningsstörningar

Heliga basilika fördelar innehåller föreningar inklusive camphen, eugenol och cineol, som hjälper till att ge lindring av trängsel och andra symtom på andningsstörningar.

Vetenskapliga studier har bekräftat att denna ört har imponerande antiastmatiska egenskaper och kan göra andningen lättare, vilket är anledningen till att den är en vanligt rekommenderad ört för luftvägsproblem i ayurvedisk medicin.

7. Bra källa till K-vitamin

En kopp tulsiblad innehåller mer än det dagliga rekommenderade värdet av K-vitamin, vilket gör det till en perfekt källa för att förebygga K-vitaminbrist. K-vitamin kan vara fördelaktigt för din bentäthet, matsmältningshälsa med mera.

K-vitamin är ett viktigt fettlösligt vitamin som spelar en viktig roll för benhälsa och hjärthälsa. Det är ett av de viktigaste vitaminerna som är involverade i benmineralisering och blodkoagulering, och det bidrar också till att upprätthålla kognitiv funktion, en hälsosam ämnesomsättning och cellulär hälsa.

Djurstudier som publicerats i Alternative Medicine Review visar också att Ocimum tenuiflorum/Ocimum sanctum har hjärtskyddande egenskaper. Med andra ord verkar den stödja hjärtfunktionen, bland annat genom att upprätthålla friska artärer och cirkulation.

8. Stödjer tandvård och munhälsa

Tulsi kan bekämpa bakterier i munnen som kan leda till tandproblem, såsom håligheter, plack, tandsten och dålig andedräkt.

Den fungerar som en naturlig munfräschare och rengöringsmedel eftersom föreningar som finns i bladen stödjer en hälsosam oral mikrobiom, bland annat genom att döda bakterier och bakterier som gömmer sig i munnen. Att använda en örtbaserad munskölj som innehåller basilikabladsextrakt två gånger dagligen verkar bidra till att minska plack och risken för att utveckla gingivit.

Tulsi kan också minska sår i munnen, och in vitro-studier visar att den kan stoppa tillväxten av cancerceller i munnen. För naturlig tandvård kan du prova att tillsätta en droppe eterisk tulsiolja i din tandkräm eller dricka en kopp tulsi-te varje dag.

9. Kan lindra huvudvärk

Utövare av ayurveda rekommenderar helig basilika som ett naturligt huvudvärksmedel som kan hjälpa till att lindra migränsmärta.

Forskning tyder på att detta beror på dess förmåga att lindra inflammation, tryck i bihålorna och muskelspänningar genom att bekämpa effekter av stress. Prova att sprida eterisk olja av helig basilika eller göra tulsi-te för att minska huvudvärkssymptomen.

10. Stödjer ögons hälsa

Våra ögon är känsliga för virus-, bakterie- och svampinfektioner som kan vara mycket farliga. Tulsi är vanligt förskrivet i ayurveda för att bekämpa konjunktivit – även allmänt känt som rosa ögon – tack vare dess antiinflammatoriska och lugnande egenskaper.

Den kan också hjälpa till att förebygga en rad ögonproblem, inklusive grå starr. Enligt dr S.K. Gupta från All India Institute of Medical Sciences hjälper topisk administrering av en örtblandning av ögondroppar som innehåller extrakt av gurkmeja och helig basilika till att motverka oxidativ stress och bildning av olösligt protein som leder till grå starr.

Risker och biverkningar

Vilka är biverkningarna av helig basilika? Forskare har funnit att helig basilika i allmänhet är säker vid regelbunden konsumtion och topisk användning.

Heliga basilika-biverkningar kan dock ibland inkludera illamående, kräkningar, matsmältningsbesvär och förändringar i vissa hormoner vid användning under en längre tid.

Gör helig basilika dig sömnig? Även om det kan hjälpa dig att känna dig lugnare är det inte ett lugnande medel och bör inte orsaka sömnighet.

För att vara säker rekommenderas det generellt att använda denna ört i ungefär sex veckor eller mindre innan man tar en paus.

En notering att tänka på är att tulsi kan bromsa blodkoagulationen, så att ta tulsi tillsammans med mediciner som också bromsar koagulationen kan öka risken för blåmärken och blödningar. Några läkemedel som bromsar blodkoagulationen är aspirin, klopidogrel, dalteparin, enoxaparin, heparin, ticlopidin och warfarin.

På grund av dess påverkan på blodkoagulationen bör du sluta använda helig basilika två veckor före en planerad operation.

Helig basilika kan orsaka problem under graviditet eller amning, så du bör undvika att använda den under dessa tider om du inte arbetar med en läkare.

Adaptogener är en unik klass av helande växter, inklusive vissa livsmedel och örter. Idag konsumeras de oftast som kosttillskott och örtprodukter, till exempel kapslar, pulver och tinkturer.

Deras huvudsakliga syfte är att hjälpa till att balansera, återställa och skydda kroppen. De används som en del av en “fytoterapeutisk” metod för att läka, vilket innebär att man använder växter för deras terapeutiska förmåga.

Enligt naturopaten Edward Wallace har en adaptogen ingen specifik verkan. Den hjälper dig att reagera på varje påverkan eller stressfaktor och normaliserar dina fysiologiska funktioner.

Termen adaptogena örter eller ämnen registrerades för första gången 1947 av N.V. Lazarev, en rysk forskare, som använde den för att beskriva denna ospecifika effekt som ökar kroppens motståndskraft mot stress. Adaptogener, som 1958 definierades av två andra ryska forskare, “måste vara ofarliga och orsaka minimala störningar i en organisms fysiologiska funktioner, måste ha en ospecifik verkan och vanligtvis [ha] en normaliserande verkan oberoende av riktningen på det patologiska tillståndet”.

Denna effekt har observerats i djurstudier, där man funnit att olika adaptogener har förmågan att skapa denna allmänt ökade tolerans mot stress.

Hur de fungerar

Fungerar adaptogener verkligen? Forskning tyder på att de faktiskt är ganska bra på att främja vilsam sömn, öka energin under dagen och hjälpa till med saker som idrottsprestation, återhämtning och koncentration när man är på jobbet eller i skolan.

Precis som namnet antyder hjälper adaptogener dig att anpassa dig till olika former av stress. Ett annat sätt att beskriva hur de fungerar är att de “normaliserar” många av kroppens processer och hjälper till att hålla kroppen i homeostas.

Ett sätt som de gör detta är genom att interagera med HPA-axeln (hypotalamus-hypofys-binjureaxeln), som styr frisättningen av många hormoner. Ett sådant hormon är kortisol, ett primärt “stresshormon” som också bidrar till symtom i samband med åldrande.

När kortisolnivåerna stiger upplever du “kamp eller flykt”-reaktionen, som stimulerar ditt sympatiska nervsystem och dina binjurar.

Människor som upplever kamp- eller flyktresponsen regelbundet, många gånger om dagen, kan uppleva ett tillstånd av konstant stress, vilket kan sätta press på binjurarna, belasta matsmältningskanalen och orsaka ett antal problem som trötthet, viktökning, låg libido och akne.

Några personer som löper störst risk att drabbas av binjureproblem är t.ex:

– unga föräldrar

– Universitetsstudenter

– primära vårdgivare, som sjuksköterskor eller familjemedlemmar som tar hand om sjuka släktingar eller patienter.

Adaptogener är i huvudsak en buffert mot skadliga effekter av stress och får oss att känna oss mer motståndskraftiga och allmänt sett friskare.

Leave a Comment

Scroll to Top