Dong Quai: en kinesisk ört för depression

Dong Quai

Angelica sinensis, även känd som dong quai eller kvinnlig ginseng, är en typ av ört som tillhör växtfamiljen Apiaceae. Till denna växtgrupp hör även persilja, morötter, selleri och koriander.

amazon disclaimer e1710161888602 Dong Quai: en kinesisk ört för depression

Dong quai trivs i svalare temperaturer och finns vanligtvis i bergsområden i Kina, Japan och Korea.

Denna växt har varit en viktig ingrediens i kinesisk medicin i århundraden och har historiskt sett använts för allt från att lindra depression till förstoppning. Idag används den oftast för att hjälpa till att balansera hormoner och minska symtom på klimakteriet.

Många av de hälsofrämjande egenskaperna hos denna angelica ört kommer från förekomsten av kumarin, en naturligt förekommande förening som finns i många växter. Den innehåller också andra nyttiga växtföreningar som ferulasyra och fytosteroler.

Dong quai-roten bryggs ofta till ett välsmakande örtte. Den har en stark, bitter smak som liknar anis.

Dessutom finns det kosttillskott som angelikarot eller dong quai-extrakt för att få en extra dos av fördelar i din dag.

Historia

Dong quai har använts i Kina i tusentals år för att hjälpa till att balansera hormoner, minska PMS-symptom och öka libido.

Intressant nog antyder namnet på denna ört till och med dess positiva effekt på sexuell hälsa. På kinesiska betyder dong quai förmodligen “mannen återvänder tillbaka till sin fru”.

Dong quai har också använts i indiansk, ayurvedisk och Kampo-medicin som ett naturligt botemedel för tillstånd som anemi, hjärtsjukdomar och högt blodsocker.

Numera är denna angelica ört ett vanligt naturläkemedel runt om i världen som används för att behandla allt från depression till klimakteriebesvär.

Även om det krävs mer forskning för att upptäcka dess fulla potential som medicinalväxt har den av vissa förespråkats som en behandling mot menstruationskramper, håravfall och vissa hudproblem.

Fördelar med Dong Quai

1. Stärker benen

Osteoporos är ett tillstånd som kännetecknas av svaga, sköra ben och en ökad risk för brott och frakturer. Även om detta tillstånd kan drabba vem som helst är äldre kvinnor mest utsatta.

Detta beror på att klimakteriet orsakar en minskning av östrogennivåerna, ett viktigt hormon som reglerar både benbildning och nedbrytning av benceller.

Förutom att behandla några av de mest uppenbara symptomen på klimakteriet, som t.ex. värmevallningar, kan dong quai också vara användbart för att förebygga benförlust till följd av klimakteriet.

Viss forskning visar att det kan bidra till att förebygga osteoporos genom att bygga upp och stärka skelettet. En studie visade att behandling av benceller med dong quai-extrakt ökade bencellsbildningen.

En annan djurstudie från Korea visade att behandling av råttor med dong quai-extrakt bidrog till att bevara benmineraltätheten.

Förutom dong quai kan du hjälpa till att bygga upp dina ben genom att äta mycket kalciumrik mat, utöva regelbunden fysisk aktivitet och spendera några minuter utomhus varje dag för att få din dos D-vitamin.

2. Kan minska blodsockret

Högt blodsocker kan leda till symtom som frekvent urinering, koncentrationssvårigheter, ökad törst och viktminskning.

Studier har visat att dong quai har en blodsockersänkande effekt och kan bidra till att främja normala blodsockernivåer för att förhindra negativa biverkningar.

En studie i tidskriften Food & Function visade att om man gav möss dong quai i fyra veckor minskade både blodsockernivåerna och insulinresistensen.

Insulin är ett hormon som ansvarar för transporten av socker från blodet till cellerna. När insulinnivåerna förblir förhöjda under långa perioder kan det leda till insulinresistens. Detta leder till att kroppen slutar reagera normalt på insulin, vilket resulterar i en ansamling av socker i blodet.

En annan studie från 2016 bekräftade också dessa fördelar för blodsockret och visade att administrering av dong quai-extrakt till råttor som åt en fettrik kost hjälpte till att sänka blodsockernivåerna.

Att äta mycket fibrer, hålla sig välhydrerad och hålla kolhydratintaget under kontroll är bara några andra sätt att hålla blodsockernivån i schack.

3. Kan främja hjärthälsa

Hjärtsjukdomar är den främsta dödsorsaken i USA. Kranskärlssjukdom är den vanligaste typen av hjärtsjukdom och orsakas vanligtvis av att plack och kolesterol samlas i artärerna, vilket gör att de blir trånga och hårda.

Att sänka kolesterolnivåerna är ett effektivt sätt att minska risken för hjärtsjukdomar och främja en bättre hjärthälsa.

En djurstudie visade att behandling av möss med dong quai i fyra veckor minskade nivåerna av totalt kolesterol och triglycerider.

En annan studie visade att en kombination av dong quai och huang qi, en annan medicinalväxt, minskade triglyceriderna, det totala kolesterolet och det dåliga LDL-kolesterolet hos råttor.

Annan forskning har till och med visat att dong quai kan vara fördelaktigt för personer med högt blodtryck, en annan riskfaktor för hjärtsjukdomar.

För att öka fördelarna med dong quai för hjärtat ännu mer, kom ihåg att äta en balanserad kost och integrera regelbunden motion i din dagliga rutin.

4. Minskar inflammation

Vid skador eller infektioner startar kroppen ofta ett immunsvar för att hjälpa till att bekämpa främmande organismer. Inflammation är en del av denna normala immunreaktion. Kronisk inflammation ligger dock till grund för de flesta sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar, diabetes och cancer.

Vissa studier har visat att dong quai har kraftfulla egenskaper som kan bidra till att minska inflammation och minska risken för kroniska sjukdomar.

En teströrsstudie som publicerades i Inflammation visade att dong quai-extrakt effektivt minskade nivåerna av flera olika inflammatoriska markörer.

En annan studie undersökte effekterna av dong quai-extrakt på råttor och fann att dong quai avsevärt minskade inflammation orsakad av ryggmärgsskador.

Förutom dong quai kan en hälsosam kost full av livsmedel med hög antioxidanthalt, som frukt och grönsaker, också hjälpa till att lindra inflammation och ha en stor inverkan på din hälsa.

5. Lindrar symptomen på klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig minskning av mängden hormoner som produceras av äggstockarna när kvinnor åldras. Det är typiskt för kvinnor i slutet av 40- och början av 50-årsåldern att drabbas av klimakteriet.

Biverkningar av klimakteriet kan vara värmevallningar, nattliga svettningar, håravfall, humörförändringar och ökad risk för benskörhet.

För att lindra symptomen vänder sig många kvinnor till hormonersättningsterapi, en typ av behandling som ger samma syntetiska hormoner som finns i p-piller. Dessa mediciner kan dock komma med sina egna biverkningar och risker.

Dong quai har en lång historia som ett naturligt alternativ för att hjälpa till att lindra symtom på klimakteriet.

Enligt en italiensk studie kan dong quai ha en östrogen effekt och kan hjälpa till att reglera hormonnivåerna och lindra symptomen i klimakteriet utan användning av syntetiska kemikalier.

En annan studie visade att en blandning av dong quai och tysk kamomill kunde minska frekvensen och intensiteten av värmevallningar med upp till 96 procent.

Att minska stress, sova mer och komplettera med andra naturläkemedel för klimakteriet, som svart kohos eller kasterbär, kan också ge lindring av klimakteriesymptomen.

Dong Quai

6. Kan hjälpa till att behandla depression

Vissa studier har visat att dong quai kan ha en antidepressiv effekt och kan ha en positiv inverkan på ditt humör.

I en djurstudie från 2016 framkallades depression hos råttor genom att utsätta dem för mild stress. Råttorna fick då minskad aptit och ökad fysisk inaktivitet. Intressant nog förändrade behandling med dong quai-extrakt aktiviteten hos ett protein i hjärnan som är kopplat till depression och vände eller minskade dessa depressiva beteenden.

En annan djurstudie visade liknande resultat och visade att ett örtpreparat som innehöll dong quai hade tydliga antidepressiva egenskaper.

När dong quai används ensamt eller i kombination med traditionella behandlingar och naturläkemedel kan den hjälpa till att minska symptomen på depression.

dong quai

Biverkningar och försiktighetsåtgärder

Dong quai innehåller kumarin, en av huvudingredienserna i blodförtunnande läkemedel som Warfarin. Om du tar Warfarin eller en annan blodförtunnande medicin kan dong quai öka risken för blödning.

Du bör också vara försiktig med att kombinera dong quai med andra naturliga blodförtunnande medel, såsom ingefära, gingko eller vitlök. Att ta dong quai tillsammans med dessa föreningar kan öka risken för blödningar eller blåmärken.

För dem som är gravida eller planerar att bli gravida är det inte tillrådligt att ta dong quai och det kan öka risken för missfall. Det bör inte heller tas av dem som ammar, tar orala p-piller eller använder hormonersättningsterapi.

Dessutom kan vissa personer vara allergiska eller känsliga för dong quai. Om du är känslig för andra växter i samma familj som selleri, anis, dill eller koriander bör du inte använda dong quai.

Biverkningar av dong quai är sällsynta, men kan inkludera andningssvårigheter, uppblåsthet, aptitlöshet, illamående, kräkningar eller svaghet. Om du upplever dessa eller andra symtom ska du omedelbart avbryta användningen och tala med din läkare.

Leave a Comment

Scroll to Top