Är gurkmeja bra för viktminskning

Är gurkmeja bra för viktminskning
Glimja.com Vitaminer.nu Greatlife.se Lifebutiken.se Är gurkmeja bra för viktminskning

Gurkmeja toppar förmodligen listan över de mest populära kryddorna för att öka den allmänna hälsan och immuniteten. Du kan se gurkmeja-latte som tar plats med en god gammal cappuccino på kaféernas menyer och gurkmeja-piller på apoteken som lovar att hjälpa till att höja immunitetsnivåerna. Det guldfärgade pulvret är en urgammal krydda som används i curryrätter och ayurvediska läkemedel som antiinflammatoriskt medel. Men är gurkmeja bra för viktminskning? Forskningsstudier säger att det skulle kunna vara så.

Är gurkmeja bra för viktminskning?

Gurkmeja innehåller bioaktiva föreningar som kallas curcuminoider, varav den mest aktiva är curcumin. Kurkumin är en polyfenol som är ansvarig för gurkmejans ljusgula färg. Enligt studier kan curcumin hjälpa till att hantera flera inflammatoriska tillstånd, metaboliskt syndrom, artrit, ångest och hyperlipidemi. Ny forskning visar att curcumin också kan hjälpa till att underlätta viktminskning.

Kan hjälpa till att gå ner i vikt

Gurkmejans antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper, främst tack vare dess förening curcumin, är ansvariga för viktnedgången. Flera djurstudier har visat att curcumin kan begränsa viktökning och förbättra insulinkänsligheten. När kroppen är känslig för insulin kan den använda glukos lätt som energi för kroppsfunktioner och lagra glukos som glykogen i våra muskler och lever för senare användning. [4] [5]

Kan minska kronisk inflammation

Är gurkmeja bra för viktminskning

En rapport från 2013 om “Curcumin and Obesity” visar att polyfenolen dämpar kronisk inflammation i kroppsfettvävnad. Dessa kroniska inflammationsproblem finns vanligtvis hos personer som är feta eller överviktiga. [6]

Curcumin & Piperine kan minska kroppsfett

Piperin, en aktiv ingrediens i svartpeppar, kan öka absorptionen av curcumin med nästan 2 000 procent, och när de kombineras kan de hjälpa till med viktminskning. En djurstudie från 2015 visade att en kombination av curcumin och piperin kan öka kroppsfettförlusten och undertrycka inflammationsmarkörer som orsakas av en fettrik kost. Därför kanske gurkmeja och svartpeppar är en bra kombination för viktminskning. [7] [8] [9]

Även om dessa studier visar lovande resultat som kopplar kurkumin, eller gurkmeja, till kroppsvikt, krävs det studier på människor för att fullt ut förstå dess effekter på viktnedgång. Kurkumin har också visat uppmuntrande resultat när det gäller att hjälpa till att återhämta sig från muskelömhet i samband med träning, vilket förbättrar idrottsprestationen.

Hur mycket gurkmeja ska jag ta dagligen för viktminskning?

Det finns ingen officiell rekommendation för hur mycket gurkmeja du kan ta dagligen och särskilt för viktminskning. Gurkmeja kan ha negativa effekter på vissa personer, till exempel illamående och hudirritationer. För detaljerad information kan du läsa 5 Gurkmeja (Curcumin) biverkningar. Kurkumin finns som kapslar och anses vara USDA-säker. Enligt Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) är det säkert att ha ett intag av 1,4 mg kurkumin per pund kroppsvikt under en dag. [10] [11] [12]

Innan du lägger till ett kosttillskott i din dagliga kosthållning är det lämpligt att rådgöra med din läkare. De flesta kapslar har detaljerade instruktioner om hur de ska tas och det är bäst att följa dem. Curcumin är fettlösligt och det kan absorberas bättre när det konsumeras med fett. Du kan kombinera med kokosolja, olivolja eller till och med något annat fett som verkar lämpligt för dig.f

Gurkmeja mjölk för viktminskning

Gurkmeja, som är en viktig ingrediens i det indiska köket, tillsätts ofta i curries och dals (linsbaserade rätter). Den tillsätts också i varm mjölk och dricks som en varm dryck som ett huskurage mot snuva. Om du vill veta mer om fördelarna med gurkmejselmjölk kan du läsa 7 otroliga fördelar med gurkmejselmjölk (gyllene mjölk).

rawpowder-eko-gurkmejapulver
1
Rawpowders gurkmeja 
85 kr

Rawpowders gurkmeja torkas och mals utan extrahering av de essentiella oljorna. Oljorna bevaras i pulvret. Pulvret har en fräsch doft och smak, är naturligt och utan tillsatser.

ALIVE FOODS RAW EKOLOGISK GURKMEJA 150 GRAM
2Vi gillar
ALIVE FOODS RAW EKOLOGISK GURKMEJA 150 GRAM
65 kr

Ekologisk Gurkmeja i pulverform. För matlagning eller att ha direkt i smoothien.

Även om det är gurkmejan i mjölken som kan hjälpa till med viktminskning tack vare de hälsofördelar som nämns ovan, finns det några tips för att se till att din gurkmejsmjölk är effektiv som en dryck för viktminskning.

  • Undvik att tillsätta för många sötningsmedel i din gurkmejselmjölk, t.ex. jaggery, socker eller honung, eftersom de alla ligger högt på det glykemiska indexet och leder till en sockertopp.
  • Gurkmeja-latte som köps på caféer kan vara fulla av oräknade kalorier, t.ex. sötningsmedel och grädde.
  • Om du försöker gå ner i vikt är det bättre att använda skummjölk i stället för fet mjölk. Du kan också späda ut drycken med vatten för att minska kalorierna.
  • Försök att kombinera gurkmeja med krossad svartpeppar och ingefära eftersom de har en hög termogen effekt på kroppen.

Leave a Comment

Scroll to Top