Absolut de 10 bästa livsmedel för hypertyreos symptomer

Symtom på hypertyreos
Glima Absolut de 10 bästa livsmedel för hypertyreos symptomer

Känner du till skillnaden mellan hypertyreos och hypotyreos? Hypertyreos uppstår när sköldkörteln blir överaktiv. Hypotyreos innebär att sköldkörteln är underaktiv. Båda tillstånden kan orsaka en kaskad av problem, för när sköldkörteln inte fungerar som den ska kan det sätta många andra vitala funktioner i kroppen ur spel.

Läkare ser hypertyreos hos både män och kvinnor, men detta hälsoproblem förekommer oftast hos kvinnor mellan 20 och 40 år.  Hypertyreos hos barn är också möjligt. Men det slutar inte där – det är faktiskt ett tillstånd som även kan drabba våra husdjur, där fall av hypertyreos hos katter är vanligare än hos hundar.

Tror du att din sköldkörtel fungerar som den ska? Många gånger är det så att sköldkörtelproblem inte åtgärdas, särskilt i fall av subklinisk hypertyreos eller hypotyreos. Är en överaktiv sköldkörtel allvarligt?

Det är viktigt att känna till vanliga tecken på hypertyreos, eller en överaktiv sköldkörtel, för om den inte behandlas är det ett hälsotillstånd som kan orsaka ännu mer att oroa sig för, inklusive allvarliga hjärtproblem.

Läs: Fördelar med Ashwagandha för hjärnan, sköldkörteln och musklerna

Vad är hypertyreos?

Hypertyreos är helt enkelt en överaktivitet i sköldkörteln. Sköldkörteln är en liten, fjärilsformad körtel som ligger vid basen av halsen. Denna körtel må vara liten, men den har en otrolig inverkan på din hälsa. Till att börja med reglerar sköldkörtelhormoner som produceras av körteln varje aspekt av din ämnesomsättning, från näringsförbrukning till kontroll av kroppstemperaturen och hjärtfrekvens.

Sköldkörteln producerar två huvudsakliga hormoner, tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), och dessa två hormoner påverkar alla celler i kroppen.

Vad gör en överaktiv sköldkörtel med din kropp? Det innebär att din sköldkörtel tillverkar och frisätter fler hormoner än din kropp behöver, vilket kan orsaka en mängd olika obehagliga symptom.

Symtom på hypertyreos

Det finns många möjliga tecken och symtom på hypertyreos, bland annat:

 • Oavsiktlig viktnedgång, även om din aptit och ditt matintag är oförändrat eller ökar.
 • Snabb hjärtslag (takykardi) – vanligtvis mer än 100 slag per minut.
 • Oregelbunden hjärtslag (arytmi)
 • Hjärtklappning
 • Ökad aptit
 • Nervositet, ångest och irritabilitet
 • Tremor – vanligen en fin darrning i händer och fingrar.
 • Svettning
 • Förändringar i menstruationsmönster (ett av de specifika symtomen på hypertyreos hos kvinnor).
 • Ökad känslighet för värme
 • Förändringar i tarmmönster, särskilt mer frekventa tarmrörelser.
 • En förstorad sköldkörtel (struma), som kan uppträda som en svullnad vid basen av halsen.
 • Trötthet och muskelsvaghet
 • Svårigheter att sova
 • Hudförtunning
 • Fint, sprött hår

Det är vanligare att äldre vuxna saknar symtom eller har subtila symtom. Subtila symtom kan vara intolerans mot värme, ökad hjärtfrekvens eller en tendens att känna sig trött under vardagliga aktiviteter.

Orsaker

Vad orsakar hypertyreos? Den vanligaste orsaken och typen av hypertyreos är den autoimmuna sjukdomen Graves sjukdom. Man uppskattar att cirka 85 procent av hypertyreos kommer i form av Graves sjukdom.

Vid denna sjukdom bildar kroppen en antikropp (ett protein som kroppen producerar för att skydda sig mot ett virus eller en bakterie) som kallas sköldkörtelstimulerande immunglobulin (TSI) och som gör att sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon. Graves sjukdom är ärftlig och ses oftare hos kvinnor än hos män.

En annan orsak till en överaktiv sköldkörtel är sköldkörtelknölar, som är knölar (som kan vara icke-cancerösa eller cancerösa) i sköldkörteln som orsakar en överproduktion av sköldkörtelhormoner.

Sköldkörtelinflammation, eller inflammation i sköldkörteln, är en annan möjlig orsak till hypertyreos. Sköldkörtelinflammation är vanligen resultatet av en infektion eller ett fel i immunförsvaret som gör att sköldkörteln läcker överskott av hormoner. Det kan också uppstå efter en förlossning (det kallas då postpartumthyreoidit) eller om man tar läkemedlen interferon och amiodaron.

En annan möjlig orsak är överkonsumtion av jod, vanligtvis från kosttillskott eller läkemedel som innehåller jod, vilket faktiskt kan orsaka en struma och förvärra sköldkörtelproblem.

Andra bidragande faktorer eller orsaker till hypertyreos kan vara:

 • Läckande tarmsyndrom
 • Toxicitet
 • Hormonella obalanser
 • Livsmedelsallergier
Vad är hypertyreos?
Diagnos

Hypertyreos är känd för att efterlikna andra hälsoproblem, vilket kan göra det svårt för din läkare att ställa diagnos.

För att ställa en diagnos kommer din vårdgivare troligen att utföra en fysisk undersökning och blodprov för att ta reda på dina hormonnivåer, inklusive sköldkörtelstimulerande hormon (TSH).

Vad är TSH-nivån för hypertyreos? TSH-nivåer vid hypertyreos är vanligtvis lägre än normalt, medan nivåerna av sköldkörtelhormonerna T3 och T4 är högre än normalt.

Din läkare kan också begära en sköldkörtelskanning för att undersöka sköldkörtelns form och för att se om det finns några knölar.

Konventionell behandling

Det finns många olika former av konventionell behandling av hypertyreos. Konventionella behandlingar omfattar följande:

 • Mediciner mot hypertyreos (även kallade antisköldkörtelmediciner) som methimazol (Tapazol) eller propylthioracil (PTU), som hindrar sköldkörteln från att bilda hormoner.
 • Radioaktivt jod som tas genom munnen. De överaktiva sköldkörtelcellerna absorberar det radioaktiva jodet som skadar och krymper cellerna, vilket leder till sänkta hormonnivåer. Denna form av behandling förstör vanligtvis sköldkörteln permanent, vilket gör att patienterna måste ta sköldkörtelhormonläkemedel under resten av livet.
 • Betablockerare, som är läkemedel som blockerar sköldkörtelhormonernas verkan. Betablockerare ändrar inte nivåerna av sköldkörtelhormoner, men de sägs hjälpa till att kontrollera symtom på överaktiv sköldkörtel som snabb hjärtrytm, nervositet och skakighet.
 • Thyroidectomi, vilket är en operation för att ta bort sköldkörteln. Efter operationen måste patienten ta sköldkörteltillskott för att hålla hormonnivåerna normala.

Livsmedel för hypertyreos

1. Livsmedel att äta

När det gäller förbättringar av sköldkörtelfunktionen är det bästa sättet att börja med att förbättra din kost med dessa nyttiga livsmedel:

 • Fullvärdig mat: I allmänhet vill du att din kost ska bestå av helhetslivsmedel som färska grönsaker, frukt och magert protein, snarare än bearbetade livsmedel.
 • Gröna juicer: Färska gröna juicer från näringsrika grönsaker som grönkål, spenat och spirulina kan bidra till att ge viktiga näringsämnen.
 • Antiinflammatoriska örter: Många örter som basilika, rosmarin och oregano kan vara antiinflammatoriska och bidra till att förbättra sköldkörtelfunktionen.
 • Benbuljong: Benbuljong stöder avgiftning och hjälper till att läka läckande tarmproblem som kan förvärra hypertyreos.
nordic kings supplements benbuljong front Absolut de 10 bästa livsmedel för hypertyreos symptomer
1Vi gillar
Benbuljong Premium – EKO (kollagen)
615 kr

Ekologisk Benbuljong Premium är gjord på de absolut finaste råvarorna från Svenska KRAV-certifierade nötdjur.

2. Livsmedel att undvika

 • Livsmedel med hög jodhalt: Jodrika livsmedel som tång, dulse och andra typer av alger bör undvikas. Det rekommenderas också allmänt att man undviker andra källor till jod, såsom jodat salt, skaldjur, multivitaminer som innehåller jod samt många konventionella hostmediciner.
 • Konventionella mejerier: Personer med sköldkörtelproblem kan ha nytta av en A1-kaseinfri kost, eftersom detta protein som finns i mejeriprodukter har kopplats till ökad inflammation i sköldkörteln och matsmältningskanalen.
 • Gluten: En glutenfri kost kan vara bra för personer med sköldkörtelproblem. Forskning har visat att en glutenfri kost kan hjälpa till vid autoimmuna sköldkörtelsjukdomar.
 • Konstgjorda aromer eller färgämnen: Dessa kan påverka sköldkörtelfunktionen negativt, och det är därför bäst att undvika dem.
 • Socker: Nu vet du säkert att socker är dåligt för dig. Det undertrycker immunfunktionen och bidrar till autoimmuna sjukdomar.
 • Förpackade och bearbetade livsmedel: Dessa varor har kopplats till ökad tarmpermeabilitet (läckande tarm) och förekomsten av autoimmuna sjukdomar (Graves sjukdom är en autoimmun sjukdom).

Det är generellt sett en bra idé att eliminera alla misstänkta födoämnesallergener, såsom mejeriprodukter, gluten, soja, majs, konserveringsmedel och kemiska livsmedelstillsatser, eftersom en födoämnesallergi kan bidra till problem med sköldkörteln. Du kanske vill överväga att testa dig för matallergier om du inte redan har gjort det.

Naturliga botemedel

1. Rödklint

Vissa källor rapporterar att björnloka, en medlem av myntafamiljen, kan fungera som ett sköldkörtelundertryckande medel och hjälpa till att minska symtomen på hypertyreos. Det rekommenderas att ta 2 mL tre gånger dagligen.

2. L-karnitin

Forskning visar att L-karnitin i vissa fall kan hjälpa till vid hypertyreos. L-karnitin är ett derivat av aminosyran lysin. Man tror att det kan bidra till att minska hypertyreos-symptomen genom att minska sköldkörtelaktiviteten. Det rekommenderas att ta 1 000 milligram två till fyra gånger dagligen.

3. Citronmeliss

Citronmeliss (Melissa officinalis) är en flerårig ört som tillhör myntafamiljen. Citronmeliss-extrakt är en behandlingsform som vissa naturläkare använder när de försöker reglera en överaktiv sköldkörtel. Forskning tyder på att citronmeliss-extrakt kan stoppa de komponenter som överaktiverar sköldkörteln från att binda till TSH-receptorn, särskilt hos patienter med Graves sjukdom.

Citronmeliss
1Vi gillar
VIMERGY CITRONMELISS
329 kr

Vimergy´s citronmeliss är ett ört kosttillskott som består citronmelissextrakt 10:1, glycerin och renat vatten.

Citronmeliss kan tas som ett extrakt. Rekommendationen är 2 ml tre gånger dagligen. Den kan också användas i teform för att hjälpa till att normalisera en överaktiv sköldkörtel. För att göra ett citronmeliss-te, dra två matskedar citronmeliss i en kopp kokande vatten, sila och låt det svalna innan du dricker det.

4. Motion och allmän stressreducering

Stress kan bidra till problem med sköldkörteln, så det är viktigt att regelbundet träna på avslappning, till exempel andningsövningar. Motion är ett annat bra sätt att avspänna, och det kan också bidra till att minska en överdriven aptit och öka energinivåerna.

5. Eteriska oljor för hypertyreos

Vissa eteriska oljor som frankincense kan hjälpa till med sköldkörtelproblem, särskilt när inflammation är orsaken – eftersom oljan är välkänd för sina antiinflammatoriska egenskaper. En studie som publicerades i European Journal of Immunology visar hur boswellicsyrorna i frankincense kan bidra till att minska Th17-cytokiner, som är förhöjda hos patienter med autoimmuna sköldkörtelsjukdomar.

Komplikationer och försiktighetsåtgärder

Vad händer om hypertyreos inte behandlas? Om den inte behandlas kan den orsaka allvarliga hälsoproblem som rör hjärta, ben, muskler, menstruationscykel och fertilitet.

Hypertyreos gör att kroppen är i ett konstant överdrivet tillstånd, vilket verkligen kan påverka hjärtat. Några möjliga hjärtrelaterade komplikationer till följd av okontrollerad hypertyreos är bland annat:

 • Hypertoni
 • Arytmi (onormal hjärtrytm, t.ex. förmaksflimmer)
 • Hjärtdilatation (ökning av storleken på hjärtats hålrum, vilket faktiskt gör hjärtmuskeln tunnare).
 • Hjärtsvikt
 • Plötsligt hjärtstillestånd

Studier har också kopplat hypertyreos till en ökad risk för osteoporos, eftersom detta sköldkörteltillstånd är känt för att orsaka en förlust av benmineraltäthet.

Hypertyreos och graviditet är en mycket problematisk kombination. Obehandlad hypertyreos under graviditeten kan orsaka för tidig födsel, låg födelsevikt, preeklampsi eller till och med missfall.

Om du misstänker att du har tecken på en överaktiv sköldkörtel är det mycket viktigt att du genast går till din läkare och får dina sköldkörtelhormonnivåer testade. Kontrollera alltid med din vårdgivare innan du använder naturläkemedel mot hypertyreos.

Leave a Comment

Scroll to Top