Naturlig behandling av vattkoppor

Naturlig behandling av vattkoppor

Vattkoppor är mycket smittsamma och sprids lätt från person till person. Vattkoppor kan spridas även utan direktkontakt, eftersom viruset kan spridas genom luften via små andningsdroppar som andas in. Det kan också överföras genom direktkontakt med en smittad persons hudvätskor.

Symtomen från vattkoppor uppträder vanligtvis inom två till tre veckor efter att man kommit i kontakt med viruset. De vanligaste symtomen på vattkoppor är följande: (1)

 • Utveckling av ett rött hudutslag som vanligtvis kliar kraftigt och är obekvämt. Utslagen bildas vanligen i ansiktet, i hårbotten, på bröstet, på ryggen och, i mindre utsträckning, på armar och ben. Vanligtvis är ett vattkoppsutslag aktivt i ungefär fem dagar innan blåsorna fylls med vätska, spricker och sedan bildar skorv.
 • Feber som vanligtvis varar i mindre än fem dagar och som kan ge symtom som stel nacke, illamående, värk i kroppen osv.
 • Buksmärta och aptitlöshet.
 • Huvudvärk.
 • Trötthet, ohälsa (malaise) och slöhet.
 • Ibland torr hosta och ont i halsen.

I sällsynta fall får man vattkoppor mer än en gång, men i de allra flesta fall drabbas man bara en gång (oftast som barn).Vilka är de största riskfaktorerna för att få vattkoppor? Dessa är bland annat följande:

 • Man har aldrig haft vattkoppor tidigare, vilket innebär att man ännu inte är immun mot viruset.
 • Att ha nära kontakt med någon som är smittad eller nyligen har varit smittad (både barn och vuxna).
 • Arbeta i nära kontakt med barn, t.ex. på daghem eller i skolan.
 • Aldrig ha vaccinerats mot vattkoppor.
 • Att vara ett spädbarn eller en nyfödd vars mamma aldrig har haft vattkoppor eller vaccinet.
 • Att ha ett försvagat immunförsvar eller ta immunsupprimerande mediciner (t.ex. steroider), vilket kan inkludera cancerbehandlingar eller behandling för hiv.

Förebyggande och konventionell behandling av vattkoppor

Förebyggande är nyckeln när det gäller att skydda sig själv och sina barn mot vattkoppor. Det vanligaste sättet att få vattkoppor är genom direktkontakt med en annan infekterad persons hud, t.ex. genom exponering för vätskor som läcker från vattkoppsblåsor. Undvik om möjligt direktkontakt med någon som har ett aktivt fall av vattkoppor.

Om ett barn eller en vuxen med vattkoppor i övrigt är frisk rekommenderar de flesta läkare att man stannar hemma, vilar, eventuellt tar en receptfri smärtstillande medicin för att hantera symtomen och ger viruset tid att gå över. De allra flesta barn och vuxna som drabbas av vattkoppor kommer att övervinna viruset helt och hållet inom några veckor och får inga långsiktiga hälsoproblem till följd av detta. Men när någon har ett nedsatt immunförsvar – till exempel på grund av en annan sjukdom eller på grund av att man tar immunsupprimerande läkemedel – finns det vissa allvarliga komplikationer som kan orsakas av vattkoppor. (2)

Mediciner och behandling kan då behövas för att förebygga eller hantera komplikationer, till exempel:

 • Komplikationer i nervsystemet
 • Varicella-pneumoni
 • Inre infektion i organen
 • Hepatit
 • Missbildningar hos foster under utveckling när modern är infekterad.
 • Encefalit (inflammation i hjärnan)

Några av de mediciner för behandling av vattkoppor som läkare kan skriva ut är: (3)

 • Acyklovir (Zoviraz)
 • Immunglobulin intravenöst (IGIV)
 • Valaciklovir (Valtrex)
 • Famciclovir (Famvir)
 • Bromovinyl deoxyuridin (Brivudin)

Det finns också ett vaccin mot varicella-zoster. Om du väljer att vaccinera dig rekommenderar de flesta hälsovårdsmyndigheter att barn vaccineras mot vattkoppor vid 12-18 månaders ålder. Äldre barn, och även tonåringar och vuxna, kan också få vaccinet vid en senare ålder om de aldrig har haft viruset, särskilt om de tillhör en högriskgrupp. För personer över 13 år som aldrig har haft viruset och som vill få vaccinet behöver de mer än en dos (vanligtvis två) som sprids med fyra till åtta veckors mellanrum.

Det är dock viktigt att veta att vaccinet mot vattkoppor inte ger ett fullständigt skydd mot viruset. Vissa barn, och även vuxna, kommer fortfarande att utveckla symtom på vattkoppor som kan behandlas genom att vila, lugna huden och stödja immunförsvaret.

Vaccination mot varicella är faktiskt inte lika effektiv som den naturliga immunitet som utvecklas när man får viruset. (4) Dessutom är de flesta fall av vattkoppor bland annars friska barn inte allvarliga och läker utan större ingrepp.

Om du väljer att vaccinera dig är det viktigt att vara medveten om eventuella biverkningar så att du kan känna igen dem och kontakta din vårdgivare.

Tänk på att vattkoppsvaccinet inte är godkänt för gravida kvinnor, personer med vissa sjukdomar i immunförsvaret eller personer som är allergiska mot mikrober och antibiotika som används i vaccinet.

Naturlig behandling av vattkoppor

9 naturliga lösningar av vattkoppor

1. Klia inte på kliande hud

Detta är den första regeln för behandling av vattkoppor: Det bästa man kan göra när ett vattkoppsutslag läker är att låta knölarna, blåsorna och sårskorporna vara ifred och undvika att klia huden så mycket som möjligt. Om man plockar eller kliar på ett vattkoppsutslag kan det faktiskt förvärra utslaget, förlänga symtomen, potentiellt leda till en infektion och/eller bidra till ökad hudskorpa och ärrbildning. En del människor väljer att bära handskar över händerna eller sätta handskar på sina barn om de har utslag, för att undvika att omedvetet klia sig på huden när de sover.

2. Lugna inflammationen genom att använda ett kallt kompress

När huden kliar mycket, är svullen eller röd, applicera försiktigt en kall, fuktig kompress på huden under hela dagen som en grundläggande behandling mot vattkoppor. Använd ett naturligt tyg som bomull och undvik att lägga is eller hög värme direkt på huden.

3. Ta ett havregrynsbad

Du kan minska torrhet och klåda i samband med vattkoppor genom att hålla huden fuktig och utnyttja havregrynets naturliga hudvårdande egenskaper. Havregryn har många naturliga lugnande egenskaper och hjälper till att lindra alla typer av irritation i huden, inklusive kontaktdermatit och andra orsaker till klåda. (5)

Försök att ta ett varmt (men inte alltför varmt) bad en eller flera gånger om dagen och tillsätt okokta havregryn eller kolloidalt havregryn (finmalet havre som bildar ett pulver som kan användas för blötläggning) för att lindra klåda. (6) Läs anvisningar för att veta hur mycket kolloidalt havregryn som är bäst att använda. Blötlägg i badet i 10 till 15 minuter eller längre om du vill. Ett annat alternativ för behandling av vattkoppor är att applicera aktuella krämer eller lotioner med kolloidalt havregryn direkt på huden.

4. Applicera honung, bakpulver, vinäger eller antihistaminlösning på huden.

Bakpulver är en allmänt tillgänglig och billig ingrediens som är känd för att ha egenskaper som motverkar klåda och hjälper till att lugna hudinflammationer. Det kan hjälpa till att neutralisera syror som finns i huden och minska irritation på grund av utslag. Bakpulver kan appliceras i små mängder på kliande hud, men bör inte användas om huden är bruten, rå eller blöder.

Börja med att tillsätta ungefär en tesked bakpulver till en liten mängd varmt vatten, antingen för att skapa en pasta eller för att lösa upp bakpulveret, och dutta sedan över huden med en trasa. Låt lösningen stelna och torka. Det är bäst att testa en liten del av huden först för att se till att det inte bidrar till någon typ av smärtsam reaktion eller förvärrade symtom.

Äkta, rå honung är en annan ingrediens som är mycket bra för huden och hjälper till att lugna inflammation, minska risken för ärrbildning och främja snabbare läkning. (7) Köp färsk honung av hög kvalitet som inte har bearbetats och värmts upp till höga temperaturer, vilket garanterar att de aktiva ingredienserna är intakta. För att använda honung på ett vattkoppsutslag, stryk det infekterade hudområdet med ett tunt lager lätt uppvärmd honung och låt det sedan torka. Låt honungen dra in i huden i minst 15 minuter. Du kan göra detta två till tre gånger dagligen, förutom att tillsätta honung i smoothies eller teer för att stödja ditt immunförsvar.

En annan ingrediens som vissa anser vara effektiv för att minska klåda och svullnad i huden är rå äppelcidervinäger (ACV). Du kan antingen tillsätta ca 1 kopp ACV i ett bad, eller använda ca 2-3 matskedar blandat i ett glas vatten som du doppar en trasa i och sedan försiktigt applicerar på huden. Var bara försiktig så att du aldrig applicerar ACV på trasig hud eller öppna sår.

5. Använd Neem Oil & Jojoba Oil

Neemolja har många naturliga antivirala och antioxidativa egenskaper som hjälper till att lugna inflammerad och svullen hud. Den är känd för att hjälpa till att minska klåda, kluster av blåsor, smärta och ärrbildning i samband med många olika utslag, inklusive vattkoppor. (8) Azadirachtin är den mest aktiva komponenten som finns i neemolja, tillsammans med andra föreningar som fettsyror och E-vitamin. Och eftersom neemolja innehåller många antioxidanter, till exempel karotenoider och quercetin, är den fördelaktig för den allmänna hudhälsan även efter att ditt utslag har försvunnit.

För att använda neemolja som en naturlig behandling mot vattkoppor, kombinera ungefär ett halvt uns ren ekologisk neemolja med 8 uns ekologisk jojobaolja. Placera ingredienserna i en kosmetisk behållare eller liten kosmetisk flaska, blanda väl och applicera sedan generöst på det drabbade området på huden. Du kan använda lösningen på kliande hud ungefär två eller tre gånger om dagen. Ett annat alternativ, om du har möjlighet att hitta neemblad, är att mosa en handfull blad till en pasta med lite kokande vatten. Vänta cirka 10 minuter tills blandningen har svalnat och applicera den sedan på huden. Neemblad kan också tillsättas i bad, precis som eteriska oljor eller havregryn.

Tänk på att du inte bör använda oavslutad neemolja på huden eftersom den kan vara mycket stark, så kombinera den med en annan bärarolja. Det rekommenderas att du alltid provar en mycket liten mängd på en hudfläck först för att se till att du inte får någon negativ reaktion.

6. Applicera lugnande eteriska oljor

Eterisk olja av lavendel kan läggas till receptet med neem/jojoba ovan för att ytterligare lindra klåda och främja hudens läkning. Lavendelolja innehåller många aktiva ingredienser som lindrar svullnad, klåda, rodnad och obehag, plus att den kan hjälpa till att förebygga infektioner eller ärrbildning. Den har visat sig innehålla kemikalier som linalylacetat och linalool, som anses vara mycket milda föreningar med en lång historia av att på ett säkert sätt främja sårläkning och hudhälsa. (9)

7. Håll dig vätskeberikad och ät mjuka, blandade livsmedel.

Vissa personer med vattkoppor får feber, känner sig illamående eller kräks, blir uttorkade eller tappar aptiten. Du kan förebygga uttorkningssymptom genom att dricka vätska under hela dagen (särskilt mycket vanligt vatten eller örtte) och genom att äta hydratiserande livsmedel, särskilt frukt och grönsaker.

En mild kost är vanligtvis bäst för att förhindra illamående och kräkningar när du övervinner vattkoppor, så försök att undvika att äta alltför bearbetad, tung eller kryddig mat. Om du äter näringsrika, hälsosamma livsmedel stärker du ditt immunförsvar och ökar din förmåga att hjälpa till att bekämpa viruset snabbt. Så ät så mycket som möjligt mat som innehåller mycket C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin och alla sorters antioxidanter.

Om du får sår i munnen på grund av vattkoppor ska du äta mestadels mjuka, lättsmälta livsmedel som inte är så smärtsamma att svälja. Hjälpsamma livsmedel och drycker att äta medan du återhämtar dig från vattkoppor är t.ex:

 • benbuljong
 • puré av grönsaker
 • lätta soppor
 • fruktsmoothies
 • äppelmos
 • mosad sötpotatis
 • havregrynsgröt
 • yoghurt
 • kefir

8. Antivirala örter och kosttillskott

För att stärka ditt immunförsvar och stödja återhämtningen kan du ta följande antivirala örter och kosttillskott när du har vattkoppor: (10)

 • C-vitamin
 • Echinacea
 • Höstbär
 • Ringblomma
 • Vitlök
 • Astralagus rot

9. Ta en receptfri smärtstillande medicin om det behövs.

Om febern blir mycket hög eller om du får andra symptom som värk, huvudvärk eller stel nacke kan du ta en receptfri smärtstillande medicin för att lindra obehaget från vattkoppor. De säkraste alternativen är paracetamol eller ibuprofen. Men tänk på att du aldrig ska ta aspirin om du har vattkoppor (eller ge det till dina barn), eftersom detta är förknippat med allvarliga komplikationer, inklusive Reyes syndrom.

Naturliga smärtstillande medel som eterisk olja av pepparmint eller Epsom-salt i ett varmt bad kan lindra smärtor och svullnad. Om din hud känns väldigt inflammerad och kliande kan du också ta en receptfri antihistamin, till exempel difenhydramin (Benadryl). Dessutom kan du applicera en receptfri antihistaminlotion på kliande hudområden, till exempel kalaminlotion (den rosa lotion som vanligen används på myggbett).

Försiktighetsåtgärder vid behandling av vattkoppor

Som nämnts ovan är behandlingen av vattkoppor vanligtvis enkel och kräver normalt ingen medicinsk åtgärd. Det finns dock vissa omständigheter under vilka en person med vattkoppor bör få akut vård – till exempel om personen är gravid, ammar, har nedsatt immunförsvar eller är yngre än sex månader.

För att minska risken för komplikationer är det viktigt att besöka en läkare eller till och med akutmottagningen omedelbart om du märker något av följande allvarliga tecken och symtom i samband med komplikationer av vattkoppor:

 • Ett utslag som utvecklas till en infektion och blir mycket svullet, varmt, ömt eller smärtsamt.
 • Hög feber (högre än 102 F eller 38,9 C)
 • Neurologiska problem och förändringar
 • Svåra kräkningar, mycket stel nacke, yrsel, desorientering, snabb hjärtslag, andfåddhet eller skakningar.

Leave a Comment

Scroll to Top