Orsaker och symtom på hjärndimma

Symtom på hjärndimma

Först och främst är det inte förvånande att om du inte får tillräckligt med sömn är sannolikheten större att du alltid känner dig trött och har problem med hjärndimma. Vi behöver alla ungefär sju till nio timmars kvalitetssömn varje natt för att kunna tänka klart – och barn och tonåringar behöver vanligtvis ännu mer.

Om du får god sömn men ändå kämpar med hjärndimmor som trötthet och låg motivation, kan det ha att göra med kvaliteten på din kost. Brister i kombination med socker, alkohol, raffinerade kolhydrater och överdosering av koffein kan ha stor inverkan på hjärnans funktion. (Hjärndimma kan också vara en tillfällig biprodukt av ketodieten, när din kropp övergår till ketos, men detta brukar försvinna efter några dagar).

I en studie från 2013 som publicerades i Journal of the Clinical Autonomic Research Society användes Wood Mental Fatigue Inventory-testet (WMFI) för att samla in information från 138 personer som lider av hjärndimma. De högst rankade beskrivningarna av hjärndimma var “glömsk”, “molnig” och “svårigheter att fokusera, tänka och kommunicera”, medan de vanligaste rapporterade utlösande faktorerna för hjärndimma var trötthet, sömnbrist, långa perioder av stående, uttorkning och att känna sig svag.

På cellulär nivå tros hjärndimma orsakas av höga nivåer av inflammation och förändringar i tre primära hormoner som bestämmer ditt humör, din energi och ditt fokus: dopamin, serotonin och kortisol. Kortisol kallas ofta för kroppens primära “stresshormon”, eftersom det hjälper till att hålla dig vaken och alert, medan dopamin och serotonin hjälper till att hålla dig glad, motiverad och lugn.

Hjärnan och hela kroppen är beroende av en komplex symfoni av hormoner som arbetar för att hålla varandra i schack, så när nivåerna av ett hormon antingen sjunker för lågt (t.ex. serotonin sjunker på grund av ett mycket lågt kolhydratintag) eller stiger för högt (kortisol ökar på grund av stressiga händelser med pengar), kan hela systemet sättas ur spel.

Genom att återställa balansen i produktionen av dessa kemikalier kan du komma på rätt spår för att förbättra hjärnans funktion.

Den andra faktorn som ökar symptomen på dimma i hjärnan och som berövar dig din vanliga personlighetsgnista är, föga förvånande, inflammation, som är roten till de flesta sjukdomar. En teori bakom den bakomliggande orsaken till hjärndimmans symtom är att högre nivåer av inflammatoriska molekyler, inklusive adipocytokiner och histaminer, stimulerar mikroglia-aktivering.

Symtom på hjärndimma

Att drabbas av hjärndimma är i princip motsatsen till att känna sig sansad, lugn, optimistisk och motiverad. Hjärndimma kan lätt beröva dig inspiration och lycka, samtidigt som sannolikheten för symtom på ångest och depression ökar.

Forskare från avdelningarna för fysiologi och medicin vid New York Medical College Valhalla beskriver hjärndimmans symptom som “ett samspel mellan fysiologiska, kognitiva och perceptuella faktorer”. Det är troligt att hjärndimma har sin grund i en livsstil som främjar inflammation och hormonella obalanser – och förvärras av stress.

Symtomen på hjärndimma omfattar vanligtvis följande:

 • låg energi eller trötthet (inklusive kroniskt trötthetssyndrom)
 • irritabilitet
 • svårigheter att koncentrera sig
 • huvudvärk
 • glömska och problem med att komma ihåg information
 • Låg motivation, hopplöshet eller lätt deprimerad känsla.
 • ångest
 • förvirring
 • Svårigheter att sova hela natten eller sömnlöshet.
 • svårigheter att träna
Symtom på hjärndimma

Naturliga behandlingar mot hjärndimma

1. Håll koll på ditt sockerintag men ät tillräckligt med hälsosamma kolhydrater.

Att dra ner på förpackade och bearbetade livsmedel som är fulla av socker och många andra konstgjorda och skadliga ingredienser – som konstgjorda sötningsmedel – är det första steget mot hjärndimma. Socker kan få dig att känna dig energisk och gladare till en början, men i slutändan berövar ett sockerberoende dig stadig energi och fokus, vilket visats i forskning på människor och djur.

Men om du går för lågt när det gäller naturligt socker/kolhydratintag kan det ge bakslag och öka hjärndimman. Raffinerat socker ökar inflammationen, medan kvalitetskolhydrater från frukt och grönsaker gör tvärtom.

Serotonin är det hormon som frisätts när du behöver kolhydrater, och dess viktigaste uppgift är att hålla dig lugn, hoppfull och självsäker. När nivåerna av serotonin sjunker för lågt (kanske på grund av en mycket lågkolhydratkost) kan ökade känslor av sårbarhet, osäkerhet, sorg och ångest uppstå.

Vad är det bästa sättet att hålla serotoninnivåerna inom det optimala intervallet? Ät komplexa, obearbetade kolhydrater under hela dagen i lämpliga mängder. Fokusera på att fylla på med hjärnmat som förbättrar fokus och minne – saker som sötpotatis, sötpotatis, sötpotatis, frukt, råa mejeriprodukter och gamla sädesslag är alla bra källor till serotoninstärkande kolhydrater.

Forskning visar att om du äter mycket frukt och stärkelserika/icke-stärkelserika grönsaker så anpassar du hormonerna och minskar inflammationen. Faktum är att studier tyder på att en ökad konsumtion av dem gör människor generellt sett lyckligare!

Grönsaker ger visserligen mindre glukos, men de är fulla av antioxidanter och vitaminer som motverkar oxidativ stress och skador på hjärnan. Till exempel visar flavonoida antioxidanter i livsmedel att de är lovande när det gäller att hantera symtom på olika ångeststörningar, neuropsykiatriska och neurodegenerativa sjukdomar.

2. Få tillräckligt med protein och nyttiga fetter

Vi behöver alla en stadig tillförsel av aminosyror och essentiella fettsyror för att kunna tillverka alla de kemikalier i hjärnan som vi behöver för att tänka klart. Kompletta proteiner är livsmedelskällor som kött, mejeriprodukter, fisk och ägg som levererar alla de essentiella aminosyror vi behöver, och dessa är det bästa sättet att hålla hjärnan igång med att pumpa ut tillräckligt många av de hormoner som stöder ett positivt sinnestillstånd.

Samtidigt behöver vi också rikligt med nyttiga fetter för att producera tillräckliga lyckohormoner och bekämpa inflammationer.

Även om det varierar lite från person till person, är det bästa sättet att se till att du täcker dina behov och hjälper till att hantera inflammation att göra 20-30 procent av ditt intag av protein av hög kvalitet (t.ex. gräsbetat nötkött, burfria ägg, fjäderfä från betesmarker och vild fisk) och 30-40 procent av dina hälsosamma fetter (t.ex. kokosnöts- och olivolja, avokado och nötter/frön).

3. Hantera stress

Hög stress ökar produktionen av kortisol, vilket ger biverkningar som att man känner sig “uppspelt men trött”, ökar i vikt, drabbas av hormonella obalanser, sexuell dysfunktion, sömnlöshet, depression och ytterligare ångest. För att hålla kortisolet i schack måste de flesta människor i dagens samhälle regelbundet avsätta tid för att utöva “stressreducerande tekniker”, särskilt eftersom kronisk stress kan ta död på din livskvalitet. Dessa kan omfatta böner, meditation, motion, journalföring, läsning och mer tid i naturen.

Du kan också motverka stress genom att regelbundet göra saker som du älskar, vilket ökar hjärnans produktion av lyckohormonet dopamin. Dopamin är den primära kemikalie som får dig att känna glädje, spänning och motivation. Det frisätts varje gång du gör eller upplever något spännande, som att prova en ny, rolig aktivitet, skratta högt, umgås med människor du älskar eller ägna dig åt hobbies.

Brist på dopamin gör dig ofokuserad, uttråkad och oinspirerad – för att inte tala om att det är förknippat med en högre risk för missbruk, inlärningssvårigheter och psykiska sjukdomar. Gör det till en prioritet att göra något roligt varje dag om du kan, även om det bara är under en kortare tid.

4. Få god sömn

Ett av de snabbaste och mest tillförlitliga sätten att förbättra hjärnans funktion är att sova bättre. Hormonerna i hjärnan håller sig i balans när kroppen får tillräckligt med vila varje natt, minst sju timmar för de flesta vuxna.

När du ständigt “går på högvarv” är det mycket troligt att du har svårt att vara uppmärksam på jobbet, delta i meningsfulla samtal och behålla information. Du kan också bättre hantera din hunger, ditt sug efter mat och dina känslor när du är utvilad, vilket kan gynna din vikt och hälsa på flera sätt.

Hjärndimma startas också av sömnbrist, eftersom det höjer cortisolkortisolnivåernavilket innebär att du kan bli mer irriterad och ironiskt nog kan få ännu svårare att få god sömn på natten. Högt kortisol sänker dopaminnivåerna och gör det svårt för serotonin att fungera som det ska, så det ger näring åt en ond cirkel av dåligt humör och beteenden.

5. Motionera på ett hälsosamt sätt

För de flesta människor kan måttlig och regelbunden motion hjälpa till att balansera hormonerna, förbättra insulinresistensen och få bättre sömn, vilket är viktigt för att bekämpa trötthet. Motion frigör naturliga endorfiner, vilket ökar din uthållighet och höjer ditt humör, men samtidigt ökar kortisolhalten om du överanstränger dig utan tillräckligt med vila, vilket gör att kroppen förlorar elektrolyter, näringsämnen och energi. Det är därför det är viktigt att få lämplig mängd vila mellan träningspassen.

Symtom på hjärndimma på grund av överträning är kroppens sätt att låta dig veta att det räcker – den totala mängden stress överskrider din kapacitet och sliter ut dig. Den typ av träning som du utför ska göra dig gladare och mer energisk, inte tvärtom!

För att undvika överträning men ändå få alla fördelar med träning, se till att du tar minst en till två vilodagar i veckan och undviker att “tvinga” dig själv att göra övningar som du absolut inte gillar, som till exempel alltför långa konditionspass.

6. Överväg om du har en hormonell obalans

Låg sköldkörtelfunktion, binjureinsufficiens och kroniskt trötthetssyndrom kan alla öka symptomen på hjärndimma. Dessa hormonella obalanser orsakas oftast av samma faktorer som inflammation: dålig kost, eventuell känslighet och allergier, stress och för lite vila.

För att återfå energi och lösa underliggande binjure- eller hormonella problem bör du anpassa din kost för att balansera hormonerna naturligt och även minska eller eliminera koffein, alkohol och överskott av socker eller “vita kolhydrater”. Undvik dessutom inflammatoriska hydrerade oljor samt bearbetade och förpackade livsmedel, eftersom dessa ämnen dränerar dig ytterligare och gör dig övertrött.

Alkohol kan t.ex. dämpa det centrala nervsystemet medan för mycket koffein kan stressa binjurarna. Fyll i stället på hormonbalanserande hälsosamma fetter, proteiner och massor av färska grönsaker samtidigt som du ger dig själv tillräckligt med vila.

7. Ta upp eventuella okända livsmedelsallergier eller känslighet.

När människor lider av en födoämnesöverkänslighet men inte tar bort alla källor från sin kost får de tarmrelaterade skador som påverkar hjärnans funktion. Trots vad de flesta människor tror är livsmedelsrelaterade reaktioner som symptomen på laktosintolerans mer än bara matsmältningsproblem.

Dessa kan orsaka betydande förändringar i tarmens mikrobiota – vilket är problematiskt eftersom din allmänna hälsa är starkt beroende av tarmens hälsa. En allergi utlöser inflammatoriska reaktioner som påverkar allt från näringsupptag till hormonsyntes.

Nästan alla celler, vävnader och system i kroppen, särskilt kopplingen mellan tarm och hjärna, lider av en olöst känslighet, så överväg en eliminationsdiet om du ännu inte har experimenterat med att bli glutenfri och konventionell mjölkfri (vilket innebär att du undviker icke-ekologiska, pastöriserade mejeriprodukter).

Du kan också prova dessa naturliga behandlingar mot matallergier för att hjälpa till att eliminera hjärndimma.

8. Prova kosttillskott

Vissa kosttillskott kan hjälpa till att avlägsna dimma i hjärnan och få igång hjulen när det gäller en hälsosam livsstil. Med det sagt finns det ingen ersättning för en hälsosam kost, regelbunden vila, motion och en rolig och uppkopplad livsstil.

Om hjärnans viktigaste hormoner inte fungerar, kommer alla kosttillskott, självhjälpsböcker och till och med terapi troligen inte att få dig att må bättre. Så ta först itu med de livsstilsförändringar som nämns ovan och som gäller mest för dig, och överväg sedan att lägga till vissa kosttillskott för att ytterligare påskynda läkningsprocessen.

 • Adaptogener som helig basilika, maca och ashwagandha – Adaptogena örter hjälper till att sänka kortisol och ger din kropp stöd för att hantera trötthet och stress.
 • Omega-3 fiskoljor – Omega-3 fiskoljor är effektiva för att minska inflammation och balanserar förhållandet mellan fettsyrorna i din kost och stöder hjärnans hälsa.
 • B-vitaminer – Brist på olika B-vitaminer kan leda till att du känner dig trög och lynnig. B-vitaminer hjälper till att omvandla näringsämnen från den mat du äter till användbart bränsle för kroppen, så genom att ta ett tillskott av B-komplex kan du se till att du är i optimalt intervall.

Tänk också på att vissa mediciner kan leda till hjärndimma, till exempel antidepressiva, stimulantia, sömnmedel, antipsykotika och även blodtrycksmediciner. Det finns spekulationer om att vissa mediciner ökar hjärnans inflammation och försämrar hormonfunktionen.

Om du regelbundet tar recept och har märkt förändringar i ditt humör och din energi, prata med din läkare om vad du kan göra för att minimera symptomen på hjärndimma.

Leave a Comment

Scroll to Top