Ros Eterisk Olja gynnar huden och hormonerna

Ros eterisk olja 6 fördelar med rosolja
My project 1 20 Ros Eterisk Olja gynnar huden och hormonerna

Ros Eterisk Olja har använts för att behandla hälsoproblem och i naturliga skönhetsbehandlingar i tusentals år.

Doften av rosor är en av de upplevelser som kan väcka minnen av ung kärlek och trädgårdar på bakgården. Men visste du att rosor är mer än en vacker doft? Dessa vackra blommor har också otroliga hälsofördelar!

Vad är Ros Eterisk Olja?

Varifrån kommer Ros Eterisk Olja? Den kommer oftast från damaskrosen (Rosa damascena), men den kan också komma från kålrosen (Rosa centifolia).

Oljan är ångdestillerad från blombladen. Den olja som destillerats från damaskrosor säljs ibland som bulgarisk rosenolja eller bulgarisk ros otto. Bulgarien och Turkiet är de främsta producenterna av rosenolja från växten Rosa damascena.

Har du någonsin stannat upp för att lukta på rosorna? Doften av rosenolja kommer definitivt att påminna dig om den upplevelsen, men ännu mer förstärkt. Eterisk rosolja har en mycket rik blommig doft som är både söt och lätt kryddig på samma gång.

Forskare har upptäckt att Ros Eterisk Olja innehåller flera terapeutiska föreningar:

 • Citronellol – effektivt myggmedel (finns även i citronella).
 • Citral – starkt antimikrobiellt medel som är nödvändigt för syntesen av vitamin A (finns även i citronmyrtle och citrongräs).
 • Carvone – effektiv matsmältningshjälp (finns även i kummin och dill).
 • Citronellylacetat – ansvarar för den behagliga smaken och doften av rosor, vilket är anledningen till att den finns i många hud- och skönhetsprodukter.
 • Eugenol – också kraftpaketet bakom kryddnejlika, den rikaste antioxidanten i världen.
 • Farnesol – naturligt bekämpningsmedel (finns även i apelsinblomma, jasmin och ylang-ylang).
 • Metyl Eugenol – lokalt antiseptiskt och bedövningsmedel (finns även i kanel och citronmeliss).
 • Nerol – aromatisk antibiotisk förening som luktar gott (finns även i citrongräs och humle).
 • Fenylacetaldehyd – en annan doftande och aromatisk förening (finns även i choklad).
 • Fenylgeraniol – naturlig form av geraniol, som ofta används i parfymer och fruktaromer.

6 fördelar med rosolja

1. Hjälper mot depression och ångest

En av de främsta fördelarna med rosenolja är definitivt dess humörhöjande egenskaper. När våra förfäder kämpade mot situationer där deras mentala status var dämpad eller på annat sätt nedsatt, skulle de naturligt ha dragits till den trevliga synen och doften av de blommor som omgav dem. Det är till exempel svårt att ta en doft av en kraftig ros och inte le.

I tidskriften Complementary Therapies in Clinical Practice publicerades nyligen en studie som syftade till att bevisa dessa typer av naturliga reaktioner när aromaterapi med rosor används på människor som lider av depression och/eller ångest. Forskarna delade in 28 kvinnor efter förlossningen i två grupper: en grupp som skulle behandlas med 15-minuters aromaterapisessioner med en eterisk oljeblandning bestående av rosenotto och lavendel två gånger i veckan i fyra veckor och en kontrollgrupp.

Deras resultat var ganska anmärkningsvärda. Aromaterapigruppen upplevde “signifikanta förbättringar” som var större än kontrollgruppen på både Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) och Generalized Anxiety Disorder Scale (GAD-7). Kvinnorna upplevde alltså inte bara en betydande minskning av postnatal depression, de rapporterade också en markant förbättring av den allmänna ångeststörningen.

2. Bekämpar akne

Det finns många egenskaper hos eterisk rosolja som gör den till ett fantastiskt naturläkemedel för huden. Enbart de antimikrobiella och aromaterapeutiska fördelarna är goda skäl att lägga några droppar i dina DIY-lotioner och krämer.

År 2010 publicerade forskare en studie som visade att Ros Eterisk Olja har en av de starkaste bakteriedödande aktiviteterna jämfört med 10 andra oljor. Tillsammans med de essentiella oljorna timjan, lavendel och kanel kunde rosenolja fullständigt förstöra Propionibacterium acnes (bakterien som är ansvarig för akne) efter bara fem minuter med en 0,25-procentig utspädning!

3. Anti-Aging

Det är ingen överraskning att rosenolja vanligtvis hamnar på listan över de bästa anti-aging-oljorna. Varför kan eterisk rosolja förbättra hudens hälsa och eventuellt bromsa åldrandeprocessen? Det finns flera anledningar.

För det första har den starka antiinflammatoriska effekter. Dessutom innehåller den antioxidanter som bekämpar fria radikaler som främjar hudskador och hudens åldrande. Fria radikaler kan orsaka skador på hudvävnad, vilket resulterar i rynkor, linjer och uttorkning.

4. Ökar Libido

Eftersom den fungerar som ett ångestdämpande medel kan Ros Eterisk Olja hjälpa män med sexuell dysfunktion relaterad till prestationsångest och stress. Den kan också hjälpa till att balansera könshormonerna, vilket kan bidra till ökad sexlust.

I en dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad klinisk studie som publicerades 2015 undersöktes effekterna av rosenolja på 60 manliga patienter med allvarlig depression som upplevde sexuell dysfunktion till följd av att de tog konventionella antidepressiva medel, så kallade serotoninåterupptagshämmare (SSRI).

Resultaten är ganska imponerande! Administrering av R. damascena-olja förbättrade sexuell dysfunktion hos de manliga patienterna. Dessutom minskade symtomen på depression i takt med att den sexuella dysfunktionen blev bättre. (7)

Ros eterisk olja 6 fördelar med rosolja

5. Förbättrar Dysmenorrhea (smärtsam period)

I en klinisk studie som publicerades 2016 undersöktes effekterna av eterisk rosolja på kvinnor med primär dysmenorré. Den medicinska definitionen av primär dysmenorré är krampande smärta i underlivet som uppträder strax före eller under menstruationen, i avsaknad av att andra sjukdomar förekommer, till exempel endometrios. (8)

Forskarna delade in 100 patienter i två grupper, en grupp som fick ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel och den andra gruppen som fick antiinflammatoriskt läkemedel och aromaterapi med två procent eterisk rosolja.

Efter 10 minuter fanns det inga signifikanta skillnader mellan de två grupperna. Efter 30 minuter rapporterade den grupp som fått rosenaromaterapi mindre smärta än den andra gruppen.

Forskarna drar följande slutsats: “Den här studien tyder på att aromaterapi med Ros Eterisk Olja, som är en icke-farmakologisk behandlingsmetod, som adjuvant till konventionella behandlingsmetoder kan vara fördelaktigt för smärtlindring hos personer med primär dysmenorré.” (9)

6. Otrolig naturlig parfym

Parfymindustrin använde ofta rosenolja för att skapa parfymer och för att parfymera olika kosmetiska produkter. Med sin söta, blommiga och samtidigt lätt kryddiga doft kan eterisk rosolja användas ensam som en naturlig parfym. Det räcker med en droppe eller två och du kan undvika alla de dofter som finns på marknaden idag och som är laddade med farliga syntetiska dofter.


Hur man väljer och använder Ros Eterisk Olja

Du kan köpa rosenolja på nätet eller i en hälsobutik. Varför är eterisk rosolja så dyrt? Ren eterisk rosolja är mycket dyr eftersom det krävs cirka 10 000 kilo rosenblad för att destillera bara ett kilo eterisk olja!

Du hittar ofta “rose absolute” i hälsokostbutiker. Detta är en blandning av rose absolute (extraherad med lösningsmedel) och en bärarolja som jojobaolja. Detta är ett mycket billigare alternativ. Det är dock inte lika potent och terapeutiskt. Det är också en koncentrerad form av rosendoften som erhålls genom användning av kemiska lösningsmedel snarare än ångdestillation eller den mer önskvärda metoden CO2-extraktion.

Högkvalitativ rosenolja är visserligen dyrt, men det är det bästa och renaste alternativet och en liten mängd räcker långt, så en liten flaska kan räcka väldigt länge.

Ros eterisk olja
1Vi gillar
Ros Absolut eterisk olja (Rosa Damascena)
1852 kr

Ros Absolut eterisk olja odlas i stor utsträckning i Bulgarien, Turkiet, Iran, Indien, Ryssland, Kina och Nordafrika.
Den intensiva processen som är involverad i utvinningen av rosenolja är anledningen till att den har ett högt pris, eftersom utvinningsprocessen kräver upp till flera tusen kilo rosenblad för att få fram ett enda uns olja.

Rose eterisk olja Otto Ros Eterisk Olja gynnar huden och hormonerna
2
Ros Otto eterisk olja (Rosa damascena)
2778 kr

Ros Eterisk olja har en utsökt, rik blommig doft som hjälper till att lindra stress och nervösa spänningar.
Denna eteriska olja är utmärkt för hudvård, särskilt för mogen, torr eller känslig hud, för att minska uppkomsten av ärr och rynkor, tona, strama upp och återfukta huden.

Hur använder du Ros Eterisk Olja? Det finns flera olika sätt, bland annat:

 • Aromatiskt: Du kan sprida oljan i hemmet med hjälp av en diffusor eller andas in oljan direkt. Om du vill göra en naturlig rumsfräschare kan du lägga några droppar olja tillsammans med vatten i en sprayflaska.
 • Topiskt: Den har många fördelar för huden när den används lokalt och kan användas outspädd. Det är dock alltid en bra idé att späda ut eteriska oljor med en bärarolja som kokosnöt eller jojoba i förhållandet 1:1 innan de appliceras lokalt. När du har spätt oljan ska du först utföra ett litet plåttest innan du använder oljan på större områden. När du vet att du inte får någon negativ reaktion kan du tillsätta några droppar eterisk olja i ett ansiktsserum, varmt bad, lotion eller kroppstvätt. Om du använder rose absolute behövs ingen utspädning eftersom den redan är utspädd.

Mer specifika sätt att använda rosenolja för olika hälsofördelar:

 • Depression och ångest: Du kan också applicera 1-2 droppar lokalt på handlederna och nacken.
 • Akne: Om du lider av akne kan du försöka stryka en droppe ren eterisk rosolja på fläckar tre gånger om dagen. Se till att du använder en steril bomullspinne; om den antimikrobiella kraften är för mycket för dig kan du späda ut den något med lite kokosolja.
 • Libido: Du kan sprida den eller applicera 2 till 3 droppar lokalt på hals och bröst. Kombinera rosenolja med en bärarolja som jojoba, kokosnöt eller olivolja för en terapeutisk massage som ökar libido.
 • PMS: Diffundera den eller applicera den utspädd med en bärarolja lokalt på buken.
 • Hudhälsa: Applicera den lokalt eller tillsätt den i ansiktstvätt, kroppstvätt eller lotion.
 • Doftande naturlig parfym: Du behöver bara stryka 1-2 droppar bakom öronen eller på handlederna.

Om du vill använda rosenolja i hemmagjorda produkter är det bra att veta att den blandas bra med bergamott, kamomill, salvia, fänkål, geranium, helichrysum, lavendel, citron, citron, neroli, patchouli, sandelträ och ylang ylang. Om du vill veta mer om hur man använder eteriska oljor kan du kolla in denna kostnadsfria, djupgående guide om eteriska oljor.


Försiktighetsåtgärder för Ros Eterisk Olja

Kan man ta in Ros Eterisk Olja? Nej, denna olja rekommenderas inte för inre användning.

Använd aldrig eteriska oljor för nära slemhinnor, t.ex. ögonen. Om du har känslig hud ska du alltid späda ut eterisk rosolja med en bärarolja och göra ett lapptest innan du använder den lokalt.

Förvara alltid eteriska oljor utom räckhåll för barn och husdjur.

Leave a Comment

Scroll to Top