Helichrysum Eterisk Olja Fördelar för huden, tarmen och hjärtat

Helichrysum eterisk olja
My project 1 20 Helichrysum Eterisk Olja Fördelar för huden, tarmen och hjärtat

Helichrysum eterisk olja kommer från en naturlig medicinalväxt som används för att göra en nyttig eterisk olja som har många olika fördelar för hela kroppen tack vare sina antiinflammatoriska, antioxidativa, antimikrobiella, svampdödande och antibakteriella egenskaper. (1)

Helichrysum eterisk olja, som vanligtvis kommer från växten Helichrysum italicum, har i olika experimentella studier visat sig ha en stark förmåga att minska inflammation på grund av flera mekanismer: hämning av inflammatoriska enzymer, aktivitet för att fånga upp fria radikaler och kortikoidliknande effekter. (2)

Enligt vissa källor torkades helichrysumblommor och offrades till de grekiska gudarna. I dag spelar den fortfarande en viktig roll i den traditionella medicinen i Medelhavsländerna, även om dess popularitet snabbt sprider sig i resten av världen.


Vad är Helichrysum Eterisk Olja?

Helichrysum tillhör växtfamiljen Asteraceae och är hemmahörande i Medelhavsområdet, där den har använts för sina medicinska egenskaper i tusentals år, särskilt i länder som Italien, Spanien, Turkiet, Portugal och Bosnien och Hercegovina. (3)

För att bekräfta några av de traditionella användningsområdena för Helichrysum italicum-extraktet och för att belysa dess andra potentiella tillämpningar har ett stort antal vetenskapliga studier genomförts under de senaste årtiondena. Fokus i många studier har varit att identifiera hur helichrysumolja fungerar som ett naturligt antimikrobiellt och antiinflammatoriskt medel.

Den moderna vetenskapen bekräftar nu vad traditionella befolkningar har vetat i århundraden: oljan har speciella egenskaper som gör den till en antioxidant, antibakteriell, svampdödande och antiinflammatorisk. Som sådan kan den användas på dussintals olika sätt för att öka hälsan och avvärja sjukdomar. Några av dess mest populära användningsområden är behandling av sår, infektioner, matsmältningsproblem, stöd för nervsystemet och hjärthälsa samt läkning av luftvägsbesvär.


Helichrysum Eterisk olja Fördelar

Helichrysumolja kommer från växten Helichrysum italicum, som anses vara en medicinalväxt med många lovande farmakologiska aktiviteter eftersom den fungerar som ett naturligt antibiotikum, svampdödande och antimikrobiellt medel. Helichrysum italicum-växten brukar också kallas för andra namn, som t.ex. curryväxt, immortelle eller italiensk ströblomma.

I traditionell medelhavsmedicin som har använt helichrysumolja i århundraden är blommorna och bladen de mest användbara delarna av växten. De bereds på olika sätt för att behandla bland annat följande tillstånd: (4)

 • Allergier
 • Acne
 • Förkylning
 • Hosta
 • Hudinflammation
 • Sårläkning
 • Förstoppning
 • Matsmältningsbesvär och sura uppstötningar
 • Leversjukdomar
 • Gallblåsans sjukdomar
 • Inflammation i muskler och leder
 • Infektioner
 • Candida
 • Sömnlöshet
 • Magont
 • Uppblåsthet
 • Under de senaste åren har forskare aktivt studerat de olika farmakologiska aktiviteterna hos Helichrysum italicum-extraktet för att ta reda på mer om vetenskapen bakom dess traditionella användningsområden, toxicitet, läkemedelsinteraktioner och säkerhet. I takt med att mer information avslöjas förutspår farmakologiska experter att helichrysum kommer att bli ett viktigt verktyg vid behandling av flera sjukdomar.
 • Hur exakt gör helicrysum så mycket för människokroppen? Enligt de studier som hittills gjorts tror forskarna att en del av orsaken är de starka antioxidativa egenskaperna – särskilt i form av acetofenoner och phloroglucinoler – som finns i helichrysumolja.
 • Helichrysum-växter i Asteraceae-familjen är produktiva producenter av en mängd olika metaboliter, inklusive pyroner, triterpenoider och sesquiterpener, förutom flavonoider, acetofenoner och phloroglucinol.
 • Helichyrsums skyddande egenskaper uttrycks delvis som en kortikoidliknande steroid som hjälper till att minska inflammation genom att hämma verkan i olika vägar för arachidonsyrametabolism. Forskare från institutionen för farmaci vid Neapels universitet i Italien fann också att på grund av etanolföreningar som finns i extraktet av helichrysums blommor, framkallar det antispasmodiska åtgärder inuti ett inflammerat matsmältningssystem, vilket hjälper till att minska tarmen från svullnad, kramper och matsmältningssmärta. (5)
Helichrysum eterisk olja

9 Helichrysum Eterisk olja Fördelar

 1. Antiinflammatorisk och antimikrobiell hudhjälpare
 2. Behandling av akne
 3. Anti-Candida
 4. Antiinflammatorisk som hjälper till att förbättra hjärthälsan
 5. Naturligt matsmältnings- och vätskedrivande medel
 6. Potentiell naturlig cancerskydd
 7. Antiviral som ökar immuniteten
 8. Naturlig hemorrojdsalva
 9. Njurstenslösare

1. Antiinflammatorisk och antimikrobiell hudhjälpare

I en granskning som gjordes av Health Sciences Research Centre vid universitetet i Beira i Portugal fann man att helichrysums flavonoider och terpenföreningar var effektiva mot farliga bakterier som Staphylococcus aureus som kan orsaka en rad hälsoproblem, från mindre hudutslag till allvarliga, livshotande hjärtkomplikationer. Tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper gillar folk också att använda oljan för ärr för att motverka inflammation och uppmuntra optimal läkning. Oljan har också antiallergiska egenskaper, vilket gör den till ett utmärkt naturläkemedel mot nässelutslag. (6)

För att använda Helichrysum eterisk olja för att lugna och läka huden, kombinera den med en bärarolja som kokosolja eller jojobaolja och gnugga in blandningen på det aktuella området för nässelutslag, rodnad, ärr, blemmor, utslag och irritation vid rakning. Om du har utslag eller giftig murgröna kan applicering av helichrysum blandat med lavendelolja hjälpa till att kyla och lugna eventuell klåda.

2. Behandling av akne

Ett annat specifikt sätt att använda helichrysumolja på huden är som ett naturligt medel mot akne. Enligt medicinska studier har helichrysum starka antioxidativa och antibakteriella egenskaper som gör det till en utmärkt naturlig aknebehandling. Den fungerar också utan att torka ut huden eller orsaka rodnad och andra oönskade bieffekter (som de av hårda kemiska aknebehandlingar eller mediciner). (7)

3. Anti-Candida

Enligt in vitro-studier verkar de speciella föreningarna i helichrysumolja – som kallas acetofenoner, phloroglucinoler och terpenoider – ha en svampdödande verkan mot skadlig tillväxt av Candida albicans. (8) Candida är en vanlig typ av jästinfektion som orsakas av Candida albicans. Infektionen kan uppstå i munnen, tarmkanalen eller slidan, och den kan även drabba hud och andra slemhinnor. Om du har candida-symptom vill du definitivt inte ignorera dem.

4. Antiinflammatorisk som hjälper till att förbättra hjärthälsan

Helichrysums hypotensiva verkan förbättrar blodkärlens tillstånd genom att minska inflammation, öka funktionen av glatta muskler och sänka högt blodtryck, enligt en studie från 2008 som utfördes av School of Medical Sciences vid universitetet i Durban. Under in vivo-/in vitro-djurstudien stödjer de observerade kardiovaskulära effekterna av användningen av helichrysumolja grunden för dess möjliga användning vid hantering av högt blodtryck och skydd av hjärtats hälsa – precis som den traditionellt har använts i många år inom europeisk folkloristisk medicin. (9)

5. Naturligt matsmältningsmedel och diuretikum

Helichrysum hjälper till att stimulera utsöndringen av magsaft som behövs för att bryta ner maten och förebygga matsmältningsbesvär. I tusentals år har oljan använts i den turkiska folkmedicinen som ett diuretikum, som hjälper till att minska uppblåsthet genom att dra ut överflödigt vatten ur kroppen, och för att lindra magsmärtor.

Blommorna av Helichrysum italicum är också ett traditionellt botemedel för behandling av olika tarmbesvär och används som örtte för att bota matsmältningsbesvär, magrelaterade sjukdomar, skadade tarmar och tarmsjukdomar.

Vetenskaplig forskning bekräftar användningen av Helichrysum italicum som ett naturligt botemedel mot matsmältnings-, mag- och tarmsjukdomar. Djurforskning som publicerats i Journal of Ethnopharmacology visar att helichrysum har kramplösande egenskaper och därmed kan hjälpa till vid tarmbesvär. (10)

Ett örtte gjort av torkade helichrysumblommor är ett utmärkt sätt att skörda dessa fördelar för matsmältningen och tarmen. Du kan också ta helichrysumolja internt så länge den är 100 procent ren och av terapeutisk kvalitet.

6. Potentiell naturlig cancerskydd

Forskning som publicerats i tidskriften BMC Complementary and Alternative Medicine visar på helichrysums förmåga att motverka cancer. Denna in vitro-studie avslöjar antitumörverkan hos extrakt från växten Helichrysum zivojinii. Helichrysumextraktets anticancerförmåga på cancerkallelinjer var selektiv och dosberoende, men forskningen är en av flera studier som belyser helichrysums potential att användas i den naturliga kampen mot cancer. (11)

7. Antiviral som ökar immuniteten

Eftersom en stor del av immunsystemet faktiskt finns i tarmen, hjälper helichrysums helande och antiinflammatoriska egenskaper till att effektivt stärka immuniteten. I kliniska studier visade flavonoiderna och phloroglucinolerna i helichrysumolja att de hämmade skadliga bakterier, svampar och virus, till och med tillräckligt kraftfulla för att bekämpa herpes simplexvirus typ 1 (HSV-1) och coxsackie B-virus typ 1. Den helichrysumflavonoid som får den största vetenskapliga äran för att bekämpa dessa virus och andra skadliga inkräktare kallas galangin. (12, 13)

8. Naturlig hemorrojdsdämpare

För att minska smärta och svullnad vid hemorrojder, applicera tre till fyra droppar med en bomullstuss på det drabbade området. Upprepa med några timmars mellanrum vid behov för att lindra smärta, inflammation och svullnad. Du kan tillsätta tre droppar helichrysumolja tillsammans med tre droppar lavendelolja i ett varmt bad och blötlägga dig i det för att lindra hemorrojdsymtom. (14)

Hemorrojder: 4 Naturliga lösningar för dem!

9. Njurstenslösare

Helichrysumolja kan minska risken för njursten genom att stödja och avgifta njurarna och levern. En preliminär studie som publicerades 2016 visar att helichrysumextrakt kan vara användbart vid behandling av njursten och kan användas som en alternativ behandling till kaliumcitrat. Blommorna visade sig också vara till hjälp vid stenar i urinvägarna eller urolithiasis. (15)

I en annan studie från Turkiet som publicerades ett år tidigare, 2015, konstateras följande: “Helichrysum-extrakt kan minska bildandet och tillväxten av njurstenar vid oxinducerad urolithiasis och kan vara fördelaktigt för patienter med återkommande stenar. Dessutom är detta den första studien om den förebyggande effekten av odödliga blommor”. (16)

Helichrysum eterisk olja Helichrysum Eterisk Olja Fördelar för huden, tarmen och hjärtat

Helichrysum eterisk olja recept

Helichrysumolja beskrivs som en söt och fruktig doft, med toner av honung eller nektar. Många människor tycker att doften är värmande, upplyftande och tröstande – och eftersom doften har en jordande kvalitet hjälper den till och med till att frigöra känslomässiga blockeringar.

Helichrysum är inte känd för att vara den vackraste blomman (det är en gulaktig jordblomma som behåller sin form när den torkas), men dess otaliga användningsområden och subtila “sommardoft” gör den till en populär eterisk olja som kan appliceras direkt på huden, inhaleras eller spridas.

Kom ihåg att det alltid är bäst att köpa en produkt av hög kvalitet och kontrollera att den aktiva ingrediensen är ren. Använd också endast eteriska oljor av terapeutisk kvalitet. Du kan veta att källan du köper är av hög kvalitet genom att kontrollera att genusarten som ska märkas Helichrysum italicum.

Så här använder du helichrysumolja:

 • Applicera flera droppar (2-4) outspädd ren Helichrysum eterisk olja direkt på huden på det drabbade området eller önskad plats.
 • Andas in oljan direkt
 • Sprid den i ditt hem
 • Lägg det i ett bad

Helichrysumolja kan användas på dussintals olika sätt, men här är tre enkla recept för att komma igång:

Solbränna Soother recept

Total tid: 20-30 minuter

Serverar: 10

INGREDIENSER:

 • 10 droppar eterisk olja av rökelse
 • 10 droppar Helichrysum eterisk olja
 • 3/4 kopp kokosolja
 • 2 matskedar sheasmör
 • Glasburk

VÄRLDNINGAR:

 1. Blanda alla ingredienser i en burk.
 2. Sätt en kastrull med en halv centimeter vatten på spisen på medel/låg värme.
 3. Sätt burken i kastrullen och rör om i innehållet tills ingredienserna börjar smälta.
 4. När alla ingredienser är blandade, bred ut på kroppen och förvara den på en sval plats för senare användning.

Hemmagjord ansiktsrengöring med honung för klar hud

Total tid: 2 minuter

Serverar: 30

INGREDIENSER:

 • 1 matsked kokosolja
 • 3 matskedar honung
 • 1 matsked äppelcidervinäger
 • 20 droppar Helichrysum eterisk olja
 • 2 kapslar levande probiotika

VÄRLDNINGAR:

 1. Blanda alla ingredienser och mixa med en stavmixer.
 2. Häll över i en lämplig flaska och förvara den på en sval plats.

Antiinflammatorisk smärtlindring (t.ex. för fibromyalgi eller artrit)

Total tid: 2 minuter

Serverar: 30

INGREDIENSER:

 • 1/2 kopp kokosolja eller jojobaolja
 • 10 droppar Helichrysum eterisk olja
 • 10 droppar eterisk olja av lavendel

VÄRLDNINGAR:

 1. Blanda alla ingredienser och massera in på smärtsamma områden.
 2. Häll över i en lämplig flaska och förvara den på en sval plats.

Helichrysumolja Biverkningar

Den anses vara väl tolererad och milda biverkningar har endast förekommit i sällsynta fall, där vissa personer upplevde en allergisk reaktion på dess extrakt. För att testa eventuella reaktioner ska du alltid prova att använda en liten mängd av en eterisk olja på en hudfläck innan du applicerar den någon annanstans.

Rådgör med din läkare innan du använder eteriska oljor, särskilt internt, om du är gravid, ammar eller har några pågående hälsoproblem.

Leave a Comment

Scroll to Top