Hemorrojder: 4 Naturliga lösningar för dem!

Hur man blir av med hemorrojder på naturlig sätt
Glima Hemorrojder: 4 Naturliga lösningar för dem!

Hemorrojder är en mycket vanlig anorektal sjukdom som drabbar miljontals människor runt om i världen. Mer än hälften av alla människor kommer någon gång att utveckla symtomgivande hemorrojder, så det är vanligt att man undrar hur man blir av med hemorrojder.

De flesta patienter kan bli av med hemorrojder med en fiberrik kost, växtbaserade kosttillskott och icke-kirurgiska medicinska behandlingar, till exempel min DIY Hemorrhoid Cream with Turmeric and Tea Tree Olja.

Hemorrojder ses ofta på primärvårdskliniker, akutmottagningar, gastroenterologiska avdelningar och kirurgiska kliniker, men hur vet man när de har utvecklats och när man bör uppsöka läkare? Detta är vanliga farhågor bland personer som utvecklar hemorrojder och inte vet hur de ska hantera och behandla smärtan.

Hemorrojder är normala vävnadskuddar som är fyllda med blodkärl och som finns i ändan av ändtarmen, precis innanför anus. Tillsammans med en cirkulär muskel som kallas analsfinktern hjälper hemorrojder till att kontrollera tarmrörelsen.

När människor säger att de “har hemorrojder” menar de egentligen att deras hemorrojder har blivit förstorade. Förstorade hemorrojder är ofta förknippade med symtom som klåda, slemutflöde eller blödning. Blödning uppstår när hård avföring skadar de tunna väggarna i blodkärlen i hemorrojderna.

De två grundläggande typerna är inre och yttre hemorrojder. Inre hemorrojder är vanligare, medan yttre hemorrojder brukar kännas som en stor klump runt anusens utsida som kan göra det smärtsamt att sitta. Blödning är ganska vanligt vid en svullen yttre hemorrojder.

Svullna inre hemorrojder kan komma ut ur anus och kan då ses som mjuka vävnadsklumpar. Dessa kallas utskjutande eller prolapsade hemorrojder. Större hemorrojder kan få det att kännas som om något trycker mot anus, vilket kan göra det mycket obekvämt att sitta.

Hemorrojder klassificeras efter grad, som baseras på hur allvarliga de är:

 • Grad 1: Lätt förstorade hemorrojder som inte kan ses från utsidan av anus.
 • Grad 2: Större hemorrojder som kan komma ut ur anus ibland, till exempel vid avföring, men som sedan går in igen av sig själva.
 • Grad 3: Hemorrojder som kommer ut ur anus vid avföring eller fysisk aktivitet och som inte går in igen av sig själva. De kan bara tryckas tillbaka in i anus.
 • Grad 4: Hemorrojder som alltid är utanför anus och som inte längre kan tryckas in igen. En liten bit av analslemhinnan kan också komma ner från den nedre delen av ändtarmen och ut ur anus, vilket kallas rektal prolaps.

Det vanligaste symtomet på hemorrojder är anala blödningar, och de vanligaste klagomålen är en perianal massa som sticker ut från anus och anala flytningar. Andra symtom på hemorrojder är bl.a:

 • irritation och klåda runt anus
 • läckage av avföring
 • känsliga knölar i anus
 • smärtsamma tarmrörelser
 • utskjutande av huden vid tarmrörelser
 • blod på toalettpapper efter att ha haft avföring

En särskilt smärtsam form av hemorrojder av grad 4 är en tromboserad hemorrojder. Det rör sig om (vanligtvis) yttre hemorrojder som inte har något blodflöde eftersom venen som är ansluten till dem har en trombos (blodpropp).

Den trombos som orsakar en tromboserad hemorrojder återställs ofta inom två till tre veckor utan större behandling. Smärtan som härrör från hemorrojdens svullnad och inflammation är vanligtvis värst under de första 24-48 timmarna efter att den uppstått.

Personer med hemorrojder löper en ökad risk för portal hypertension. Enligt WebMD: “Portal hypertension är en ökning av blodtrycket i ett system av vener som kallas portala venösa systemet. Vener som kommer från mage, tarm, mjälte och bukspottkörteln går samman i portalvenen, som sedan förgrenar sig i mindre kärl och färdas genom levern”.

Många människor undrar: “Går hemorrojder bort?”. De flesta svullna hemorrojder försvinner, förutsatt att du följer ett klokt schema för kost och badrumsvanor, samt eventuella andra ytterligare behandlingsmetoder som din läkare rekommenderar.

Hur länge varar hemorrojder? Symptomen på hemorrojder försvinner inom några dagar för de flesta, men de kan återkomma och/eller kräva läkarvård i vissa fall.

Om symtomen fortsätter i mer än en vecka eller två och inte har förbättrats med hjälp av hemmabehandling är det förmodligen dags att besöka en läkare. För dem som redan har frekventa hemorrojder kan kostintervention vara ett av de bästa sätten att bli av med externa och interna hemorrojder en gång för alla.

Även om människor antar att smärta i analen när de använder toaletten beror på hemorrojder, finns det ett antal andra anorektala sjukdomar som kan orsaka symtom, bland annat dermatologiska sjukdomar, divertikulit, abscess och fistel, spricka, sexuellt överförbara sjukdomar, vårtor, hiv, infektioner och inflammatoriska sår. Dessa tillstånd kommer att uteslutas av din läkare när du går på en rektalundersökning om de inte är orsaken.

Divertikulit vs. hemorrojder

Folk är ibland förvirrade över skillnaden mellan divertikulit och inre hemorrojder. Divertikulit är ett tillstånd där säckar eller påsar i tjocktarmsväggarna blir inflammerade och trycker in i tjocktarmen. Även om vissa av symptomen och grundproblemen liknar det som orsakar hemorrojder, tenderar divertikulit att vara lite allvarligare och är nära relaterat till ålder och dåligt intag av kostfibrer.

Orsaker

 • Forskare föreslår att nedbrytning (eller upplösning) av stödvävnaden i analkuddarna är orsaken till att hemorrojder utvecklas. Det finns några faktorer som bidrar till övervikt
 • regelbundet lyfta tunga föremål
 • åldrande
 • graviditet och förlossning
 • Arvsanlag
 • förstoppning eller kronisk diarré
 • bristande tarmfunktion på grund av överanvändning av laxermedel eller lavemang
 • tillbringar alltför lång tid på toaletten

Ökat tryck i buken under graviditeten eller vid förstoppning och att sitta på toaletten under en längre tid och anstränga sig är viktiga faktorer som bidrar till att utveckla hemorrojder. Försvagning av stödjevävnad till följd av åldrande och genetik kan också vara en annan orsak.

Konventionell behandling

När du går till en läkare för förstorade hemorrojder kommer han eller hon att titta på din anus för att se om den är inflammerad och om hemorrojderna kommer ut ur anus när du trycker eller om de redan är utanför. Beroende på hur allvarliga dina symtom är finns det ett antal undersökningar som din läkare kan välja att utföra för att ställa en diagnos.

Läkare gör vanligtvis först en digital rektalundersökning, vilket innebär att man försiktigt för in ett finger i anus med handskar och smörjmedel. Läkaren känner på insidan av analkanalen med cirkulära rörelser, vilket gör det möjligt för honom att undersöka sfinktermuskulaturen och konsistensen hos de membran som kantar anus.

Om läkaren anser att du har förstorade hemorrojder kommer hon troligen att göra en proktoskopi härnäst. Detta innebär att man för in ett kort rör med ljus och lins (proktoskopet) som undersöker membranen som kantar ändtarmen.

Läkaren undersöker om det finns förstorade hemorrojder och hur stora de är. Människor tenderar att frukta smärtan och obehaget som följer med dessa procedurer, men de gör vanligtvis inte ont och hjälper läkaren att ge förslag på hur man kan bli av med hemorrojder.

De flesta patienter som lider av hemorrojder får sina symtom lindrade med hjälp av kostbehandling, fibertillskott, hemorrojderkräm och medicinska behandlingar, t.ex. skleroterapi, gummibandsligering och infraröd koagulering.

1. Skleroterapi

Skleroterapi är ett förfarande som innebär att en kemikalie (sklerosant) sprutas in i en ven för att förstöra den. Sklerosomedlet används för att skada kärlets innersta slemhinna, vilket resulterar i en propp som blockerar blodcirkulationen i venen. Med tiden förvandlas kärlet till ärrvävnad och försvinner.

År 2010 rapporterade en grupp på 338 japanska medicinska institutioner goda resultat för skleroterapi med aluminiumkaliumsulfat och garvsyra (ALTA). Vid injektion av ALTA i hemorrojder av grad 2, 3 och 4 rapporterade 98 procent av 3 519 patienter positiva effekter inom 28 dagar. Återfallsfrekvensen efter två år var 18 procent, och komplikationer inkluderade pyrexi, lågt blodtryck, perineal smärta och rektalsår, men dessa var lindriga.

2. Gummibandsbindning

Detta förfarande används för att avlägsna en hemorrojder med ett gummiband. Din läkare för in ett litet verktyg som kallas ligator genom ett lättare rör i analkanalen. Därefter tar läkaren tag i hemorrojden med en tång, skjuter ligatorns cylinder uppåt och släpper gummibandet runt hemorrojdens bas.

Gummibandet skär av hemorrojdens blodtillförsel och får den att förtvina.

En studie från 2000 som publicerades i Digestive Surgery visade att gummibandsligering är en användbar, säker och framgångsrik metod för behandling av symtomatiska hemorrojder av andra och tredje graden och att den kan användas framgångsrikt i fall av fjärde graden, men med en ökad frekvens av återfall och ytterligare behandlingar som krävs.

Hur man blir av med hemorrojder på naturlig sätt

3. Infraröd koagulering

Infraröd koagulering är ett förfarande som används för inre hemorrojder. Läkaren använder en apparat som skapar en intensiv infraröd ljusstråle för att orsaka ärrvävnad och stänga av blodtillförseln till hemorrojden.

När hemorrojden dör bildas ett ärr i analkanalen under nedre delen av ändtarmen, och ärrvävnaden håller de närliggande venerna på plats så att de inte kan bula ut i analkanalen.

I en studie från 2003 jämfördes infraröd koagulering och gummibandslösning med avseende på effektivitet och obehag. Forskarna fann att den postoperativa smärtan under den första veckan efter behandlingen var intensivare i bandligeringsgruppen. Smärta och en känsla av att ständigt behöva avföra avföring var också mer intensiv med bandligering.

Patienterna i gruppen med infraröd koagulering återgick tidigare till arbetet, men de hade också en högre frekvens av återfall eller misslyckanden. Forskarna drog slutsatsen att bandligering, även om den är effektivare när det gäller att kontrollera symtom och utplåna hemorrojder, är förknippad med mer smärta och obehag för patienten – något att ha i åtanke när du letar efter sätt att bli av med hemorrojder.

4. Operation av hemorrojder

Kirurgiska ingrepp är numera mindre vanliga än tidigare, men kan övervägas för patienter med akuta komplikationer av hemorrojdsjukdom eller för dem som inte kunnat behandla hemorrojder med andra åtgärder. Kirurgi för hemorrojder, känd som en hemorrhoidektomi, innebär att man tar bort hemorrojden eller proppen med ett litet snitt. Att få en hemorrhoidektomi är i allmänhet ett polikliniskt ingrepp och innebär en återhämtningsperiod på två till tre veckor.

Att operera hemorrojder kan verka skrämmande, men det är ett relativt litet ingrepp som läkare rekommenderar när alla andra behandlingsmetoder har misslyckats.

Hur man blir av med hemorrojder på naturlig sätt

1. Förbättra din kost

Ät fiberrika livsmedel

För att bli av med hemorrojder är det viktigt att du undviker förstoppning och hård avföring, vilket du kan göra genom att äta mycket fiberrik mat för att göra avföringen mjuk. För hur man blir av med hemorrojder är rekommendationen 30-35 gram fibrer dagligen.

Ät livsmedel som:

 • Avokado
 • bär
 • fikon
 • Brysselkål
 • ekollonpumpa
 • bönor
 • linser
 • nötter
 • linfrön
 • chiafrön
 • quinoa

I kliniska studier har kost med hög fiberhalt minskat risken för kvarstående symtom och blödningar med cirka 50 procent.

100042 768x768 1 Hemorrojder: 4 Naturliga lösningar för dem!
1Vi rekommenderar
ALIVE FOODS RAW EKOLOGISKA CHIA SEEDS/CHIAFRÖN
109 kr

Chia är ett litet frö som har liknande egenskaper som linfrö, men är ännu mer näringsrikt och användbart. Ett tusenårigt livsmedel rikt på kostfibrer, antioxidanter, omega-3 fettsyror, B-vitaminer, mineraler och protein.

Drick mycket vatten

Uttorkning kan leda till förstoppning eftersom vatten och vätska behövs för att fibrerna ska kunna färdas smidigt genom matsmältningskanalen. Många studier, bland annat en som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition, visar att vätskeförlust och vätskebegränsning kan öka förstoppning, vilket kan förvärra hemorrojdsymtomen.

För att lindra förstoppning och för att bli av med hemorrojder bör du dricka minst ett glas vatten till varje måltid och mellanmål under dagen.

Ät fermenterade livsmedel

Fermenterade livsmedel som kefir, kimchi och rå, betad yoghurt kan hjälpa till att förse matsmältningssystemet med friska bakterier som är viktiga för en korrekt eliminering. Flera studier har visat att fermenterade livsmedel och probiotika förbättrar tarmkanalens hälsa, syntetiserar och förbättrar näringsämnenas biotillgänglighet, ändrar tarmens pH-värde och underlättar matsmältningen.

Begränsa alkohol och kryddig mat

Alkohol kan vara uttorkande och hårt för matsmältningssystemet, vilket förvärrar hemorrojdsymtomen, medan kryddiga livsmedel kan förstärka symptomen på hemorrojder. Vissa studier visar att både alkohol- och kryddkonsumtion fungerar som riskfaktorer för hemorrojder, även om uppgifterna inte är konsekventa.

För att vara säker bör du begränsa dessa livsmedel tills hemorrojderna har försvunnit.

Tea Tree Olja: 9 Fördelar med den.

2. Öva på bättre “toalettvanor”

Undvik att anstränga dig

Att anstränga sig under avföring kan vara smärtsamt och förvärra hemorrojder.

Vänta inte för länge innan du går på toaletten. Var uppmärksam på kroppens signaler, och när du känner ett behov av att gå på toaletten, gå genast.

Annars blir avföringen hårdare, vilket automatiskt gör att du måste trycka hårdare. När du är på toaletten, ta god tid på dig och slappna av i kroppen.

Förhindra förstoppning

Förstoppning tvingar dig att anstränga dig när du går på toaletten, vilket ökar smärtan och inflammationen i hemorrojden. För att undvika förstoppning bör du dricka mycket vätska, utöva regelbunden fysisk aktivitet och äta fiberrik mat som gör avföringen mjuk. Dessa steg hjälper också till att svara på hur man blir av med hemorrojder eller förhindrar dem från början.

Undvik att sitta länge på toaletten

Om du spenderar för mycket tid på toaletten kan det förvärra hemorrojder.

Läs inte och distraheras inte när du går på toaletten. Det leder bara till att du får mer tid att anstränga dig. (Läs: Lägg ner telefonen.)

Rengör dig själv grundligt

Om avföring blir kvar efter att du har torkat dig kan det förvärra hemorrojderna ännu mer, och därför är det viktigt att du rengör dig ordentligt efter att du har gått på toaletten. Rengör dig dock inte för grovt eller använd tvålar som innehåller starka kemikalier, alkohol eller parfym.

Använd i stället vanligt vatten för att torka dig och torka sedan rumpan efteråt. A sitzsitzbad är till hjälp för patienter med anal klåda, värk eller brännande och är känt som ett av de bästa sätten att snabbt bli av med hemorrojder.

3. Ta hjälpliga kosttillskott

Slaktarens kvast

Sågborre kan hjälpa till att minska svullnad och inflammation av hemorrojder. I en studie som genomfördes i Tyskland 2002 konstaterades det att slaktarbeska var ett effektivt behandlingsmedel för patienter som lider av kronisk venös insufficiens, ett tillstånd där blodflödet genom venerna är otillräckligt, vilket gör att blodet samlas.

Pycnogenol®

I en studie från 2010 som publicerades i Phytotherapy Research undersöktes effekten av oralt och lokalt applicerade Pycnogenol® hemorrhoidkräm för hantering av akuta hemorrhoidala attacker i en kontrollerad, randomiserad studie med 84 försökspersoner. Inom mindre än 48 timmar efter en attack registrerades patienterna och deras tecken och symtom poängsattes.

Minskningen av poängen var betydligt mer uttalad i Pycnogenol®-gruppen än i kontrollgruppen som fick placebo. Studien visar att oral och topisk Pycnogenol® hjälper till att läka akuta hemorrojder.

Hästkastanj

Hästkastanj används ofta som ett växtbaserat botemedel mot dåligt blodflöde och svullnad. Enligt forskning som publicerats i Alternative Medicine Review har hästkastanj visat sig förbättra mikrocirkulationen, kapillärflödet och kärltonen, vilket är bra för hur man blir av med hemorrojder.

Häxhäxor

Häxnöt är en växt som används för sina hudläkande, sammandragande och antioxiderande egenskaper. Topisk applicering av trollhassel kan hjälpa till att lindra hemorrojder genom att minska inflammation och smärta.

Psyllium Husk

Psylliumskinn är en naturlig källa till rena fibrer som säljs i pulverform. Studier tyder på att växtfibrer som psylliumskal kan minska frekvensen av blödningar vid toalettbesök och hjälpa till att undvika förstoppning eller ansträngning. När du använder psylliumskals ska du se till att dricka mycket vatten.

En djurstudie från 2011 som publicerades i Digestive Diseases and Sciences visade att psylliumskal har en tarmstimulerande och laxerande effekt på möss, och i högre doser har det en antisekretorisk (minskar den normala utsöndringen av en kroppsvätska) och antidiarréaktivitet.

4. Prova nyttiga eteriska oljor

Cypressolja

Cypress eterisk olja stoppar överflödigt blodflöde och främjar blodets koagulering. Detta beror på dess hemostatiska och sammandragande egenskaper.

Cypressolja hjälper till att dra ihop blodkärlen och stramar upp vävnaderna. Den är också känd för att minska ångest, vilket kan hjälpa till att lindra förstoppning för vissa personer.

Använd cypress lokalt genom att tillsätta tre till fyra droppar på en bomullsboll och applicera på det aktuella området.

Helichrysum

Helichrysum eterisk olja hjälper till att stimulera utsöndringen av magsaft som behövs för att bryta ner maten och förebygga matsmältningsproblem. Den fungerar också som ett antiinflammatoriskt medel när den appliceras lokalt.

Använd helichrysum genom att gnugga in två till tre droppar i buken eller på det område där det finns en inflammation.

 aktörer för hemorrojder, inklusive:

Leave a Comment

Scroll to Top