Tea Tree Olja: 9 Fördelar med den.

Fördelar med Tea Tree Olja
My project 1 20 Tea Tree Olja: 9 Fördelar med den.

Tea tree-olja, även känd som melaleuca, är välkänd för sina kraftfulla antiseptiska egenskaper och sin förmåga att behandla sår, vilket är anledningen till att den är en av de främsta antibakteriella eteriska oljorna.

Tea tree är en flyktig eterisk olja som huvudsakligen kommer från den australiensiska växten Melaleuca alternifolia. Den har använts i stor utsträckning i hela Australien under åtminstone de senaste 100 åren, och under mer än sju decennier har den dokumenterats i många medicinska studier för sin förmåga att döda många stammar av bakterier, virus och svampar.

Tea tree-oljan kan användas på många olika sätt – den kan användas för att göra hemgjorda rengöringsprodukter, spridas för att döda giftigt mögel som växer i ditt hem och appliceras lokalt för att läka hudproblem och behandla hudinfektioner.

Jag använder denna kraftfulla eteriska olja i mitt recept med teeträdolja mot akne och i många andra recept som har blivit en del av min dagliga rutin.

Tea tree-olja blir en alltmer populär aktiv ingrediens i en mängd olika hushålls- och kosmetiska produkter, inklusive desinfektionssprayer, ansiktstvättar, schampon, massageoljor, hud- och nagelkrämer och tvättmedel.

Forskning visar att tea trees naturliga antiseptiska och antiinflammatoriska verkan gör den till en av de mest fördelaktiga eteriska oljorna som bör ingå i ditt naturmedicinska skåp.

Vad är Tea Tree Olja?

Tea tree-olja är en flyktig eterisk olja från den australiensiska växten Melaleuca alternifolia. Melaleuca-släktet tillhör familjen Myrtaceae och innehåller cirka 230 växtarter, varav nästan alla är inhemska i Australien.

Tea tree-olja är en ingrediens i många ämnen som används för att behandla infektioner, och den marknadsförs som ett antiseptiskt och antiinflammatoriskt medel i Australien, Europa och Nordamerika. Du kan också hitta tea tree i en mängd olika hushålls- och kosmetiska produkter, som rengöringsmedel, tvättmedel, schampo, massageoljor samt hud- och nagelkrämer.

Vad är tea tree olja bra för? Det är en av de mest populära växtoljorna eftersom den fungerar som ett kraftfullt desinfektionsmedel och är tillräckligt skonsam för att appliceras lokalt för att bekämpa hudinfektioner och irritationer.

Tea trees primära aktiva ingredienser är terpenkolväten, monoterpener och sesquiterpener. Dessa föreningar ger tea tree dess antibakteriella, antivirala och svampdödande verkan.

Det finns faktiskt över 100 olika kemiska komponenter i tea tree-olja – terpinen-4-ol och alfa-terpineol är de mest aktiva – och olika koncentrationer.

Studier visar att de flyktiga kolväten som finns i oljan anses vara aromatiska och kan spridas genom luft, hudporer och slemhinnor. Det är därför teeträdsolja vanligen används aromatiskt och lokalt för att döda bakterier, bekämpa infektioner och lindra hudtillstånd.

Fördelar

1. Bekämpar akne och andra hudproblem

På grund av tea tree-oljans antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper har den potential att fungera som ett naturligt botemedel mot akne och andra inflammatoriska hudtillstånd, inklusive eksem och psoriasis.

I en pilotstudie från 2017 i Australien utvärderades effekten av en gel med tea tree-olja jämfört med en ansiktsvask utan tea tree vid behandling av mild till måttlig akne i ansiktet. Deltagarna i tea tree-gruppen applicerade oljan på sina ansikten två gånger om dagen under en 12-veckorsperiod.

De som använde tea tree hade betydligt färre akneförändringar i ansiktet jämfört med de som använde ansiktstvätt. Inga allvarliga biverkningar förekom, men det fanns några mindre biverkningar som peeling, torrhet och fjällning, som alla försvann utan någon åtgärd.

2. Förbättrar torr hårbotten

Forskning tyder på att tea tree-olja kan förbättra symptomen på seborrheisk dermatit, som är en vanlig hudåkomma som orsakar fjällande fläckar i hårbotten och mjäll. Den rapporteras också bidra till att lindra symtom på kontaktdermatit.

I en studie på människor från 2002 som publicerades i Journal of the American Academy of Dermatology undersöktes effekten av schampo med 5 procent tea tree olja och placebo hos patienter med milda till måttliga mjäll.

Efter fyra veckors behandling visade deltagarna i teeträdsgruppen en 41-procentig förbättring av mjällets svårighetsgrad, medan endast 11 procent av deltagarna i placebogruppen visade förbättringar. Forskarna visade också på en förbättring av patienternas klåda och fetthet efter användning av schampo med tea tree-olja.

3. Lugnar hudirritationer

Även om forskningen om detta är begränsad, kan tea tree-oljans antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper göra den till ett användbart verktyg för att lindra hudirritationer och sår. Det finns vissa bevis från en pilotstudie som visar att patienternas sår började läka och minskade i storlek efter att ha behandlats med tea tree-olja.

Det finns fallstudier som visar att tea tree olja kan behandla infekterade kroniska sår.

Tea tree-olja kan vara effektiv för att minska inflammation, bekämpa hud- eller sårinfektioner och minska sårstorleken. Den kan användas för att lindra solbränna, sår och insektsbett, men den bör först testas på en liten hudfläck för att utesluta en känslighet för aktuell applicering.

4. Bekämpar bakterie-, svamp- och virusinfektioner

Enligt en vetenskaplig översikt om tea tree som publicerades i Clinical Microbiology Reviews visar data tydligt på tea tree-oljans bredspektrumaktivitet på grund av dess antibakteriella, svampdödande och antivirala egenskaper.

Detta innebär i teorin att tea tree-olja kan användas för att bekämpa ett antal infektioner, från MRSA till fotröta. Forskare utvärderar fortfarande dessa fördelar med tea tree, men de har visats i vissa studier på människor, laboratoriestudier och anekdotiska rapporter.

Laboratoriestudier har visat att tea tree-olja kan hämma tillväxten av bakterier som Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Streptococcus pyogenes och Streptococcus pneumoniae. Dessa bakterier orsakar allvarliga infektioner, bland annat:

  • lunginflammation
  • urinvägsinfektioner
  • andningssjukdomar.
  • infektioner i blodomloppet
  • halsfluss
  • bihåleinflammationer
  • Impetigo

På grund av tea tree-oljans svampdödande egenskaper kan den ha förmågan att bekämpa eller förebygga svampinfektioner som candida, klåda, fotröta och tånagelsvamp. Faktum är att en randomiserad, placebokontrollerad, blindad studie visade att deltagare som använde tea tree rapporterade ett kliniskt svar när de använde den mot fotsvamp.

Laboratoriestudier visar också att tea tree-olja har förmågan att bekämpa återkommande herpesvirus (som orsakar förkylningssår) och influensa. Den antivirala aktivitet som visats i studier har tillskrivits förekomsten av terpinen-4-ol, en av oljans viktigaste aktiva komponenter.

Tea Tree eterisk olja Tea Tree Olja: 9 Fördelar med den.
5. Kan hjälpa till att förebygga antibiotikaresistens

Eteriska oljor som teträdolja och oreganoolja används som ersättning för eller tillsammans med konventionella mediciner eftersom de fungerar som kraftfulla antibakteriella medel utan negativa biverkningar.

Forskning som publicerats i Open Microbiology Journal visar att vissa växtoljor, som t.ex. i tea tree-olja, har en positiv synergieffekt när de kombineras med konventionell antibiotika.

Forskarna är optimistiska och tror att detta innebär att växtoljor kan bidra till att förhindra att antibiotikaresistens utvecklas. Detta är oerhört viktigt inom den moderna medicinen eftersom antibiotikaresistens kan leda till misslyckad behandling, ökade vårdkostnader och spridning av problem med smittskydd.

6. Lindrar trängsel och luftvägsinfektioner.

Mycket tidigt i sin historia krossades och inhalerades bladen från melaleuca-växten för att behandla hosta och förkylning. Traditionellt blötlades bladen också för att göra en infusion som användes för att behandla halsont.

Idag visar studier att tea tree-olja har antimikrobiell aktivitet, vilket ger den möjlighet att bekämpa bakterier som leder till otäcka luftvägsinfektioner, och antiviral aktivitet som är användbar för att bekämpa eller till och med förebygga trängsel, hosta och förkylning. Det är just därför som tea tree är en av de främsta eteriska oljorna mot hosta och luftvägsbesvär.

7. Hjälper till att behandla huvudlöss

Tea tree-olja har insektsdödande effekter och kan användas för att bli av med huvudlöss, som är små parasitiska insekter som lever av människoblod. I en laboratoriestudie som genomfördes i Italien undersöktes effekten av tea tree-olja mot löss och dess ägg.

Tea tree användes ensamt och i kombination med nerolidol och testades i olika proportioner mot 69 huvudlöss och 187 ägg under en sexmånadersperiod. Forskarna fann att tea tree-olja ensam var effektivare mot huvudlöss, där behandlingen resulterade i 100 procent dödlighet efter 30 minuters exponering.

En högre koncentration av tea tree-olja kunde leda till att 50 procent av äggen inte kläcktes. När tea tree-olja kombinerades med nerolidol i förhållandet 1:2 orsakade de två substanserna att alla huvudlöss dog inom 30 minuter och att lössäggen avbröts efter fem dagars behandling.

Topp 5 Rosmarinolja fördelar för hårväxt

Fördelar med Tea Tree Olja
8. Hjälper till att behandla skabb

En vanlig fråga är: Kan tea tree olja bli av med skabb? Svaret är ja, enligt laboratoriestudier.

En studie vid Flinders University i Australien visade att 5 procent tea tree-olja och dess aktiva komponent terpinen-4-ol var mycket effektiva när det gällde att minska överlevnaden av skabbkvalster. Tea tree fungerar som en naturlig behandling av skabb eftersom den har kraftfulla antimikrobiella egenskaper, vilket ger den möjlighet att behandla skabb ovanpå och under huden.

9. Förbättrar dålig andedräkt

Dålig andedräkt kommer från bakterier som finns i munnen, särskilt på baksidan av tungan, halsen och tonsillerna. Eftersom tea tree-olja har antimikrobiella egenskaper som kan döda dessa bakterier fungerar den som ett naturligt botemedel mot dålig andedräkt.

En in vitro-studie visar också att tea tree-olja fungerar som ett effektivt antiseptiskt medel mot orala patogener, inklusive Candida albicans, meticillinresistenta Staphylococcus aureus och Escherichia coli. Denna fördel med tea tree-olja kan vara till stor hjälp efter munkirurgi, som en rotfyllning, som ökar risken för att utveckla en bakterie- eller svampinfektion.

Tänk på att tea tree-olja inte bör användas internt, så om du använder den som munskölj för att döda bakterier i munnen, se till att spotta ut den efteråt och skölj munnen med vatten.

Användning av Tea tree Olja

Tea tree-olja kan användas för att tillverka naturliga skönhets-, hälso- och rengöringsprodukter som är fria från farliga kemikalier. Den kan användas på följande sätt:

  • Aromatiskt: Sprid tea tree-olja i hela hemmet med hjälp av en oljediffusor. Du kan också inhalera oljan direkt genom att sniffa på den direkt ur flaskan.
  • Topiskt: Du bör dock alltid späda ut den med en bärarolja (t.ex. jojobaolja) i förhållandet 1:1 innan du applicerar den.
  • INTE för internt bruk: Enligt National Poison Center är tea tree olja känd för att vara giftig om den sväljs. Tea tree olja ska INTE tas genom munnen av någon anledning. Om du använder tea tree för dålig andedräkt eller munhälsa, se till att du spottar ut det efteråt för att förhindra potentiella biverkningar som matsmältningsproblem, nässelutslag eller yrsel.

Här är några grundläggande sätt som du kan använda tea tree-olja hemma för att förändra din hälsa.

1. Naturlig aknebekämpare

En av de vanligaste användningsområdena för australisk tea tree-olja idag är i hudvårdsprodukter, eftersom den anses vara en av de mest effektiva huskurerna mot akne.

Du kan göra en hemlagad mild ansiktsrengöring med tea tree-olja mot akne genom att blanda fem droppar ren eterisk tea tree-olja med två teskedar rå honung. Gnid bara in blandningen i ansiktet, låt den verka i en minut och skölj sedan av med varmt vatten.

2. Förbättra psoriasis och eksem

Tea tree-olja kan hjälpa till att lindra många typer av hudinflammation, bland annat som en naturlig eksembehandling och för att minska psoriasis. Blanda helt enkelt en tesked kokosolja, fem droppar tea tree-olja och fem droppar lavendelolja för att göra din egen hudförbättrande lotion eller kroppstvål.

3. Öka hårets hälsa

Tea tree-olja har visat sig vara mycket bra för hår och hårbotten. Den har förmågan att lugna torr, flagnande hårbotten och avlägsna mjäll.

För att göra ett hemmagjort schampo med tea tree-olja blandar du flera droppar av eterisk tea tree-olja med aloe vera-gel, kokosmjölk och andra extrakt som lavendelolja.

4. Naturlig behandling av löss

För att bli av med huvudlöss på ett naturligt sätt kan du kombinera tre matskedar kokosolja med en tesked vardera av ylang  ylang och tea tree-olja. Applicera denna blandning över hela hårbotten och massera in den ordentligt.

Kamma sedan igenom håret med en fin kam, täck huvudet med en duschkappa och låt det sitta i två timmar. Kamma igenom håret igen och skölj ut oljorna.

Kombinera sedan två koppar äppelcidervinäger och en kopp vatten och applicera blandningen med en sprayflaska tills håret är helt genomdränkt. Skölj sedan håret och kamma igenom det igen.

Det sista steget är att applicera en lätt kokosolja och låta den sitta kvar. Denna process måste upprepas var femte till tionde dag i ett par veckor för att säkerställa att alla löss och ägg dödas.

Fortsätt kamma igenom håret med en fin kam och låt oljan sitta kvar som ett leave-in balsam.

5. Naturlig hushållsrengöringsmedel

Ett annat fantastiskt sätt att använda tea tree-olja är som hushållsrengöringsmedel. Tea tree-olja har en kraftfull antimikrobiell aktivitet som kan döda dåliga bakterier i ditt hem.

För att göra en hemmagjord rengöringsmedel med tea tree-olja blandar du 5-10 droppar tea tree-olja med vatten, vinäger och 5-10 droppar citronolja. Använd det sedan på bänkskivor, köksmaskiner, dusch, toalett och handfat.

6. Tvättfräschare

Tea tree-olja har antibakteriella egenskaper, så den fungerar utmärkt som en naturlig tvättfräschare, särskilt när din tvätt är mossig eller till och med möglig. Tillsätt helt enkelt fem till tio droppar tea tree till ditt tvättmedel.

Du kan också rengöra tyg, mattor och idrottsutrustning med en blandning av tea tree-olja, vinäger och vatten.

7. Bekämpa tånagelsvamp och ringorm

På grund av sin förmåga att döda parasiter och svampinfektioner är tea tree olja ett utmärkt val att använda vid nagelsvamp (onychomykos), fotröta och ringorm. Lägg två till fem droppar outspädd tea tree-olja på det drabbade området med hjälp av en ren bomullspinne.

För envisa svampar kan du överväga att blanda den med naturlig svampdödande olja av oregano. Tea tree-olja har också visat sig vara fördelaktigt för att behandla och ta bort vårtor, så det är bara att lägga några droppar tea tree-olja direkt på området i 30 dagar en eller två gånger dagligen.

8. Förbättrar fotlukt

Här är ett annat exempel på hur tea tree-oljans antibakteriella aktivitet är mycket fördelaktig. Om du lider av stinkande fötter eller om du behöver få bort en konstig lukt från dina skor är tea tree-olja ett utmärkt botemedel.

För att motverka fotlukt kan du kombinera ungefär en halv tesked jojobaolja med två till tre droppar tea tree-olja och massera in blandningen i fötterna.

Du kan också prova mitt recept på exfolierande fotskrubbor som gör dina fötter mjuka och luktfria.

För att ta bort skolukt kan du tillsätta 5-10 droppar tea tree-olja i en sprayflaska fylld till hälften med vatten och spraya på insidan av skorna. Detta fungerar även för sportutrustning.

9. Döda mögel

Ett vanligt problem som många människor upplever i sina hem är mögelangrepp, ofta utan att de ens är medvetna om det. Ibland börjar människor till och med få symptom på svartmögel när de utsätts för detta gift i sina hem.

Överväg att köpa en diffusor och sprida tea tree-olja i luften runt ditt hem för att döda mögel och andra dåliga bakterier. Du kan också spraya tea tree-olja som universalrengöringsmedel på duschdraperier och i tvättmaskinen, diskmaskinen eller toaletten för att döda mögel och andra bakterier.

10. Naturlig DIY Deodorant

En annan bra anledning att använda tea tree-olja är att eliminera kroppslukt. Tea tree-olja har antimikrobiella egenskaper som förstör de bakterier på huden som orsakar kroppslukt.

Du kan göra en hemmagjord deodorant av tea tree-olja genom att blanda några droppar med kokosolja och bakpulver.

11. Skydda sår och skärsår

Tea tree-olja är den perfekta ingrediensen i en hemlagad sårsalva på grund av dess antibakteriella och svampdödande egenskaper. Se bara till att rengöra ett sår först med vatten och väteperoxid om det behövs. Lägg sedan på en till tre droppar tea tree-olja och täck det med ett bandage för att hjälpa till att bekämpa infektioner.

12. Naturlig tandkräm för munhälsa

Eftersom tea tree-olja har förmågan att döda dåliga bakterier och samtidigt lugna inflammerad hud är det en perfekt ingrediens i hemgjord tandkräm och munvatten. Den kan också bidra till att minska blödning av tandköttet och karies.

För att bli av med stinkande andedräkt och förbättra din munhälsa kan du blanda några droppar tea tree-olja med kokosolja och bakpulver för att få en fantastisk hemgjord tandkräm.

13. Naturligt insektsmedel

Teeträdolja fungerar inte bara som ett naturligt insektsmedel, utan hjälper också till att lindra bett. Eftersom insektsmedel vanligtvis innehåller giftiga kemikalier är ett naturligt alternativ som teträdolja skonsammare för huden.

Tillsätt två till fem droppar tea tree-olja i en sprayflaska fylld till hälften med vatten och spraya på huden. Du kan också kombinera två till fem droppar tea tree-olja med en tesked kokos- eller jojobaolja och gnugga in den på huden innan du går ut.

Om du får ett insektsbett kan du lägga två till tre droppar tea tree på en ren bomullstuss och applicera den på det drabbade området.

14. Hosta Lättare

För att lindra en hosta som orsakas av förkylning eller en annan luftvägssjukdom kan du helt enkelt sprida fem droppar hemma, inhalera tea tree-olja direkt från flaskan eller kombinera en till två droppar tea tree med en halv matsked kokosolja och gnugga in blandningen på bröstet och i nacken.

Risker och biverkningar

Tea tree anses i allmänhet vara säkert när det används aromatiskt och lokalt, och det orsakar vanligtvis inga biverkningar. Om du har känslig hud är det dock möjligt att du kan uppleva en reaktion.

Håll teeträdolja borta från ögon, kontaktlinser, näsans insida och känsliga delar av huden.

Denna eteriska olja har en skarp kamferdoft som följs av en mentolliknande kylande känsla, vilket kan få huden att kännas lite brännande om du applicerar för mycket.

Kom ihåg att tea tree-olja inte bör konsumeras, och om du använder den för munhälsa måste den spottas ut så att den inte sväljs. När den används i topiska produkter i en koncentration på 5 procent till 10 procent orsakar den normalt inte allergier eller hudutslag, men starkare koncentrationer har rapporterats orsaka dermatitreaktioner.

Det är alltid en bra idé att först göra ett litet hudtest på armen eller benet.

När du köper tea tree-olja ska du alltid leta efter 100 procent ren eterisk olja. Helst ska du leta efter olja av terapeutisk kvalitet och ekologisk olja.

Ljus, värme, exponering för luft och fukt påverkar oljestabiliteten hos eteriska oljor, så förvara oljan i mörka, svala och torra utrymmen, helst i en glasbehållare.

Leave a Comment

Scroll to Top