10 Fantastiska fördelar med Lavendelolja

Fördelar med lavendelolja

Lavendelolja är den mest använda eteriska oljan i världen idag, men lavendelns fördelar upptäcktes faktiskt för över 2 500 år sedan. På grund av dess kraftfulla antioxiderande, antimikrobiella, lugnande, lugnande och antidepressiva egenskaper är lavendeloljans fördelar många, och den har använts både kosmetiskt och terapeutiskt i århundraden.

Egyptierna använde lavendel för mumifiering och som parfym. När kung Tut’s grav öppnades 1923 sades det faktiskt att det fanns en svag doft av lavendel som fortfarande kunde uppfattas efter 3 000 år.

Tidiga och moderna aromaterapitexter förespråkar lavendel som en antibakteriell eterisk olja. Växtens blad och stjälkar användes för att göra avkok mot sjukdomar i matsmältningssystemet och reumatism, och lavendel uppskattades för sina kosmetiska ändamål.

Forskning visar att romarna använde lavendelolja för att bada, laga mat och rena luften. I Bibeln finns lavendelolja bland de aromatiska ämnen som används för smörjning och helande.

Eftersom lavendelolja har så mångsidiga egenskaper och är tillräckligt skonsam för att användas direkt på huden är det en olja som du måste ha, särskilt om du precis har börjat använda eteriska oljor för din hälsa. Vetenskapen har först nyligen börjat utvärdera det utbud av hälsoeffekter som eterisk lavendelolja innehåller, men det finns redan ett överflöd av bevis som pekar på denna oljas fantastiska möjligheter.

Idag är lavendel en av de mest populära eteriska oljorna i världen – och det är inte utan anledning. Människor har börjat förstå fördelarna med lavendelolja för både kroppen och hemmet.

Fördelar med lavendelolja

1. Antioxidantskydd

Fria radikaler, liksom gifter, kemikalier och föroreningar, är utan tvekan den farligaste och vanligaste riskfaktorn för alla sjukdomar som drabbar amerikaner i dag. Fria radikaler är ansvariga för att stänga ner ditt immunförsvar och kan orsaka otroliga skador på din kropp.

Kroppens naturliga svar på skador orsakade av fria radikaler är att skapa antioxidativa enzymer – särskilt glutation, katalas och superoxiddismutas (SOD) – som hindrar de fria radikalerna från att göra skada. Tyvärr kan kroppen faktiskt få brist på antioxidanter om belastningen av fria radikaler är tillräckligt stor, vilket har blivit relativt vanligt i USA på grund av dålig kost och hög exponering för gifter.

Som tur är är lavendel en naturlig antioxidant som förebygger och motverkar sjukdomar. En studie från 2013 som publicerades i Phytomedicine visade att lavendel ökar aktiviteten hos kroppens mest kraftfulla antioxidanter – glutation, katalas och SOD. Nyare studier har visat på liknande resultat och drar slutsatsen att lavendel har antioxidantverksamhet och hjälper till att förebygga eller vända oxidativ stress.

2. Hjälper till att behandla diabetes

År 2014 tog forskare från Tunisien sig an en fascinerande uppgift: att testa lavendelns effekter på blodsockret för att se om den kan hjälpa till att vända diabetes på naturlig väg.

Under den 15-dagars djurstudien observerade forskarna helt fantastiska resultat. I ett nötskal kan man säga att behandling med eterisk lavendelolja skyddade kroppen från följande diabetessymtom:

  • Förhöjt blodsocker (kännetecken för diabetes)
  • Metaboliska störningar (särskilt fettmetabolism)
  • Viktökning
  • Förlust av antioxidanter i lever och njurar
  • Funktionsstörningar i lever och njurar
  • Lipoperoxidation i lever och njurar (när fria radikaler “stjäl” nödvändiga fettmolekyler från cellmembranen).

Även om mer forskning behövs för att förstå lavendelns fulla kapacitet för att förebygga eller reversera diabetes, är resultaten av denna studie lovande och visar på växtextraktets terapeutiska potential. För att använda det mot diabetes kan du använda det lokalt på halsen och bröstet, sprida det i hemmet eller komplettera med det.

3. Förbättrar humöret och minskar stressen

På senare år har lavendelolja satts på en piedestal för sin unika förmåga att skydda mot neurologiska skador. Traditionellt har lavendel använts för att behandla neurologiska problem som migrän, stress, ångest och depression, så det är spännande att se att forskningen äntligen hinner ikapp historien.

Det finns flera studier som visar på växtens effekter på stress och ångest. En studie från 2019 visade att inandning av Lavandula är en av de mest kraftfulla anxiolytiska oljorna, eftersom den minskar peri-operativ ångest och kan betraktas som ett potentiellt lugnande medel för patienter som genomgår kirurgiska ingrepp och anestesi.

En evidensbaserad studie som publicerades 2013 i International Journal of Psychiatry in Clinical Practice visade att ett tillskott av 80 milligrams kapslar med eterisk lavendelolja hjälper till att lindra ångest, sömnstörningar och depression. Dessutom fanns det i studien inga negativa biverkningar, läkemedelsinteraktioner eller abstinenssymtom av att använda lavendelolja.

International Journal of Neuropsychopharmacology publicerade 2014 en studie på människor som visade att Silexan (även känt som lavendeloljepreparat) var effektivare mot generaliserat ångestsyndrom än placebo och det receptbelagda läkemedlet paroxetin. Efter behandlingen fann studien noll fall av abstinenssymtom eller negativa biverkningar.

I en annan studie som publicerades 2012 deltog 28 högriskkvinnor efter förlossningen och konstaterade att de genom att sprida lavendel i sina hem fick en betydande minskning av postnatal depression och minskade ångeststörningar efter fyra veckors behandling med aromaterapi.

Lavendel har också visat sig förbättra PTSD-symptomen. Åttio milligram lavendelolja per dag bidrog till att minska depressionen med 33 procent och dramatiskt minska sömnstörningar, humörsvängningar och det allmänna hälsotillståndet hos 47 personer som lider av PTSD, vilket visades i en fas 2-studie som publicerades i Phytomedicine.

För att lindra stress och förbättra sömnen kan du ställa en diffusor vid din säng och sprida oljor medan du sover på natten eller i vardagsrummet när du läser eller går ner i varv på kvällen.  Du kan också använda den lokalt bakom öronen för liknande resultat.

Fördelar med lavendelolja

4. Stödjer hjärnans funktion

Lavendelns neurologiska fördelar slutar inte med dess förmåga att behandla depression och höja humöret. Forskning visar också att den fungerar som en potentiell naturlig behandling för Alzheimers sjukdom.

Studier på råttor och möss visar att inandning av oljans ångor kan bidra till att minska oxidativ stress i hjärnan och förbättra kognitiv försämring.

År 2012 publicerade den schweiziska tidskriften Molecules resultaten av en djurstudie som tyder på att lavendel är ett bra behandlingsalternativ för neurologiska funktionsstörningar som stroke. Forskarna tror att lavendelns neuroprotektiva effekter beror på dess antioxidativa egenskaper.

För att stödja nervsystemet med lavendelolja kan du sprida den i hemmet, andas in den direkt från flaskan eller applicera den lokalt på tinningarna och nacken.

5. Behandlar brännskador och skärsår

Lavendelolja är allmänt känd för sina antimikrobiella egenskaper och har i århundraden använts för att bekämpa olika infektioner och bakterie- och svampsjukdomar. Faktum är att nästan 100 studier har utförts som visar på denna fördel med lavendel om och om igen.

Forskning visar att den påskyndar läkningen av brännskador, skärsår, skrapsår och sår – och en stor del av detta beror på dess antimikrobiella föreningar.

I en studie som publicerades i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine utvärderades hur Lavandulas antimikrobiella förmåga förstärks när den blandas med andra eteriska oljor som kryddnejlika, kanel och tea tree-olja. Forskarna vidarebefordrade att ett 1:1-förhållande av dessa oljor visade sig vara mest effektivt i kampen mot Candida albicans och Staph aureus – två vanliga orsaker till många svamp- och bakterieinfektioner som leder till lunginflammation i andningsvägarna och hudsvamp.

En studie från 2016 på råttor visade att lavendelolja främjar sårläkning i den tidiga fasen genom att påskynda bildandet av granulationsvävnad (vävnad från hudens läkande yta) och främja kollagensyntesen. Arealen av sår som behandlades med lavendelolja minskade signifikant jämfört med kontrollgruppen.

För att lindra brännskador och för att behandla skärsår, skrapsår eller sår, blanda tre till fem droppar lavendelolja med ½ tesked kokosolja och applicera blandningen på det berörda området. Du kan använda dina fingrar eller en ren bomullsboll.

6. Främjar frisk hud och hår

Lavandula blandad med en bärarolja (som kokosolja, jojobaolja eller grapefröolja) har troligen en djupgående effekt på din hud tack vare dess antimikrobiella och antioxidativa egenskaper.

Om du använder lavendelolja lokalt kan det hjälpa till att förbättra ett antal hudtillstånd, från cancersår till allergiska reaktioner, akne och åldersfläckar. Forskning visar att dess antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper hjälper till att lindra hudtillstånd och vända ålderstecken.

Om du vill använda lavendelolja för att förbättra din hud kombinerar du tre till fyra droppar med ½ tesked kokosnöts- eller jojobaolja och masserar in blandningen på det berörda området. Du kan också tillsätta lavendel i din ansikts- eller kroppstvätt.

Prova att blanda lavendelolja med rökelse och applicera den på huden på morgonen, direkt efter duschen och innan du går och lägger dig. Detta hjälper till att minska inflammation och ålderstecken, som mörka fläckar.

Studier visar också att lavendelolja, tillsammans med andra eteriska oljor som timjan, rosmarin och cederträ, avsevärt kan förbättra alopecia areata och håravfall när de masseras in i hårbotten dagligen.

7. Lindrar huvudvärk

Om du är en av de miljontals människor som kämpar med spännings- eller migränhuvudvärk kan lavendelolja vara det naturliga botemedel du har letat efter. Det är en av de bästa eteriska oljorna mot huvudvärk eftersom den framkallar avslappning och lindrar spänningar.

Det fungerar som ett lugnande, ångestdämpande, antikonvulsivt och lugnande medel.

En studie som publicerades i European Neurology visade att personer som kämpade med migrän minskade smärtan avsevärt när de inhalerade lavendelolja i 15 minuter. Skillnaden mellan kontrollgruppen och behandlingsgruppen med lavendelolja var statistiskt signifikant.

Av de 129 fallen av huvudvärksattacker svarade 92 helt eller delvis på behandlingen.

Ett av de mest effektiva naturliga medlen mot huvudvärk är att blanda två droppar vardera av lavendel och pepparmyntsolja och gnugga in blandningen i nacken och i tinningarna. Att sprida lavendel eller inhalera den direkt från flaskan kan också hjälpa till att lindra huvudvärk.

Lavendel High Altitude eterisk olja 10 Fantastiska fördelar med Lavendelolja

8. Förbättrar sömn och sömnlöshet

Lavandulas lugnande och lugnande egenskaper gör att den förbättrar sömnen och behandlar sömnlöshet. En studie från 2020 visar att Lavandula är en effektiv och pålitlig metod för att förbättra sömnkvaliteten hos patienter med livsbegränsande sjukdomar.

I en studie från 2015 ingick 158 mammor som befann sig i sin postpartumperiod och som delades in i kontroll- eller interventionsgruppen. Interventionsgruppen inhalerade lavendelolja före sängen fyra gånger i veckan i åtta veckor.

Forskarna fann att de kvinnor som använde aromaterapibehandling uppvisade en signifikant förbättring av sömnkvaliteten jämfört med kontrollgruppen.

Det finns flera studier, precis som den här med mödrar, som visar på lavendeloljans sömnframkallande och lugnande effekter. Inhalering av lavendel har visat sig minska sömnstörningar, förbättra sömnens kvalitet och varaktighet, bekämpa sömnlöshet och förbättra det allmänna välbefinnandet.

Dessutom orsakar lavendel, till skillnad från de flesta lugnande läkemedel, inga oönskade biverkningar. Den främjar faktiskt den allmänna mentala och fysiska hälsan.

För att förbättra din sömnkvalitet kan du sprida lavendelolja i sovrummet före eller under sömnen. Du kan också gnugga tre till fem droppar direkt på nacken, bröstet och tinningarna.

Att ta ett helande bad genom att tillsätta 15 droppar lavendel och en kopp Epsom-salt i badkaret är ett annat effektivt sätt att använda lavendelolja för att förbättra sömnen och slappna av i kroppen.

En blandning av lavendelolja, romersk kamomill och magnesiumolja är den bästa kombinationen för att förbättra sömnen. Gnugga in denna blandning i nacken och på handlederna för att få en lugn och fridfull känsla.

9. Lindrar smärta

Flera studier har visat att Lavandula hjälper till som ett naturligt smärtstillande medel. Att bara gnugga in den på det aktuella området kan minska inflammation och smärtintensitet, vilket hjälper till att lindra symptomen på många hälsotillstånd.

En studie från 2015 som publicerades i Complementary Therapies in Medicine visar att topisk applicering av lavendelolja minskar måttlig smärta under införandet av dialysnålar. Forskarna påpekar att lavendel kan vara ett alternativ för att minska smärtan vid insättning av dialysnålar, vilket orsakar konstant rädsla och ångest för många hemodialyspatienter.

En annan studie, som publicerades i Journal of Complementary and Alternative Medicine, visade att en kombination av eteriska oljor från lavendel, mejram, pepparmynta och svartpeppar förbättrade nacksmärtan när de applicerades dagligen på det drabbade området.

En annan studie visade att lavendelolja, när den masseras in i huden, kan hjälpa till att lindra dysmenorré, vilket är förknippat med menstruationssmärta och kramper i underlivet. Resultaten av denna studie tyder på att lavendelolja kan användas som ett naturligt medel mot PMS och menskramper.

10. Kompletterande behandling av cancer

En studie från 2012 som publicerades i African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines visar att aromaterapi, särskilt med lavendelolja, hjälper cancerpatienter att hantera stress, illamående, kronisk smärta och depression. Eftersom lavendelolja fungerar för att stimulera immunförsvaret, öka humöret, förbättra sömnen och bekämpa stress kan den användas som ett terapeutiskt medel.

Om du masserar lavendelolja i nacken, bröstet, handlederna och tinningarna kan du få en avslappnande och lugnande effekt. Om du har muskel- eller ledvärk eller smärta vid injektionsstället kan du applicera två till tre droppar lavendelolja på det drabbade området.

För att lindra stress och ångest och förbättra sömnen kan du sprida lavendel eller inhalera den direkt från flaskan. Detta kan vara särskilt användbart före och efter kirurgiska ingreppHur man använder

Lavendel är en av de mildaste oljorna, vilket gör den till ett bra alternativ för nybörjare, och den är mångsidig.

Köpa Rena Eteriska Oljor

När du köper en kvalitetsprodukt ska du välja en som är fri från syntetiska doftämnen. Välj också en produkt i en glasflaska som har en tydlig etikett och noterar att den är 100 procent ren kvalitet. Detta kommer att säkerställa att du får de bästa resultaten.

Här är några vanliga användningsområden för att komma igång:

Naturlig parfym

Vill du lukta gott utan att använda giftiga parfymer? Lavendel är en fantastisk doft för både kvinnor och män.

Du kan prova att tillsätta ren olja direkt på huden, eller så kan du späda ut oljan i vatten eller med en bärarolja för att få en mer diskret doft.

Om du vill gnugga oljan direkt på huden kan du lägga 2-3 droppar i handflatorna och gnugga händerna mot varandra. Gnugga sedan in den direkt på huden eller i håret.

Du kan också prova att tillsätta 2 droppar i en sprayflaska med ungefär ½ kopp vatten. Skaka sprayflaskan och spraya sedan vad du vill.

Överväg att kombinera lavendelolja med andra avslappnande oljor, t.ex. cederträeterisk olja av  eller rökelseolja. Min hemmagjorda lotion innehåller lavendel-, rökelse- och pepparmintsoljor, som doftar gott tillsammans och hjälper till att minska inflammation och förbättra hudens hälsa.

Ett annat bra sätt att använda lavendelolja som en naturlig parfym är att tillsätta den i ditt schampo eller skapa ett eget, som jag gjorde med det här hemgjorda kokoslavendelschampot.

Giftfri luftfräschare

På samma sätt som du använder lavendelolja som parfym kan du använda den i hemmet som en naturlig, giftfri luftfräschare. Spraya den runt om i hemmet eller prova att sprida den.

För att skapa en avslappnande atmosfär i sovrummet innan du somnar kan du spraya en blandning av lavendel och vatten direkt på sängkläderna eller kudden.

Du kan prova samma metod även i badrummet och på dina handdukar. Innan du tar ett avkopplande bad eller en dusch, spraya handduken med lavendel så att den lugnande doften väntar på dig när du kliver ut ur duschen.

Naturligt, kemikaliefritt läppbalsam

Lavendelolja är utmärkt för att förebygga solbränna på läpparna och för att läka spruckna och torkade läppar. Prova att tillsätta ett par droppar olja till sheasmör, jojobaolja, kokosolja eller en annan “bärarolja” och gnugga sedan in den på läpparna för att skydda dem när du vistas i solen.

Om du har en solbränna på andra ställen på kroppen kan du använda samma metod för att läka huden snabbare och förhindra klåda och fjällning som kan uppstå efter en svår solbränna.

Mitt hemlagade lavendelmynta läppbalsam är vårdande och återfuktar torra, spruckna läppar snabbt.

Botemedel mot obehag i magen

Många människor tycker att lavendeldoften är lugnande för magen. Om du känner dig illamående eller om du vet att du ska resa i en bil eller på ett flygplan och är benägen att bli åksjuk, spraya lite på din hud och dina kläder eller gnugga in det i tinningarna, nacken och handflatorna.

Hemlig smakförstärkare i hälsosamma recept

Lavendel är en fantastisk smakförstärkare i bland annat spannmålsfria muffins, te och till och med salladsdressingar. Den är helt ätbar, men du vill använda en mycket liten mängd eftersom smaken är mycket stark.

Du vill också köpa en olja av hög kvalitet, 100 procent ren kvalitet, från ett välrenommerat företag.

Prova att tillsätta 1-2 droppar i dina recept för att få en överraskande smakförstärkning. Det sägs att den passar perfekt ihop med saker som mörk kakao, ren honung, citron, tranbär, balsamicovinaigrette, svartpeppar och äpplen.

Risker och biverkningar

För de flesta människor är Lavandula angustifolias fördelar allt du kommer att uppleva, och det är helt säkert att använda dess extrakt. Det har dock inte gjorts någon omfattande vetenskaplig forskning om lavendeloljans interaktioner med andra mediciner eller för dess användning hos gravida kvinnor, så det finns vissa situationer där du vill vara försiktig.

  • Interaktioner mellan läkemedel: Om du redan tar receptbelagda mediciner för sömnrelaterade störningar eller depression, var försiktig med att Lavandula kan öka effekten av dessa mediciner. Även om du använder ett receptfritt sömnmedel eller någon typ av lugnande medel (även host- eller influensamedicin), tänk på att lavendel gör många människor sömniga och till och med något sömniga, så det är bäst att inte kombinera lavendelolja med andra mediciner eller sömnrelaterade kosttillskott. Om du planerar att genomgå anestesi inom en snar framtid bör du också undvika att använda lavendelolja.
  • Gravida kvinnor: Forskning tyder på att lavendel i allmänhet anses vara säkert för kvinnor som är gravida och ammande. Eftersom den kan ha en avslappnande effekt på musklerna och även kan påverka hormonnivåerna bör du använda lavendel med försiktighet under tredje trimestern. Det är bäst att tala med din läkare om användning av alla eteriska oljor när du är gravid, eftersom det inte har garanterats att dessa är säkra vid denna tidpunkt.
  • Barn: Det finns dock en viss oro för att lavendels effekt på hormonnivåerna kan vara skadlig för pojkar som ännu inte genomgått puberteten. Även om det inte finns starka bevis för att Lavandula skulle vara hormonstörande (endast en eller två mycket små studier har någonsin genomförts), uppmanas föräldrar att vara försiktiga om de använder lavendelolja ofta på små barn.
  • Intag av lavendelolja: Studier har främst undersökt effekterna av lavendelolja som används lokalt på huden eller genom inandning. Man har inte funnit några negativa symtom när tre droppar olja blandas med en bärarolja och appliceras direkt på huden. I en evidensbaserad artikel från 2013 framhölls dock att lavendel kan intas i en stor dos på 80 till 160 milligram utan negativa effekter, förutom mindre gastrointestinala symtom. För att undvika gastrointestinal irritation bör du hålla intern användning till ett minimum och vara försiktig om du har ett känsligt matsmältningssystem. Det finns inga kända livsmedelsinteraktioner av lavendelolja för närvarande.

Leave a Comment

Scroll to Top