Topp 5 naturliga botemedel för Psoriasis

naturliga botemedel för Psoriasis

Naturliga botemedel för Psoriasis

Om du har torra, kliande, fjällande, smärtsamma, röda hudfläckar som dyker upp, finns det en chans att du lider av psoriasissymtom. Psoriasis är en ihållande autoimmun sjukdom som orsakar röda, upphöjda plack som bildas på hudytan, vilket kan vara både irriterande och pinsamt. Psoriasis anses inte ha någon definitiv botemedel och kommer vanligtvis i cykler under någons liv, vilket ofta orsakar fjällande, obehagliga hudutbrott vid tider när immunfunktionen är låg eller stressnivåerna är höga. Det anses påverka mer än 3 procent av USA:s befolkning – eller mer än 5 miljoner vuxna vid någon tidpunkt.

Eftersom psoriasis är en autoimmun sjukdom tar det en rad livsstilsförändringar och botemedel för att bringa betydande lindring, särskilt om den autoimmuna sjukdomen har blivit allvarlig och också orsakar andra symtom, såsom ledvärk och trötthet.
De vanligaste psoriasissymtomen
Plackpsoriasis är den vanligaste typen av denna sjukdom, men det finns också flera andra former av psoriasis. Alla typer orsakar obehag i huden på något sätt.

Andra former av psoriasis kan också ge upphov till symtom, men när symtomen först uppträder och vilka delar av kroppen de påverkar mest beror på den specifika formen av psoriasis. Psoriasis symptom uppträder oftast på huden på knän, armbågar och hårbotten. Mindre vanligt utvecklar vissa människor psoriasis symptom på magen, ryggen, händerna och fötterna.

Det finns flera former av psoriasis, alla med sina egna kännetecken: (4)
Plack psoriasis (den vanligaste formen): orsakar röda, fjälliga hudfläckar. Jämfört med andra former av psoriasis tenderar plack psoriasis att utvecklas även om någon inte var allvarligt sjuk tidigare eller led av några märkbara symtom på autoimmun sjukdom.
Nagel- eller hårbottenspsoriasis: påverkar nagelbädden och huvudet, vilket orsakar torrhet och lossade naglar.
• “Mild psoriasis“: orsakar mindre allvarliga psoriasis symptom än andra former och kan förväxlas med eksem eller till och med mjäll. Denna typ av psoriasis är vanligtvis den mest mottagliga för behandling med naturliga hudvårdsprodukter.
• “Allvarlig psoriasis“: ett begrepp som vanligtvis ges till smärtsamma former av psoriasis inklusive postulär och guttat psoriasis.
Postulär psoriasis: orsakar inflammerade blåsor fyllda med var på huden som vanligtvis är smärtsamma.
Invers psoriasis: lysande röda, glänsande lesioner som visas i områden där huden veckar sig (inklusive armhålorna, ljumskarna och under brösten).
Erytrodermisk psoriasis: orsakar röda hudskalor som lossnar i “ark”, vilket kan leda till allvarliga solbrännskador eller infektioner om någon inte är försiktig med att skydda huden eller lämnar den obehandlad. Denna typ orsakas vanligtvis av en uttagsreaktion efter att ha slutat med psoriasismediciner.
Guttat psoriasis: den vanligaste typen bland barn och tonåringar. Detta orsakar vanligtvis små röda knölar eller fläckar som kan utlösas av låg immunfunktion, stress eller infektioner, som streptokockhals och tonsillit.

De vanligaste symptomen på psoriasis, särskilt de som ses hos personer med plack psoriasis, inkluderar:

• Plack av röd hud, ibland också täckt med en skorpa av fjäll som tenderar att vara silver eller vit.
• Löst hud eller lesioner som kan vara känsliga, kliande och smärtsamma.
• Mjäll på hårbotten.
• Sprucken, missfärgad hud som lätt blöder och får blåmärken.
• Missfärgning i fingernaglar och tånaglar eller tillväxt

Andra symptom som kan uppträda vid psoriasis inkluderar:
• Svår plack, fjäll och smärta i händer och fötter – vanligast hos personer med pustulär psoriasis
• Försämrad immunfunktion – psoriasis kan bidra till återkommande infektioner, långsam hudläkning och permanent skada på huden
• Trötthet
• Andra symtom som är vanliga bland personer med autoimmuna sjukdomar, som matsmältningsbesvär, hjärndimma och allergier

Hur man behandlar psoriasissymptom på ett naturligt sätt

Ät en antiinflammatorisk kost
Många personer ser betydande förbättringar av sina psoriasissymptom när de rensar upp sin kost och ökar sitt näringsintag.

naturliga botemedel för Psoriasis

Använd naturliga örter och tillskott
De bästa naturliga huskurer för psoriasis inkluderar:

• Saltsyra (en till tre kapslar per måltid): hjälper till med proteindigestion och minskar psoriasisutbrott
• Omega-3-fiskolja (1 000-2 000 gram dagligen): minskar inflammation
• Vitamin D3 (5 000 IU dagligen): låga nivåer av vitamin D och brist på vitamin D är förknippat med psoriasis
• Mariatistel (250 milligram tre gånger dagligen): hjälper till att främja leveravgiftning och minskar cellulär tillväxt
• Probiotika (50 miljarder enheter dagligen): minskar autoimmuna reaktioner och förbättrar matsmältningen genom att öka goda bakterier och tränga ut dåliga bakterier
• Adaptogena örter och vitamin B12: hjälper kroppen att hantera stressens effekter
• Matsmältningsenzymer: ökar näringsupptaget och kan hjälpa till att minska matkänslighet
• Benbuljong: tillhandahåller många näringsämnen som kollagen och glukosamin, som reparerar skadad hud, matsmältningssystem och leder.

Få minst 20 minuter solsken dagligen
Att få 20 minuter solsken dagligen, tre till fyra dagar i veckan, kan betydligt förbättra psoriasissymptom genom att höja vitamin D-nivåerna. Forskning visar att vitamin D förändrar hur celler växer och kan hjälpa till att sakta ner produktionen av hudceller hos personer med psoriasis, vilket minskar plack. Detta hjälper till att lindra psoriasissymptom som tjock hud och fjällning.

Minska stress
Både emotionell och fysisk stress kan orsaka psoriasis att utvecklas eller psoriasissymptom att förvärras. Personer med psoriasis som använder avslappningstekniker och gör en ansträngning för att minska stressen märker vanligtvis förbättringar i symtomen, vilket är logiskt med
Störningar försämras ofta av stress på grund av hur “fight or flight”-responsen påverkar immunsystemet, vilket frigör högre nivåer av inflammatoriska proteiner som kallas cytokiner och bidrar till hormonella obalanser.

Fukt och använd lugnande eteriska oljor
Psoriasis-symtom är vanligtvis som värst när huden är mycket torr och inflammerad. Fukta huden och använd naturliga antiinflammatoriska oljor för att lindra symtom som rodnad, fjällning och smärta. Beroende på var klåda och fjällning uppstår kan fuktighet ökas genom att använda naturliga schampon, lotioner, geler, skum, krämer och mer feta salvor. (9) Håll huden återfuktad genom att applicera tjocka krämer eller oljor, som jungfru kokosolja eller hud, rå sheasmör eller din egen hemgjorda kroppssmörslotion.

Psoriasis vs Eczema: Hur man berättar skillnaden


Det är lätt att missta psoriasis för andra hudsjukdomar, inklusive eksem, som har vissa av samma symtom, eller till och med rosacea. Jämfört med eksem – som också orsakar hudinflammation och röd, torr, sprucken hud – vad ser psoriasis ut som som gör det märkbart annorlunda? Först plats: Psoriasis ses vanligtvis på knän och armbågar, medan eksem vanligtvis bildas på känsliga områden som baksidan av knän, händer, kinder eller haka och insidan av armbågarna.

Eksem tenderar att vara mycket kliande, medan psoriasis kan orsaka mer smärta och torra fjäll på huden förutom plack. En annan faktor som skiljer eksem från psoriasis är att eksem vanligtvis orsakar fuktighet på huden och hudläckage, krustiga sår, tjock hud och cystisk eller finnliknande utbrott, men psoriasis orsakar normalt inte sådana sår/blåsor och förblir mycket torr.

Båda tillstånden tenderar att förekomma i familjer, även om deras huvudsakliga orsaker är något olika. Eksem förekommer vanligtvis i en yngre ålder, såsom under spädbarnsåldern eller barndomen, medan psoriasis är en autoimmun sjukdom som oftast uppträder hos vuxna och uppstår när immunförsvaret har kompromissats, till exempel efter andra sjukdomar eller stress. (10) Det finns en koppling mellan minskad immunitet och psoriasis – till exempel kan luftvägsinfektioner, diabetes och artrit alla bidra till dess bildande. Medan eksem också kan utlösas av inflammation och känsligheter, är det mer troligt att det blossar upp som svar på externa faktorer, som solbränna eller reaktioner på hudvård eller hushållsprodukter.

Leave a Comment

Scroll to Top