10 Naturliga Läkemedel för Feberblåsor

10 Naturliga Läkemedel för Feberblåsor

Naturliga Läkemedel för Feberblåsor
Feberblåsor är ganska vanliga eftersom de enkelt sprids från person till person genom direktkontakt. Även kallade för munsår, kan feberblåsor vara obekväma och oattraktiva. De börjar som röda och svullna blåsor som slutligen utvecklar skorpor.
Feberblåsor orsakas av herpes simplex-viruset, en infektion som kan orsaka bara en feberblåsa eller ett utbrott av flera feberblåsor under många år. Liknande symtom på munsår och oral trast, orsakar feberblåsor smärtsamma sår som kan förvärras när immunsystemet är försvagat.

Genom att stärka immunsystemet genom en hälsosam kost, göra livsstilsförändringar och vidta försiktighetsåtgärder under perioder av aktiva utbrott, kan du hjälpa till att hålla herpesviruset i dvala och begränsa utbrott av feberblåsor.
Feberblåsors orsaker och riskfaktorer
En feberblåsa utvecklas som ett resultat av herpes simplex-viruset. HSV-1 är ett utslag på huden och slemhinnorna (framför allt på läpparna). Det kännetecknas av irritation, rodnad i huden och blåsor som kan orsaka en brännande smärta.

Det karaktäriseras av irritation, rodnad i huden och blåsor som kan orsaka en brännande smärta. Det är ofarligt, men ofta irriterande, och det läker vanligtvis inom 10 dagar.

HSV-1 är smittsamt för personer som inte redan är infekterade av viruset och för dem med ett försvagat immunsystem, vilket kan bero på kemoterapi eller en infektion som HIV. Herpes labialis kan också spridas till könsorganen genom direktkontakt under oralsex. (2)

Herpes simplex är en primärinfektion som vanligtvis inträffar före 20 års ålder. Antikroppar mot viruset hittas hos cirka 80 procent av alla tonåringar. Efter den primära infektionen ligger viruset vilande i en persons immunsystem under hela hennes livstid. Stimuli såsom feber, menstruation, solljus, stress och övre luftvägsinfektioner kan dock orsaka att viruset återvänder.

Sår i eller nära munnen: Feberblåsa vs. Afte vs. Oral trast
Feberblåsor (även kallat munherpes)

• utvecklas utanför munnen, vanligtvis längs med läppkanten
• är smittsamma tills de skorpor över och läker helt
• ser ut som röda, svullna blåsor tills de brister, rinner och bildar en skorpa
• healar vanligtvis inom 10 dagar
• oras av herpes simplex-virus 1
• kan utlösas av feber, solljus, stress, menstruation och övre luftvägsinfektion
Afte
• utvecklas på mjukvävnaden inne i kinderna eller läpparna, under tungan eller vid tandköttets bas
• är inte smittsamma
• är runda med en vit eller gul mitt och en röd kant
• healar vanligtvis inom en till två veckor
• oras av immunosuppressiva virus, autoimmuna sjukdomar och autoinflammatoriska sjukdomar
• kan utlösas av en oavsiktlig kindbitning, matkänslighet, skada från tandvård, hormonella förändringar, bakterier och stress
Oral trast (Candidiasis)
• utvecklas i munnen eller halsen
• är smittsamt och kan spridas genom saliv
• är vita fläckar inne i munnen eller på tungan som kan orsaka ont i halsen och svårigheter att svälja
• renas vanligtvis inom sju till tio dagar

Feberblåsor

15 Naturliga Huskurer för Feberblåsor

Zink
Zink behövs i många kemiska reaktioner som hjälper till att återuppbygga huden och skydda kroppen från virus och infektioner. Forskning visar att topiska zinkformler har visat sig vara effektiva för behandling av febersår och för att förlänga remissionen av herpes.

Vitamin E

Forskning publicerad i Alternative Medicine Review antyder att vitamin E lugnar huden och kan hjälpa till att lindra smärta och obehag från feberblåsor. Det är en antioxidant som reparerar skadad hud och minskar inflammation. (8)
Vitamin E kan tas som orala kapslar, eller så kan du öka dina nivåer med vitamin E-rika livsmedel, såsom mandlar, spenat, sötpotatis, avokado, solrosfrön och olivolja.

L-lysin
L-lysin är en aminosyra som hjälper till att behandla herpesviruset när det tas oralt eller appliceras direkt på huden. Det fungerar genom att förhindra att viruset växer. Flera studier har funnit att L-lysin verkar vara en effektiv agent för att minska utbrott, svårighetsgrad och läkningstid för återkommande herpes simplex virusinfektion. (9, 10)

Bakpulver
Bakpulver kan appliceras på en feberblåsa för att torka ut den, neutralisera syror och lugna irritation. Du kan göra en pasta med bakpulver med antingen vatten eller färsk citronsaft. Applicera sedan pastan på feberblåsan och låt den sitta i 10 minuter innan du sköljer.

Pepparmyntsolja
Pepparmyntsolja har antivirala egenskaper och kan användas på huden för att läka feberblåsor. En studie från 2013 testade pepparmyntsoljas försvar mot HSV-1 och HSV-2. Forskare fann att pepparmyntsolja var effektiv mot viruset, särskilt i tidiga stadier av symtom. (12) För att använda pepparmyntsolja, applicera 1-2 droppar direkt på blåsan två gånger dagligen.

Melissaolja
Melissaolja, även känd som citronmeliss, används inom traditionell medicin för att behandla herpes simplex och främja hudhälsa. Det är den främsta virusbekämpande eteriska oljan för feberblåsor. Denna milda olja är ofta örten som väljs för att behandla feberblåsor eftersom den är effektiv mot virus i herpesvirusfamiljen. Den kan begränsa spridningen av virala infektioner, vilket kan vara särskilt användbart för personer som har utvecklat motstånd mot vanligt använda antivirala ämnen.

Aloe Vera Gel
Du kan använda aloe vera gel på ett feberblås för att lindra obehag och påskynda läkningsprocessen. Forskning visar att aloe vera gel har medicinska hudvårdsegenskaper. Den innehåller antioxidanter, enzymer, mineraler, fettsyror och hormoner som hjälper till med läkning och förebygger ytterligare infektion. (14)

Kall Kompress
För att minska rodnad och svullnad i ett feberblås, placera en kall, våt handduk på blåsan tre gånger om dagen i cirka 20 minuter. Att applicera is direkt på blåsan hjälper också till att minska inflammation och sakta ner blodflödet till såret, vilket hjälper till att lindra smärta och svullnad.

Probiotiska Livsmedel
Probiotiska livsmedel som yoghurt, äppelcidervinäger, kimchi, surkål, kefir och natto fungerar för att öka immunförsvaret och främja avgiftning. (

Echinacea Te
Echinacea är en kraftfull stimulator för immunsystemet som kan ge betydande terapeutiskt värde, även när man försöker bekämpa ett virus som herpes simplex.
Detta gäller särskilt personer med ett försvagat immunförsvar. (17) För att stärka ditt immunförsvar och förebygga utbrott, drick echinacea-te under veckan – det hjälper till att minska inflammation och lindra smärta också, så sluta inte dricka det om en feberblåsa utvecklas.

Rå vitlök
Rå vitlök har antivirala, svampdödande och antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att stärka ditt immunförsvar och bekämpa utbrott av feberblåsor. Världshälsoorganisationen rekommenderar en daglig dos på 2-3 gram (ungefär en klyfta) färsk vitlök för vuxna. (18) Applicera det direkt på en feberblåsa för att minska svullnad och påskynda läkning. Om du känner att en feberblåsa håller på att utvecklas, börja använda vitlök direkt för att förhindra att den utvecklas helt.

Oreganoolja
Oreganoolja är känd för sina läkande och immunstärkande egenskaper. Den bekämpar naturligt infektioner på grund av sina antivirala egenskaper. Studier visar att oreganoolja kan göra det svårt för viruset att infektera en person. (19)

Tea tree-olja
En studie från 2001 som utfördes i Tyskland visade att tea tree-olja har antivirala effekter när den används mot herpes simplex-virus 1 och 2. (20) När du känner att en feberblåsa håller på att utvecklas, tillsätt bara 1-2 droppar tea tree-olja på en ren bomullstuss och applicera den direkt på blåsan.

Försiktighetsåtgärder vid feberblåsor

Om din feberblåsa inte försvinner inom 10 dagar eller om du tror att du har en infektion, kontakta din läkare. Det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder när du har en aktiv feberblåsa för att förhindra spridning av viruset. Herpes simplex-virus kan lätt spridas när såret är närvarande.

Leave a Comment

Scroll to Top