Vad är cancer? Här är 11 möjliga orsaker till cancer.

Vad är cancer?

Vad är cancer? Vad orsakar cancer?

Även om vi definitivt inte vet allt som kan utlösa denna sjukdom, är det som står klart att fler människor drabbas av denna sjukdom. Enligt National Cancer Institute kommer cirka 39,6 procent av männen och kvinnorna att diagnostiseras med cancer någon gång i livet. (1) Tidigare forskning visar att genetik endast står för ungefär hälften av alla cancerfall, vilket tyder på att miljöexponering och socioekonomiska faktorer också kan spela en roll. Cancer har snabbt stigit till en av de främsta dödsorsakerna, men om du känner till din risk kan du undvika denna förödande diagnos.
Fetma, dålig kost, hormonell obalans och kronisk inflammation är alla välkända orsaker till cancer. Men vissa cancerorsaker är inte så uppenbara. Tänk om jag berättade att dagliga exponeringar och till synes harmlösa vanor faktiskt kan öka din risk för cancer? Här är några av de mest överraskande sakerna som är kopplade till cancer ….
Vad orsakar cancer? Här är oväntade cancerorsaker

Var du bor. En studie från 2017 som publicerades i tidskriften Cancer visade att i USA har län med den sämsta kvaliteten på luft, vatten, mark, byggd miljö och sociodemografiska faktorer en ökad förekomst av cancer. Dålig luftkvalitet och den byggda miljön (förekomst av större motorvägar, tillgång till kollektivtrafik och bostäder) korrelerade starkast med höga cancerfrekvenser. Dessa resultat gällde både män och kvinnor, där prostatacancer och bröstcancer var starkast förknippade med dålig miljö. (2) Annan forskning visar att minoritetsområden löper större risk att drabbas av cancer på grund av luftföroreningar. (3)

Doftljus och luftfräschare. Forskare mätte nivåerna av “flyktiga organiska kemikalier” i sex hus i York, England, under fem dagar. De bad varje boende att notera vilka doftljus, luftfräschare och rengöringsmedel de använde – inklusive hur ofta de använde dem. Sedan testade de luften i varje hem. Limonen – en syntetisk kemikalie som används för att skapa citrusdofter – visade sig vara den största boven i dramat. Föga förvånande var det de hus som använde mest doftande produkter som testade positivt för de högsta mängderna limonen.

Det krävs mer forskning innan man kan säga att dessa uppgifter är avgörande, men när limonen släpps ut i luften reagerar det med ozon och bildar formaldehyd, som har kopplats samman med ett antal olika cancerformer – bland annat myeloisk leukemi och nasofaryngeal cancer. (4) Farorna med syntetiska dofter sträcker sig längre än till cancer också. Falska doftämnen är kopplade till hormonkaos, astma och andra allvarliga hälsoproblem.
Hur man undviker det: Genom att minska din användning av doftprodukter kan du minska exponeringen för limonen (och därmed formaldehyd). (5) Limonen är inte den enda ingrediensen att vara försiktig med. Försök att undvika alla produkter som anger doft, parfym, ftalater, DEP, DBP eller DEHP som ingrediens. Enligt Bröstcancerfonden är ett av de viktigaste sätten att hjälpa sig själv att undvika syntetiska dofter ett av de viktigaste sätten att hjälpa sig själv. (6)

Happy hour. År 2016 publicerade danska forskare en studie som kopplar samman ökad alkoholkonsumtion och risk för bröstcancer. Forskarna fann att kvinnor som ökade mängden alkohol de drack under en femårsperiod stod inför en högre risk för bröstcancer. I samma studie fann man dock en lägre risk för hjärtsjukdomar hos de kvinnor som drack mer. (7) Lyckligtvis finns det bättre alternativ för att sänka risken för hjärtsjukdomar, bland annat daglig motion, en näringsrik och hälsosam kost och stresshantering.
Förutom bröstcancer kopplade forskarna även alkohol till huvud- och halscancer, matstrupscancer, levercancer och kolorektalcancer. (8) Varför har alkohol dessa negativa effekter? Våra kroppar metaboliserar etanol i alkoholhaltiga drycker till acetaldehyd, som kan skada DNA och proteiner i kroppen. Alkohol kan också utlösa oxidation i kroppen, vilket ytterligare skadar DNA, proteiner och fetter. Försämrat näringsupptag och ökade nivåer av östrogen kan också ligga bakom. (9)

Sågspån. Här är en som du kanske aldrig har hört talas om tidigare. Internationella cancerforskningsinstitutet (IARC) har klassificerat trästoft som cancerframkallande för människor också. I en studie observerades att möbelarbetare och andra arbetstagare som utsätts för trädamm löper större risk att utveckla en form av näscancer som kallas adenokarcinom. Damm från hårda träslag, inklusive bok och ek, utgör den högsta risken. Du kan kontrollera din exponering för trädamm genom väl utformade ventilationssystem och/eller andningsskydd. Tack och lov har National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) i USA utarbetat riktlinjer för lokala ventilationssystem för olika träbearbetningsutrustningar. Tidigare studier visar nu på högre exponeringsnivåer än de nivåer som ses idag. Men oavsett detta ska du se till att bära ett andningsskydd eller en mask som är certifierad för att skydda dig mot fina trädammspartiklar.

Vad orsakar cancer?

Vi hör ofta att våra kostval påverkar cancerrisken, men förpackningen kan också spela en roll. Snabbmat och snabbmatsförpackningar som förpackningar och lådor innehåller ofta perfluorerade kemikalier. Dessa fett- och fläckavvisande foder i förpackningar, även kallade PFC och PFAS, migrerar lätt från förpackningen och in i maten.
Dessa kemikalier är kopplade till allt från cancer och utvecklingsproblem till reproduktionsproblem, försämrad immunförsvar och andra hälsoeffekter. (11)Hur man undviker det: När du äter ute kan det vara extremt svårt att undvika perfluorerade kemikalier, men du kan försöka äta färska måltider hemma så mycket som möjligt. Undvik också papperstallrikar och andra serviser – de är ofta belagda med samma fettskyddskemikalier. (Det gör även de flesta popcornpåsar som kan användas i mikrovågsugn, så välj även den gammaldags typen som går på spisen).

Vissa solskyddsmedel.

Medan exponering för för mycket solskador kan orsaka cancer, har överanvändning av fel typ av solskyddsmedel också sina egna risker. Bensofenon-3 (eller oxybenzon), en vanlig ingrediens i solskyddsmedel, producerar fria radikaler som kan utlösa DNA-skador och cancertillväxt. FDA begränsar bensofenon-3 till 6 procent – och har inte direkt förbjudit kemikalien – på grund av vad myndigheten kallar dess effektivitet när det gäller att skydda mot UV-strålar. (12)
Hur man undviker det: Kolla in den här listan över de bästa solskydden. Och gör en poäng av att läsa solskyddsetiketter och undvik att köpa sådana som innehåller starka kemikalier som paraaminobensoesyra, oktylsalicyklat, cinoxat, dioxybenzon, fenylbenzimidazol, homosalat, mentylanthranilat, oktokrylen, metoxikinnamat, parabener och naturligtvis oxybenzon. För att undvika alla dessa skadliga ingredienser kan du till och med göra din egen hemgjorda solskyddskräm med eteriska oljor, kokosolja, sheasmör och icke-nano-zinkoxid.

Vad är cancer?

Brist på solljus.

Enligt forskare vid Moores Cancer Center vid University of California i San Diego skulle cirka 250 000 fall av kolorektalcancer och 350 000 fall av bröstcancer kunna förhindras i världen genom att öka nivåerna av vitamin D3. Forskarna undersökte sambandet mellan D-vitamin och cancer med hjälp av satellitmätningar av sol- och molntäcke. De tog denna information och analyserade blodserumnivåerna av vitamin D3. I slutändan fann forskarna ett omvänt samband mellan D-vitamin i serum och risken för kolorektal- och bröstcancer, vilket innebär att ju mindre D-vitamin, desto högre risk. (13) Även om för mycket solljus kan vara skadligt för huden är solen den bästa källan till D-vitamin, men överdriv inte och kom ihåg att få dina D-vitaminnivåer kontrollerade regelbundet.
Hur man undviker det: Det finns ett antal sätt att njuta av solen och få din dagliga dos D-vitamin. Du kan ta en weekendresa för att njuta av fördelarna med camping, springa utomhus, helt enkelt öva på att jorda, starta en trädgård, cykla, fokusera på simträningens fördelar vid en utomhuspool och så mycket mer.

Virus och bakterier.

Virus och bakterier utgör allvarliga risker på kort sikt, men vissa har också långsiktiga hälsoeffekter. Virus som Epstein-Barr-virus och hiv är kopplade till cancer genom ett antal studier. Forskare tror att minst 95 procent av befolkningen generellt påverkas av Epstein-Barr-viruset (EBV) i vuxen ålder. EBV är mest känt för att orsaka mononukleos, eller “mono”, “kyssesjukdomen”, men de flesta EVB-infektioner är inte märkbara – inte ens när de är aktiva i kroppen. De flesta drabbas inte av några symtom eller omedelbara konsekvenser. EBV förblir vilande under hela livet tills det utlöses av allt från exponering för bekämpningsmedel eller mögel. Näringsbrister, skador, exponering för tungmetaller och psykiska trauman kan också väcka ett vilande virus till liv igen. I en studie från 2016 fann forskarna att bröstceller band sig till Epstein Barr-viruset och förvandlades till en aggressiv cancer. Av denna anledning drog forskarna slutsatsen att EBV kan öka tillväxten av malign bröstcancer. (14)
Forskning visar också att personer med hiv löper större risk att utveckla Kaposis sarkom, non-Hodgkin lymfom och livmoderhalscancer. (15) Faktum är att dessa ofta kallas “aids-definierande tillstånd” eftersom om någon med hiv också har ett av dessa tillstånd kan det innebära att aids utvecklas.

Att arbeta på nattskiftet.

Enligt ett antal stora studier kan detta sena nattarbete öka cancerrisken hos vissa personer. I en studie av möss fann MIT-forskare att två gener som har till uppgift att kontrollera cellernas cirkadiska rytm – den 24-timmarscykel som reglerar när vi somnar och när vi vaknar – också fungerar som tumörundertryckare.
Med tanke på att kroppens centrala cirkadiska rytm (även känd som kroppens “huvudklocka”) främst fungerar som svar på ljus och mörker i miljön, stör nattskiftet kroppens naturliga cirkadiska rytm. I studien delade forskarna in möss i två grupper; den ena gruppen möss genomgick ett normalt ljusschema (12 timmars ljus och 12 timmars mörker). Forskarna utsatte den andra gruppen för ytterligare 8 timmars ljus varannan till var tredje dag. Jämfört med kontrollgruppen upplevde mössen som utsattes för onormal belysning en snabbare och mer aggressiv tumörtillväxt. (16)

Bränd mat.

Vad orsakar cancer? Cancers koppling till stekt mat och inflammation är kanske ingen överraskning, men det finns mer än så. Akrylamid är en kemikalie som skapas i stärkelserika livsmedel (som potatis och rostat bröd) när de tillagas vid högre temperaturer. Stekning, bakning eller grillning av stärkelserika livsmedel över 248 grader Fahrenheit verkar utlösa akrylamidbildning, medan kokning och mikrovågsugn är mindre sannolikt. Studier tyder på att akrylamid kan skada DNA och orsaka cancer hos djur. (Jag undviker fortfarande att mikrovågsugga min mat av andra skäl.) Av denna anledning har International Agency for Research on Cancer utnämnt akrylamid till en “trolig cancerframkallande faktor”, men än så länge har det inte direkt kopplats till ökad cancerrisk hos människor att äta livsmedel som innehåller akrylamid. (17)
Vad orsakar cancer i kostvärlden utöver möjligen akrylamid? Brinnande kött. Men goda nyheter. Du kan sänka grillningens cancerframkallande ämnen med upp till 99 procent med hjälp av enkla matlagningsresor. Forskning från Cancer Research Center of Hawaii fann att tillagning av kött med hjälp av köpta marinader som ofta innehåller överskott av socker och majssirap med hög fruktos kan faktiskt tredubbla mängden heterocykliska aminer (HCA), giftiga, cancerframkallande föreningar som också finns i cigarettrök.

Hur man undviker det

För att vara säker föreslår experter att man äter dessa stärkelserika livsmedel bara “gyllene” och inte brända. Om man undviker att steka, baka eller grilla under lång tid vid höga temperaturer kan man också hålla akrylamid borta. Och använd det här enkla potatis-tricket. Att blötlägga råa, skivade eller skurna potatisar i 30 minuter minskar akrylamidnivåerna med 38 procent. Om du har mer tid kan du nästan halvera akrylamidnivåerna med en två timmars blötläggning. Men även en snabb sköljning hjälper och minskar nivåerna med 23 procent.
Att undvika pommes frites och chips är naturligtvis också ett bra sätt att eliminera akrylamid och överflödiga kalorier.
När det gäller att sänka cancerframkallande ämnen i tillagat kött kan du sänka HCA-nivåerna genom att använda ättiksbaserade marinader i stället för sockerhaltiga och inkludera saker som gurkmeja, vitlök och örter som rosmarin.

En stillasittande livsstil. En analys från 2014 från universitetet i Regensburg i Tyskland, som publicerades i Journal of National Cancer Institute, bedömde sambandet mellan TV-tittande, sittande tid på fritiden, sittande tid på jobbet.
tid och total sitttid i förhållande till cancerrisken. När forskarna jämförde de högsta nivåerna av stillasittande beteende med de lägsta, fann de att de mer stillasittande deltagarna hade en högre risk för tjocktarms-, livmoder- och lungcancer. Cancerrisken ökade med varje två timmars ökning av den stillasittande tiden. Detta verkade vara oberoende av fysisk aktivitet, vilket innebär att stora mängder tid som tillbringas i stillasittande ställning fortfarande kan vara skadligt även om man i övrigt är fysiskt aktiv. (18)
Enligt American Cancer Society är den senaste rekommendationen för vuxna minst 150 minuters måttlig aktivitet eller 75 minuters kraftig aktivitet per vecka. Detta inkluderar inte dagliga aktiviteter som att ta trapporna i stället för hissen eller hushållsarbete. För barn är rekommendationen minst 60 minuters måttlig eller kraftig aktivitet varje dag, med kraftig aktivitet minst tre dagar i veckan. (19)

Hur man undviker det: Om du vill undvika att falla i fällan för en stillasittande livsstil kan du prova ett ståbord eller byta ut din konventionella kontorsstol mot en träningsboll för att undvika att falla i fällan för en stillasittande livsstil. Ställ in larm under dagen för att påminna dig själv om att stå upp och sträcka ut dig då och då. Om du kan, börja anordna möten med promenader eller ta dina samtal medan du promenerar runt i byggnaden.

Leave a Comment

Scroll to Top