5 naturliga hudvård för hyperpigmentering

naturliga hudvård för hyperpigmentering

Hudvård för hyperpigmentering

Förbättra hyperpigmentering: Hyperpigmentering är mörkning och missfärgning av huden, oftast på grund av högre än normala nivåer av melanin, kemikalien som ger huden dess pigmentering. Det är ett av de vanligaste hudproblemen som påverkar både män och kvinnor, och vanligtvis förvärras det bara med åldern. (1)

Hyperpigmentering kan användas för att beskriva röda, bruna, rosa eller till och med lila utseende fläckar, kluster eller strimmor på hudytan. Områden på huden som påverkas av hyperpigmentering kommer att se mörkare ut än resten av huden och kan bli ännu mer märkbara efter att ha tillbringat tid i solen (vilket ökar melanin) eller efter en akneutbrott. (2)

Ökad melanin kan förekomma i epidermis lagret av huden, det djupare dermis lagret, eller båda. Viss missfärgning kommer att försvinna på egen hand med tiden, som milda akneärr eller vissa fräknar. Men andra typer kan kräva mer intensiva behandlingar för att blekas.

Hyperpigmentering Symtom

Det finns flera typer av hyperpigmentering som utvecklas av olika skäl. Dessa typer tenderar att orsaka olika symtom, vissa är lättare att behandla än andra.

De tre huvudsakliga typerna av hyperpigmentering, tillsammans med deras vanligaste tecken och symtom, inkluderar: (3)
• Solskador/solkatter – Detta är den vanligaste anledningen till att människor utvecklar hudfärgning, börjar så tidigt som i tonåren eller tjugoårsåldern. Solkatter, som är små och platta, och kan vara antingen ljusa eller mörka bruna, tenderar att utvecklas på delar av huden som exponeras för mest solljus, som ansiktet, bröstet, nacken och händerna.

Dessa utvecklas på grund av ökad produktion av melanin. Fräknar är en typ av solkat som är mycket vanligt bland människor med ljus- till medelhudton. De kan visas som små prickar som är ljusa till mörka bruna eller ibland röda och svarta. Fräknar tenderar att bli mörkare med solbestrålning och förekommer oftast på ansiktet, bröstet, armarna och övre delen av ryggen.

• Postinflammatorisk hyperpigmentering (eller PIH) – PIH kan tänkas som många typer av “hudtrauma”, eftersom det beror på skada eller inflammation i huden som kan resultera från ett antal sjukdomar, störningar eller hormonproblem. Till exempel kan PIH orsakas av akne, eksem, psoriasis eller kontaktdermatit. Alla dessa kan bidra till högre pigmentering och rosa, röda eller mörkbruna fläckar

Konventionella behandlingar för hyperpigmentering

Du kan välja att antingen behandla hyperpigmentering på egen hand hemma med receptfria produkter (OTC) eller genom att besöka en hudläkare för mer intensiva behandlingar.
Det finns många olika topikala behandlingar mot hyperpigmentering och hudvårdsprodukter tillgängliga som innehåller ett antal aktiva kemiska ingredienser som hjälper till att ljusa upp och jämna ut huden.

Några av ingredienserna som finns i krämer, serum, peeler och lotioner som fungerar som hyperpigmenteringsbehandlingar inkluderar:
Hydrokinon (omkring 2 procents koncentration), som kan hjälpa till att minska befintliga mörka fläckar och missfärgningar och möjligen förhindra att de utvecklas i framtiden. Krämer som innehåller hydrokinon sägs också göra huden mjukare och slätare (observera att de inte ska användas av kvinnor som är gravida). (5)
Depigmenteringspeel, en produkt som ofta används för att behandla melasma. (6)
Salicylsyra eller glykolsyra, som används i kemiska peeler.
Retinol, även kallat Retin-A, som vanligtvis appliceras i extrakt- eller serumform och anses vara en av dermatologins “guldstandardbehandlingar”. (7)

naturliga hudvård för hyperpigmentering

Andra hyperpigmenteringsbehandlingar som kan utföras av en hudläkare inkluderar:
Mikrodermabrasion, som tar bort den yttersta översta hudlagret och kan också användas i kombination med injektioner som hjälper till att ljusa upp mörka fläckar.
Kemiska peeler, med ingredienser som salicylsyra, glykolsyra och TCA som hjälper till att ta bort mörka pigment under ytan på huden.
Hyperpigmenteringslaserbehandlingar, som riktar sig mot blodkärl under huden för att ta bort missfärgning. Dessa kan inkludera röd eller blå laserbehandling, intensivt pulserande ljus (IPL)-behandlingar för att minska solskador eller fraktionell laseromkonfigurering för att hjälpa till att lösa mycket allvarliga missfärgningar. Mildare laserbehandlingar fungerar bara på hudens epidermis, medan mer intensiva behandlingar tränger djupare in i dermis och andra lager. Trots att de kan vara mycket effektiva är nackdelen med dessa behandlingar att de också kan vara dyra och orsaka reaktioner som irritation, fjällning och rodnad.

Naturliga sätt att förbättra hyperpigmentering:

Begränsa solbestrålning och använd solskyddsmedel
Trots meddelandena som de flesta hälso myndigheter skickar om farorna med solljus, har solbestrålning faktiskt fördelar som sträcker sig till hela kroppen, såsom att hjälpa oss att tillverka vitamin D. Men för mycket solbestrålning kan vända sig mot dig och leda till ökat skadliga fria radikaler (eller oxidativ stress) som förändrar strukturen i hudceller och ibland till och med kan leda till cancer.

Ät en antiinflammatorisk kost
En ohälsosam kost och livsstil kan leda till fotoåldrande, ojämn pigmentering, mindre hudcellsförnyelse, torrhet och hängighet. Det är därför viktigt att ta itu med eventuella underliggande hälsotillstånd som bidrar till hud missfärgning. En hälsosam kost kan också hjälpa dig att gå ner i vikt om det behövs (fetma är kopplad till hud missfärgning) och hjälpa till att förebygga akneutbrott.

Bär – En bra källa till antioxidanter inklusive vitamin C och E som skyddar huden.
Gröna bladgrönsaker – En utmärkt källa till vitamin C och fytonäringsämnen som minskar skador orsakade av fria radikaler.
Viltfångad lax och andra typer av omega-3-rika fiskar – Innehåller astaxantin-karotenoider som hjälper till att minska oxidativ skada och inflammation, samtidigt som de stöder hudens elasticitet och fuktighet.
Granatäpplen, jordgubbar, blåbär och körsbär – Innehåller antioxidanter, vitaminer, fytonäringsämnen och ellagsyra, vilka hjälper till med sårläkning och förebyggande av fria radikaler eller missfärgning.
Tomater – En utmärkt källa till lycopen, som har naturliga skyddande effekter mot solbränna och minskar skador orsakade av fria radikaler.
Gula och orange grönsaker som morötter, sötpotatisar och butternut squash.
Äggulor – Kan hjälpa till att bilda biotin, som stöder hudens cellulära struktur.
Grönt te – Innehåller polyfenoler, vilka har förmåga att binda fria radikaler. Grönt te kan också appliceras topiskt på huden för att minska inflammation.
Hälsosamma fetter, inklusive kokosolja, olivolja, avokado, mandlar, linfrön, valnötter och andra nötter/frön – Hjälper till att hålla huden hydrerad, förhindrar torrhet och minskar inflammation.

Använd naturliga ingredienser för hudvård
Börja med att ta hand om din hud genom att rengöra den försiktigt och ta bort eventuella skadade celler genom att exfoliera. Använd en naturlig hudrengörare en eller två gånger dagligen (till exempel efter träning eller före sänggåendet)

Försök att exfoliera en eller två gånger i veckan, till exempel med en naturlig sockerskrubb. Håll huden fuktig genom att applicera en naturlig fuktighetskräm, till exempel en som är gjord med lavendelolja och kokosnöt.

Du kan applicera en hudkräm eller serum som innehåller en eller flera av följande ingredienser på ren, torr hud:
Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra) – Lakritsrot kommer från en växt som länge har använts för dess naturliga “huduppljusande” effekter. I extraktform, som innehåller höga halter av föreningar inklusive glycyrrhizin, glabridin och liquiritin, kan det användas för att naturligt sänka melaninproduktionen i huden och blockera tyrosinasenzymerna, som bidrar till förändringar i hudpigmenteringen. Det kan också hjälpa till att minska melasma, hudinflammation, eksem, irritation, kollagenförlust och förbättra hudens förmåga att absorbera andra ingredienser. (9) Sök efter en kräm som innehåller cirka 0,5 procent till 1 procent lakritsextrakt (undvik om du har någon känd allergi mot lakrits).

Retinoider (vitamin A) – Retin-A kräver recept, men andra typer finns tillgängliga utan recept. (10) Retinoider är en av de mest populära och effektiva behandlingarna för att minska solskador och mörka fläckar; dock om du har känslig hud kanske du inte tål retinol väl. Inom hudvårdsprodukter kan det hittas i form av retinoinsyra, retinol eller retinylpropionat. Det hjälper till att minska ojämn pigmentering, stärka elastinfibrer och stödja strukturellt kollagen. Retinoider kan också användas för att minska missfärgning som är förknippad med akne, rosacea och dermatit. Sök efter ett serum med cirka 1 procent retinol och se till att börja långsamt, eftersom vissa människor reagerar negativt. Du kan också prova att göra min egna DIY Rosehip Retinol Cream med Lavender.

• L-askorbinsyra (vitamin C) – Detta är en mycket populär ingrediens i hudvård för att behandla aknefläckar och ärr. Det hjälper till att ljusa upp hyperpigmentering genom att hämma enzymet tyrosinas, bekämpa fria radikala skador och öka kollagenproduktionen. (11) Sök efter en kräm eller serum med en 10 till 15 procent L-askorbinsyrakoncentration och applicera på natten innan du går och lägger dig.

• Niacinamid (en derivat av vitamin B3) – Niacinamid minskar effekterna av melanin genom att hämma överföringen av melanosomer till hudens övre lager. Det hjälper till att öka hudens skyddsbarriär och normalisera hudens pH-värde, kan förbättra hudens struktur och bidrar till att minska tecken på åldrande. (12) Niacinamid kan minska effekterna av L-askorbinsyra/vitamin C, så använd dessa två minst 30 minuter isär (t.ex. en på morgonen och en före sänggåendet). Let efter en kräm eller serum med cirka 10 procent niacinamidkoncentration. Detta kan vara ett bra val för personer med känslig hud som inte tål retinoider.

• Eteriska oljor – Tea tree eterisk olja har antiinflammatoriska, antibakteriella, antimikrobiella och svampdödande egenskaper som kan hjälpa till att förhindra akneutbrott eller andra typer av hudirritationer som lämnar mörka fläckar. Citron eterisk olja är också mycket användbar för att minska akneutbrott; hjälpa till att bleka ärr och åldersfläckar; exfoliera huden; ljusa upp och ljusa upp huden; och normalisera hudton och struktur (bara använd inte den medan du är i solen eftersom den ökar fotokänsligheten). Jag rekommenderar att du använder eteriska oljor med kokosolja på din hud eftersom det hjälper till att bygga skydd mot solbränna och har också naturliga antibakteriella, antivirala, svampdödande och antioxidantegenskaper som kan minska skador på huden.

Andra hudvårdsingredienser att leta efter som har liknande effekter och kan hjälpa till att ljusa upp mörka fläckar inkluderar:
• soja (framställd av sojabönor)
• ellagsyra
• alfa-hydroxi
• arbutin
• kojic syra
• ubiquitone eller coenzym Q10
• ferulinsyra

Träna regelbundet
Träning, speciellt när det får oss att svettas, är viktigt för avgiftning, cirkulation och stöd för immunsystemet. Träning har många kroppsrengörande, anti-aging-effekter som stödjer hudhälsan eftersom det ökar blodflödet och hjälper till att frigöra avfall. Sikta på att få minst 30–60 minuters träning de flesta dagarna i veckan. Se bara till att hålla dig hydrerad under och efter träning för att förhindra uttorkning och torr hud.

Tillskott för hyperpigmentering:
Näringsbrister kan bidra till inflammation och dålig hudhälsa, vilket potentiellt kan accelerera åldrandet. Tillskott som kan hjälpa till att förbättra hudhälsan och utseendet inkluderar:
• Antioxidanter, inklusive vitamin A, vitamin C och vitamin E
• Vitamin B3 och B5
• Omega-3-fettsyror
• Zink
• Evening primrose oil

Risker och biverkningar
Om du har allvarlig hyperpigmentering eller mycket känslig hud och/eller en historia av någon hudsjukdom, inklusive hudcancer, är det en bra idé att besöka en styrelsecertifierad hudläkare innan du börjar använda receptfria behandlingar för att ljusa upp din hud.

För att säkerställa att du inte är allergisk mot någon hudvårdsbehandling eller ingrediens, börja först med att utföra ett hudpatchtest. Testa alla nya produkter på en liten plåster av hud belägen på din arm eller ben, istället för på ditt ansikte eller bröst. Om du har någon negativ reaktion som rodnad, fjällning, svullnad eller utslag, sluta använda produkten omedelbart.

Leave a Comment

Scroll to Top