6 naturliga behandling för Rosacea

naturliga behandling för Rosacea

Naturliga behandling för Rosacea

Rosacea är en vanlig hudsjukdom som påverkar mellan 0,5 procent till 10 procent av befolkningen. (1) Den utvecklas oftast under tonåren eller i början av 20-årsåldern och kan sedan förvärras under 30- eller 40-årsåldern. Orsaken till rosacea är fortfarande inte helt förstådd, även om det finns många bidragande faktorer.

De flesta människor förknippar rosacea med att ha ett rött och “rodnande” ansikte, men för de flesta människor går symptomen utöver detta.

Beroende på typ av rosacea kan människor uppleva symptom som inkluderar:
• Rödhet i ansiktet, särskilt mot mitten av kinderna och näsan
• “Spindelvener”, som är synliga brustna blodkärl
• Svullnad och smärtsam hud
• Känslig hud som lätt reagerar på solen, hudvårdsprodukter, känsla av värme eller svettning
• Svidande och brännande i huden
• Torr, grov, kliande eller fjällande hud
• Lätt rodnad vid förödmjukelse
• Acne-liknande utbrott och överdrivet oljig hud
• Stora, synliga och inflammerade porer
• Upphöjda hudfläckar som kallas plack
• Bumpy-textur till huden
• Delar av huden som förtjockas, särskilt vanligt runt näsan (men kan också förekomma på hakan, pannan, kinderna och öronen)
• Känslighet av huden runt ögonen, inklusive vattnig eller blodsprängd syn, rodnad, torrhet, sveda, klåda, ljuskänslighet, suddig syn, cystor och smärta.

Rosacea kan börja som en liten utslag eller patch av blemmor eller rodnad, innan den sprider sig och blir mer intensiv. Tillståndet är inte smittsamt, och ofta kan symtomen komma och gå beroende på hur stressad och utmattad du känner dig, om du har spenderat mycket tid i solen och om din kost utlöser några autoimmuna reaktioner. Det blir inte nödvändigtvis värre över tid och för många människor kan det förbli relativt konstant under många år om nödvändiga åtgärder för att lösa symtomen inte tas.

Rosacea-behandling: din hud

Typer av rosacea
Det finns faktiskt fyra olika subtyper av rosacea, även om vissa personer kan ha symptom från flera subtyper samtidigt. (4) De fyra typerna av rosacea är:

• Subtyp 1 (erytematotelangiektatisk rosacea): kännetecknas av ansiktsrodnad, flush, synliga blodkärl (den vanligaste subtypen)

• Subtyp 2 (papulopustulär rosacea): kännetecknas av akne-liknande utslag och känslighet (vanligast bland medelålders kvinnor); tillsammans med ihållande rodnad är knölar (papler) och/eller finnar (pustler) vanliga

• Subtyp 3 (fymatös rosacea): kännetecknas av svullnad, vätskeretention (ödem), förtjockad hud (särskilt runt näsan eller rhinofym), rodnad och olika symptom från andra subtyper.

• Subtyp 4 (okulär rosacea): kännetecknas av rosacea runt ögonen

Om dessa symptom stämmer in på dig, tala med din hudläkare om du kan ha rosacea, vilken subtyp du troligen har – erytematotelangiektatisk rosacea, papulopustulär rosacea, fymatös rosacea eller okulär rosacea – eller om du faktiskt har en annan liknande hudsjukdom. Din läkare kan diagnostisera rosacea genom att undersöka både din hud och dina ögon, samt prata om din medicinska historik, genetiska faktorer och livsstilsfaktorer som din kost och stressnivåer.

Naturliga behandlingsalternativ för rosacea

Identifiera eventuella utlösare i din kost
Eftersom rosacea redan gör huden känslig, finner många människor att helt enkelt hantera de synliga symptomen – till exempel genom att använda hårda kemiska krämer, receptbelagda läkemedel, ljusbehandling och olika lotioner – faktiskt gör att hudsymptomen blir ännu värre. För vissa personer kan dessa rosacea-behandlingar minska tecken och symtom, åtminstone tillfälligt, men de åtgärdar inte det verkliga problemet.

Använd solskydd varje dag
Alla med rosacea-liknande symptom, eller någon form av regelbunden rodnad på huden, bör vara försiktiga med att regelbundet använda solskydd på känsliga områden på huden.
Använd naturliga fuktighetskrämer och kosmetiska produkter
Kliniska bedömningar av hudens barriär och hydreringsnivåer visar att återfuktning av hud som är benägen för rosacea kan hjälpa till att återställa hudens barriär. När patienter regelbundet rengjorde och återfuktade torr, grov och flagnande hud, fann de att märkbara symtom, obehag och övergripande känslighet i huden förbättrades. (15)

naturliga behandling för Rosacea

Hantera stressnivåerna
Förutom alla fysiska symptom som rosacea kan orsaka, känner många människor sig också mentalt och känslomässigt utmanade av denna hudsjukdom. En hög procentandel av personer med rosacea rapporterar att de känner sig mindre självsäkra på grund av sitt utseende. Fortsatt ansiktsspolning, knölar och rodnad kan vara svåra att hantera känslomässigt (likt att lida av acne), men tyvärr kan oro över tillståndet bara göra det värre.

Prata med din läkare om medicineringsalternativ
Många människor vänder sig till rosacea-behandlingar inklusive receptbelagda krämer, lotioner och geler om naturliga botemedel inte fungerar tillräckligt bra för att hantera deras symtom. På senare tid har den medicinska gemenskapen fått värdefulla insikter i patofysiologin av rosacea och har kunnat utveckla flera effektiva läkemedel för behandling av symtom.

Prova kosttillskott och eteriska oljor som kan hjälpa mot rosacea
Många kosttillskott och eteriska oljor kan hjälpa till att bekämpa inflammation. Örtmedicin erbjuder ett säkert och effektivt sätt att bota olika typer av hudsjukdomar, även för känslig hud, vilket är anledningen till att de har använts på platser som Indien, Asien och Australien i tusentals år. Även idag förlitar sig över 80 procent av människor i Indien på traditionell hälsovård och använder olika växtbaserade produkter för att bota hudrelaterade problem! (23)

Många naturliga växtextrakt, kryddor och örter gör mer än att bara sänka röda, inflammerade utbrott; de kan också vara effektiva för att bekämpa bakterietillväxt, jäst, svamp, tecken på åldrande, rynkor, bristningar och hyperpigmentering. De verkar hjälpa till att öka cirkulationen och därmed sårläkning genom att förbättra blodflödet till det påverkade området, minska förekomsten av bakterier som kan förvärra huden och förhindra celldöd av friska celler.

Leave a Comment

Scroll to Top