Bockhornsklöver: Fördelar, användning och biverkningar

Bockhornsklöver: Fördelar

Bockhornsklöver: Fördelar, användning och biverkningar

Bockhornsklöver är en ettårig ört med ljusgröna blad och små vita blommor. Den ingår i ärtfamiljen (Fabaceae) och är även känd som grekisk hö (Trigonella foenum-graecum).

Bockhornsklöverplantor blir ungefär två till tre meter höga och frökapslarna innehåller 10-20 små, platta, gulbruna, stickande och aromatiska frön.

Bockhornsklöverfrön har en något bitter smak som liknar selleri, lönnsirap eller bränt socker och används ofta för att göra medicin. De har dock en mycket trevligare smak när de tillagas.

Graecumfröna, som vanligtvis torkas och mals, är den mest använda delen av bockhornsklöver. Bladen används ofta också i matlagning.

Bockhornsklöver kan tas genom munnen eller användas för att bilda en pasta som appliceras på huden för att hjälpa till att läka inflammation. Vid tillverkning kan bockhornsklöverextrakt hittas i tvålar och kosmetika.

Enligt boken “Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety” har bockhornsklöverextrakt och bockhornsklöverolja antimikrobiella, antioxidativa, antidiabetiska och antitumorigena egenskaper. Den odlas i Nordafrika, Mellanöstern, Egypten och Indien och har en lång historia som ingrediens i traditionell medicin.

Bockhornsklöverört fungerar som ett gummi och ett emulgeringsmedel, vilket gör den användbar som stabilisator och förtjockningsmedel i livsmedel. Den används också som en krydda och smakämne vid matberedning.

Näringsvärde

En portion – 1 matsked – bockhornsklöverfrön innehåller:

– 35,5 kalorier

– 6,4 gram kolhydrater

– 2,5 gram protein

– 0,7 gram fett

– 2,7 gram fibrer

– 3,7 milligram järn (20 procent DV)

– 0,1 milligram mangan (7 procent DV)

– 0,1 milligram koppar (6 procent DV)

– 21 milligram magnesium (5 procent DV)

– 32,6 milligram fosfor (3 procent DV)

– 0,1 milligram vitamin B6 (3 procent DV)

Bockhornsklöver Hälsofördelar

Även om det behövs mer forskning för att identifiera och bekräfta alla växtens fördelar har denna ört visat sig hjälpa till med många hälsofrågor. Här är nio av de mest bevisade fördelarna med bockhornsklöver.

1. Kan förbättra matsmältningsproblem och kolesterolnivåer

Den här örten kan hjälpa till med många matsmältningsproblem, till exempel magbesvär, förstoppning och maginflammation. Forskning visar till exempel att de vattenlösliga fibrerna i bland annat bockhornsklöver hjälper till att lindra förstoppning.

Bockhornsklöver: Fördelar

Det fungerar också för att förbättra matsmältningen och införlivas ofta i en behandlingsplan för ulcerös kolitdiet på grund av dess antiinflammatoriska effekter. Denna ört verkar gynna dem med hjärtproblem, som till exempel åderförkalkning och höga blodnivåer av vissa fetter, inklusive kolesterol och triglycerider.

Den visar också potential att hjälpa dem som är diabetiker. Faktum är att en studie från Indien visade att administrering av 2,5 gram bockhornsklövertillskott två gånger dagligen under tre månader till personer som har att göra med icke insulinberoende diabetes mellitus sänkte kolesterolet naturligt på ett signifikant sätt, tillsammans med triglycerider, utan att HDL-kolesterolet påverkades.

2. Bekämpar inflammation i kroppen

Bockhornsklöver hjälper till med inflammation i kroppen, som är ansvarig för hälsoproblem och sjukdomar som t.ex:

– Munsår i munnen

– Bölder

– Bronkit

– Infektioner i vävnaderna under hudytan.

– Tuberkulos

– Kronisk hosta

– Cancer

– Njurbesvär

Förutom dess potentiella förebyggande effekter vid dessa tillstånd anses detta växtbaserade botemedel sänka blodsockret och kan vara användbart vid många tillstånd, inklusive hantering av metaboliska och näringsmässiga störningar, såsom diabetes. I en studie från 2017 drogs slutsatsen att “ett enkelt kompletterande tillägg av bockhornsklöverfrön kan ha en synergistisk effekt tillsammans med kostkontroll och motion på fastande blodsocker”.

I studien fick patienter med typ 2-diabetes 10 gram av fröna blötlagda i varmt vatten varje dag.

Bockhornsklöver verkar bromsa absorptionen av socker i magen och stimulera insulin. I traditionell kinesisk medicin är kryddan känd som en “slemflyttare” och sägs bryta upp fastlåsta energier och kyla ner inflammation i kroppen.

Forskning som publicerats i International Immunopharmacology studerade de antiinflammatoriska och antioxidativa effekterna av bockhornsklöver-slem på artriska råttor och bekräftade dess förmåga att bekämpa inflammation. Den visade också “den potentiella välgörande effekten av bockhornsklövermucilage på adjuvantinducerad artrit hos råttor”, vilket innebär att denna ört också kan vara en effektiv naturlig artritbehandling.

3. Hjälper till att öka libido hos män

Vissa bockhornsklöveranvändningar för män inkluderar behandling av bråck, erektil dysfunktion och andra manliga problem, såsom skallighet. Det beror på att det kan öka den sexuella upphetsningen och testosteronnivåerna.

Även om det är bäst att rådgöra med en läkare innan du använder naturliga terapier för att behandla sjukdomar eller förbättra den sexuella prestandan, har bockhornsklöverfröpulver, bockhornsklöverte och tabletter visat sig öka den sexuella lusten och prestandan hos män, samt naturligt avhjälpa impotens.

I en studie som publicerades i Phytotherapy Research fick 60 män mellan 25 och 52 år utan anamnes på erektil dysfunktion i tillägg antingen placebo eller 600 milligram bockhornsklöverextrakt per dag i sex veckor.

Genom självbedömning noterade deltagarna sina resultat med bockhornsklöver och rapporterade att kosttillskottet av bockhornsklöver hade en positiv effekt på deras libido. I slutändan visade studien att bockhornsklöverextrakt hade en betydande inverkan på sexuell upphetsning, energi och uthållighet och hjälpte deltagarna att upprätthålla normala testosteronnivåer.

4. Främjar mjölkflödet vid amning

Bockhornsklöver hjälper även ammande kvinnor som kan uppleva låg mjölktillgång. Det kan öka bröstmjölksproduktionen eftersom det fungerar som en galaktagogue.

Galaktagoger är ämnen som hjälper till att öka mjölktillförseln. De stimulerar mjölkkanalerna och kan öka mjölkproduktionen på så lite som 24 timmar.

Även om mer forskning behövs för att fastställa den exakta effekten och säkerheten hos bockhornsklöver för ökad bröstmjölksproduktion, noterar flera studier i vetenskapliga tidskrifter dess användning för att främja mjölkflödet.

Även om detta är en potentiell fördel med bockhornsklöverfrön för kvinnor, rekommenderar forskare generellt att söka hjälp från en amningskonsult bör vara din första åtgärd om du har problem med bröstmjölksproduktionen.

5. Hjälper till att behandla sår-, hud- och hårbottenproblem

Förutom att sänka inre inflammation värms bockhornsklöver ibland upp och används externt som ett omslag. Forskning visar att detta minskar yttre inflammation och kan behandla:

– Smärta och svullnad i muskler och lymfkörtlar.

– Gikt

– Sår

– Sår i benen

– Ischias

– Skållning

– Eksem

Det är dock viktigt att först testa området för att Slippery Elmtill att det inte bränner eller inflammerar området ytterligare.

Det finns även bockhornsklöver fördelar för håret. Även om forskningen är begränsad tyder anekdotiska rapporter på att bockhornsklöverte och bockhornsklöverfröpulver kan användas i håret för att främja hårväxt och förbättra strukturen.

6. Lägger smak och krydda till maten

I livsmedel ingår bockhornsklöverpulver ofta som en ingrediens i kryddblandningar, som oftast återfinns i indisk mat, till exempel curryrätter. Det används också som smakämne i imiterad lönnsirap, livsmedel, drycker och tobak.

Dessutom kan bockhornsklöverblad användas i sallader, och både färska och torkade blad används i indisk matlagning.

7. Hjälper till att öka aptiten

Förutom att förstärka smaken har bockhornsklöver visat sig öka aptiten, vilket resulterar i stärkande och näringsmässiga egenskaper.

En studie som publicerades i Pharmacology, Biochemistry, and Behavior var utformad för att undersöka effekterna av ett bockhornsklöverfröextrakt på ätbeteende. Experiment utfördes för att fastställa matkonsumtion och motivation att äta, samt metabolisk-endokrina förändringar.

Resultaten visade att kronisk oral administrering av bockhornsklöverextraktet ökade födointaget och motivationen att äta avsevärt. Rapporten visade dock också att behandlingen inte förhindrar anorexi eller minskad matmotivation.

8. Kan förbättra träningsprestanda

Journal of Sports Science and Medicine rapporterar en studie om effekterna av kombinerat tillskott av kreatin och bockhornsklöverolja på styrka och kroppssammansättning hos män.

Fyrtiosju motståndstränade män delades in i två grupper enligt kroppsvikt. Varje grupp tog sedan antingen 70 gram placebo med druvsocker, fem gram kreatin och 70 gram druvsocker eller 3,5 gram kreatin och 900 milligram bockhornsklöverextrakt och deltog i ett periodiserat motståndsträningsprogram fyra dagar i veckan under åtta veckor.

Kroppssammansättning, muskelstyrka, uthållighet och anaerob kapacitet hos deltagarna testades. Kreatin/bockhornsklövergruppen uppvisade signifikanta ökningar av muskelmassa, styrka i bänkpress och benpress.

I studien drogs slutsatsen att kreatin i kombination med tillskott av bockhornsklöverextrakt hade en signifikant inverkan på överkroppsstyrkan och kroppssammansättningen lika effektivt som kombinationen av kreatin med druvsocker.

Varför är detta bra? Användningen av bockhornsklöver med kreatintillskott kan vara ett effektivt sätt att öka kreatinupptaget och samtidigt eliminera behovet av överdrivna mängder enkla kolhydrater, så du kanske vill överväga att lägga till bockhornsklöver för män och kvinnor till din lista över de bästa pre-workout-livsmedlen.

9. Hjälper till att förbättra blodsockret

En klinisk studie visade att intag av bockhornsklöverfrön som blötläggs i varmt vatten visar sig lovande som en kompletterande terapi vid behandling av typ 2-diabetes.

Under åtta veckor konsumerade 11 av totalt 18 deltagare bockhornsklöverfrön indränkta i varmt vatten, och de resterande sju konsumerade bockhornsklöverfrön blandade med yoghurt. Deltagarna som konsumerade fröna blötlagda i varmt vatten visade en signifikant förbättring av blodsockernivåerna jämfört med gruppen som åt fröna blandade med yoghurt.

Bockhornsklöver Risker, biverkningar och interaktioner

Det finns några få möjliga bockhornsklöverbiverkningar. När det tas genom munnen kan det orsaka gaser, uppblåsthet och diarré, och det finns risk för allergiska reaktioner som kan orsaka hosta, väsande andning och svullnad.

Det kan också orsaka irritation när det appliceras direkt på huden, så testa alltid ett litet område först.

Även om det har använts för att framkalla förlossning bör kvinnor alltid vara försiktiga när de tar bockhornsklöver under graviditeten. Slippery Elmtill att du pratar med din vårdgivare om det innan du använder det.

Det är också viktigt att notera att bockhornsklöver kan orsaka skadliga effekter och interaktioner som kan späda ut blodet och orsaka överdriven blödning hos vissa personer. De med underliggande blödningsstörningar eller som tar blodförtunnande läkemedel eller antikoagulantia bör inte ta det utan läkarens godkännande.

Tecken på problematiska interaktioner, som överdriven blödning, inkluderar lätta blåmärken, kräkningar av blod eller mörk avföring.

Det kan också finnas interaktioner med personer som har diabetes eftersom bockhornsklöver kan sänka blodsockernivån och interagera med diabetesläkemedel.

Leave a Comment

Scroll to Top