6 eteriska oljor för ärr

eteriska oljor för ärr
My project 1 20 6 eteriska oljor för ärr

6 eteriska oljor för ärr

Vad är ett ärr egentligen? Ett ärr kan definieras som en märkning som lämnats kvar på huden där en sår, brännskada, ömhet eller kirurgisk insnitt inte helt har läkt och fibröst bindväv har bildats där det en gång var normal, frisk hud.

Vissa ärr är svaga eller på dolda platser och du tänker aldrig riktigt på dem. Samtidigt kan andra ärr vara mer uppenbara och du önskar verkligen att du kunde göra dem försvinna! Det goda nyheterna är att det finns flera eteriska oljor för ärr som verkligen kan hjälpa till att göra dessa synliga påminnelser till något från det förflutna, precis som historien bakom var och en av dem.

Inte varje skärning, repa, sår, kirurgisk öppning eller finne blir till ett ärr. Vissa människor är mer benägna att ärr baserat på deras hudtyp och genetik.

Eteriskaoljor kan hjälpa till att förhindra ärr genom att främja optimal hudläkning eller eventuellt hjälpa till att bleka ärr genom att främja regeneration av hud på cellulär nivå. Vilken eterisk olja gör sig av med ärr? Oavsett om du hanterar ett mindre ärr eller en keloid, är dessa växtbaserade oljor några av dina bästa alternativ.

Frankincense eterisk olja för ärr
När du får en skada, beroende på hur den läker, kan den eller inte resultera i ett ärr. En större eller djupare sår kan vara mer benägna att producera ett ärr. Processen för sårläkning är faktiskt ganska involverad och inkluderar flera faser: blodkoagulering (hemostas), inflammation, tillväxt av nytt vävnad (proliferation) och omläggning av vävnad (mognad).
Är frankincense-olja bra för ärr? Med dess fantastiska förmågor att sänka inflammation och förbättra hudens läkningsprocess kan frankincense användas för att förhindra och hjälpa till att bleka ärr. Dessutom är det att använda frankincense-olja för ärr ett klokt val som stöds av vetenskaplig forskning.

eteriska oljor för ärr

Lavendel eterisk olja för ärr
Vad är den bästa oljan för ärr efter operation? Alla dessa oljor som nämns här kan vara till hjälp, men lavendel kan vara ett särskilt trevligt alternativ eftersom du också kan dra nytta av dess lugnande, stressreducerande egenskaper efter operationen. Även om du inte har haft en operation, är lavendel en allmänt bra stressminskare så när du använder den för ärr, är dess avslappnande egenskaper en stor extra bonus.

Morotsfrö eterisk olja för ärr
Morotsfröolja utvinns från morotsväxten och innehåller kraftfulla antioxidanter som är utmärkta för hudhälsan och att bekämpa sjukdomar. Att få i sig antioxidanter i kosten och applicera naturliga medel som är rika på antioxidanter på huden hjälper till att hantera ärrbildning både från en intern och extern vinkel.
Morotsfröolja har också potent antibakteriell och antifungal verkan, vilket kan hjälpa ett sår att inte infektera och läka dåligt, vilket resulterar i ett ärr.

Tea tree eterisk olja för ärr
Tea tree-olja har inte undersökts ordentligt för dess användning vid ärr, men det är ett populärt val som många människor finner effektivt, särskilt om de också kämpar med acne. Varför kan tea tree-olja vara så högeffektiv vid att förbättra hudhälsan? Det har många egenskaper som gör det hudförbättrande, inklusive antibakteriella, antiseptiska, antifungala och antivirala egenskaper. Många människor älskar att använda tea tree-olja för akneärr eftersom det inte bara kan hjälpa till att bekämpa ärr, utan det är också en effektiv naturlig behandling för akne.

Helichrysum eterisk olja 6 eteriska oljor för ärr

Helichrysum eterisk olja för ärr
Har du någonsin provat helichrysum-eterisk olja för ärr? Helichrysum-eterisk olja är känd för sina antiinflammatoriska, antimikrobiella och anti-allergiska egenskaper. Vetenskaplig forskning har lyft fram en av helichrysums mest imponerande antiinflammatoriska komponenter, vilket är en polyfenolisk förening som kallas arzanol.

Patchouli eterisk olja för ärr
Patchouli-eterisk olja är älskad av många för dess stämningshöjande jordiga doft, men den kan också förbättra hudhälsan. Den används vanligtvis för ärr och en mängd olika hudproblem såsom acne, eksem, inflammerad, sprucken, torr och irriterad hud. Den är känd för att hjälpa till med stimulering av ny hudcellstillväxt. För sårläkning kan den främja snabbare läkning och hjälpa till att förhindra oattraktiva ärrbildningar när såret har läkt.

Patchouli-olja har också imponerande antibakteriell förmåga – en annan bra anledning till att det kan vara så hjälpsamt för huden!

Hur man använder eteriska oljor för ärr

Topikal applicering

Som du förmodligen gissade är topikal applicering det bästa sättet att använda eteriska oljor för ärr. Som en vetenskaplig systematisk översikt påpekar: “När oljorna är i systemet omstrukturerar de sig själva och fungerar på ett vänligt sätt på platsen för fel eller det drabbade området.” (13)

Ta två till fyra droppar totalt av en eller flera av de eteriska oljor för ärr jag nämnde och kombinera med en bärarolja som kokosolja. Sheasmör är också ett annat bra alternativ för utspädning. Applicera blandningen på området som oroar dig två gånger om dagen och fortsätt tills önskade resultat uppnås.

Möjliga biverkningar med eteriska oljor för ärr

Innan du använder en eterisk olja är det klokt att utföra ett patchtest på en liten del av din hud för att säkerställa att du inte har en negativ reaktion på en olja. Sluta omedelbart använda oljan om irritation uppstår.

Innan du applicerar eteriska oljor på ärr, späd ut dem först med en bärarolja. Det är särskilt viktigt att vara försiktig med topikal användning av eteriska oljor om du har någon form av inflammatorisk eller allergisk hudsjukdom, såsom eksem eller rosacea.

Leave a Comment

Scroll to Top