9 naturliga botemedel mot nässelutslag

iStock 169952304 1140x851 1 9 naturliga botemedel mot nässelutslag

Nässelutslag är röda knölar som plötsligt dyker upp på huden. Kliar nässelutslag? Ja, nässelutslag kan klia. De kan också svida eller bränna. Hur ser nässelutslag ut? Utseendet på nässelutslag kan variera beroende på personen och orsaken. Nässelutslag visas ofta som svullna, bleka eller mörkröda knölar som antingen är små. De kan också vara större och sammanlänkade och bilda plitor. Ibland kan plitorna slås samman och bilda större plack. Dessa plack kan vara lika stora som en middagstallrik! (3)

Milda nässelutslag kan dyka upp plötsligt och vara helt borta några minuter senare. Andra gånger kan nässelutslag vara kvar i flera timmar och till och med flera veckor till månader. Akuta episoder av nässelutslag varar i sex veckor eller mindre.

Vanliga tecken och symtom på nässelutslag

Symtom på nässelutslag kan inkludera:

• Svullnad på hudens yta till röda eller hudfärgade plitor (kallade urtikaria) med tydligt definierade kanter.

• Urtikaria är vanligtvis runda eller ovala och kan bli större, sprida sig och gå samman för att bilda större områden med platt, upphöjd hud.

• Urtikaria kan också ändra form, försvinna och återkomma inom minuter eller timmar.

• Du vet att du har nässelutslag när du trycker på mitten av en urtikaria och den blir vit. Detta kallas blanchering.

• Klåda

Nässelutslag kan dyka upp på vilken del av kroppen som helst, särskilt på bålen, låren, överarmarna och ansiktet.

Orsaker och riskfaktorer med nässelutslag

Vad orsakar nässelutslag? Nässelutslag orsakas vanligtvis av en allergisk reaktion. Allergin kan vara mot mat eller medicin. När din kropp är allergisk mot något kan den frigöra kemikalier som gör att din hud utvecklar nässelutslag. En infektion eller emotionell stress kan också orsaka nässelutslag.

När nässelutslag orsakas av en allergisk reaktion kan din hud bryta ut inom några minuter efter exponering för allergenet.

Några vanliga allergener som kan orsaka nässelutslag inkluderar:
• Vissa livsmedel, särskilt matallergier mot skaldjur, nötter, mjölk och vissa frukter
• Mediciner, särskilt antibiotika och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som aspirin och ibuprofen.
• Allergi skott
• Husdjur

När nässelutslag uppstår på grund av en allergi frisätts höga nivåer av histamin och andra kemiska budbärare i huden. Dessa ämnen får dina blodkärl att öppna sig, vilket ofta resulterar i rodnad eller rosa utslag, samt extra vätska i vävnaderna, vilket orsakar svullnad och klåda. (7)

Ibland kan någon ha allergiska nässelutslag medan utslag ibland inte har något att göra med allergier.

Nässelutslag kan också uppstå på grund av något av följande:
• Stress eller ångest
• Motion
• Överdriven svettning
• Infektioner som mononukleos
• Virus (viral nässelutslag)
• Sjukdom, inklusive lupus, autoimmuna sjukdomar, leukemi
• Extrem kyla eller solsken
• Kliande
• Kontakt med kemikalier
• Vibration
• Tryck på huden

naturliga botemedel mot nässelutslag

8 Naturliga behandlingar för nässelutslag

Var tålmodig och irritera inte
Behandling av nässelutslag kan inte behövas om utslagen är milda. Om du väntar en kort tid kan de försvinna av sig själva utan någon intervention. Om du vill göra något för att hjälpa dem att försvinna snabbare och minska klåda och svullnad, se till att du inte tar några varma bad eller duschar medan du har nässelutslag. Undvik också att bära tighta kläder eftersom detta kan irritera området där du har nässelutslag. (14) Detta gäller också för spädbarn eller småbarn med nässelutslag. Se till att du inte badar ett barn med nässelutslag i för varmt vatten och håll deras kläder löst sittande och luftiga.

Adressera allergier
Först och främst, om du tror att du vet vad som orsakade dina nässelutslag, undvik sedan ytterligare kontakt eller konsumtion av det som det är. Om du misstänker att dina nässelutslag orsakas av en särskild mat du äter eller ett visst husdjur du har i ditt hem är det en bra idé att få några allergitest gjorda. Allergitest kan avslöja dina utlösare för nässelutslag, som du sedan kan undvika (så mycket som möjligt) och du kan starkt förhindra risken för en annan oönskad nässelutslag. (15) Att hålla en matdagbok kan också hjälpa en person med nässelutslag att lokalisera eventuella matallergier.

Lugna inflammationen
För att lugna nässelutslag och hjälpa dem att försvinna snabbare, se till att du inte använder några produkter på din kropp som bara kommer att göra inflammationen och klådan värre.

Havrebadsbad
Naturlig behandling mot nässelutslag kan komma i form av en lugnande havrebadsbad. Lägg helt enkelt en eller två koppar okokta havregryn i en strumpa eller ostduk. Bind upp det med en gummisnodd så att havregrynen inte kan läcka ut. Lägg havregrynen under rinnande vatten när badet fylls upp. Ditt bad kommer att vara infunderat med havregrynens lugnande egenskaper för huden. Havregryn är kända för sin förmåga att lugna hudinflammation, tack vare deras naturligt höga innehåll av salicylsyra. Ett havrebadsbad för nässelutslag kan hjälpa till att lugna dessa oönskade utbrott för både vuxna och barn. Se bara till att vattnet är varmt – inte för varmt eller för kallt – eftersom temperaturvariationer bara kan göra nässelutslagen värre. (17)

Stressreducering
Kan stress orsaka nässelutslag? Svaret är definitivt “ja”. Nässelutslag och stress kan gå hand i hand. När du upplever överdriven kort- eller långvarig stress tar det en vägtull på kroppens immunsystem. Eftersom stressen slår av ditt immunsystem svarar din kropp genom att internt sända ut histamin för att försvara mot ditt nuvarande hälsoproblem, vilket i det här fallet är stress. Histaminfrisättning gör inte att stressen försvinner, men det kan orsaka att nässelutslag börjar dyka upp på olika ställen. I grund och botten är detta en allergisk reaktion på stress och din kropp skickar ut synliga signaler (nässelutslag) för att låta dig veta att det är dags att koppla av. (18)

Det allra bästa sättet att bli av med stressnässelutslag är att ta bort så mycket stress från ditt liv som möjligt. Det finns så många effektiva sätt att minska stress på daglig basis. Hitta vad som fungerar bäst för dig och gör det till en del av din rutin. Motion är alltid en av mina stressbantare.

Bikarbonat
Att göra en pasta av bikarbonat och vatten kan hjälpa till att lugna nässelutslag och också förhindra att nya uppstår. Bikarbonat är känt som nahkolit, som är en

del av den naturliga mineralen natron. Natron innehåller stora mängder natriumbikarbonat. Det har använts sedan antiken som en lugnande och rengörande medel. Blanda en tesked bikarbonat med lite kallt vatten för att skapa en pasta och gnid sedan på det drabbade området. Låt det torka helt innan du tvättar bort det.

Häxhassel
Att dutta häxhassel på nässelutslag flera gånger om dagen medan utslagen är närvarande kan hjälpa till att lugna inflammationen och klådan. Häxhassel är en hudläkande vätska med starka antioxidanter och sammandragande egenskaper. Du kan också prova mitt recept som inkluderar häxhassel, tillsammans med många andra naturliga anti-nässelutslagsingredienser: Gör-det-själv-rashkräm med Aloe & Lavender.

Tillskott
Quercetin och evening primrose är två tillskott för nässelutslag som lugnar och snabbar upp läkningen av dina utslag. (19) Quercetin är en naturlig antihistamin och antiinflammatorisk. Studier i provrör har visat att quercetin hindrar immunsystemsceller från att frisätta histaminer, som orsakar allergiska reaktioner som nässelutslag. (20) Andra studier har också visat att quercetin, en naturlig medicin och fyto-kemikal, är lika effektiv mot allergier som vissa receptbelagda läkemedel, allt med få eller inga biverkningar. (21) Andra rekommenderade tillskott inkluderar vitamin B12, vitamin C, vitamin D och fiskolja.

Försiktighetsåtgärder

Sök omedelbar medicinsk hjälp för dig eller ditt barn om utslagen är svåra och/eller täcker ett stort område av kroppen, eller om du har andra symtom, såsom andningssvårigheter eller feber. Kronisk urticaria eller kroniska nässelutslag bör utvärderas av en allergolog eller immunolog för att fastställa korrekt behandling.
Angioödem är ett liknande hudproblem som nässelutslag, men det varar vanligtvis längre än nässelutslag. Svullnaden är under huden istället för på ytan. Vid angioödem har en person vanligtvis djup svullnad runt ögonen och läpparna och ibland på könsorganen, händerna och fötterna. I sällsynta fall kan angioödem i halsen, tungan eller lungorna blockera luftvägarna, vilket gör det svårt att andas.

Detta kan vara livshotande.
I sällsynta fall kan nässelutslag eller angioödem vara tidiga symtom på anafylaxi. Anafylaxi kräver omedelbar medicinsk hjälp. Om du misstänker att du har en anafylaktisk reaktion, sök omedelbar medicinsk behandling. Utan korrekt behandling kan anafylaxi vara dödlig.
Kontakta alltid din läkare innan du använder några naturliga läkemedel om du tar medicin eller behandlas för något pågående hälsotillstånd.

Leave a Comment

Scroll to Top