Naturliga aptitdämpare medel som fungerar

Naturliga aptitdämpare medel som fungerar

Aptitdämpare är antingen piller, drycker, kosttillskott eller hela livsmedel som hjälper dig att inte äta för mycket. Vissa typer är “naturliga”, vilket innebär att de kommer från livsmedel och växter, medan andra är syntetiskt framställda i ett laboratorium.

Hur fungerar en aptitdämpare?

Det är mycket som spelar in när det gäller att dämpa eller stimulera din dagliga aptit.

Naturliga aptitnedsättande medel kan hjälpa till att lösa problem med fetma eller känslomässiga ätande delvis genom att balansera nivåerna av “hungerhormoner” som ghrelin och leptin.

Ghrelin och leptin stiger och sjunker under dagen beroende på saker som hur mycket du har ätit nyligen, ditt humör, din stressnivå, sömn, genetik, din nuvarande vikt och din inflammationsnivå.

Förutom att minska din aptit genom hormonreglering kan näringsämnen eller eteriska oljor som används för att säkert främja viktminskning hjälpa till att tippa vågen till din fördel på flera andra sätt, till exempel:

 • Förbränner mer lagrat kroppsfett för energi (dessa är kända som termogena ämnen).
 • Förbättrar balansen i blodsockernivåerna
 • Att minska suget efter skräpmat eller sötsaker
 • Stödjer sköldkörtelns hälsa
 • Ökar frisättningen av “lyckohormoner” eller endorfiner som serotonin.
 • Möjligen ge dig lite mer energi under dagen som du kan använda för fysisk aktivitet.

Topp 8 naturliga aptitdämpare medel

1. Extrakt av grönt te

Grönt te har konsumerats i tusentals år och är fortfarande en av de hälsosammaste dryckerna som finns tillgängliga idag. Det har varit föremål för hundratals studier som rör allt från att förebygga kognitiva störningar som demens till att hantera metabolisk dysfunktion.

Nyligen har vissa antioxidanter och ämnen i grönt te-extrakt kopplats till positiva effekter på metaboliska sjukdomar och förbättringar av viktkontrollen.

I en Cochrane-metaanalys som omfattar 14 studier med användning av grönt te konstaterades att konsumtion av grönt te var förknippat med milda men signifikanta fördelar i fråga om viktkontroll jämfört med kontroller eller placebo. En studie som testade effekterna av grönt teextrakt på en grupp vuxna jämfört med en kontrollgrupp som inte tog grönt te visade att efter 12 veckor hade de som tog 857 milligram grönt te betydligt lägre nivåer av ghrelin (känt som hungerhormonet).

Personerna i gruppen med grönt teextrakt upplevde också förbättringar av kolesterolnivåerna och förhöjda nivåer av adiponectin jämfört med placebogruppen. Låga nivåer av adiponectin har kopplats till problem som insulinresistens, metaboliskt syndrom och ökad inflammation.

EGCG, som är den vanligaste katekinet i grönt te och en kraftfull bioaktiv beståndsdel, har också visat sig fungera som en cancerbekämpande förening och främja termogena aktiviteter i studier. Därför kan den bidra till att minska fettcellsspridningen och hjälpa till att bränna kroppsfett för energi.

Hur man tar det:

Även om inte alla studier har visat att grönt te kan främja viktminskning, verkar grönt te vara säkert för de flesta vuxna att ta upp till 800-900 milligram dagligen. Det är vanligtvis genom munnen i en till två kapslar per dag.

Om du tar det ska du vara uppmärksam på biverkningar som huvudvärk, tecken på högt blodtryck, förstoppning eller eventuellt ökade symtom på urinvägsinfektion.

2. Saffranextrakt

Viss forskning tyder på att vissa saffranextrakt kan ha positiva effekter på humörregleringen genom att öka endorfin- och serotoninnivåerna.

Saffran verkar bidra till att minska snacks och kan orsaka ett höjt humör, vilket har visat sig bidra till att förbättra symtom på depression, känslomässigt ätande och PMS efter cirka sex till åtta veckors behandling. Faktum är att vissa studier har visat att saffranextrakt kan fungera nästan lika bra som att ta en låg dos receptbelagd antidepressiv medicin (som fluoxetin eller imipramin).

Även om forskningen visar på blandade resultat finns det dessutom vissa bevis för att en kemikalie från saffran som kallas crocetin kan öka hälsoeffekterna av hälsosam kost och motion. Det kan möjligen minska trötthet under träning och hjälpa till att öka energiförbrukningen.

Hur man tar det:

För att få de antidepressiva fördelarna med saffran bör du börja med den dagliga standarddosen på 30 milligram, som används i upp till åtta veckor.

Om du har något befintligt tillstånd som kan störa saffrans inflytande på serotoninmetabolismen (t.ex. depression) är det en bra idé att först höra med din läkare.

3. Eterisk olja av grapefrukt

Grapefruktens fördelar för viktminskning verkar bero på nyttiga syror, antioxidanter, flyktiga oljor och enzymer som hjälper till att kontrollera kaloriintaget. Grapefrukt kan bidra till att minska suget, stimulera lymfsystemet och ge dig en mild dos upplyftande energi.

Forskning om grapefrukts effekter på olfaktorisk stimulering (hur doften påverkar det centrala nervsystemet) visar att inandning av fruktens doft kan förändra autonoma nervsignaler, lipolys (fettmetabolism) och reglering av aptiten positivt.

Här är flera resultat från ett antal studier om hur eterisk grapefruktolja kan främja viktminskning:

 • Doften av grapefruktolja stimulerar sympatiska nerver som försörjer det bruna fettet och binjurarna, vilket kan hjälpa människor att gå ner i vikt.
 • Att lukta på grapefrukt hjälper också till att stimulera ghrelin-inducerad matning, vilket gör att du känner dig mätt och mindre benägen att ge efter för suget.
 • Enzymer som finns i grapefruktens skal har antioxidativa och antiinflammatoriska effekter. De kan hjälpa till med matsmältningen av fett eller socker och med att upprätthålla balanserade blodsockernivåer.
 • Grapefruktolja och grapefruktextrakt har visat sig vara fördelaktigt för personer med insulinresistens eller diabetes, och orsakar en signifikant minskning av insulinnivåerna efter två timmars glukos jämfört med placebo.
 • Vissa tycker också att den rena doften av citrusfrukter hjälper till att minska suget efter sötsaker och förbättrar humöret tillräckligt för att minska känslomässigt ätande.

Hur man använder den:

Vissa studier har visat att bara tre 15-minuters exponeringar av eterisk grapefruktolja varje vecka hjälpte deltagarna att dämpa sin aptit och tillämpa hälsosamma kostvanor (som att äta långsamt och medvetet).

Prova att tillsätta flera droppar ren eterisk grapefruktolja (citrus paradise) i en diffusor på kontoret/hemma, i duschen eller badtvålen, eller med en bärande olja för att massera in direkt på huden. (Gör först ett hudtest för att vara säker på att du inte får en allergisk reaktion).

Naturliga aptitdämpare medel som fungerar

4. Livsmedel och kosttillskott med hög fiberhalt

Vad är den starkaste naturliga aptitdämparen? En hälsosam kost!

Kostfibrer, oavsett om de kommer från livsmedelskällor eller i form av koncentrerade kosttillskott, har använts i hundratals år för att främja mättnad, förbättra tarmhälsan och matsmältningsfunktionerna samt bidra till att upprätthålla ett starkt immunförsvar och hjärthälsa.

Trots att fiberintaget har ett omvänt samband med hunger, kroppsvikt och kroppsfett visar studier att det genomsnittliga fiberintaget hos vuxna i USA fortfarande är mindre än hälften av de rekommenderade nivåerna.

Vad är det med fibrer som dämpar din aptit? Eftersom fibrer inte kan smältas när de väl har ätits och dessutom absorberar en stor del av sin egen vikt i vatten, bidrar fiberrika livsmedel till att bromsa kroppens matsmältning av glukos (socker). Detta gör att du känner dig mätt längre så att du kan hantera ditt kaloriintag.

Många livsmedel med hög fiberhalt är också mycket näringsmässigt täta, vilket innebär att du får mer för dina näringsmässiga pengar.

En fiberrik kost har till och med kopplats till en längre livslängd. Enligt forskning i Obesity Reports: “Det finns bevis för att det finns ett betydande samband mellan bristande fiberintag och: ischemisk hjärtsjukdom, stroke, ateroskleros, typ 2-diabetes, övervikt och fetma, insulinresistens, högt blodtryck, dyslipidemi samt gastrointestinala störningar.”

Så här gör du:

Sikta på minst 30 gram fibrer per dag. Konsumera mer fiberrika livsmedel, t.ex:

 • chiafrön
 • linfrön
 • alla typer av färska grönsaker, som kronärtskockor och bladgrönsaker
 • bönor
 • baljväxter
 • alla typer av färsk frukt (särskilt bär).

Kosttillskott med fibrer, t.ex. psylliumskal, kan hjälpa dig att tillgodose dina behov. Glukomannan är en annan typ av vattenlöslig kostfiber som finns i konjakrot och som potentiellt kan dämpa din aptit genom att fylla magen.

Slutligen har bockhornsklöverfrön, som är rika på fibrer och andra föreningar, visat sig kunna hjälpa till med viktkontroll genom att bidra till mättnad.

5. Kryddiga livsmedel

Naturligt kryddiga (och antiinflammatoriska) ingredienser som cayennepeppar, svartpeppar, curry, gurkmeja, ingefära, maskros och kanel kan bidra till att öka kroppens förmåga att bränna fett.

De kan också dämpa hungernivån, normalisera glukosnivåerna och minska skador orsakade av fria radikaler i samband med åldrande.

Studier har visat att resultat i samband med att man äter kryddor som cayennepeppar i samband med kolhydratrika måltider tyder på att rödpeppar ökar den kostinducerade thermogenesen (uppvärmning av kroppen och fettförbränning) och lipidoxidationen.

Annan forskning om effekterna av capsaicin, den fytokemiska substans som ger paprikan dess kryddighet, har visat att denna förening kan modulera metaboliska aktiviteter genom att påverka tillfälliga receptorer i matsmältningssystemet, till exempel TRPV1.

Hur man använder dem:

Eftersom de är fulla av fördelar, praktiskt taget fria från kalorier och lätta att använda i alla slags recept finns det i princip ingen anledning att inte lägga till mer kryddiga livsmedel och örter i din kost. Fokusera på typer som gurkmeja, svartpeppar, chili och cayennepeppar.

Prova att tillsätta några i hemlagat te eller detox-drycker, marinader, på fisk eller andra proteiner, i en röranrättning, på grönsaker eller i soppor.

6. Proteinrik kost

Protein har visat sig vara naturligt mättande och kräver också att kroppen arbetar hårdare för att bryta ner det. Att äta mycket protein kan bidra till minskade ghrelinnivåer, ökad thermogenes och en sund ämnesomsättning – plus att det kan bidra till att bygga upp och bibehålla muskelmassa, vilket motsvarar en sund kroppssammansättning.

Här är en extra bonus: När du äter proteinhaltiga livsmedel som kött och ägg får du konjugerad linolsyra (CLA), en naturlig fettsyra som vissa anser vara mättande. CLA används till och med som viktminskningstillägg, även om resultaten om dess effektivitet har varit blandade.

Så här gör du:

Inkludera proteinrika livsmedel i varje måltid och mellanmål och sträva efter att få 30 gram protein i varje huvudmåltid under dagen. Försök att ersätta kaloririk skräpmat, t.ex. med tillsatt socker och vitt mjöl, med protein i stället.

För att få mest nytta av det bör du fokusera på en kombination av protein, hälsosamma fetter och fibrer. Kombinera till exempel proteinkällor som fjäderfä, gräsbetat nötkött, fisk, ägg, bönor, baljväxter eller yoghurt med grönsaker och fetter som olivolja, avokado, nötter eller frön.

7. Ketogen kost/att vara i ketos

Keto-dieten är en fettrik kost med mycket låg kolhydrathalt som försätter kroppen i ett metaboliskt tillstånd som kallas ketos. När du befinner dig i ketos förbränner du fett som energi i stället för socker.

När man befinner sig i ketos rapporterar många människor att deras aptit minskar, särskilt när det gäller sockerhaltig mat och raffinerade kolhydrater.

Keto-dieten kan kombineras med Periodisk fasta för att få ännu mer hjälp med viktkontroll och att hantera matintaget.

Så här gör du:

Lägg stor vikt vid hälsosamma fetter i din kost, som är lika viktiga för att känna sig mätt och förbli nöjd som fibrer och protein. För att komma in i ketos bör du sträva efter att minst 75 % av dina dagliga kalorier kommer från fetter, t.ex. kokos- och olivolja, smör, ägg, nötter, frön och feta köttstycken. Undvik samtidigt socker och de flesta kolhydrater utom icke-stärkelsehaltiga grönsaker.

8. Regelbundna mattider

För att hjälpa till att reglera dina aptithormoner och träna din kropp på när den kan förvänta sig att äta, försök att äta vid samma tidpunkter varje dag om du kan.

Ät tills du är nöjd, men inte mätt, så att du kan hoppa över mellanmål. Sträva efter balanserade måltider som gör det bästa jobbet för att stänga av hungern.

Tänk på att sluta äta minst två till tre timmar innan du ska sova, vilket bidrar till att främja den allmänna metaboliska hälsan.

Så här gör du:

Planera dina måltider så att du äter vid samma tidpunkt varje dag. Försök att äta ungefär var tredje till femte timme beroende på ditt schema och din exakta kost. Hoppa inte över måltider eller mellanmål av tristess, eftersom det kan störa hunger- och mättnadssignaler.

Faror med bantningspiller

Finns det ett piller som dämpar aptiten? Även om vissa formler kan hjälpa till att dämpa hungern är de flesta osäkra och kan orsaka biverkningar.

Bantningspiller som säljs i handeln innehåller vanligtvis en blandning av stimulantia, inklusive koffein, örter och ibland matsmältningsenzymer eller -syror. I allmänhet kommer de med biverkningar, som ångest och matsmältningsbesvär, vilket gör dem till ett riskabelt sätt att gå ner i vikt.

Några av de viktigaste orsakerna till att aptitdämpande viktminskningsprodukter anses vara åtminstone något farliga är följande:

 • Biverkningar av stimulantia
 • Möjliga läkemedelsinteraktioner
 • Fördärvade eller icke förtecknade ingredienser
 • Stora mängder koffein
 • Fyllmedel eller syntetiska tillsatser som orsakar negativa reaktioner.

Koffein är en av de vanligaste ingredienserna för viktminskning eftersom det ofta har de tilltalande effekterna av att dämpa någons aptit, förbättra motivationen och öka energin för aktivitet. För mycket koffein under en kort tidsperiod kan dock orsaka starka biverkningar, t.ex:

 • Rörighet
 • huvudvärk
 • sömnlöshet
 • ångest
 • hjärtklappning
 • diarré
 • med mera

På grund av interaktioner med mediciner eller förändringar i blodtrycket kan andra biverkningar av populära viktminskningspiller vara:

 • ångest
 • sömnproblem
 • matsmältningsbesvär
 • diarré
 • snabb hjärtslag
 • huvudvärk
 • Beroende
 • blodtrycksförändringar som ibland kan vara farliga

Vissa kommersiellt tillgängliga termogena kosttillskott (särskilt de som innehåller efedrin, även kallat efedrin) har till och med visat sig kunna framkalla akut leversvikt och bidra till allvarliga reaktioner som överdriven blödning, ökat tryck i hjärnan, trötthet, illamående och gulsot.

Leave a Comment

Scroll to Top