Är Vindruvfröolja hälsosamt?

Vindruvfröolja Hälsofördelar

Vindruvfröolja framställs genom pressning av druvfrön (Vitis vinifera L.). Vad du kanske inte vet är att det vanligtvis är en restprodukt från vinframställning.

Efter att vinet tillverkats genom att pressa saften från druvorna och lämna kvar fröna, extraheras oljor från de krossade fröna. Det kan tyckas märkligt att olja finns i en frukt, men i själva verket finns en liten mängd av någon typ av fett i så gott som alla frön, även de från frukt och grönsaker.

Eftersom den skapas som en biprodukt vid vinframställning finns druvfröolja i stora mängder och är vanligtvis dyr.

Vad används druvfröolja till? Du kan inte bara laga mat med den, utan du kan också applicera grapeedolja på din hud och ditt hår på grund av dess fuktgivande effekter.

Näringsfakta

Enligt USDA innehåller en matsked Vindruvfröolja ca:

– 14 gram fett (varav cirka 10 procent mättat fett, 16 procent enkelomättat och 70 procent fleromättat).

– 120 kalorier

– 4 milligram E-vitamin (19 procent DV)

Druvorna i sig är fulla av näringsämnen, särskilt vissa typer av antioxidanter – därför visar studier att vin (särskilt rött vin) som innehåller resveratrol kan vara fördelaktigt i små till måttliga mängder.

Vad sägs om olja gjord av druvkärnor? Det är inte exakt samma sak, eftersom den inte strålar med samma vitaminer, resveratrol, kostfibrer eller “proanthocyanidiner”.

Det finns vissa fördelar med druvfröolja, till exempel tack vare dess innehåll av E-vitamin och fenoliska antioxidanter, men i slutändan saknar den K-vitamin, C-vitamin, koppar och kalium jämfört med att äta riktiga druvor.

När det gäller dess fettsyrasammansättning har druvfröolja ett mycket högt innehåll av fleromättade fetter. Den innehåller främst linolsyra (C18:2) följt av oljesyra (C18:1) och palmitinsyra (C16:0).

Vindruvfröolja Hälsofördelar

1. Mycket hög halt av PUFA omega-6-fettsyror, särskilt linolsyra.

Studier har visat att den högsta andelen fettsyra i druvfröolja är linolsyra (LA), en typ av essentiellt fett – vilket innebär att vi inte kan göra det på egen hand och måste få det från maten. LA omvandlas till gamma-linolensyra (GLA) när vi smälter den, och GLA kan ha en skyddande funktion i kroppen.

Det finns bevis som visar att GLA i vissa fall kan sänka kolesterolnivåerna och inflammation, särskilt när den omvandlas till ännu en molekyl som kallas DGLA. Det kan också bidra till att minska risken för att utveckla farliga blodproppar på grund av dess sänkande effekter på trombocytaggregationen.

En studie som publicerades i International Journal of Food Science and Nutrition visade till och med att jämfört med andra vegetabiliska oljor, som solrosolja, var konsumtion av druvfröolja mer fördelaktigt för att sänka inflammation och insulinresistens hos överviktiga eller feta kvinnor.

En djurstudie visade också att konsumtion av druvfröolja bidrog till att förbättra antioxidantstatus och fettsyraprofiler (de typer av fetter som lagras i kroppen under huden).

2. Bra källa till vitamin E

Vindruvfröolja innehåller en bra mängd E-vitamin, vilket är en viktig antioxidant som de flesta människor skulle kunna behöva mer av. Jämfört med olivolja innehåller den ungefär dubbelt så mycket E-vitamin.

Detta är enormt, eftersom forskning visar att E-vitaminets fördelar inkluderar att skydda celler från skador orsakade av fria radikaler, stödja immunitet, ögonhälsa, hudhälsa samt många andra viktiga kroppsfunktioner.

3. Noll transfetter och icke-hydrogenerat fett

Det kan fortfarande finnas en viss debatt om vilka förhållanden mellan olika fettsyror som är bäst, men det finns ingen debatt om farorna med transfetter och hydrerade fetter, vilket är anledningen till att de bör undvikas.

Transfetter är vanligt förekommande i ultraprocessade livsmedel, snabbmat, förpackade snacks och stekt mat. Bevisen är så tydliga att de är dåliga för vår hälsa att de till och med är förbjudna i vissa fall nu, och många stora livsmedelstillverkare förbinder sig att gå ifrån att använda dem för gott.

Vindruvfröolja Hälsofördelar

4. Relativt hög rökpunkt

Rökpunkten för en olja eller ett matfett hänvisar till dess brännpunkt eller den temperatur vid vilken fettet börjar oxidera och förändrar sin kemiska struktur på ett negativt sätt. Nyttiga näringsämnen som finns i oraffinerade oljor förstörs när oljan överhettas – plus att smaken kan bli oattraktiv.

PUFA-fettsyror är vanligtvis inte det bästa valet för matlagning eftersom de är kända för att lätt oxideras, vilket gör att de blir “giftiga”. Vindruvfröolja har dock en måttligt högre rökpunkt än olivolja och vissa andra PUFA-oljor.

Med en rökpunkt på 421 grader Fahrenheit är den lämplig för matlagning på hög värme, till exempel vid stekning eller bakning, men fritering rekommenderas fortfarande. Som jämförelse kan nämnas att avokadoolja har en rökpunkt på cirka 520 grader, smör och kokosolja har en rökpunkt på 350 grader och olivolja har en rökpunkt på cirka 410 grader.

Skönhetsfördelar

Är Vindruvfröolja den hälsosammaste för din hud? Den ligger i nivå med andra fuktgivande oljor, som t.ex. mandel-, jojoba- eller avokadoolja.

Den har många har många användningsområden för hudvård och är särskilt fördelaktig för personer med torra hudtyper eller solskador. Den kan användas för att återfukta torr hud och hår på ett naturligt sätt.

Den har också potentiellt vissa antiinflammatoriska och antimikrobiella effekter som kan skydda huden på grund av närvaron av vissa fettsyror, till exempel linolsyra.

Eftersom den är fri från syntetiska ingredienser, är en bra källa till E-vitamin och fylld med fuktgivande fettsyror verkar det inte vara något fel med att använda oraffinerad druvfröolja lokalt.

Om du är benägen att ha fet hud kan du upptäcka att druvfröolja är en lätt fuktighetskräm som inte bidrar till täppta porer. Den är också en bra naturlig massageolja och bärarolja (för att blandas med eteriska oljor), även för känslig hud.

Risker och biverkningar

Vad är dåligt med druvfröolja? Det är fettsyrasammansättningen i druvfröolja som är kontroversiell.

Balansen eller förhållandet mellan olika fetter är det som verkligen är viktigt. Ett överflöd av omega-6-syror i kosten jämfört med andra fetter (framför allt omega-3-fetter) är problematiskt eftersom detta kan öka inflammationsnivåerna, enligt studier.

Omega-6-fettsyror är inte dåliga av naturen. Människor verkar bara få för mycket av dem för sitt eget bästa.

Olika auktoriteter rekommenderar olika proportioner av omega-3 till omega-6 (t.ex. 1:1 eller upp till 10:1), men de flesta accepterar att ett högre omega-3-intag är korrelerat med bättre hälsa.

I medelhavsdieten är till exempel nivån av omega-6-fettsyror mycket lägre än i den amerikanska standarddieten. Medelhavsdieten har kopplats samman med bättre hjärthälsa, viktkontroll och kognitiv funktion i högre åldrar.

Människor som lever i Medelhavsområdet äter vanligtvis en kost som är mycket fattig på animaliska produkter från fabriksuppfödning, raffinerade oljor och förpackade snacks, vilket är ytterligare en anledning till varför den amerikanska kosten inte ser så bra ut.

Här är några nackdelar med att konsumera en kost med för mycket omega-6-ämnen:

– Ökad inflammation: Överdriven konsumtion av PUFA och lågt intag av omega-3 kan leda till ökad inflammation, vilket ökar riskerna för många kroniska sjukdomar. Inflammation uppstår när fria radikaler förändrar hur DNA fungerar, angriper cellmembran och förändrar hur immunförsvaret fungerar. Ju mer inflammation du upplever, desto tidigare visar du tecken på åldrande och desto mer sannolikt är det att du drabbas av sjukdomar.

– Högre kolesterol: När vi får fria radikaler från giftiga livsmedel, vilket kan hända i fallet med PUFA-fettsyror som oxideras och skadas molekylärt, kan vår kropp inte metabolisera och använda kolesterolet på samma sätt. Detta kan öka risken för tilltäppta artärer, hjärtsjukdomar och så vidare.

– Hormonell obalans och sköldkörtelstörningar: Inflammation skadar vår förmåga att producera och balansera viktiga hormoner. Mycket höga halter av omega-6 kan eventuellt störa din förmåga att producera könshormoner och humörstabiliserande hormoner och kan störa sköldkörtelaktiviteten.

– Fetma och viktökning: När inflammationsnivåerna stiger och dina hormoner förändras kan det innebära försämrad sköldkörtelfunktion, en trög ämnesomsättning och andra problem med att kontrollera din vikt.

Leave a Comment

Scroll to Top