Bark av Vit Pil (Vitpil): En naturlig smärtlindrare

Vitpil

Vitpil (Salix alba) har en bark som innehåller den kemiska substansen salicin, som har antiinflammatoriska effekter.

Salicin fungerar på samma sätt som acetylsalicylsyra, den aktiva ingrediensen i aspirin. På 1800-talet användes salicin för att utveckla aspirin.

Pilträd tillhör växtfamiljen Salicaceae och är inhemska i Europa, Centralasien och Nordafrika.

Det finns ett antal arter av pilträd som producerar bark som används för att göra extrakt, mediciner och kosttillskott. Bland dessa finns följande arter:

 • vitpil eller europeisk pil.
 • svart pil eller kattpil.
 • knäckepil
 • lila pil

När salicin absorberas bryts det ner till olika salicylatderivat, som har en rad olika hälsofrämjande egenskaper. Effekterna av vitpil tar längre tid än aspirin att börja verka, men de tenderar att vara längre och orsaka färre biverkningar än aspirinbiverkningar.

Vissa studier har visat att de flesta pilträd endast innehåller små mängder salicin – därför fungerar extrakt från dessa träd som kan hjälpa till att behandla smärta tack vare förekomsten av andra kemikalier också.

Antioxidativa föreningar som kallas polyfenoliska glykosider och flavonoider finns också i vitpilens bark (WWB). Dessa har visat sig skydda mot oxidativ stress och olika symtom på åldrande, såsom dålig fysisk prestation, kognitiv försämring osv.

Tillsammans med salicin, fragilin, salicortin och andra salicylater tror forskarna att dessa antioxidanter spelar en framträdande roll för WWB:s terapeutiska verkan.

När det gäller dess användning som ett naturligt smärtstillande medel är de flesta av de kända fördelarna med WWB baserade på anekdotiska observationer snarare än kliniska studier. Även om få studier har genomförts, tyder de som har gjorts på att det kan hjälpa till att behandla bland annat följande tillstånd:

 • kronisk smärta i nedre delen av ryggen
 • ledvärk/osteoartrit
 • ömhet på grund av fysisk träning

Fördelar med Vitpil

1. Har antioxidativa och antiinflammatoriska effekter

Redan på Hippokrates tid har människor tuggat på vitpilens bark för att naturligt dämpa smärta och inflammation. Idag vet vi från studier att pilbark har förmågan att minska inflammation och oxidativ stress och öka antioxidantaktiviteten, inklusive glutation.

Studier in vitro och djurstudier har visat att WWB:s smärtlindrande effekter beror på dess förmåga att fånga upp fria radikaler och nedreglera inflammatoriska mediatorer, inklusive tumörnekrosfaktor-α och nukleär faktor-kappa B.

Det verkar också påverka prostaglandinproduktionen, vilket minskar den inflammation som leder till smärta som kramper och feber.

2. Används för att hantera artrit-symtom och kronisk smärta

Viss forskning har visat att vit pilbark kan hjälpa människor som lider av kronisk ledvärk och skador, även om resultaten från studierna har varit något motstridiga.

Vissa studier har visat att WWB-extrakt inte är en effektiv behandling för reumatoid artrit-symptom, medan andra har funnit att det kan minska smärta vid artros och ryggsmärta lika bra som vissa recept.

Enligt en systematisk översikt från 2009 om effektiviteten av pilbark mot smärta i rörelseapparaten visar flera studier på en dosberoende analgetisk effekt som inte är sämre än rofecoxib (ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel som används för att behandla artrit) hos patienter med ländryggssmärta. Ingen signifikant effekt sågs dock i en bekräftande studie på patienter med reumatoid artrit, även om studien var liten.

Forskare som deltog i analysen drog följande slutsats: “Ytterligare studier krävs för att ta reda på om behandling av artros och reumatoid artrit kräver extrakt med högre doser än 240 mg salicin per dag.”

En studie som publicerades i American Journal of Medicine och som omfattade nästan 200 personer med ryggsmärtor visade att tillägg av pilbark ledde till betydande förbättringar av smärtan jämfört med dem som fick placebo.

En annan randomiserad, placebokontrollerad, dubbelblind klinisk studie som omfattade 78 vuxna med artros visade att de som fick pilbarkextrakt hade en måttlig smärtstillande effekt vid artros och att WWB verkade vara väl tolererat.

En stor fördel med att använda växtbaserade extrakt och örter mot smärta som artrit är att de flesta verkar ge mindre biverkningar jämfört med NSAID, inklusive aspirin.

Vitpil
Vitpil

3. Försvarar mot vanliga sjukdomar och feber

Genom att stödja immunförsvaret, ge antioxidanter och minska inflammation kan WWB användas för att hjälpa till att bli av med feber, behandla förkylning, hjälpa till att hantera symtom på influensa och påskynda återhämtning från andra sjukdomar.

Det ökade försvaret mot bakterier och virus verkar bero på vitpilens innehåll av polyfenoler och flavonoider samt andra föreningar. Dessa antioxidanter har visat sig ha febernedsättande och antiseptiska egenskaper.

Pilbark kan vara särskilt bra vid feber när den kombineras med svalkande örter som vintergröna eller pepparmynta i form av eteriska oljor eller te.

4. Kan hjälpa till att stödja idrottslig prestation

Eftersom det kan ge naturlig smärtlindring används extrakt av vit pilbark av vissa idrottsmän för att stödja deras prestationer och återhämtning.

Anekdotiska rapporter och ett litet antal studier tyder på att den har förmågan att minska muskel- och ledvärk och bekämpa trötthet som stör den fysiska förmågan. Den har också använts i stor utsträckning genom historien för att hjälpa till att behandla inflammatoriska tillstånd, såsom bursit och tendinit.

5. Används för att hjälpa till med viktminskning

Även om forskningen om dess effekter på viktminskning är begränsad, tyder vissa rapporter på att WWB kan bidra till att främja fettförbränning hos överviktiga eller feta vuxna. Man tror att pilbarkens antiinflammatoriska aktivitet kan bidra till att stödja metabolisk hälsa, men vissa experter rekommenderar att man inte använder den i detta syfte eftersom dess säkerhet inte har undersökts ordentligt.

Det verkar också vara osäkert när det kombineras med riskfyllda kosttillskott för viktminskning, såsom efedrin, som är förbjudet i USA på grund av rapporter om allvarliga biverkningar.

6. Kan motverka huvudvärk och förbättra ditt humör

Vissa människor hävdar att de upplever fördelar med vit pilbark för att minska huvudvärk, trötthet och ångest.

Det behövs mer formell forskning för att bekräfta hur den kan fungera för att höja någons humör, energi och fokus, men det verkar som om vitpilbark kan ha dessa effekter på grund av dess antiinflammatoriska potential och förmåga att minska oxidativ stress – som kan störa den kognitiva funktionen.

Risker, biverkningar och interaktioner

Det kan vara farligt att konsumera höga doser av vit pilbark eftersom för mycket salicin kan bidra till ett antal hälsoproblem hos vissa individer, inklusive blödningsstörningar och njurskador.

Andra möjliga biverkningar kan vara matsmältningsstörningar och hudklåda. Personer som är benägna att få magbesvär, särskilt på grund av mediciner, bör vara försiktiga när de använder produkter av pilbark.

Personer med något av följande hälsoproblem bör undvika att använda produkter av vit pilbark:

 • Blödningsstörningar (eftersom pilbark saktar ner blodkoagulationen)
 • Njursjukdom eller njursvikt
 • Känslighet för aspirin
 • Astma
 • Magsår
 • Diabetes
 • Gikt
 • Hemofili
 • Leversjukdom
 • Nyligen genomförd operation

Att ta pilbark tillsammans med aspirin, betablockerare, diuretika eller kolinmagnesium kan öka effekterna och bidra till biverkningar. Det bör inte heller användas tillsammans med andra läkemedel som bromsar blodkoagulationen (antikoagulantia), eftersom detta ökar risken för okontrollerade blödningar.

Är bark av vitpil säkert under graviditeten?

Eftersom det finns begränsad forskning om användningen av WWB under graviditet rekommenderas det inte. Det rekommenderas inte heller för små barn eller under amning.

Är vit pilbark säkert för hundar? De flesta veterinärer anser att det är säkert att ge till hundar (men inte till katter), men det bör endast ges under övervakning av en veterinär eftersom det kan orsaka biverkningar.

Det är inte heller säkert för hundar när det ges tillsammans med andra mediciner, inklusive NSAID-smärtstillande medel.

Leave a Comment

Scroll to Top