Fördelar med mjölktistel för lever och tarm

Fördelar med mjölktistel

Fördelar med mjölktistel för lever, tarm och mer

Mjölktistel är en naturlig ört med antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Den används vanligen för att avgifta kroppen och främja leverns och gallblåsans hälsa.

Även känd under sitt vetenskapliga namn, Silybum marianum, växer mjölktistel främst i Kalifornien, även om den kan odlas i många andra varma klimat också.

Mjölktistelväxten är en populär ört som faktiskt har använts i över 2 000 år. Faktum är att den grekiske läkaren och botanisten Dioscorides var den förste som beskrev mjölktistelens helande egenskaper redan år 40 e.Kr.

Växten är infödd i Medelhavsområdet och ingår i växtfamiljen Asteraceae, som även omfattar andra växter som solrosor och prästkragar.

Denna läkande ört har fått sitt namn från den mjölkvita vätska som rinner av växtens blad när de krossas. Växtens egentliga blad har också ett fläckigt vitt mönster som får dem att se ut som om de har doppats i mjölk. Den är också känd som Mariadistel, helig tistel och silybum.

Mjölktistel används allmänt för allt från viktminskning till hudhälsa och främjande av bröstmjölksproduktion. Men även om det finns många olika potentiella fördelar är den mest känd för att vara en naturlig leverstödjare och används ibland för att hjälpa till att behandla leversjukdomar som skrumplever, gulsot och hepatit, samt problem med gallblåsan.

Den används också ofta för att öka bröstmjölksproduktionen, där en studie visade att vissa extrakt i mjölktistel kunde öka den dagliga mjölkproduktionen med upp till 86 procent.

Det finns en mängd olika mjölktistelprodukter tillgängliga, och mjölktistelväxtens frön och blad kan konsumeras antingen i form av piller, pulver, tinktur, extrakt eller te.

Fröna kan faktiskt också ätas helt råa, men vanligtvis föredrar människor att ta ett extrakt eller ett tillskott av mjölktistel för att få en högre dos och se bättre resultat.

Mjölktistel Fördelar

1. Leveravgiftning och hälsa

Som leverstöd och leverhjälp fungerar mjölktistel som en kraftfull leverrensare genom att återuppbygga leverceller, minska leverskador och avlägsna gifter från kroppen som bearbetas genom levern.

Mjölktistel är effektiv för att naturligt reversera gifter i kroppen, inklusive de skadliga effekterna av alkoholkonsumtion, bekämpningsmedel i vår livsmedelsförsörjning, tungmetaller i vår vattenförsörjning och föroreningar i luften vi andas.

Levern är faktiskt vårt största inre organ och ansvarar för att utföra ett antal viktiga avgiftningsfunktioner. Blodets tillstånd i hela kroppen är till stor del beroende av leverns hälsa.

Levern hjälper till att avlägsna gifter och skadliga ämnen från vårt blod, hjälper till med hormonproduktionen, avgiftar kroppen, släpper ut socker i blodet för att ge vår kropp stadig energi och utsöndrar galla i tunntarmen så att fett kan absorberas från livsmedel. Du förstår varför leverproblem och dålig leverfunktion kan skapa så många problem!

Mjölktistel har historiskt sett använts för en rad olika leversjukdomar, bland annat:

– alkoholisk leversjukdom

– akut och kronisk virushepatit

– Toxininducerade leversjukdomar.

2. Kan bidra till att skydda mot cancer

Mjölktistelfrö är en stor källa till den antioxidativa flavonoid som kallas silymarin, som faktiskt består av flera andra aktiva föreningar som kallas flavolignaner.

Silymarin kan bidra till att minska risken för cancerutveckling (inklusive bröstcancer) genom att stärka immunförsvaret, bekämpa DNA-skador och vända cancerartad tumörtillväxt. Förutom att blockera bröstcancer visar provrörs- och djurstudier att silmarin även kan skydda mot flera andra typer av cancer också, inklusive lungcancer och prostatacancer.

Ungefär 50-70 procent av silymarinmolekylerna i mjölktisteln är av typen silybin, även känd som silibinin.

Denna antioxidant stimulerar proteinsyntesen och förändrar det yttre skiktet av friska celler, vilket håller dem skyddade från skador och mutationer. Den hindrar också gifter från att bo i kroppen, hjälper till med cellförnyelsen och motverkar de skadliga effekterna av föroreningar, kemikalier och tungmetaller som kan orsaka skador orsakade av fria radikaler.

Silymarin fungerar som ett cancerskydd genom att blockera gifters bindning till cellmembranreceptorerna, enligt forskare vid University Magna Graecia Department of Experimental and Clinical Medicine.

3. Kan bidra till att sänka högt kolesterol

Mjölktistel gynnar hjärthälsan och hjälper till att sänka höga kolesterolnivåer genom att minska inflammation, rena blodet och förhindra skador orsakade av oxidativ stress i artärerna.

Även om mer formell forskning fortfarande behövs, visar preliminära studier att när silymarin används i kombination med andra traditionella behandlingsmetoder kan det förbättra nivåerna av totalt kolesterol, dåligt LDL-kolesterol och triglycerider.

Något som är viktigt att komma ihåg är dock att befintliga studier om mjölktistelns eventuella fördelar för hjärtat endast har gjorts på personer med diabetes, som tenderar att ha höga kolesterolnivåer.

Därför är det för närvarande oklart om mjölktistel har samma effekter hos personer utan diabetes och om den kommer att användas för att naturligt sänka kolesterolnivåerna i framtiden.

4. Kan hjälpa till att kontrollera eller förebygga diabetes

Enligt National Institute of Health finns det övertygande forskning som visar att om man tar silymarin, den viktigaste kemikalien som finns i mjölktisteln, tillsammans med konventionella behandlingar, kan det hjälpa till att kontrollera symtomen på typ 2-diabetes genom att främja en bättre blodsockerkontroll.

De värdefulla antioxidanter som finns i mjölktisteln har i experimentella och kliniska studier rapporterats bidra till att sänka blodsockernivåerna hos personer med insulinresistens, så det kan vara vettigt att lägga till det i en dietplan för diabetiker.

En studie från 2006 som utfördes av avdelningen för farmakologi vid Institute of Medicinal Plants visade att när diabetespatienter fick silymarinextrakt under en fyramånadersperiod förbättrades deras fasteblodsocker- och insulinnivåer avsevärt jämfört med patienter som fick placebo.

Detta är sannolikt sant eftersom levern delvis ansvarar för regleringen av hormoner, inklusive frisättningen av insulin i blodet. Insulin är ansvarigt för

hantera blodsockernivån i blodet, vilket är särskilt viktigt för personer med diabetes.

5. Kan hjälpa till att förebygga gallsten

Levern är ett viktigt matsmältningsorgan som hjälper till att bearbeta näringsämnen och gifter som kommer in i vår kropp via livsmedel, vatten och luft.

Eftersom levern och andra matsmältningsorgan, som gallblåsan, bukspottkörteln, tarmarna och njurarna, arbetar nära tillsammans för att förbättra leverns hälsa kan mjölktistel också hjälpa till att förebygga gallsten och njursten.

Även om forskningen om detta ämne är begränsad, kan mjölktistel på grund av mjölktistelens förmåga att öka gallflödet, skydda mot leversjukdomar som icke-alkoholisk fettleversjukdom och främja leveravgiftning vara användbar för att förebygga gallstenar.

milk thistle 1389676 960 720 Fördelar med mjölktistel för lever och tarm

Gallstenar bildas när kolesterol och andra ämnen i gallan binds samman. Detta är problematiskt eftersom de kan bli fastare och fastna i gallblåsans inre slemhinna.

6. Har anti-aging effekter

Tack vare antioxidantinnehållet i mjölktisteln kan örten faktiskt bidra till att bromsa åldrandeprocessen. Detta gäller både hudytan och dina organ, eftersom antioxidanter kan skydda din kropp från kroniska sjukdomar.

Mjölktistelens skyddande egenskaper för huden gör den utmärkt för att minska synliga tecken på åldrande, så att konsumera mjölktistel kan vara ett enkelt sätt att förebygga hudcancer och hudskador, såsom akne, mörka fläckar, rynkor, linjer och missfärgningar.

Även om forskningen om detta ämne är begränsad till mestadels djurstudier, visade en studie som publicerades i Photochemistry and Photobiology att silymarin skyddade mössens hud från UV-inducerad oxidativ stress och bidrog till att minska inflammation.

Silymarin som finns i mjölktisteln kan också skydda mot utarmning av glutation, som är en “huvudantioxidant” som är extremt användbar för att hjälpa till att förebygga sjukdomsbildning.

Glutathions största roll är att hjälpa till att bekämpa oxidativ stress som leder till sjukdomar som cancer, diabetes, hjärtsjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers sjukdom. Det kan hjälpa till att förhindra skador på viktiga cellkomponenter som orsakas av reaktiva syrearter, till exempel fria radikaler.

Mjölktistelte

Istället för att använda ett mjölktisteltillskott kan man också försöka konsumera det i teform för att maximera de potentiella hälsofördelarna. Faktum är att många företag gör mjölktistelte genom att låta bladen och fröna från växten dra i vatten.

Du kan också odla din egen mjölktistel och göra hemgjort te om du vill skörda plantorna. Varje litet planthuvud innehåller cirka 190 frön som kan användas på olika sätt.

Om du köper eller odlar en mjölktistelplanta ska du klippa av hela huvudet och hänga plantan upp och ner i ungefär en vecka för att dra ut fröna.

Du kan sedan krossa fröna och dra dem tillsammans med bladen för att göra te, äta dem råa eller torka dem till pulverform. Förvara fröna och bladen i frysen för att de ska hålla längre och behålla sina kraftfulla näringsämnen.

Mjölktiste Risker, biverkningar och interaktioner

Mjölktistel anses i allmänhet vara säker och väl tolererad, och mycket få fall av biverkningar har rapporterats.

De vanligaste biverkningarna är inte allvarliga och omfattar gastrointestinala störningar, såsom en mild laxerande effekt. När den tas inom det rekommenderade dosintervallet anses den dock vara effektiv och mestadels fri från allergiska reaktioner.

Mjölktistel kan interagera med vissa mediciner, bland annat allergimediciner, ångestdämpande läkemedel och blodförtunnande medel. Om du tar några mediciner, tala med din vårdgivare för att förhindra eventuella interaktioner med mjölktistel innan du börjar med tillskott.

Den har också östrogena effekter, vilket innebär att den efterliknar östrogenets effekter i kroppen. Om du har hormonkänsliga tillstånd som livmoderfibroider, endometrios eller äggstockscancer bör du rådgöra med din läkare innan du börjar med tillskott.

Observera också att antioxidanter som de som finns i mjölktisteln har visat sig eventuellt kunna störa effekten av vissa cancerkemoterapimediciner genom att skydda cancerceller från celldöd.

Slutligen ska du komma ihåg att även om många holistiska utövare rekommenderar mjölktistel för hundar för att främja leverns hälsa, är det bäst att prata med din veterinär innan du börjar med tillskott för att hålla dina pälsdjursvänner säkra.

Leave a Comment

Scroll to Top