Behandling av nagelsvamp

Behandling av nagelsvamp

Behandling av nagelsvamp

Nagelsvamp (onykomykos) är mycket vanligt förekommande och uppskattningar visar att ungefär 3 till 12 procent av befolkningen lider av svampinfektioner på fingrar eller tårna till viss grad. (2) Äldre människor har större risk att drabbas av nagelsvamp än yngre personer, och personer med nedsatt immunförsvar är ännu mer mottagliga.

Tecken på att du har utvecklat nagelsvamp inkluderar:
• Dina naglar blir sköra eller ändrar färg, särskilt din stortånagel som är mest benägen att bli infekterad – dessa är vanliga symtom på tinea unguium.
• En vitgul eller brun missfärgning utvecklas på naglarnas framsida eller sidor.
• Naglarna blir mjuka, bryts lätt eller blir tjockare och ändrar form.
• Smärta runt naglarna.
• Nageln lossnar från huden eller nagelbädden.
• Vita fläckar bildas på nagelns yta, antingen i stora fläckar eller små prickar som sprids ut (kallad “vit ytlig onykomysos”).

Orsakerna till nagelsvamp är i grunden obalans av dåliga bakterier gentemot goda bakterier i kroppen. Precis som med andra hälsotillstånd som uppstår på grund av problem relaterade till tarmen, när du inte har tillräckligt med goda bakterier som lever inom din tarm, utvecklar du höga nivåer av jäst och svamp (dåliga bakterier) i kroppen som kan visa sig på huden.

Förutom dålig tarmhälsa kan andra riskfaktorer som kan påverka balansen och orsaka infektion inkludera:
• Att ha fotsvamp.
• Komma i kontakt med svamp, till exempel i nagelsalonger, förorenade simbassänger, gym och bastur.
• Skadade nagelbäddar.
• Att bära smutsiga eller för trånga skor.
• Hudsjukdomar, såsom psoriasis.
• Cirkulationsproblem i benen, från befintliga tillstånd som diabetes eller artärsjukdom.
• Nedsatt immunförsvar.
• Genetisk predisposition.

Behandling av nagelsvamp

Naturlig behandling av nagelsvamp

Steg 1: Eliminera källan till jäst och svamp
Det första steget i att behandla nagelsvamp är att använda en av de mest effektiva och naturliga metoderna för att bekämpa candida. Med andra ord kommer du sannolikt att behöva göra vissa förändringar i din kost och anta en candidadiet. Den viktigaste taktiken för att behandla candidaöverväxt är att eliminera det som föder jäst och candidavirus som lever i din matsmältningskanal från första början: socker och konventionella spannmålsprodukter.

Steg 2: Återställa hälsosamma bakterier
Efter att ha skurit av livsförsörjningen till jästen som orsakar problemet, nästa steg när det gäller att ändra din diet är att börja konsumera massor av mat som stöder tillväxten av goda bakterier.
Superfoods som hjälper till att återställa dina nivåer av hälsosamma bakterier inkluderar olika fermenterade livsmedel, såsom kulturgrönsaker inklusive surkål och kimchi. Jag rekommenderar starkt att du börjar ha en daglig portion av fermenterade grönsaker tillsammans med andra probiotiska livsmedel som fermenterad mejeriprodukt eller kombucha.

Steg 3: Konsumera mer fiber, protein och kvalitetsfetter
Därefter bör du börja konsumera en högfiberdiet. På grund av dess struktur och vår oförmåga att absorbera det, passerar fiber genom vårt matsmältningssystem utan att absorberas av matsmältningsenzymer och syror inom magen, vilket tar med sig gifter, avfall, fett och kolesterolpartiklar som kan ansamlas inom tarmen.
Förutom högkvalitativ fiber och proteinbehöver din tarm också gott om hälsosamma fetter, särskilt kokosolja. Kokosolja innehåller kaprylsyra och laurinsyra, som är antibakteriella och antimikrobiella fettsyror som hjälper din kropp att döda candida.

Mat att äta mycket av:
• Färgglada grönsaker – dessa näringsrika hela livsmedel tillhandahåller väsentliga vitaminer och mineraler för att hjälpa till med läkning av tarmen och öka immunsystemet.

• Kulturgrönsaker eller fermenterade livsmedel (helst ekologiska och råa) – dessa är fördelaktiga för att ersätta goda bakterier i tarmen eftersom de tillhandahåller probiotika. Probiotika hjälper till att kontrollera jäst och har också många immunförstärkande effekter. För andra källor till probiotika, förutom yoghurt eller kefir, prova kulturmat som kimchi, kombucha eller surkål.

• Grönsaksjuicer/gröna drinkar – Gröna grönsaker kan hjälpa till att förbättra ditt immunförsvar och rensa ut avfall, toxiner och bakterier från din tarm. Undvik att lägga till frukt och socker i dina gröna drycker och fokusera istället på färska grönsaker. Du kan använda en liten mängd organisk stevia-extrakt för att söta dina grönsaksjuicer eftersom det inte innehåller något socker. • Kokosolja, malda linfrön och chiafrön – Linfrön och chiafrön är antifungala och ger hälsosamma och läkande källor till fett. Kokosolja gör samma sak, plus att den innehåller laurinsyra som är en kraftfull antimikrobiell och antibakteriell fettsyra.

• Vitlök, gurkmeja och kanelalla effektiva för att bekämpa bakterieinfektioner, virus och dålig tarmhälsa • Osockrad tranbärsjuice – Tranbärsjuice skapar en miljö som är obehaglig för jäst. Se till att leta efter en 100% ren tranbärsjuice som inte har tillsatt socker. • Högkvalitativt protein från gräsbetat, utegående, burfritt och vildfångat kyckling, nötkött, ägg och fisk. Födoämnen att ta bort eller starkt begränsa: • Socker – alla typer så mycket som möjligt, inklusive rörsocker, kokossocker, Manuka-honung, lönnsirap. Socker matar jäst, så du bör undvika det till varje pris om du kan.

• spannmål – spannmål bryts ner till sockermolekyler som som du vet, matar candida, jäst och dåliga bakterier. Även hela spannmål (som havre, ris, quinoa) kan försämra problemet, men du bör särskilt begränsa raffinerade spannmål som används i bakverk, bröd, flingor, muffins och förpackade livsmedel.

• Frukt eller fruktjuice – även om frukt är allmänt hälsosamt, är det högt i socker och kan göra candida värre. Fruktjuice saknar också fiber och orsakar därför blodsockerhöjningar som kan leda till suget, låg energi, inflammation och dålig immunfunktion.

• Alkohol – producerar mer jäst och bör undvikas. Många alkoholhaltiga drycker är också höga i socker. • Födoämnesintoleranser – Vissa jästinfektioner beror på matallergier. Försök att undvika mat som orsakar negativa reaktioner av något slag och uppmärksamma symtom du upplever när du äter saker som mejeri, ägg, vissa nötter, spannmål som innehåller vete och spannmål. Om du tror att du har en matallergi eller känslighet, försök med en eliminationsdiet för att ta reda på vilka livsmedel som orsakar intolerans och arbeta på att ta bort dessa livsmedel.

Steg 4. Användning av tillskott och eteriska oljor Det sista steget för att ta bort svamp- och jästinfektioner är att ta tillskott, såsom det probiotiska tillskottet som jag nämnde tidigare. Ett kvalitativt probiotiskt tillskott kommer att hjälpa dig att bli av med jästen och candida i ditt system som verkligen orsakar din tånagelsvamp. Jag rekommenderar personligen ett probiotiskt tillskott som har minst 10+ stammar av probiotika med minst 15 miljarder CFU. Dessutom skulle jag ta olivbladsextrakt. Olivblad har fördelar som dess kraftfulla antimikrobiella verkan som kan hjälpa till att eliminera jäst inom ditt system. Det finns också andra tillskott som innehåller enzymer som cellulosa och hemi-cellulosa, vilka kan döda svampar inom ditt system, så titta på att prova dessa enzymer också.

Leave a Comment

Scroll to Top