Fördelar med fiskolja vid ADHD och graviditet

Fördelar med fiskolja vid ADHD och graviditet

Fiskolja kommer från vävnader från fet fisk. När det gäller människans konsumtion av fiskolja kan du få den genom att äta fisk eller genom att ta ett tillskott.

De bästa källorna till omega-3-oljor är fet fisk i kallt vatten, t.ex. lax, sill, vitfisk, sardiner och ansjovis.

Fiskolja är en koncentrerad källa till omega-3-fetter, som också kallas ω-3-fettsyror eller n-3-fettsyror. För att bli mer vetenskaplig är omega-3-fetter långkedjiga fleromättade fettsyror (eller PUFA-fettsyror).

Våra kroppar kan tillverka de flesta av de fetter vi behöver, men det gäller inte för omega-3-fettsyror. När det gäller dessa essentiella fetter måste vi få dem från omega-3-livsmedel eller kosttillskott.

Fiskoljans fördelar tillskrivs två mycket viktiga omega-3 PUFAs: dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA). DHA och EPA kallas ibland “marina omega-3-fettsyror” eftersom de huvudsakligen kommer från fisk.

Fiskolja Näringsinnehåll

Som nämnts är fiskoljans huvudsakliga näringsvärde dess höga halt av omega-3-fettsyror, särskilt DHA och EPA.

Näringsinformationen varierar beroende på produkt och fiskekälla, så du bör kontrollera märkningen av kosttillskott för att få mer information. En tesked (fyra gram) fiskolja från sardiner, till exempel, innehåller vanligtvis ungefär:

  • 40.6 kalorier
  • 4,5 gram fett (1,5 gram mättat fett)
  • 0 milligram natrium
  • 0 gram fibrer
  • 0 gram socker
  • 0 gram protein
  • 14,9 internationella enheter D-vitamin (4 procent DV)
  • 1 084 milligram omega-3-fettsyror (DV varierar beroende på ålder och kön)
  • 90,6 milligram omega-6-fettsyror (DV varierar beroende på ålder och kön)

Fördelar med Fiskolja

1. ADHD

Vad är fiskolja bra för när det gäller psykisk hälsa? Det finns vissa bevis som tyder på att omega-3-fettsyror kan bidra till att lindra symtom på ADHD och relaterade utvecklingsproblem samt många andra humörproblem och psykiska problem under hela livet.

I en studie från 2012 med barn mellan 6 och 12 år med ADHD fann man “statistiskt signifikanta förbättringar” bland dem som tog omega-3-tillskott i följande kategorier: rastlöshet, aggressivitet, att slutföra arbete och akademiska prestationer.

En annan studie visade att ett ökat intag av omega-3, särskilt DHA, kan förbättra läs- och skrivförmågan och beteendet hos barn med ADHD. Fiskolja tros fungera via dess effekter på hjärnans funktion, vilket är logiskt när man betänker att 60 procent av hjärnan består av fetter.

2. Alzheimers sjukdom och kognitiv hälsa

I flera år har man studerat sambandet mellan fiskolja och Alzheimers sjukdom med konsekventa resultat. De essentiella fettsyror som är viktiga för hjärnans funktion och som finns i fiskolja kan inte bara bromsa den kognitiva försämringen utan även bidra till att förhindra hjärnatrofi hos äldre vuxna.

En studie som publicerats i FASEB Journal visar att fiskolja kan fungera som ett naturligt vapen för att förhindra kognitiv försämring och Alzheimers sjukdom.

I en annan studie utförd av forskare vid Rhode Island Hospital som undersökte förhållandet mellan tillskott av fiskolja och indikatorer på kognitiv försämring fann man att de vuxna som tog fiskolja (och som ännu inte hade utvecklat Alzheimers sjukdom) upplevde betydligt mindre kognitiv försämring och hjärnskrumpning jämfört med vuxna som inte tog fiskolja.

3. Artrit

Omega-3-tillskott kan hjälpa till att lindra symtomen på reumatoid artrit, särskilt ledvärk.

En studie visade också att tillskott av omega-3-fiskolja fungerade lika bra som NSAID-preparat för att minska smärta vid artros. Fiskolja kan vara ett säkrare alternativ till NSAID när det tas på lång sikt för smärtlindring, med tanke på att det har mycket låg risk för biverkningar.

4. Cancer

Vetenskapliga studier visar att fiskolja kan bidra till att förebygga och eliminera olika cancerformer, inklusive tjock-, prostata- och bröstcancer. Den kan också göra konventionella cancerläkemedel mer effektiva.

Intravenösa lipidemulsioner av fiskolja är särskilt rika på fleromättade omega-3-fettsyror som har antiinflammatoriska och immunmodulerande effekter.

I en vetenskaplig översikt som publicerades 2013 undersöktes omega-3 fleromättade fettsyror och förebyggande av prostatacancer. Forskarna drog slutsatsen att det finns en hel del bevis som tyder på att omega-3 har antiproliferativa effekter – vilket innebär att de hämmar cancercellstillväxten – i cancercellinjer, djurmodeller och människor.

I en annan vetenskaplig genomgång från 2014 utvärderades studieresultat om intag av omega-3 i samband med förebyggande och behandling av bröstcancer, den vanligaste cancerformen bland kvinnor. I genomgången konstaterades att EPA och DHA, liksom ALA, kan hämma utvecklingen av brösttumörer på olika sätt.

Enligt denna översikt finns det solida bevis för att stödja användningen av omega-3 som “en näringsmässig intervention vid behandling av bröstcancer för att förstärka konventionella terapier, eller potentiellt sänka effektiva doser”.

Dessutom visade en studie från 2016 att “mycket hög fiskkonsumtion i tidig vuxen ålder till mitten av livet kan vara förknippad med minskad risk för bröstcancer”.

Fiskolja verkar också vara till hjälp vid en annan typ av cancer som drabbar kvinnor: endometriecancer. I en studie från 2015 som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition konstateras att “intag av långkedjiga omega-3-oljor är förknippat med minskad risk för endometriecancer endast hos normalviktiga kvinnor”.

Fördelar med fiskolja vid ADHD och graviditet

5. Kardiovaskulär sjukdom

Omega 3-fiskolja har antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att förebygga eller hantera en mängd hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt en systematisk genomgång från 2019 verkar DHA (jämfört med EPA) vara en särskilt fördelaktig bioaktiv förening för hjärt-, hjärt- och kärl- och hjärnfunktionen.

Vissa studier har visat att fiskkonsumtion kan skydda mot hjärtsjukdomar, trots ett stort intag av fett och kolesterol. Fiskolja har visat sig påverka flera riskfaktorer som är förknippade med kranskärlssjukdom, däribland högt blodtryck, höga nivåer av triglycerider och högt LDL-kolesterol.

Omega-3-fettsyror är också förknippade med förbättrad överlevnad för offer för hjärtattacker enligt viss forskning. En studie som publicerades i den medicinska tidskriften Circulation visade att personer som tog en hög dos fiskolja var och en i sex månader efter en hjärtattack faktiskt förbättrade hjärtats allmänna funktion och även minskade biomarkörer för systemisk inflammation.

Även om National Center for Complementary and Integrative Health rapporterar att “forskning visar att omega-3-tillskott inte minskar risken för hjärtsjukdomar”, berättar de också att “personer som äter fisk och skaldjur en till fyra gånger i veckan löper mindre risk att dö av hjärtsjukdomar”.

6. Depression och ångest

I en studie från 2017 som publicerades i Critical Reviews in Food Science and Nutrition drogs slutsatsen att “det finns allt fler bevis som tyder på att n-3 PUFAs spelar en roll vid depression och förtjänar större forskningsinsatser”. De flesta studier tyder på en liten till måttlig positiv effekt av PUFAs på depressiva symtom jämfört med placebo.

Omega-3-fettsyror har visat sig vara viktiga för utveckling och funktion av det centrala nervsystemet. Bevis från randomiserade placebokontrollerade studier tyder på att brist på omega-3-fettsyror i kosten kan bidra till utvecklingen av humörstörningar, och tillskott kan utgöra ett nytt behandlingsalternativ för depression och andra humörrelaterade problem.

Enligt en studie från 2017 som publicerades i Journal of Integrative Neuroscience finns det flera mekanismer genom vilka omega-3 PUFAs tros framkalla en antidepressiv effekt, bland annat genom antiinflammatoriska effekter och direkta effekter på membranegenskaper i hjärnan.

7. Diabeteskomplikationer

En studie som publicerats i Brain Research visar hur långtgående fiskolja kan vara för personer med diabetes. Forskarna fann att fiskolja kan bidra till att minska risken för diabetiker att utveckla kognitiva brister eftersom den skyddar hippocampuscellerna från att förstöras.

Studien visade också att fiskolja kan bidra till att minska oxidativ stress, som spelar en central roll i utvecklingen av diabeteskomplikationer, både mikrovaskulära och kardiovaskulära.

8. Ögon/synrelaterade sjukdomar

Studier visar att en kombination av lutein plus zeaxantin och omega-3-fettsyror kan bidra till att minska åldersrelaterad makuladegeneration. Resultaten har varit blandade när det gäller huruvida omega-3-fettsyror kan bidra till att bromsa utvecklingen av avancerad makuladegeneration (AMD).

DHA är en viktig lipidkomponent i retinala fotoreceptorer i ögats yttre segment. Det har visat sig ha antiinflammatoriska och anti-angiogenesegenskaper som kan skydda mot AMD.

9. Hud och hår

Fiskoljans fördelar för huden är bland annat att den ger huden näring med fetter och fettlösliga vitaminer som bidrar till att upprätthålla en jämn och elastisk struktur. Det finns också bevis för att fiskolja förebygger tecken på fotoåldrande (rynkor), potentiellt liksom hudcancer, allergiska reaktioner, dermatit, kutana sår och melanogenes.

En av de största anledningarna till att fiskolja leder till friskare hud är att den kan minska inflammation. Forskning har visat att fiskoljetillskott till och med kan minska solinducerad inflammation och ge lindring av solbränna.

Brist på EPA och DHA i kosten bidrar till hudproblem som mjäll, tunnare hår, eksem och psoriasis samt åldersfläckar och solfläckar.

I en studie fick personer som tog fiskolja motsvarande 1,8 gram EPA en signifikant minskning av symtomen på eksem efter 12 veckor. Forskarna antar att dessa effekter kan bero på fiskoljans förmåga att minska leukotrien B4, ett inflammatoriskt ämne som spelar en roll vid eksem.

10. Fertilitet och graviditet

Hur kan fiskolja hjälpa dig sexuellt? Nya studier har visat att konsumtion av omega-3 fiskolja kan bidra till att förbättra fertiliteten hos både män och kvinnor.

En av de största fördelarna för män är DHA, som är en biprodukt av omega-3-fettsyror som spelar en viktig roll för spermiernas rörlighet och hälsa.

Fiskolja har också visat sig stödja fertiliteten hos kvinnor genom att minska inflammation, balansera hormoner och reglera deras cykler. Det kan också vara till hjälp vid behandling av tillstånd som polycystiskt äggstockssyndrom och endometrios, som kan orsaka infertilitet.

Fiskolja är också mycket bra för gravida kvinnor och deras barn. Under graviditeten och amningen är kvinnans behov av omega-3 ännu större än normalt.

Enligt American Pregnancy Association har de flesta amerikanska kvinnor brist på EPA och framför allt DHA när de börjar graviditeten och får ännu mer brist under graviditeten, eftersom moderkakan förser fostret med DHA från moderns vävnad.

Omega-3 DHA är en viktig byggsten i fostrets hjärna, ögon och nervsystem. När barnet väl är fött fortsätter omega-3 att vara viktigt för en sund hjärnutveckling och immunfunktion.

Omega-3-fettsyror verkar också minska risken för för tidig förlossning. Intag av EPA och DHA kan bidra till att stödja en sund förlossning.

Denna omega-3-duo bidrar också till att normalisera humöret och det allmänna välbefinnandet hos mamman efter förlossningen.

11. Viktförlust/hantering

Australiensiska forskare publicerade resultaten av en studie som undersökte effekterna av fiskolja på viktminskning i kombination med kost och motion i maj 2007 i American Journal of Clinical Nutrition. Resultaten visar att en kombination av fiskoljetillskott och regelbunden motion kan minska kroppsfettet och samtidigt förbättra hjärtats och ämnesomsättningens hälsa.

Gruppen med fisktillskott hade lägre triglycerider, högre HDL-kolesterol och bättre blodflöde. Sammantaget ser det ut som om tillsättning av fiskolja till ett pågående träningsprogram (och en allmänt hälsosam livsstil) kan minska kroppsfett samt risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

I en annan liten studie fick alla frivilliga äta exakt samma kontrolldiet, men fiskolja ersatte synliga fetter (t.ex. smör och grädde) med fiskolja. Volontärerna konsumerade sex gram fiskolja varje dag i tre veckor.

De fann att kroppsfettmassan minskade med intag av fiskolja.

Forskarna drog slutsatsen att fiskolja i kosten minskar kroppsfettet och stimulerar användningen av fettsyror för energiproduktion hos friska vuxna. Detta innebär att det också kan vara till hjälp för dem som vill förbättra sin kroppssammansättning via träning och bodybuilding.

Fiskolja vs. Krillolja

De fiskarter som oftast används för att tillverka fiskoljetillskott är lax, torsklever, makrill, sardiner, hälleflundra, pollock och sill.

Krill är en annan liten, räkliknande varelse som används för att framställa krillolja, en annan marin källa till omega-3-fetter. Krillolja har en röd färg och innehåller naturligt astaxanthin, en typ av antioxidant som tillsätts i vissa fiskoljor.

Både fisk- och krillolja innehåller omega-3, men de har olika kemiska former. Den typ som finns i fiskolja är mestadels triglycerider, medan den typ som finns i krillolja mestadels finns i form av fosfolipider.

Detta verkar ändra hur fetter absorberas. Viss forskning tyder på att krillolja kan absorberas bättre än fiskolja. Men eftersom resultaten har varit blandade säger experterna för närvarande fortfarande att det inte finns tillräckliga bevis för att säga att krill nödvändigtvis är bättre.

Risker, biverkningar och läkemedelsinteraktioner

Omega-3-ämnen från kosttillskott ger vanligtvis endast lindriga biverkningar, om några alls, när de tas i rekommenderade doser. American Heart Association anser att det är “säkert” att ta upp till tre gram fiskolja per dag. Den rekommenderar att “patienter som tar mer än 3 gram omega-3-fettsyror från kapslar bör göra det endast under läkares överinseende”. De flesta läkare skulle säga att det är en megados att ta 2+ gram (eller 2 000+ milligram) dagligen.

Även om de i allmänhet tolereras väl, kan fiskoljebiverkningar inkludera:

  • Uppstötning
  • dålig andedräkt
  • halsbränna
  • illamående
  • lös avföring/diarré
  • utslag
  • näsblod

Om du tar ett högkvalitativt tillskott kan du minska sannolikheten för oönskade biverkningar. Det är också en bra idé att ta fiskoljetabletter tillsammans med måltider för att minska biverkningarna.

Innan du tar denna produkt bör du tala med din läkare om du tar någon medicin eller har några pågående hälsoproblem. Du bör också tala med din läkare om du har en känd allergi mot fisk eller skaldjur.

Om du har en blödningssjukdom, lätt får blåmärken eller tar blodförtunnande läkemedel bör du använda dessa kosttillskott med extra försiktighet, eftersom stora doser omega-3-fettsyror kan öka risken för blödning. Denna blödningsrisk gäller även för personer som inte har någon historia av blödningsstörningar eller aktuell läkemedelsanvändning.

Om du har typ 2-diabetes bör du endast använda kosttillskott under läkarens överinseende. Personer med typ 2-diabetes kan uppleva ökningar av fasteblodsockernivåerna när de tar fiskoljetillskott.

Undvik kosttillskott av låg kvalitet

Dessutom är inte alla fiskoljor lika bra. De flesta fiskoljor är höggradigt bearbetade och kan lätt oxidera eftersom omega-3-fetter är fleromättade, har en låg värmetröskel och lätt kan bli härskna.

Därför vill du köpa en fiskolja i triglyceridform som också innehåller antioxidanter för att bevara dem, som astaxanthin eller eteriska oljor.

  • En stor andel av de omega-3-oljor som finns på marknaden idag kan innehålla kvicksilver och rester av bekämpningsmedel samt hydrerade oljor.
  • Se till att astaxanthin ingår i alla högkvalitativa fiskoljetillskott.
  • För att undvika kosttillskott som innehåller kvicksilver eller andra skadliga föroreningar, köp kosttillskott från en välrenommerad källa som tydligt testar sina produkter för dessa hälsofarliga föroreningar. Dessa tester bör helst utföras av en tredje part, och ett analysintyg bör ange renhetsnivåerna från miljögifter.

Leave a Comment

Scroll to Top